Jump to content
BulForum.com

Помощ за ъпгрейд на РАМ за Правец 8С

Recommended Posts

Здравейте,

Някой знае ли как да си ъпгрейдна паметта на Правец 8С.

По принцип тя е 64КБ основна + 64КБ допълнителна. Знам, че допълнителната може да се увеличи до 1024. На дъното са 16 бр. х 8КБ (чипове СМ8164 или TMS4164), като 8бр. са основната, а другите 8 бр. са допълнителната памет. Сдобих се с 8бр. TMS4256, които са по 32КБ. Тези са по принцип за ъпгрейд на Apple II. Те са съвместими, но не знам дали чиповете памет стават за Правец 8. Освен това лошото е, че на дъното на Правец 8С не е отбелязано коя е основна и коя допълнителна памет. Също така не знам дали само подмяната на чиповете с памет ще е достатъчно или ще трябва някаква друга операция да се извърши.

Това е което знам и ще съм благодарен на всеки който може да помогне.

Всичко добро.

• 3 months later...
Здравейте,

Някой знае ли как да си ъпгрейдна паметта на Правец 8С.

По принцип тя е 64КБ основна + 64КБ допълнителна. Знам, че допълнителната може да се увеличи до 1024. На дъното са 16 бр. х 8КБ (чипове СМ8164 или TMS4164), като 8бр. са основната, а другите 8 бр. са допълнителната памет. Сдобих се с 8бр. TMS4256, които са по 32КБ. Тези са по принцип за ъпгрейд на Apple II. Те са съвместими, но не знам дали чиповете памет стават за Правец 8. Освен това лошото е, че на дъното на Правец 8С не е отбелязано коя е основна и коя допълнителна памет. Също така не знам дали само подмяната на чиповете с памет ще е достатъчно или ще трябва някаква друга операция да се извърши.

Това е което знам и ще съм благодарен на всеки който може да помогне.

Всичко добро.

Сори за малко късният отговор, но паметта на 8С не може да се ъпгрейдва. Той е мислен като домашен компютър и като такъв за времето си тази памет му е била достатъчна.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...