V.i.P Posted July 24, 2008 Share Posted July 24, 2008 Тая тема стана по- течна и от водата ... Аз смятам да заключа, че все пак си е до човек, психика.Може човек да е шофьор от 20 години, ама да кара по- зле и от начинаещ водач... Според мен тук трябва да се замислим до колко във вените ни тече "бензин" ( не говоря за това, да сме състезатели, а до колко можем да се слеем с колата и по този начин да опазим нас и хората около нас по пътищата...) Надявам се да разберете горе-долу какво искам да кажа с това мнение, защото малко тъпичко се изразих Link to comment Share on other sites More sharing options...
err0r^ Posted July 24, 2008 Share Posted July 24, 2008 RIP , бахти схемите дето въртиш майна , по твойта логика хора с доход 1000 лв на месец какво могат да си позволят да карат ? Porsche cayenne ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
V.i.P Posted July 24, 2008 Share Posted July 24, 2008 хора с доход 1000 лв на месец какво могат да си позволят да карат ? Porsche cayenne ? Те такова живуотно НЕМА!!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Divaka Posted July 24, 2008 Share Posted July 24, 2008 Абе слезте на земята,кви са тия "самолети" за 100 000 лв.Аз смятам като V.i.P...Мощността на колата няма нищо общо със задкормилното у-во.Може да имаш кола 200 коня,но не е задължително да караш с 300 км/ч. Мисля,че темата се измести значително от това каква трябва да бъде първата кола и също така мисля,че играете прекалено много Need For Speed. Кви лансери,млансери ва гонат?Говорим за гражданска кола,не за WRC.Една кола до 10 000-15 000 лв е идеална.Аз лично съм се насочил към Шкода Октавия. Link to comment Share on other sites More sharing options...
DON_CHEFO Posted July 24, 2008 Share Posted July 24, 2008 Стигаме пак да лична преценка на това какво водача иска. Какво може да си позволи или какво могат да си позволят да му купят. Примерно аз не искам Дачия Логан или Лада Калина, пък ако ще и с фул екстри да са(каквото и да значи това за тия коли) :). От моя гледна точка е: колата да е красива. За мен красиво значи едно. За вас значи друго и така Абе слезте на земята,кви са тия "самолети" за 100 000 лв.Аз смятам като V.i.P...Мощността на колата няма нищо общо със задкормилното у-во.Може да имаш кола 200 коня,но не е задължително да караш с 300 км/ч.Мисля,че темата се измести значително от това каква трябва да бъде първата кола и също така мисля,че играете прекалено много Need For Speed. Кви лансери,млансери ва гонат?Говорим за гражданска кола,не за WRC.Една кола до 10 000-15 000 лв е идеална.Аз лично съм се насочил към Шкода Октавия. Ако имам кола 200 коня със сигурност ще влезна в "грях". Никой от тук пишещите не може да ме убеди, че няма да го направи Link to comment Share on other sites More sharing options...
RIP Posted July 24, 2008 Share Posted July 24, 2008 err0r^, ще правим стравниение на коли от 10к и 150к ли? Плюс т'ва ако взимаш 1000 лв. съм сигурен, че ще искаш да си живееш отделно, което адски много вдига разходите, така че по-скоро твоите схеми не са точни. Мен щеше да ме е срам с такава заплата да живея при родителите си и да продължават да ме издържат те... все пак и те си имат мечти и те трябва да се изпълняват, а аз съм само разходи, така че при първа възможност бих ги оттърсил от това. Поне аз така и направих... И общо взето с тази заплата парите пак ще стигат за нещо до цената на въпросното Пежо. Link to comment Share on other sites More sharing options...
V.i.P Posted July 24, 2008 Share Posted July 24, 2008 Стигаме пак да лична преценка на това какво водача иска. Какво може да си позволи или какво могат да си позволят да му купят. Примерно аз не искам Дачия Логан или Лада Калина, пък ако ще и с фул екстри да са(каквото и да значи това за тия коли) :). От моя гледна точка е: колата да е красива. За мен красиво значи едно. За вас значи друго и така Ако имам кола 200 коня със сигурност ще влезна в "грях". Никой от тук пишещите не може да ме убеди, че няма да го направи Да, ще влезна в "грях", но за разлика от много хора, аз ще приценя дали и къде мога да постъпя така- дали пътя е чист, дали е мокър асвалта и т.н. Точно заради това аз смятам, че мога да прединдирам, че макар и млад, аз съм добър шофьор, защото аз първо мисля с мозъка си, преди да действам... Link to comment Share on other sites More sharing options...
mobo Posted July 24, 2008 Share Posted July 24, 2008 ами то всички дет се си сучат колите около дървета и стълбове са били супер убедени, че отлично владеят автомобила, чудесно са преценили възможностите си и познават пътя, а пътната обстановка е идеална за маневрите им. само дет са финиширали не там, за където са тръгнали. аре стига с тия самоуверени преценки. като първа колата е хубаво да е собствена и незастрахована. само като ти бърка всяка грешка в джоба ще имаш икономически стимул да станеш по-добър шофьор и да не допускаш друга такава. Link to comment Share on other sites More sharing options...
djadomraz Posted July 24, 2008 Share Posted July 24, 2008 Ти правиш ли разлика между Lancer и Lancer EVO? Очевидно не - ще трябва да се пообразовам малко явно Да, съвсем малко по-малък е от Passat:Lancer L 4,570 mm W 1,760 mm H 1,490 mm Passaat L 4765 mm W 1820 mm H 1472 mm Заблуден съм явно на тъст ми от Пасата, който е комби и определено изглежда доста по-голям от Лансер. Когато взех книжка 2 месеца по-късно се стигна до въпроса кое ще карам аз и въпреки, че настоявах да взема Варбурга (понеже и аз разсъждавах така, че съм млад шофьор, ще поизкривя някоя ламарина...), но баща ми отказа и ми даде Авенсиса. Неговите доводи бяха, че Варбурга е опасен за каране, а Тойотата има 9 въздушни възглавници и една камара системи за сигурност. И до момента е така - за да може аз да съм в безопастност като залюхан млад шофьор карам Авенсиа,а баща ми кара Варбург и ми плаща горивото... Умен човек е баща ти! Да го слушаш внимателно за всичко! Не се бъзикам, съвсем правилно е това - той е свикнал с Вартбурга и му знае кусурите а ти по-добре да караш Асенсиса - хем е сигурна кола хем се управлява по-лесно. Човешкия живот е безценен, колите се ремонтират (за това е и каското) докато хората - не. А ако зависи за пазенето - както казах аз съм залюхан млад шофьор - пребоядисани 3/4 от всички панели + 1 нов калник (само калника и 4 панела баха моя вина ), но затова си има каско. btw и баща ми нищо, че е опитен шофьор и има книжка от незнам си колко години надра задната броня + лайсните на 4 места. Те точно при паркиране стават тия работи - колкото и опит да имаш понякога се случва да ожулиш нещо - примерно като вкарвах колата в гаража духна вятър и ме удари отзад по бронята - не е много но сега ще трябва да я водя да я пребоядисват. Хубаво пак че не духна по-рано да изкриви някой калник... И добре че отстрани на вратите има едни гумички че преди няколко дена малкия реши да засили другата врата към колата и само гумата я спаси от хубава голяма вертикална джезга. Хи хи хи ... Щото и те допреди 5 год. не бяха масовизирани на нашия пазар. Това в кръга на шегата. Относно това че има хора които се мислят за щофьори защото са се учили на Лада итн... Всъщност най-добре е да се учиш на кола, която после ще караш... А за ладите - и аз съм се учил на една разбрицана жигула и не един път ми е идвало да набия спирачки и да слезна защото не стига че газта не хващаше веднага ами имаше луфт и даваш малко - нищо не става, даваш още малко, нещо прищраква и тя изръмжава яко... Спирачката пък някой път по 2 пъти трябваше да се помпа за да хане хубаво. Абе купон. Някой ако може да ми каже какво е предимстово да си се учил на кола която прави каквото и скимне а не каквото се предполага че трябва да стане ще съм радостен да науча. Аз освен че се нервих и в един момент ми писна достатъчно и смених инструктора, друго не - не мисля че съм научил нещо кой знае какво от това. Link to comment Share on other sites More sharing options...
alfonsito Posted July 24, 2008 Share Posted July 24, 2008 Аз се учих на кола, която знаеше какво прави, но просто ставаше трудно(Рено 9). Не смятам, че е от значение дали е нов шофьор или опитен такъв. Акъла в главата или го имаш или го нямаш. Финансовите възможности и вкуса не са ли нещо индивидуално, или се лъжа? Link to comment Share on other sites More sharing options...
zlobil Posted July 24, 2008 Share Posted July 24, 2008 zlobil, ако взимах 400 лв. на месец и живеех при родителите си и при положение, че не плащам наеми, храната ми е осигурена и ми трябват за бензин, излизане и вноска, то определено биха ми стиганали. Ти не познаваш ли хора на тази възраст, които работят дори за много по-малко и реално и джобните са им изцяло от родителите им? Ако колата е 10к, родителите ти помогнат с половината, което вече споменах. Остават ти едни 5к, които за период от 5-6 г. можеш да изплащаш по 100-ина лв. на месец. Още 150-200 за гориво и едни 100 лв на месец, които разбира се ще бъдат може би удвоени от родителския джоб. На мен ми изглежда напълно реално. err0r^, ще правим стравниение на коли от 10к и 150к ли? Плюс т'ва ако взимаш 1000 лв. съм сигурен, че ще искаш да си живееш отделно, което адски много вдига разходите, така че по-скоро твоите схеми не са точни. Мен щеше да ме е срам с такава заплата да живея при родителите си и да продължават да ме издържат те... все пак и те си имат мечти и те трябва да се изпълняват, а аз съм само разходи, така че при първа възможност бих ги оттърсил от това. Поне аз така и направих... И общо взето с тази заплата парите пак ще стигат за нещо до цената на въпросното Пежо. най-желязната логика която някога съм чувал .... нещо обаче почна да си противоречиш . чакай да видим сега дали правилно съм разбрал , ако взимам 400лв и живея при нашите мога да си позволя да кажем кола за 10 000лв , а ако взимам 1000лв би трябвало да живеят самичък и да се чувствам самостоятелен и да карам кола близка до 10 000лв ...... ти ме уби чесно . Аз явно съм някакво абсолютно изключение , живея при нашите , макар и не постоянно , обаче в същото време не ми дават джобни и не плащам сметки и пак в същото време печеля над 1000лв а карам а4 а не S класа странна работа или сметките ти нещо са грешни или аз нещо съм повреден..... а а а а сетих се аз чат пат излизам ..... казах го по-горе ще го кажа и пак нормален човек със заплата 400лв няма как едновременно да изплаща кредит , да сипва бензин на колата си и да успее да искара месеца със 100лв просто няма начин ..... иии нека да позная ти взимаш доста над 1000лв заплата нали така ? А сега си направи пак аритметиките и виж дали с 400лв заплата и никакви сметки щеше да караш нещо по различно от кола за 2000 максимум 3000лв .... мисля че не . Те и тия африканците кво се оплакват гладни били , малко ли банани има , та и твоята работа така , взимаш голяма заплата , караш хубава кола и в същото време се опитваш да ни убедиш как със 400лв (заплата за която не работи вече почти никой) ще караш кола за 10 бона ..... да ама някой друг път.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
laury Posted July 24, 2008 Share Posted July 24, 2008 Да, съвсем малко по-малък е от Passat:Lancer L 4,570 mm W 1,760 mm H 1,490 mm Passaat L 4765 mm W 1820 mm H 1472 mm ако това написаното от теб е истина то този Lancer е най-малкия автомобил в света Link to comment Share on other sites More sharing options...
RIP Posted July 24, 2008 Share Posted July 24, 2008 zlobil, никой не се опитвам да убеждавам. Аз си взимам едни пари, които за момента са крайно недостатъчни за това, което имам като разходи, но за хиляден път казвам, че си имам приоритети. Щом ти живееш при вашите и взимаш над 1000 лв., то авантата ти е пълна и явно си от хората, които харчат, та се късат. Аз си плащам наем, смекти, кола, бензин и пр. излизам си що-годе нормално и имам пари точно и само за това за момента, но не ми е нужно друго и да добавя не взимам огромната заплата, която ми преписваш... Не знам при положение, че твоите 1000лв+ не ти стигат когато не плащаш наеми и сметки, как ще бъдеш като станеш семеен по-натам. Всичко се свежда до навици, нали се сещаш... Link to comment Share on other sites More sharing options...
dunata Posted July 24, 2008 Author Share Posted July 24, 2008 А бе не знам как извъртяхте темата, която си има ясно значение и питане за първа кола. Да дадете примери с коли, да кажете вие какво сте карали, а вие отидохте кой колко изкарвал, кой колко харчил, за какво харчил, кой бил семеен, кой ще става семеен, сметки за парното, сметки за водата и не знам си какво още... Link to comment Share on other sites More sharing options...
break Posted July 24, 2008 Share Posted July 24, 2008 Бе какво сте се захванали с тия заплати тука. Човека искаше нещо като шаблон за първа кола, пък вий почнахте да си мерите... заплатите . И все пак да дам и себе си за пример. Заплатата ми е около 1000 лв. и живея при нашите. Въпреки това си поемам всички разходи. Разликата е само, че не плащам квартира. И като сметна всичките си разходи за месеца (без да слагам непредвидените, които ги има всеки месец) ми излиза около 750 лв и то при положение, че съм непушач. И всеки месец се питам "Бе къде ми отидоха останалите 200-250?' Но факт е че ги няма. Пари за банката винаги намирам, но непредвидено парите все ми свършват. Като нямах кола, като че ли по-лесно спестявах. Но коренния проблем е че много обичам бира и с тая инфлация, ако спра да излизам поне за седмица, съм сметнал, че ще спестя почти 100 лв. И аз си мислех в началото, че едно 200 лв. на месец за банката няма да са ми проблем, но сега се радвам, че ме удобриха за по 100. Така че 400 лв. грам не могат да ме оправят, особено пък за кола за 10 000 (то и за 5 000 не могат). EDIT: С dunata сме били на едно мнение, само че моето малко по-разширено някак си. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kennyg Posted July 24, 2008 Share Posted July 24, 2008 За първа кола на която да се учиш да караш е най-подходяща някоя трошка, за която и без друго няма да се притесняваш кой знае колко ако я потрошиш. Докато придобиеш известен опит си караш с трошката, после взимаш по-добро возило Link to comment Share on other sites More sharing options...
jozo Posted July 24, 2008 Share Posted July 24, 2008 Офтопик: Абе РИП що си мислиш че като живее някой при тяхните те са задължени да му дават джобни и да му купуват кола?Това че вашите са те разлигавили и ти приемаш че е при всички е така си е твой проблем!!!Сега въпреки че живея при нашите те не ми плащат нито джобни нито ми сипват бенз в Рендето което е реално на баща ми, но само аз карам, нито ми купуват дерхи, нито ми плащат телефонни сметки и т.н.Работя сега специално лялтото и на 2 места и кола за 5000 немога още да си позволя ти ми говориш за такива за 10 000.Ставало ама някаф друг път.Определено и 100 лв. за харчене не ми стигат на месец.Ти ако си седиш у вас и поне един път в месец-а не ходиш на ресторант и не пиеш бира някъде навън може да ти стигат.Аз съвсем отговорно мога да заявя че 100 лв. до никъде не са а камо ли да изплащам кола и отделно да е подържам. Онтопик: Мисля всичко е ясно вече на пусналият темата и е избрал какво да върши.Колкото повече мнения толкова и различни така че всичко е въпрос на вкус Link to comment Share on other sites More sharing options...
zlobil Posted July 24, 2008 Share Posted July 24, 2008 zlobil, никой не се опитвам да убеждавам. Аз си взимам едни пари, които за момента са крайно недостатъчни за това, което имам като разходи, но за хиляден път казвам, че си имам приоритети.Щом ти живееш при вашите и взимаш над 1000 лв., то авантата ти е пълна и явно си от хората, които харчат, та се късат. Аз си плащам наем, смекти, кола, бензин и пр. излизам си що-годе нормално и имам пари точно и само за това за момента, но не ми е нужно друго и да добавя не взимам огромната заплата, която ми преписваш... Не знам при положение, че твоите 1000лв+ не ти стигат когато не плащаш наеми и сметки, как ще бъдеш като станеш семеен по-натам. Всичко се свежда до навици, нали се сещаш... добре ти си твърдиш своето аз пък продължавам да твърдя моето че не съществува 20 годишен човек които да може да искара със 100 лева месеца след като си плати вноската за колата и си сипе за 200 да кажем бензин , тоя човек трябва да е най-големият загубеняк на света изобщо да не излиза и направо от работа да се прибира в тях си , тоя човек трябва винаги да яде вкъщи за да не дава пари за храна , също трябва да пазарува от магазин за дрехи втора ръка и да си няма приятелка или приятелката му да е богата и да го черпи навсякъде (такава не съм виждал , и те са като голямата стъпка всеки вика че ги има ама никой не ги е виждал ) също най-вероятно трябва да е непушач , да не пие кафета и безалкохолни и най-вероятно да няма приятели с които да излезе , аз лично такива хора не познавам ..... но щом продължаваш да го твърдиш е възможно макар и малко вероятно да съществуват. а и да донякъде си прав авантата ми е пълна , всъщност май не е , не плащам сметки освен за телефона ми но пък за сметка на това излизам в 8-10 и се прибирам по това време почти всяка вечер , няма събота , няма неделя , в нас не помня да съм ял в близките 6-7 месеца ..... да харча много , гледам да не се лишавам от нищо ама имам да връщам заеми на баща ми а там ми отиват мнооого голяма част от парите и още едно малко допълнение пробвал съм да не излизам цял месец , тоест когато излизам да пия 1 кола или 1 кафе и да ти кажа и тогава 100лв пак са крайно недостатъчни без да си позволявам някакви луксове или прищявки а не е като да не ценя парите щото в нашето семейство не винаги ги е имало и не ми пречи да се лишавам от нещо , в смисъл тежко е но се преживява . казваш въпрос на приоритети ? Ми добре ако трябваше да избирам между това да карам лъскава кола и това да се стискам постоянно за да мога да си платя вноската и евентуално да преживявам месеца със 100тина лева и да броят стотинки мисля че всички се сещате кое бих избрал , ако взимах 400лв нямаше да карам 307 а най-вероятно фиат браво и то с мноооого напъни Link to comment Share on other sites More sharing options...
RIP Posted July 25, 2008 Share Posted July 25, 2008 jozo, успя да ме разсмееш в този ранен час, за което браво. Забележи как само няколко добавени думички от твоя страна обръщат изцяло това, което се опитвам да кажа аз... но както и да е, започваме да се повтаряме, така че аз не виждам смисъл да продължавам да пиша. Казах каквото мисля и то е, че ситуации много, всеки си преценя какво иска и може да си позволи. И определено продължавам да твърдя, че за млад шофьор удобствата са предимство и ако може да си позволи хубава (почти) нова кола, то направо да скача на нея. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krank Posted July 25, 2008 Share Posted July 25, 2008 Да, ще влезна в "грях", но за разлика от много хора, аз ще приценя дали и къде мога да постъпя така- дали пътя е чист, дали е мокър асвалта и т.н. Точно заради това аз смятам, че мога да прединдирам, че макар и млад, аз съм добър шофьор, защото аз първо мисля с мозъка си, преди да действам... Ахаха,с колко години стаж си,ШОФЬОРА?Паметници с цветченца виждал ли си край пътя?ВСЕКИ един от тея,в последната си минута е мислил същата малоумщина,която си мислиш и ти.Напомняш ми на онея,които после ги пишат в новините,и са гледали много холивудски повърни-"аз съм добър шофьор,и когато карам с 200 съм преценил,че е безопасно и имам пълен контрол над колата си,бе мноу съм луд напрао,като надуя ЛИЛ ДЖОН и са насъсквам по магистралата и голфарата лети".Нали се сещаш че никой не изгаря от желание да му стържат мозъка от предното стъкло.Обаче има много неща които не зависят от теб.И от "млад шофьор съм,не виждам други коли на пътя,насъсках се,ша се резна" до "има неща,които стават изведнъж и въобще не са в зоната на контролируеми от водача,каквито и умения да има" има голяма разлика.Смени си "компетентния" начин на преценка на ситуацията,да не разбереш по грубия начин (на никой не го препоръчвам) колко малко неща зависят от теб като се силиш като луд в "безопасните" ситуации.В тоя момент нито си по-луд,нито си в безопасност заради невъобразимо професионалната ти преценка,ти си просто поредният кандидат труп. Link to comment Share on other sites More sharing options...
INCINERATOR Posted July 25, 2008 Share Posted July 25, 2008 Като искате да натрупате малко умения в различни ситуации отиваите на пистата на Калояново, входа е 2 лева Много е полезно. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Psihara^^ Posted July 25, 2008 Share Posted July 25, 2008 Добре. Нека обобщя - 1вата кола трябва да е: 1. Да има роубарове. 2. Да тежи около 2 тона. 3. Да има малък двигател. 4. Да има всички 3 буквени съкращения. 5. Да няма хидравлика. 6. Да е скъпа. 7. Да не е скъпа. 8. Да има 2 режима - улесняване на шАфирането и затрудняване на шАфирането. 9. Да има и ръчка и автомат. 10. Да се казва R.I.P. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bate_pesho Posted July 25, 2008 Share Posted July 25, 2008 Големи романи .... Абе честно казано да е в добро техническо състояние , по джоба на родителите или човека , евтини брони (личен опит) .... малък разход на гориво Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zingam Posted July 25, 2008 Share Posted July 25, 2008 В зависимост от дохода на таткото: например на татко строител, детето трябва да кара нещо между X5 и Ferrari. А на таткото работник нощна смяна - колело втора употреба. аз пък не съм съгласен за евтиното , човека ако си я пази количката и чисто нова може да кара , няма никъде написана такава закономерност че всичките млади шофиори се блъскат , единственото нещо което според мене е определеящо е колата да не е наистина мощна , съдя по себе си като взех книжка карах на баща ми колата бмв 5ца 150+ коня , повярвай ми в началото карах абсолютно безрасъдно , скорости няма да споменавам но определено сега като се замисля осъзнавам колко съм бил прост . И аз като се учех да карам кола - карах навсякъде със 120, а сега като се научих карам вече с 80 Link to comment Share on other sites More sharing options...
lop_88 Posted July 25, 2008 Share Posted July 25, 2008 караи трабант поне ако го блъснеш илиго откраднат няма да те е яд за него гори ти нормално 6-8 зависи дали го настъпваш :Д няма смисал да даваш пари за пребоиадисване просто си зимаш цветна хартия ако нещо се пукне по колата зимаш хартиа ножица и лепило и си готов па и ти тежи 150-200 кг Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.