Jump to content
BulForum.com

Първа кола

dunata

Recommended Posts

Всъщност си мисля, че колата трябва да е бавна, за да не се пребие. Да е качествена и в добро състояние, за да не се научи на лоши навици.

Аз по едно време като се учех - карах лади - свикнах на доста тъпи и неприятни неща от тях. После се доучвах на комбинация от УАЗ и Лада.

Ама мога да кажа, че се научих да карам както трябва, когато започнах да карам SUV: бавно, внимателно и културно. Сега вече без значение, на какво се возя - гледам да карам по тоя начин. За моя вече достатъчно дълъг стаж установих, че с бързане само можеш да си разбиеш главата, да харчиш повече бензин и пак няма да стигнеш много по-бързо, особено в града, заради светофарите и другите препятствия по пътя. Безразсъдното каране и бързане най-много да те вкарат в гроба, болницата или в затвора! А и трите места не си струват!

• Replies 142
  • Created
  • Last Reply
Ахаха,с колко години стаж си,ШОФЬОРА?Паметници с цветченца виждал ли си край пътя?ВСЕКИ един от тея,в последната си минута е мислил същата малоумщина,която си мислиш и ти.Напомняш ми на онея,които после ги пишат в новините,и са гледали много холивудски повърни-"аз съм добър шофьор,и когато карам с 200 съм преценил,че е безопасно и имам пълен контрол над колата си,бе мноу съм луд напрао,като надуя ЛИЛ ДЖОН и са насъсквам по магистралата и голфарата лети".Нали се сещаш че никой не изгаря от желание да му стържат мозъка от предното стъкло.Обаче има много неща които не зависят от теб.И от "млад шофьор съм,не виждам други коли на пътя,насъсках се,ша се резна" до "има неща,които стават изведнъж и въобще не са в зоната на контролируеми от водача,каквито и умения да има" има голяма разлика.Смени си "компетентния" начин на преценка на ситуацията,да не разбереш по грубия начин (на никой не го препоръчвам) колко малко неща зависят от теб като се силиш като луд в "безопасните" ситуации.В тоя момент нито си по-луд,нито си в безопасност заради невъобразимо професионалната ти преценка,ти си просто поредният кандидат труп.

Чакай малко, бе! Ти познаваш ли ме? Виждал ли си ме как карам? 1во не съм "голфаджия" (както ти намекна), 2ро предполагам, че с твоите n- години стаж като шофираш, намаляш скоростта си под 50 км/ч, само когато спираш на светофар...3то не се опитвай да ме убедиш, че всички тия цитати, написани от теб по- горе, не са ти минавали през ума няколко десетки пъти... Да, признавам, че всичко може да се случи само за стотна от секундата, и че много малко работи зависят от мен, но с чиста съвест казвам, че каквото зависи от мен го правя по доста добър начин ;) . Айде със здраве!

Чакай малко, бе! Ти познаваш ли ме? Виждал ли си ме как карам? 1во не съм "голфаджия" (както ти намекна), 2ро предполагам, че с твоите n- години стаж като шофираш, намаляш скоростта си под 50 км/ч, само когато спираш на светофар...3то не се опитвай да ме убедиш, че всички тия цитати, написани от теб по- горе, не са ти минавали през ума няколко десетки пъти... Да, признавам, че всичко може да се случи само за стотна от секундата, и че много малко работи зависят от мен, но с чиста съвест казвам, че каквото зависи от мен го правя по доста добър начин ;) . Айде със здраве!

Въпреки че човека доста грубо те подкара има нещо верно в думите му. Това че си с нагласа че караш много добре и преценяваш правилно и т.н. може да ти изиграе лоша шега. Точно както преди време като смениха предимството на кръговото на брезовска и поне 10 пъти съм виждал разни пенсионери се изтряскали защото "те си знаят как се кара" и никой не гледа знаците тъй като от 10 години е било нам си как и те си знаят всичко.

И точно при такава ситуация от сорта - знам какво правя, преценил съм, аз взех че треснах спряла кола - верно леко, верно нищо фатално ама после бяха огънати ламарините а аз бях 700кинта вътрешно - щото много добре бях преценил и нямаше никой на пътя и карах бавно и пътя беше 4 платна и беше 11:30 вечерта и аз реших че е ок да се обърна назад да гледам какво прави малкия и леко съм врътнал волана надясно без да видя че има спряла кола там (щото тъмно и колата черна) и верно с 20тина км/час максимум се треснах но изненадата беше огромна като се обърнах да видя как се приближавам челно към спрялата кола. Можеше и кофа с боклук да е но кола ми се падна.

Така че "аз правя всичко по доста добър начин, въпреки че съм шофьор с под 1 година стаж" е смешно и ще ти изиграе лоша шега. Когато е само финансово измерението на щетите пак е ок само леко неприятно за всички и най-вече за теб...

Въпреки че човека доста грубо те подкара има нещо верно в думите му. Това че си с нагласа че караш много добре и преценяваш правилно и т.н. може да ти изиграе лоша шега. Точно както преди време като смениха предимството на кръговото на брезовска и поне 10 пъти съм виждал разни пенсионери се изтряскали защото "те си знаят как се кара" и никой не гледа знаците тъй като от 10 години е било нам си как и те си знаят всичко.

И точно при такава ситуация от сорта - знам какво правя, преценил съм, аз взех че треснах спряла кола - верно леко, верно нищо фатално ама после бяха огънати ламарините а аз бях 700кинта вътрешно - щото много добре бях преценил и нямаше никой на пътя и карах бавно и пътя беше 4 платна и беше 11:30 вечерта и аз реших че е ок да се обърна назад да гледам какво прави малкия и леко съм врътнал волана надясно без да видя че има спряла кола там (щото тъмно и колата черна) и верно с 20тина км/час максимум се треснах но изненадата беше огромна като се обърнах да видя как се приближавам челно към спрялата кола. Можеше и кофа с боклук да е но кола ми се падна.

Така че "аз правя всичко по доста добър начин, въпреки че съм шофьор с под 1 година стаж" е смешно и ще ти изиграе лоша шега. Когато е само финансово измерението на щетите пак е ок само леко неприятно за всички и най-вече за теб...

Признавам, че има доста неща, вярни в думите му, но той едва ли не ме изкара някакъв тъпанар, а той - че е Дева Мария на пътя... Ето това ме подразни, разбираш ли? Примерно ти в твоите думи даваш примери от твои преживявания, а той не... Хората са казали - "Не слушай старило, слушай патило!" (надявам се да не бъркам поговорката :confused )

Между другото - ако някой е останал с впечатление че съм добър шофьор - нищо подобно... ужасен съм даже... примерите които дадох по-горе го доказват. Мисълта ми обаче е че винаги трябва да се мисли за е безопасно всичко и прекалената увереност неминуемо изиграва лоша шега - ей горния ми пример...

И друго - не слушайте кибици ами си гледайте вие какво става да не стане като вица: "дай дай дай... а сега след и виж какво направи". Аз да слушам кибици задрах леко колата щото той гледал от едната страна само и вика - давай има място... а калника дали ще задере не бил се светнал да погледне. Верно малка драскотина, аз онзи ден какво не прецених пак го задрах и то повече - пак на входа на кооперацията (да им се не види тесните входове дето правят!)... и все пак ако не го бях слушал щях да направя 1 маневра в повече но нямаше да ожуля боята...

Аз за моите n-години стаж съм установил едно, че колкото и добър да си - все има ситуации, в които не си попадал! Особено ако си млад! Установих, че не само техниката е важна, колко добре караш, но и опита, който се трупа с годините! Пък и пътната обстановка непрекъснато се мени. Това, което е днес - не беше такова преди 10 години!

Тъй че по-кротко със самочувствието, че да не ви показвам снимки от едно мое преживяване (в което друг караше, аз се возих само). :wacko:

:unsure:

Прочетох много инересни мнения... И да ви кажа и аз - ЖИВЕЕМ В 21 ВЕК - машините навлизат навсякъде - АБС-и; ЕЪРБеци; борд-компютри, парктроници и т.н. Целта на съвременните коли е да направят шофирането много по- приятно за шофьора и пътниците... Но признавам, че първата кола на човек трябва да е малко по- опростена - НО и все пак да не е някой Запорожец, Москвич, Трабант и т.н. (да, това опира и до финансов въпрос). И все пак, дори и на младия шофьор да му бъде закупен Додж Вайпър, ако го кара спокойно и мисли какво върши, и осъзнава отговорностите си на пътя, това не е проблем...

Ако младият шофьор е доцент по физика на 40 години с 3 деца и му е минал меракът да се показва пред п....те - става! ;)

Признавам, че има доста неща, вярни в думите му, но той едва ли не ме изкара някакъв тъпанар, а той - че е Дева Мария на пътя... Ето това ме подразни, разбираш ли? Примерно ти в твоите думи даваш примери от твои преживявания, а той не... Хората са казали - "Не слушай старило, слушай патило!" (надявам се да не бъркам поговорката :confused )

V.i.P,с кое не си съгласен точно?Мислиш си,че по няккъв друг начин седят нещата ли?Какво те интересува за мен?Какво лошо намираш в твърдението ми,че почти нищо не зависи от теб с висока скорост.

V.i.P,с кое не си съгласен точно?Мислиш си,че по няккъв друг начин седят нещата ли?Какво те интересува за мен?Какво лошо намираш в твърдението ми,че почти нищо не зависи от теб с висока скорост.

Чакай, чакай, чакай... Ако внимателно ми беше прочел постовете, щеше да разбереш с какво не съм съгласен (прочети точно този пост, който си цитирал в твоя). И пак ако ми беше прочел внимателно постовете щеше да прочетеш, че пиша, че признавам колко малко зависи от мен на пътя... Виж, аз приемам критика. Явно ми е по-голямо самочувствието, отколкото трябва, и го осъзнавам, но както казах - предполагам, че и ти не си ангелче на пътя.

Чакай, чакай, чакай... Ако внимателно ми беше прочел постовете, щеше да разбереш с какво не съм съгласен (прочети точно този пост, който си цитирал в твоя). И пак ако ми беше прочел внимателно постовете щеше да прочетеш, че пиша, че признавам колко малко зависи от мен на пътя... Виж, аз приемам критика. Явно ми е по-голямо самочувствието, отколкото трябва, и го осъзнавам, но както казах - предполагам, че и ти не си ангелче на пътя.

Коко, ще ти дам един съвет - остави! Не си хаби нервите, всеки кара по свой начин, всеки има свои разбирания кое е правилно и кое не. Преди време бяхме заформили подобен спор в една друга тема.. И като прегледах всичките постове стигнах до едно заключение - да не ти се пада съфорумец на пътя! :lol: Ако питаш мен я оте*авай темата, давай да ходим на кафе, щот иначе само си чекнеш езика за ония дет духа.. ..от което няма никакъв смисъл, ама форум.. :tongue

По темата: да допълня само, че ако шофьорът е жена (тия две думи в едно изречение трудно ги събирам, но както и да е) трябва да се сложи подробно и четливо написано упътване за включване и ползване на задната скорост. Може даже и кратко F.A.Q., илюстрациите са препоръчителни. Последните 2 девойки дето ме возиха ми докараха такива емоционални сътресения, че думи нямам. А ориентация по огледала - божееееееееееейййй, това какво е, как се пише, яде ли се, пие ли се?!?!?!?

"Жена шофьор и негър скиор.. НЯМА!!"

Има и добри жени-шофьори. Малък процент са, но има и такива.

И в общи линии проблемът е в нагласата. "Ти си жена, няма да се научиш да караш добре" - така се и получава в крайна сметка. :)

Ако пък сте семейни - в повечето случаи съпругът ти кара колата, тка че пак нямаш много време да "влезеш в час".

П.П. За мен най-страшната картинка е руса жена, която кара голям черен "високопроходим" автомобил. Веднъж на надлез "Родопи" една мацка караше на буквално метър от задната ми броня с една Q7-ца. Колкото и газ да давах - не ми се махна от задницата, а пък... смееш ли да намалиш, когато този висок дзвер е на нула разстояние от теб?

В крайна сметка 90км./ч, бягане в съседната лента абсолютно веднага и русото да си бяга където ще.

Въобще... русо гладно със заслужена книжка и хубава кола - нема.

Пълна автобиография да ти изпратя?Или списък с мои ПТП-та ли трябва да представя за да пиша във някакъв форум да си по-внимателен със преценките и мнението ми да се отчете за компетено?Еми добре,не е компетентно явно,смятай го за погрешно тогава.

Пълна автобиография да ти изпратя?Или списък с мои ПТП-та ли трябва да представя за да пиша във някакъв форум да си по-внимателен със преценките и мнението ми да се отчете за компетено?Еми добре,не е компетентно явно,смятай го за погрешно тогава.

Пич, явно с теб не говорим за едно и също нещо... Аз ти казвам едно - ти пишеш съвсем друго... Явно както каза spot_ex, просто спирам да говоря тук и да си троша нервите с глупости. Айде лека вечер и със здраве! ;)

Има и добри жени-шофьори. Малък процент са, но има и такива.

То по тая логика ще да има и добри мъже-шофьори?! Малък процент ще да са, но би трябвало да има и такива.. :lol:

................

"Жена шофьор и негър скиор.. НЯМА!!"

Забрави да добавиш и "Арменец миньор" :).

По темата иначе - аз в момента съм пре дилемата за първа кола. От взимането на книжката до сега не съм бил много активен шофьор, затова искам да не е скъпа кола, да е икономична и поддръжката да е лесна.

Като посвикна малко с нея, тогава ще се замисля за нещо по-голямо, добро и качествено. Идеята не е "Като се удариш, да ти е евтин ремонта", а АКО се ударя. Има добри и лоши шофьори, както и шофьори с повече или по-малко опит. Това е.. Иначе всеки сам си прави изводите за себе си каква кола му трябва. Колкото хора Ви съветват, толкова различни мнения ще чуете и толкова различни коли ще трябва да си купите :).

Отивате в някой автосалон, харесвате си 2 3 коли, правите 1 2 кръгчета с тях и решавате...

Всичко останало са съвети, предразсъдъци и вятър работа...

Поздрави на всички.

Иначе, съм се спрял на: Fiat Punto 1.2 (4doors), Peugeot 306 (4 doors), Opel Omega, Ford Mondeo, Citroen Xantia, Renault Megane...

Аве пичпве големи философи има тука майна

за първата кола според мен няма значение каква ще бъде стига да не се прави човек на голямата работа по улиците или на състезател

всичко е до човека уменията се придобиват с времето

а за това колата да е по евтина всеки си приценява спрямо джоба си

и аз съм на дилема първа кола ма съм се спрял на BMW 318IS Coupe или BMW 320 Vanus

не е важно колко ще е скъпа колата важното е как е кара човек

а и е друго като всеки си бръкне в собствения джоб и си купи хубава колица да видим да ли ще се прави на голямата работа по патиштата

Сигорен съм че има и мамини деца които за първа кола искат някави злоби и техните като им е купат почват да се прават на състезатели и така стават проишествията !!!

Аве пичпве големи философи има тука майна

за първата кола според мен няма значение каква ще бъде стига да не се прави човек на голямата работа по улиците или на състезател

всичко е до човека уменията се придобиват с времето

а за това колата да е по евтина всеки си приценява спрямо джоба си

и аз съм на дилема първа кола ма съм се спрял на BMW 318IS Coupe или BMW 320 Vanus

не е важно колко ще е скъпа колата важното е как е кара човек

а и е друго като всеки си бръкне в собствения джоб и си купи хубава колица да видим да ли ще се прави на голямата работа по патиштата

Сигорен съм че има и мамини деца които за първа кола искат някави злоби и техните като им е купат почват да се прават на състезатели и така стават проишествията !!!

Ако 'мамините синчета" и мамините остроумници Ви учеха малко на четмо и писмо щеше да е по-добре...

И с трабантче можеш да направиш катастрофа, а и недай си боже да затриеш човек..

НЕ Е ВАЖНО САМО КОЛКО КОНЯ ИМА ПОД КАПАКА, А И КАКВО Е МАГАРЕТО ЗАД ВОЛАНА !!!

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...