Jump to content
BulForum.com

Първа кола

dunata

Recommended Posts

И си прав Жоре...

Колкото по-орязана и "сурова" е колата - толкова повече се научава. Да не говорим че действително се усеща автомобила в ръцете. Първите ми 3 години като самостоятелен шофьор карах Лада 1500S. Научих всичко на нея, а и разбрах истинския контрол върху возилото.

Всеки седнал директно в автомобили с хидравлики, асистенти и прочее е ПСЕВДОШОФЬОР. Сложа ли го в един Мускал 12-так и не може да го мръдне

Именно от по-трудното на лесното се преминава без проблем да ама обратното не е баш.Точно щото много хора си мислят че веднага трябва да седнат от учебната кола в нов автомобил има такива бясни паркирания и маневри.Например съм се нагледал на хора които в задънена улица обръщат автомобил с поне 5 маневри при положение че може да стане това с 2.Седят на едно място и въртят волана със сервото понеже им го позволява.Ама хеле да нямат серво много щеше да ми е интересно как ще обърнат.Или пък недай си боже да карат на заден ход тогава и какви други изпълнения има.

Офтопик.Мускал 12-так е машина ;)

• Replies 142
  • Created
  • Last Reply

Първата ми кола беше Поло 1.3 карбуратор без никакви екстри.

В началото ми беше малко странно ( сравнение с учебната - Фабиа 1.9 ТДИ ) но после свикнах. Покарах е 6-7000км , научих всичко по тая кола.

После карах бмв 3-ка, пак без екстри. Хидравлика .... - не. Но и на нея свикнах, това че нямаше хиодравлика не ми правеше впечатление. Давал съм на хора които имат коли с хидравлики и сякви глупости ... ем трудно им беше да е паркират примерно.

Сегашната ми кола пак няма хидравлика(но по други причини) въздушни възглавници и т.н.

Това го казвам във връзка че в началото един млад шофьор е хубаво да покара по - обикновена кола, за да усети наистина какво значи да управляваш кола и вече след това да се включват разни помощници като хидравлика, абс ......

Ама и това не е гаранция че някой пак няма да се прави на състезател и с стара кола.

В крайна сметка каквато кола му хареса на човек, такава да си земе, но да мисли като кара.

jozo, специално ръчния (спортен) режим при автоматика е адски бонус, защото наистина можеш да цедиш колата. Аз се изненадах, че моя режим има такъв потенциал, защото на тест-драйва не бях тествал. За едно си прав обаче - ръчнната ск. к. е добре за начинаещи. Точно за това се учиш на такава и шанса да си вземеш подобна кола е по-голям. За паркиранията... на мен ми е малко трудничко, признавам. Колата ми идва доста голяма и все още свиквам с габаритите, но за сметка на това съм на 100% по-предпазлив и при паркирания и като шофьор. Тва за сервото си е глупост пак. Ако няма, ако няма... ако карахме каруци щеше да е още по-зор, но не караме.

R_a_p_t_o_R, значи за теб хората, които не карат антикварни коли не са шофьори, така ли? Това е смехотворно при положение, че електрониката вече е навсякъде. Пилотите на F1 също са някви хванати от улицата с XBOX в ръка вероятно, защото карат с хиляди системи в автомобилите. Като си купя Запорожец това ли ще ме направи шофьор? Щото ще спирам километър или ще въртя волана 16 пъти, а да не говорим ако някой ме изтряска - ламарината ли ще ме пази? Аман от носталгични изцепки.

Ох боже какви глупости се пишат не е истина, според приложената теория в Западна Европа няма свестни шофьори - всичките са ПСЕВДОшофьори, тъй като никой от тях не се е качвал на автомобил без серво, абс, тракшън контрол и т.н.

В следствие на теорията - голямата съвкупност от "истински" шофьори би трябвало да живее в Русия (родината на Лада и Москвич)

Някакси това не отговаря на истината...

--------------------------------

А по отношение на темата - аз нямам автомобил и не смятам и да закупувам - нямам излишни десетки хиляди лева за нещо, което ще го гледам как гние....

В случай, че ми трябва автомобил - взимам под наем, хем е чисто нов, хем не му бера никакви грижи...

Гледай кола,която да ти е удобна.А тва според мен са пълни глупости да е малка кола,малко коне и някви такива.Имаш ли акъл в главата и мислиш когато караш страшно няма.Дай му на някой дето се мисли за Шумахер и 55 коня кола,пак ще намери начин да напрви беля.

da be sigurno..... q se zamisli kato si vzel knijka , parvoto ti izlizane s kolata dali ne si q ra4kal qko , 6toto vsi4ki hora koito poznavam sled kato sa vzeli knijka 1-2 meseca sa karali kato nenormalni :wacko:

Въпросът за скоростите вече е много спорен.Всичко си има + и -.В задръстване определено автоматикът е рай.Да обаче на дълъг път или из града аз лично предпочитам да "ръчкам".Някой път ми е кеф да се влача като баба превключвам си скоростите на ниски обороти.Друг път ми е кеф да си вкарвам колата в "прекъсвач" и да изтягам.Или ако изтягам сам да си избере кога да сменя.Ако говорим вече за новите типтроник с опция за ръчно преключване е друго ама пак не ме кефят.А за старите автоматици на всеки е ясно че разходът е доста по-голям.Така че при всички положения за млад водач е по-добре ръчни скорости поне по моето мнение.

to4no zatova na avtomaticite ot 98ma natatak si ima bukvi4kata S i bukvi4kata D :D

--------------------------------

А по отношение на темата - аз нямам автомобил и не смятам и да закупувам - нямам излишни десетки хиляди лева за нещо, което ще го гледам как гние....

В случай, че ми трябва автомобил - взимам под наем, хем е чисто нов, хем не му бера никакви грижи...

o boje ebati jelqznata logika...... :wacko:

И си прав Жоре...

Колкото по-орязана и "сурова" е колата - толкова повече се научава. Да не говорим че действително се усеща автомобила в ръцете. Първите ми 3 години като самостоятелен шофьор карах Лада 1500S. Научих всичко на нея, а и разбрах истинския контрол върху возилото.

Всеки седнал директно в автомобили с хидравлики, асистенти и прочее е ПСЕВДОШОФЬОР. Сложа ли го в един Мускал 12-так и не може да го мръдне

да не стигнем на края до едно задно предаване 3 педала, ръчна спирачка и....шпер :lol:

abe ne e ba6 taka videne , az se ka4ix na kola koqto za vremeto si be6e limuzina , karal sum na dqdo mi moskvi4a 12tak , karal sum i ladata na drugiq mi dqdo 1500s i ne sam imal problemi , imam priqteli s avtosaloni i sam karal dooosta vidove koli dori i razni busove bez hidravlika i t.n. i ne sam imal problem , ama za sajalenie tova ne e polojenie pri vseki imam priqtel koito kara e270 2004ta godina , toq pi4 go probvaxme na edin ford transit ot parvite i izob6to ne moje6e da go kara , taka 4e si e do 4ovek

Еха, темата се разви в як спор, което на мен ми харесва :lol: Съгласен съм напълно с Raptor и Jozo, но смятам, че колата трябва да е с хидравлика! Един колега много му знаеше устата и се чудеше що се оплаквам толкова много, че нямам хидравлика и един ден го накарах да се качи и да завърти волана на мястото както беше колата. Еми не можа човека :bgrin: Комбинация от голяма кола с меки гуми е просто трепач, а как паркирам само аз си знам добре че съм по-якичък, та не е чак такъв проблема :wacko: Твърдо подкрепям Jozo за механичната скоростна кутия, няма такова усещане като набиеш втора в движение със 70км :devil Абе да си взима човека квото го кефи :punk

da be sigurno..... q se zamisli kato si vzel knijka , parvoto ti izlizane s kolata dali ne si q ra4kal qko , 6toto vsi4ki hora koito poznavam sled kato sa vzeli knijka 1-2 meseca sa karali kato nenormalni :wacko:

Ръчкал съм,ама ръчкането ми се изразяваше в това да напъна колата от някой светофар на първа и втора на някой по широк и дълъг булевард...Докато има паляци дето карат маломитражки и се праат на състезатели и те изпреварват(с доволна скорост) откъдето им е кеф,независимо дали ще засекът някой или ще му отнемат предимството :angry: .Ма това вече стана друга тема на разговор... :)

............

-----------

............

Очаквах подобни мъдри писания... Момчета опитайте се да разберете първо какво искам да кажа и после може да го дискутираме ако желаете...

А аз като видя някой мизерник или овца в учебно БМВ 725 или нов МЕРЦЕДЕС А класа ми настръхва косата като знам после какви геройства ще върши с бащината 15 годишна барака. Мислете малко преди да се правите на интересни.

Вие пък почнахте ся да я "жули някуде".Ами ако не я ужули?Аз например още нямам години за книжка(след 3 години живот и здраве),но се научих преди време да карам на татко Вектрата 2.0 115 коня.Трябва ти кола за теб.Като се качиш да ти е удобна.Да има АБС,хидравлика,климатиче също е голям плюс.Защо човек да се учи на малка кола и то с авто скорости аджеба?После голямата да му се чини трактор. :D Например Вектрата не емалка,но е лесна за каране и затова се учиш лесно и бързо.Така,че не леж на тая кълка за евтина кола и ,че навсяка цена трябва да се удари.Недей много стиска пари,щото после ще ти излезнат през носа за щяло и нещяло.Дано съм ти бил полезен.Успех!

Еми майка ми, която тук има (ние де...) Фиеста на 20+ години ... 1.1, 55 коня, а в Испания служебната и е А8 4.2 ... като се върне тук, първите 1-2 дена не може да оправлява малкото нещо. Но казва, че това е малък проблем, защото от малка - на голяма много по-трудно свиквала...

Иначе аз мисля да се уча да карам на Фиестата, колкото и да е зле, а за по-нататък да си взема нещо от рода на Фокус/Клио... но предпочитам да съм с ръчни скорости...

Вие пък почнахте ся да я "жули някуде".Ами ако не я ужули?Аз например още нямам години за книжка(след 3 години живот и здраве),но се научих преди време да карам на татко Вектрата 2.0 115 коня.Трябва ти кола за теб.Като се качиш да ти е удобна.Да има АБС,хидравлика,климатиче също е голям плюс.Защо човек да се учи на малка кола и то с авто скорости аджеба?После голямата да му се чини трактор. :D Например Вектрата не емалка,но е лесна за каране и затова се учиш лесно и бързо.Така,че не леж на тая кълка за евтина кола и ,че навсяка цена трябва да се удари.Недей много стиска пари,щото после ще ти излезнат през носа за щяло и нещяло.Дано съм ти бил полезен.Успех!

Тъй тъй... то най-добре да си руса мацка със големи "очи" и баткото да ти подари едно хубаво джипче - Паджеро примерно пък даже да треснеш нещо застраховката ще го поеме - кво ти пука...

Докато се научиш да усещаш габаритите на колата особено ако нямаш големи финансови възможности (а се предполага че щом ти е първата кола вероятно си около 18-20 а не над 40) и съответно ще е добре 1во да е икономична, 2ро да и е евтина поддръжката. Вземи си Паджеро и после да те видя смяната на маслото като е има-няма 600лв че и нагоре (не помня колко точно каза един познат че са му взели за неговото паджеро). На него само маслото, гумите и акумулатора струват колкото един Голф...

Тъй че препоръка за първа кола особено ако нямаш сериозен спонсор няма смисъл да се изхвърля на някакви сериозни.

Да климатик е добре да има, но има и Renault Clio с климатик, да не вдига над 100-120 по нанадолнище ама пък държи вътре хладно :)

За АБС и автоматични скорости моментално скачаш на въвсем друг вид коли с доста по-сериозна поддръжка а оттам и застраховка.

И колкото и да си чешем езиците и да се правим на велики шофьори, аз първата година като карах кола НЕ БЯХ одраскал само единия калник и едната врата :) Другите всичките някъде имаха нещо, вкл. 2те брони. Да едната врата някакъв кретен ми я надраска с ключ, другата я закачих в едни храсти, бронята отзад не видях един камък докато паркирах - такива прозаични работи ама после се ходи при тенекиджия...

Прочетох много инересни мнения... И да ви кажа и аз - ЖИВЕЕМ В 21 ВЕК - машините навлизат навсякъде - АБС-и; ЕЪРБеци; борд-компютри, парктроници и т.н. Целта на съвременните коли е да направят шофирането много по- приятно за шофьора и пътниците... Но признавам, че първата кола на човек трябва да е малко по- опростена - НО и все пак да не е някой Запорожец, Москвич, Трабант и т.н. (да, това опира и до финансов въпрос). И все пак, дори и на младия шофьор да му бъде закупен Додж Вайпър, ако го кара спокойно и мисли какво върши, и осъзнава отговорностите си на пътя, това не е проблем...

Прочетох много инересни мнения... И да ви кажа и аз - ЖИВЕЕМ В 21 ВЕК - машините навлизат навсякъде - АБС-и; ЕЪРБеци; борд-компютри, парктроници и т.н. Целта на съвременните коли е да направят шофирането много по- приятно за шофьора и пътниците... Но признавам, че първата кола на човек трябва да е малко по- опростена - НО и все пак да не е някой Запорожец, Москвич, Трабант и т.н. (да, това опира и до финансов въпрос). И все пак, дори и на младия шофьор да му бъде закупен Додж Вайпър, ако го кара спокойно и мисли какво върши, и осъзнава отговорностите си на пътя, това не е проблем...

Е точно Додж Вайпър (или Ауди ТТ и т.н.) пък ако някой баща купи на сина си като първа кола - извинявай ама по-голяма тъпотия рядко ще може да свърши. Ако имаш сериозни пари и можеш да си позволиш такава кола много по-СИГУРНИ коли има които може да вземеш а не просто машина за самоубиване.

Колкото и хубава да е колата това са коли за хора които знаят какво правят. И особено в ситуации при по-натоварен трафик като нищо ще се паникьоса хлапето, ще натисне рязко скоростта вместо спирачката и после ще трябва да остъргват някой от пейзажа. Вероятно не самото хлапе но зависи къде точно стане белята, ако е на някой мост може баш шофьора или спътниците му после да ги събират с пинсети оттук и там...

Е точно Додж Вайпър (или Ауди ТТ и т.н.) пък ако някой баща купи на сина си като първа кола - извинявай ама по-голяма тъпотия рядко ще може да свърши. Ако имаш сериозни пари и можеш да си позволиш такава кола много по-СИГУРНИ коли има които може да вземеш а не просто машина за самоубиване.

Колкото и хубава да е колата това са коли за хора които знаят какво правят. И особено в ситуации при по-натоварен трафик като нищо ще се паникьоса хлапето, ще натисне рязко скоростта вместо спирачката и после ще трябва да остъргват някой от пейзажа. Вероятно не самото хлапе но зависи къде точно стане белята, ако е на някой мост може баш шофьора или спътниците му после да ги събират с пинсети оттук и там...

да спирачката и педала са едни и същи че при паниката ще натисне газта ............

няма нужда да взимаш кола която ще е по-голяма от теб с 5 или 10 години ..... това са коли който в най-скоро време ще се забравят даже ако не са и забравени ..... ми хора излезте на улицата колко волги москвичи , лади , трабани и прочия виждате по пътищата .... Вие още ли зачитате ABS и хидравлики за екстри ( да в някои случаи съм сагласен ) има толкова много разнообразие от автомобили и то на добри цени ..... според мен една кола между 3 и 6 бинча може да се вземе та даже и да имаш самочуствие и да си е караш със густо нали така не съм ли прав ?

да спирачката и педала са едни и същи че при паниката ще натисне газта ............

Мисълта ми беше че човек който не се чувства уверен на волана да му връчиш кола която за има-няма 3 секунди ускорява от 0 до 100 си е пълна глупост, хайде сега кажи ми как ти си страшно отговорен човек и много добре ще се контролираш и т.н.

няма нужда да взимаш кола която ще е по-голяма от теб с 5 или 10 години ..... това са коли който в най-скоро време ще се забравят даже ако не са и забравени ..... ми хора излезте на улицата колко волги москвичи , лади , трабани и прочия виждате по пътищата .... Вие още ли зачитате ABS и хидравлики за екстри ( да в някои случаи съм сагласен ) има толкова много разнообразие от автомобили и то на добри цени .....

За новобранец даже бих настоявал да има хидравлика и ABS. Особено за ABS-a!

според мен една кола между 3 и 6 бинча може да се вземе та даже и да имаш самочуствие и да си е караш със густо нали така не съм ли прав ?

А май до самочувствието вече опряхме. Нали знаеш лафа кои мъже се бутат да карат големи коли. Ти по-малко мъж ли ще се чувстваш ако си с кола която не е нито кабриолет, нито спортна ами най-обикновена кола като Опел Вектра да кажем?

Мисълта ми беше че човек който не се чувства уверен на волана да му връчиш кола която за има-няма 3 секунди ускорява от 0 до 100 си е пълна глупост, хайде сега кажи ми как ти си страшно отговорен човек и много добре ще се контролираш и т.н.

А май до самочувствието вече опряхме. Нали знаеш лафа кои мъже се бутат да карат големи коли. Ти по-малко мъж ли ще се чувстваш ако си с кола която не е нито кабриолет, нито спортна ами най-обикновена кола като Опел Вектра да кажем?

ама не на теб как ще ти дойде да те качат в някое поло ... примерно за мен ( за теб незнам не става въпрос само за тежеста ми ако си 2 метра примерно)130 кила човек как да си взема поло ще седна вътре едно че няма да ми е комфортно ми и друго че полвината от магаретата които ги притежава ще умрат и ако кача още двама кат мен или на полвината кво остава за колата да се движи .... еми как няма да опрем до външноста на колата всеки иска да е патрон ама кат нема манги седиш и си траеш... смисъл то даже като се замислиш повечето коли са свестни защото има едно такова разделение между мъжки и женски коли ..... не отричам че има хора си карат така наречените женски коли ама кат им е гот и се чушстват комфортно що трябва да им пука .... и до тук стиганахме до заключението че една много важна част е уверенността и голямото кръгло нещо на раменете ни ....

но като се замисли човек от 3 до 6 бинча (примерно) не може да вземеш нещо което ще те изтреля в въздуха а иначе е друг въпроса кой с кви манги разполага от там нататака имаш ли пари и книжка да нямаш пак можеш да вземеш каквото ти се иска .....

Мойто условие за колата е........да е лека(максимално) и да е до 99 коня. Защо ли? Защото към тоя етап такава мога да си позволя АЗ, а не да ми купят. Съвсем друг е върпоса-каква кола искате? :lol: :lol:

Не виждам какъв е проблемът като вземеш книжка да караш нова кола. На мен първата ми кола беше нова и що годе скъпа за класа си. Това ме научи да си пазя колата и да я ценя, и да внимавам за всичко. 100% съм сигурен, че ако карах някоя стара и евтина кола нямаше въобще да ми пука и след това на каквато и кола да се кача нямаше да я пазя както сега.

Не виждам какъв е проблемът като вземеш книжка да караш нова кола. На мен първата ми кола беше нова и що годе скъпа за класа си. Това ме научи да си пазя колата и да я ценя, и да внимавам за всичко. 100% съм сигурен, че ако карах някоя стара и евтина кола нямаше въобще да ми пука и след това на каквато и кола да се кача нямаше да я пазя както сега.

Финансов. ;) Преди няколко години казаха, че %-та нови коли беше или 17 или 21....някво такова криво число.. Сега е по-голям предполагам ама не с много

Само като чета как някви хора с книжка от по половин или една година, дет имат всичко на всичко 5К км, се имат за най - големите шафиори и ми става ясно, защо трябва да се пазя на пътя.

Финансов. ;) Преди няколко години казаха, че %-та нови коли беше или 17 или 21....някво такова криво число.. Сега е по-голям предполагам ама не с много

Като изключим финансовия проблем. Какъв друг проблем има някой млад шофьор да има нова кола? Дори и скъпа? За всяка щета си има застраховка.

Освен за тази: (има го 10тина пъти в темата за вицове)

Кука се е облегнал на 1 ограда и описва проишествие:

ръка до вратата, 1 брой

крак до лявата гума, 1 брой

глава на трото - задрасква

глава на торто - задрасква

глава на тротор - задрасква

рита главата и пише - глава на пътя, 1 брой.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...