Jump to content
BulForum.com

слънчеви панели за топла вода

star_net

Recommended Posts

смятам да си слагам такава система със слънчеви панели и бойлер за топла вода,в нета има доста информация но точно за Пловдив намерих само една фирма но предлаганата от тях система с вакуумни тръби и бойлер отвън нещо не ми харесва.Ако някой има такава система,опит , препоръки или направо фирма занимаваща се с това,ще се радвам ако ги сподели.

Благодаря предварително.

Напротив...с конвенционалните панели няма толкова далавера, освен ако не живееш поне в южна Гърция. Зимата практически не може да ги ползваш, а и постоянното насочване под прав ъгъл спрямо слънцето няма как да се получи, докато с цилиндричните вакуумни тръби ъгълът ти се получава почти през цялото време, КПД-то им е доста по-високо и можеш да ги ползваш дори и при минусови температури.

Неслучайно тръбите като цяло са доста по-скъпи от панелите. Аз също съм се замислил да сложа един моноблок на покрива и все още се двоумя между SHCMV и Heat-pipe технологиите на изработка. Говорил съм с фирмата, защото имам намерение да свържа моноблока с електрическия ми бойлер за по-голям общ обем ползваема вода, а и за бекъп, ако някога ми потрябва бързо, голямо количество вода, което не може навреме да се загрее от тръбите. Имай предвид обаче, че реално трябва да сложиш още 1000 лв. за монтаж и консумативи към обявената цена на моноблока. ;)

Мога да ти препоръчам две фирми. Едната е в ляво от Папараци на Мария Луиза - другата е до входа на ВХВП

За изпълненито с вакуумни тръби и аз чух ,че е доста по качественно като КПД,но съм много против тялото на бойлера да е отвън както са повечето изпълнения с тези тръби,никой неможе да ме убеди,че 5 см. вата при -15 градуса ще пазят бойлера топъл.според мен идеалната система е панели с вакуумни тръби и бойлер под покрива на завет и изолиран допълнително с вата и както каза Мидекс стария бойлер и той да участва.Та ако има такава и някой знае нещо повече да пише.Аз лично към това се ориентирам.

Мога да ти препоръчам две фирми. Едната е в ляво от Папараци на Мария Луиза - другата е до входа на ВХВП

Ще гледам да мина до края на седмицата и през двете и ще постна какво ми предлагат

Да ви кажа сложил съм си от фирма СТОПЕР намира се до водната палата - супер като съотношение цена качество - излезе ми преди година 1200 лева - 160 литров бойлер отворена система с колектор 24 тръби .

РАБОТИ И ПРЕЗ ЗИМАТА - РАЗБИРА СЕ ПРИ СЛЪНЧЕВО ВРЕМЕ !

Ползвал съм топла вода и при - 5-6 градуса без да я загрявам с ток !

Така че ватата от 5 см върши работа " ВЕРВАЙТЕ МИ" ! ! !

Успех

Не знам с каква сума можеш да се разделиш.

Ако е по-голяма - Stiebel Eltron.

Работих известно време във фирма, която предлагаше марката и има само добри отзиви от нея. Като почнеш от конверторните радиатори, минеш през бойлерите и стигнеш до инсталациите. Вървят със сериозна гаранция, но и цената е сериозна! Made in Germany, все пак... ;)

• 10 months later...

На вилата си сложих слънчева инсталация, преди две години и засега съм много доволен. И бойлри правиха, даж по поръчка мисля според размера!!! Нямам телефон да ви оставя, но мога да кажа къде е адреса ако някой се интересува. Декамекс или нещо от този род бяха. Производител са и се намират на Димитър Стамболов до моста

Преди няколко часа с баща ми обсъждахме дали ще е добра идея да си монтираме една инсталациийка на новата къща ама нито той нито аз сме наясно , във фирмите които отидох естествено ме обеждават че е супер инвестиция и за година се избива ама реално така ли е ?

И само ориентировъчно най-достъпният вариант (цена-качество) кой е ? Или това се определея от това колко голям бойлер искам ?

Да кажем за 160 литров ?

... ме убеждават че е супер инвестиция и за година се избива ама реално така ли е ?

:blink: Дори и със сегашните цени на тока е абсурдно да си мислиш, че за година ще избиеш първоначалната инвестиция. ;)

Аз не съм смятал, колко пари е спестил нашия, но имам някакви спомени, че преди да го сложим, в месеца ходих по два пъти да пълня газовите бутилки, които по онова време бяха около 20 едната. Нашия е вече на година и половина и от тогава почти не сме ползвали тока. Предполагам, че за една година ни е спестил около 400-450лв. Вода има почти винаги, като само в най-мрачните и студени дни не може да се възползва от слънцето и се налага да се включи тока. Но пак повтарям, това се случва мноого рядко, главно зимата.

Бойлера ми е 50 лв месечно за топла вода, това прави 600 лв годишно, т.е. 3 - 4 години изплащане на инвестицията. Но с доста по голямо потребление на топла вода защото сега 80 литра ни са малко, а слънчевия ще го сложа 300 за да стига водата дори когато е 30 градуса. Има обаче нещо друго, което ме плаши, а именно много високата температура до която се загрява лятото - почти до кипене. При грешка или ниско налягане във водопровода, водата може да те ощави. Затова съм решил да направя смесване още на изхода на системата и да ми излиза водата с около 55 градуса към баните.

Бойлера ми е 50 лв месечно за топла вода, това прави 600 лв годишно, т.е. 3 - 4 години изплащане на инвестицията. Но с доста по голямо потребление на топла вода защото сега 80 литра ни са малко, а слънчевия ще го сложа 300 за да стига водата дори когато е 30 градуса. Има обаче нещо друго, което ме плаши, а именно много високата температура до която се загрява лятото - почти до кипене. При грешка или ниско налягане във водопровода, водата може да те ощави. Затова съм решил да направя смесване още на изхода на системата и да ми излиза водата с около 55 градуса към баните.

Ако е качествен диференциалният термостат след 80 градуса в бойлера би трябвало да изключи помпата и един вид да не се топли повече бойлера.Това е точно с тази идея, че дори и на ток да си бойлера не се нагрява повече от 80 градуса и неможе да се ощавиш ;)

Иначе като сиситема, вакумната определено е много добра.Проблем е че е по-скъпичка, но за 4 5 години се избива.В никакъв случай за 1.

За фирми които предлагат панели и работят с апаратура на нашата фирма със сигурност Терма Експерт. Мисля, че Термопулс и Елидо също продават такива сисистеми

Идея си нямам, сигурно има някакъв друг вид защита. От нас искат фирмите да изключва помпата след 80 градуса, както примерно изискват и "незамръзваща" функция. Тоест под опрделена стойност на температурата на колектора да включва помпата за да не се пръсне зимата...

П.П. Тя помпата изключва при 80 градуса на бойлера и при над 100 на колектора включва пък да пази него....Дано не се бъркам ама мисля, че така беше

Тия две фирми всъщност са една фирма ;)

Преди няколко часа с баща ми обсъждахме дали ще е добра идея да си монтираме една инсталациийка на новата къща ама нито той нито аз сме наясно , във фирмите които отидох естествено ме обеждават че е супер инвестиция и за година се избива ама реално така ли е ?

И само ориентировъчно най-достъпният вариант (цена-качество) кой е ? Или това се определея от това колко голям бойлер искам ?

Да кажем за 160 литров ?

За една година се избива, но само в сънищата на търговците! ;) Цената се определя освен от големината на бойлера и от това какъв тип панели ще използваш, дали ще монтираш буферен съд (и колко литра ще е той), каква КИПиА ще се прави, дали ще има система за защитно подаване на студена вода, каква и колко помпа(и) ще се монтира..... абе от много неща зависи.

Това също ти е вариант, но така или иначе излишната гореща вода пак няма да я използваш (т.е. изчерпването на горещата вода ще ти бъде намалено от там и постъпването на студена вода в бойлера така, че проблемът с прегрятата вода си остава дори може да се задълбочи)

ОК. А какво става с водата в тръбите, ако системата е отворен тип? 300 литра бойлер завира като чайник. Това как се лекува?

Соларна система отворен тип няма как да има поради простата причина, че водата в системата ще се изпари и ако недай си боже си с вакуумно-тръбни елементи следва прегряване на прътите от там изгаряне на оплътненията им.... и крайният резултат е цифромания.... Освен това при атмосверно налягане водата кипи при около 100 градуса (при два бара мисля, че кипеше на около 140 градуса) така, че далеч преди да ти прегрее бойлера, водата в инсталацията вече ще клокочи...

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...