Sothbiss Posted July 20, 2008 Share Posted July 20, 2008 Предаванията на Карбовски винаги са ми били интересни. Ще изгледам и това. Вчера не успях, защото не бях в Пловдив. Но другото, което ми направи впечатление е, че трима човека в темата са написали България с малка буква... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Psihara^^ Posted July 20, 2008 Share Posted July 20, 2008 Хора, които идват за работа при нас, като преводачи, правят правописни грешки в тестовете. А вие ми говорите за 13-16 годишните. Всичко е страх и ужас... Но наистина отидохме много далеч. Link to comment Share on other sites More sharing options...
netrootbg Posted July 20, 2008 Author Share Posted July 20, 2008 Преди години имах един невероятен учител по математика. Наистина мога да го нарека с думата учител. За съжаление почина доста млад. Бог да го прости . Той обичаше да ни казва следното нещо: Ако си мислите че вие сте зле, обърнете се и вижте тези които идват след вас. Успя да ни докаже че самите ние сме много зле. Лошото е че като гледам след нас какво идваше и особено какво е в момента и ми става тъжно. Както каза Psihara^^: Всичко е страх и ужас... Системата на средното образование е зле. Много зле. Висшите учебни заведения и те са така. Моите набори тъкмо завършват ТУ. Специалност Компютърни системи и технологии. Не ви се иска да знаете на какво ниво са 99% от тях. Както се изрази една: Аз съм програмистка... За външния вид нямам забележки. Доста добре се беше справила. За другите неща обаче е страшно да се говори. Като започнем че не знае как да инсталира Windows. Вярно че това не е мерило, но все пак е като някакво минимално ниво. Средното си образование го завърших в ТЕТ-а. Бих ви препоръчал ако ви трябва ел. техник да търсите някой който не е завършил там. По - добре ще е да е самоук. Link to comment Share on other sites More sharing options...
бат Ицо Posted July 20, 2008 Share Posted July 20, 2008 Ето един от любимите ми филми по темата: (линка е в Замунда, че тук нещо го няма) Link to comment Share on other sites More sharing options...
EvilDemon Posted July 20, 2008 Share Posted July 20, 2008 Имаше една тема по едно време във форума, която се отнасяше за емо културата. И злобила тогава каза: "Аз мисля, че им трябва по един здрав бой на тези. Ако аз им бях родител щях да ги чупя, докато не се оправят" Много ми хареса това изказване. И аз мисля, че от това се нуждаем ние младото население. От един здрав бой. Link to comment Share on other sites More sharing options...
RaptoR Posted July 20, 2008 Share Posted July 20, 2008 ТОВА е истината!!! Казано е отдавна! Хан Аспарух не е мъмрил! А те са котенца - котенца бе! ---- поздрав за Караман ---- Link to comment Share on other sites More sharing options...
Midex Posted July 20, 2008 Share Posted July 20, 2008 Системата на средното образование е зле. Много зле. Висшите учебни заведения и те са така. Моите набори тъкмо завършват ТУ. Специалност Компютърни системи и технологии. Не ви се иска да знаете на какво ниво са 99% от тях. Както се изрази една: Аз съм програмистка... За външния вид нямам забележки. Доста добре се беше справила. За другите неща обаче е страшно да се говори. Като започнем че не знае как да инсталира Windows. Вярно че това не е мерило, но все пак е като някакво минимално ниво.Средното си образование го завърших в ТЕТ-а. Бих ви препоръчал ако ви трябва ел. техник да търсите някой който не е завършил там. По - добре ще е да е самоук. Щом нямаш забележки по външния вид...определено не е била програмистка....поне аз такава не познавам (без забележки). А що се отнася до системата за образование....мен питайте, като най-голям и работещ в тая сфера. Нещата драстично се различават и в училищата, и във висшите учебни заведения преди '90-та и сега...нивото толкова е паднало навсякъде, че просто нямам думи...и лошото е, че не виждам изгледи за оправяне поне засега. :ph34r: С една дума всеки го е ударил през просото...не знам защо...сигурно просто защото може... П.П. Ако трябва да бъда честен...след '90-та година нещата все още си продължиха известно време от натрупаната инерция...Но с хаоса, който настана тогава, с несигурността да си намериш работа, с източването на парите от BG, с долара, който се вдигаше всеки божи ден и човек не знаеше утре дали ще е 2000 или 2500 лева (btw, по онова време заплатата ми и не само моята, беше паднала до няколко долара )...та покрай целия тоя хаос на ежедневно оцеляване, положението и в образованието се изпусна за доста кратко време. Link to comment Share on other sites More sharing options...
second.life.syndrome Posted July 20, 2008 Share Posted July 20, 2008 Въпреки че дългосрочните ми планове са свързани с установяване в България, не намирам за задължително да живееш, да се развиваш и да работиш в родната си страна. Зарежете това глуповато патриотарство, с което се биете в гърдите. Родината България и държавата България не са еквивалентни. Да не говорим, че думата "българин" не е мерило за интелект или човещина. И изобщо... Не съм прекомерно сантиментално обвързана с тая страна. Мога да се чувствам еднакво добре и да откривам нови приятели навсякъде, в края на краищата светът не свършва след тези 110 911 кв. км. След тях има цяла една вселена от култури и ценности, има милиони страхотни личности... Нужно ли е да си самоограничаме светогледа с откровени глупости като националност, религиозна или етническа принадлежност. А пък с цялото това негодувание относно 'днешната младеж' сте ми много смешни... Винаги е имало и ще има хора, които допускат елементарни правописни грешки, винаги е имало и ще има някакви индивиди, дето да парадират с перфектния си правопис. Лошото и в двата случая е тоя абсолютен непукизъм за причинно-следствените връзки. 'Щото и в двата случая влияние са оказали изискванията на родителите, полученото от тях възпитание, училищната и извънучилищната среда... Можете ли да вините отделния (неграмотен) индивид за всички тея неща? Но да се върна на темата - ако има нещо, което би ме подтикнало да замина някъде, това са българите. Тая откровена меркантилност, озлобените на общо основание хора, гордото неспазване на някакви общоприети норми на поведение. Чувството на безнаказаност. И всеки път, когато се връщам от чужбина, сякаш се връщам 40-50 години назад. Защото някъде, макар и трудно, нещата са сработили. Има си организираност на движението, хората са дружелюбни и готови да помогнат, стига да е в рамките на възможностите им... И всеки път все по-трудно и по-трудно ми става връщането в тая пуста България... Link to comment Share on other sites More sharing options...
netrootbg Posted July 20, 2008 Author Share Posted July 20, 2008 А пък с цялото това негодувание относно 'днешната младеж' сте ми много смешни... Винаги е имало и ще има хора, които допускат елементарни правописни грешки, винаги е имало и ще има някакви индивиди, дето да парадират с перфектния си правопис. Лошото и в двата случая е тоя абсолютен непукизъм за причинно-следствените връзки. 'Щото и в двата случая влияние са оказали изискванията на родителите, полученото от тях възпитание, училищната и извънучилищната среда... Можете ли да вините отделния (неграмотен) индивид за всички тея неща? Виждал съм как винаги възрастните недоволстван за нивото на образование на по - младите. Никога обаче не съм виждал толкова голямо западане. Това след себе си води доста последствия. Същите тези хора след няколко години ще са лекари . Една лека правописна грешка нали се сещаш какво може да означава при тях. От мненията написани по - горе нито едно не говори за правописа на хората. Само в едно от мненията се споменава. Link to comment Share on other sites More sharing options...
бат Ицо Posted July 20, 2008 Share Posted July 20, 2008 Тя приказката: "Като се знам какъв съм инженер, ме е страх да отида на доктор" не е от вчера. Отдавна си е. Така, че няма страшно. Не затъпява нацията като цяло, а двойкажиите стават много. Отличниците са си пак отличници Но изместихме темата, а тя беше за гурбета. Link to comment Share on other sites More sharing options...
second.life.syndrome Posted July 20, 2008 Share Posted July 20, 2008 Същите тези хора след няколко години ще са лекари . Или по-лошо - тези хора се очаква да работят за нашите пенсии Всъщност тук все още не може да се сформира гражданско общество, както и едва ли ще дочакаме социално ориентирано правителство. Това също са неща, които са от значение за обикновения гражданин. Добре функциониращо здравеопазване все още нямаме, държавната система е тромава... Да изброявам ли още? 'Младото поколение' е такова, каквото го направи предходното... А какви ценности очакваш да има при постоянната борба за хляб, при масовото безхаберие, или когато цената на мобилния телефон, а не броят изчетени книги, е определяща за отделния индивид? Link to comment Share on other sites More sharing options...
DaToNik Posted July 21, 2008 Share Posted July 21, 2008 Изгледах четирите линка по-горе. В слуха ми се набиха две фрази: Всеки сам избира как да съсипе живота си - думите на съквартиранта на двойката и Не, ние сами избрахме да дойдем в Италия; никой не ни е карал! Гледах, гледах и никъде не видях и не чух ИТАЛИЯ и нейното правителство да се грижи за тези хора повече, отколкото го е правило родното им такова. Напротив, в България наистина ако положат същите усилия, които полагат там да работят на четири места биха били далеч нагоре в социалната стълбица. Още повече, че тук възможностите са повече, но когато чакаш някой друг да ти намери работа си на дъното. Там не чакаш, но си на чуждо място, гладен, пък на всичкото отгоре и си в чужбината , как после да се върнеш без пукнато евро, нали ще станеш за резил на целия род, демек че за нищо не ставаш... Бедна ви е фантазията по селата колко много работа има и няма кой да я върши. А хората плащат и хранят. Що оня малкия пикльо не дойде да бере чушки в България, хем така ще допринася и за своето, и за общото българско благо? Пък може и да завърши накрая... Стандарта бил по-висок! От какво се определя стандарта? От съотношението произведено - консумирано (в най-общи линии). Не може само да лапаш и да чакаш някой да доде да ти го подаде! Всички като идат там, в Европата, си скъсват задниците от бачкане, а тук всеки гледа да мине по лекото и мекото. Говоря за този сектор, който показва Карбовски! После правителството било виновно щото не им осигурило работа, къща, училище за децата и висока пенсия на старини. А вие какво дадохте на тази родна страна, че искате толкова много безплатно? Доколкото ми е известно превилегиите във всяка европейска държава зависят от степента, в която всеки един работещ влага труда си. Има един общ минимум, за който са се погрижили всички пак със своя труд! И никъде нама нищо безплатно! Крайно време е да разберете, че социалната политика по време на демокрация не означава безплатности, а труд, труд и пак труд! Увлякох се, ам нейсе Link to comment Share on other sites More sharing options...
zlobil Posted July 21, 2008 Share Posted July 21, 2008 "стандарта е по висок" е фраза измислена от ей такива малоумници като тия които ги дадоха в предаването , да ги питаш не могат да ти кажат в какво се изразява по големият стандарт ама като го разправяш някакси звучи гъзарско така , а и на фона на квартала в които е снимано предаването е някакси ебати смеха....... Link to comment Share on other sites More sharing options...
frodo Posted July 21, 2008 Share Posted July 21, 2008 бачкаторите са по добре тук. абсолютен факт. давам пример - един наемен войник зима чисти около 500лв, като сложим, че не износва свои дрехи, че има бонуси за квартира, ядене, преференции при заеми...и кво става в България проблема е по скоро при така наречените квалифицирани специалисти...който взимат по малко от хамалите на строежа според мен, ако ще ходиш в чужбина да робуваш-прав ти път...ако не спиш и фотосинтезираш, за няколко години ще направиш някой лев...ще се върнеш тук и инфлацията най-вероятно ще ги е изяла по добрия вариянт-блъскай тука, поне си си у вас, има на кой да разчиташ, с кой да се напиеш-я от мъка, я от кеф-мама, тати, баби ,дядовци помагат... Link to comment Share on other sites More sharing options...
second.life.syndrome Posted July 21, 2008 Share Posted July 21, 2008 И ти смяташ, че 500 лв са достатъчно за човек, който има семейство, а нуждите му не се изчерпват с това да има на масата си хляб и сланина? А ако съвсем хипотетично тоя човек има и дете, което постоянно расте, респективно има нужда от дрехи, обувки и не на последно място храна... Какво става? Ако си живееш при мама и тате, а разходите ти се изчерпват с някакви джобни пари и пиене на бира с приятели от време на време, тея пари могат и да ти стигнат. Иначе - абсурд. Link to comment Share on other sites More sharing options...
frodo Posted July 21, 2008 Share Posted July 21, 2008 И ти смяташ, че 500 лв са достатъчно за човек, който има семейство, а нуждите му не се изчерпват с това да има на масата си хляб и сланина? А ако съвсем хипотетично тоя човек има и дете, което постоянно расте, респективно има нужда от дрехи, обувки и не на последно място храна... Какво става? Ако си живееш при мама и тате, а разходите ти се изчерпват с някакви джобни пари и пиене на бира с приятели от време на време, тея пари могат и да ти стигнат. Иначе - абсурд. естествено че няма начин трябва да работят и двамата и задължително да не плащат наем при това положение, с малко помощ от роднини, става работата едит-но нали правим някакво сравнение със скотския живот в чужбина...а ти тука говориш вече не за своя собствен живот, а за семейство и т.н....мисля, че тази стъпка навсякъде е трудна/освен в идиокрация-оня ден го гледах-кърти/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
netrootbg Posted July 21, 2008 Author Share Posted July 21, 2008 И ти смяташ, че 500 лв са достатъчно за човек, който има семейство, а нуждите му не се изчерпват с това да има на масата си хляб и сланина? А ако съвсем хипотетично тоя човек има и дете, което постоянно расте, респективно има нужда от дрехи, обувки и не на последно място храна... Какво става? Ако си живееш при мама и тате, а разходите ти се изчерпват с някакви джобни пари и пиене на бира с приятели от време на време, тея пари могат и да ти стигнат. Иначе - абсурд. Ще трябва да стигнем пак до един цитат който се използва доста често тук. Част е от подписа на mobo: Който иска - търси начини, който не иска - намира причини. Като има такива нужди ще се хване и на втора работа или ще мисли да работи нещо което да му носи повече пари. Как в чужбина отиват да работят на няколко места а тук да не могат. Малко странно нали? Преди време zlobil беше пуснал обявя за подобни суми. Работното време беше такова че му позволява да работи и на второ място. Той сам може да ти разкаже как не може да намери хора. Малко са хората които излизат понеже тук няма фирми които да могат да им предложат адекватна заплатата за познанията им. Мога да ти дам и прекрасен пример от човек от този форум . Link to comment Share on other sites More sharing options...
DaToNik Posted July 21, 2008 Share Posted July 21, 2008 И ти смяташ, че 500 лв са достатъчно за човек, който има семейство, а нуждите му не се изчерпват с това да има на масата си хляб и сланина? А ако съвсем хипотетично тоя човек има и дете, което постоянно расте, респективно има нужда от дрехи, обувки и не на последно място храна... Какво става? Ако си живееш при мама и тате, а разходите ти се изчерпват с някакви джобни пари и пиене на бира с приятели от време на време, тея пари могат и да ти стигнат. Иначе - абсурд. Тук вече изместваме въпроса със сегментирането. Карбовски показва точно сегмент, на който хляб и сланина биха му стигнали, но те явно държат да са италиански... Да, за този сегмент, който се показва от Карбовски - да, ще стигнат! Ако има семейство и двамата работят - най-добре, и детето ще си гледат добре, щото в България няма семейство почти, което да не разчита на възрастни родители в каквото и да било отношение. Момата доколкото чух беше от Бояна, а Мустака с дългата косичка - заралия. frodo е прав - бачкаторите с тежък неквалифициран труд, АКО НЕ ГИ МЪРЗИ, могат да си докарват доста прилични доходи в родината. Но тъй като всеки си вика що да се напъвам толкова като мога и да мрънкам затова "бягат" в чужбина, където обаче мрънкането не вървиииии! Link to comment Share on other sites More sharing options...
second.life.syndrome Posted July 21, 2008 Share Posted July 21, 2008 Работното време на кадровите войници рядко позволява втора работа. Да не говорим, че 'чистите' пари, посочени от frodo са доста над реалното възнаграждение. Затова и мои близки се махнаха от армията след изтичането на договора им. Закриват се поделения, войниците се разпределят по други такива, някои трябва да пътуват до Асеновград. Условията в армията съвсем не са толкова розови, колкото си представяте. И тук има хора, които си скъсват задниците от работа, за да си осигурят по-добро препитание, но не са и малцинство тези, които очакват с висене по кафенетата да печелят хиляди. Ами не става. Да не говорим каква глупост е да разчиташ на роднини за издръжка. Преди време бях попаднала на статия за един японски професор. И мисля, че повече хора трябва да го осъзнаят: With 17 million copies of Brain Age sold since it release, Dr. Kawashima is due to earn $22 million in royalties. The shocker? He doesn't want a single penny, and instead puts his royalties towards funding other research projects. "Everyone in my family is mad at me but I tell them that if they want money, go out and earn it", he said. Link to comment Share on other sites More sharing options...
DaToNik Posted July 21, 2008 Share Posted July 21, 2008 With 17 million copies of Brain Age sold since it release, Dr. Kawashima is due to earn $22 million in royalties. The shocker? He doesn't want a single penny, and instead puts his royalties towards funding other research projects. "Everyone in my family is mad at me but I tell them that if they want money, go out and earn it", he said. Тук съм "за", но това е мисленето на хората в капиталистическия свят (простете за термина, но не намирам по-точен). В БГ мама и тате, баба и дядо събират, трупат и се трепят защо? - за да може да има за децатааа! И децата като порастнат не знаят КАК и С КАКВО да живеят, щото го имат наготово, ако не е изядено от инфлацията. И вече пораснали трябва да се учат на трудови навици, как да разпределим получените пари, ча да ститнат за всичко и всички, а не само за огромния ми и всепоглъщащ АЗ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
frodo Posted July 21, 2008 Share Posted July 21, 2008 виж сега, second.life.syndrome, примера с кадроваците беше рандомче правете малко по разширително тълкуване ще го кажа по друг начин - професиите, които можеш да развиваш тук са по специалността или обща бачкаторска, в чужбина-по специалността става на практика невъзможно/е то си зависи и от специалността де, но в общия случай е смешно даже да си мислиш, че ще успееш/ и какво ти остава-да си бачкатор/роб...еми пак ще повторя-добре, който си мисли, че вънка ще е по добре от тук-прав му път...аз оставам да се блъскам Link to comment Share on other sites More sharing options...
netrootbg Posted July 21, 2008 Author Share Posted July 21, 2008 Работното време на кадровите войници рядко позволява втора работа.Затова и мои близки се махнаха от армията след изтичането на договора им. Закриват се поделения, войниците се разпределят по други такива, някои трябва да пътуват до Асеновград. Условията в армията съвсем не са толкова розови, колкото си представяте. Сега с темата за армията навлезе в тема която не ти трябваше да спориш . От както сме в НАТО нашите военни имат страшно много мисии зад граница. В момента тези от поделението в Асеновград се намират в Босна. Работата им е да охраняват базата. По - точно да са на пропуските. Няма нито риск нито се върши кой знае какво. Заплатите на възможно най - ниските като чинове са 36 евро на ден + заплата и половина от тази която взима в България. Храна и всичко му е подсигурено. Има хора които 6 месеца са на мисия и после 6 месеца вкъщи. Докарват си доста сериозни доходи. Да не говориш, че тези които са в рисковете зони взимат няколко пъти повече. Единственият недостатък в момента е, че според новите им договори имат право да ги пращат където и да е на мисия дори без тяхното съгласие. Винаги обаче има достатъчно кандидати. Така като говорихме за армията какво излезе? Дори и там може да се докарат доста прилични доходи стига да има желание и усилие . П.С. Заплатите им се увеличават непрекъснато. Имаме поети ангажименти които се спазват. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zlobil Posted July 21, 2008 Share Posted July 21, 2008 напълно прав имам близък приятел от поделението в асеновград и той ми сподели същото че за работата която вършат взимат много добри пари . Момчето не е кадровак само защото нищо не става друго от него както повечето а поради други причини , стаж и т.н. Но ти давам за пример хора от моето село , половината село станаха къдроваци и знаете ли защо , защото взимат хубави пари на фона на работата която вършат , защото повечето нямат мозък да вършат абсолютно нищо и това е перфектната алтернатива. Не съм на 100% запознат със заплатите ама с квартирни и други мисля че ги докарват до към 700-800лв , страшно далече съм от мисълта че са напълно достатъчни , изобщо не твърдя че това е перфектната работа , обаче всичките които са станали къдроваци имат мноооого повече мозък в главите си от тези в предаването . Тук с много по-малко работа си докарват добри пари и живеят в пъти по-добре от хората в предаването . За мене те са мозохисти , те си казват че не живеят добре , че вадят малко пари , че са лишени от всичко и просто като машини само ряботят и спат но продължават да стоят там и що ? Щото стандарта бил по-висок , по-висок к... ми или пък щото чакат да им излезе късмета и да станат милионери , да ама някой друг път или защото българия нищо не правила за тях е не видях и италия да прави нещо..... Защото съм сигурен че този Калоян ли е къв е е отишъл в италия защото си е мислил че там се забогатява лесно а в България не е положил същите усилия....... Много по лесно е да се каже защо да работя тук за толкова пари еди къде си ще работя за 2пъти повече ми работи бе , никой не те спира , само има едно нещо което наистина не мога да си обясня , тука всички реват "как да работя за 500лв заплата" , "няма работа" а навсякъде се търсят работници и има недостиг на работна ръка ......... Работа има няма кой да я работи не е реално по-голямата част във възрастовата група 20-25 да имат самочувстие до небето с всичките си 2лв в джоба на стотинки които са им останали като са прибрали рестото от магазина като са били за хляб и в същото време да ми заявяват "аз за 500лв , сервитиорка няма да работа" , "аз да не съм им роб да работя за 300лв" и да обикалят квартала като най-лютите батки и да се оплакват колко несправедлив е живота В чужбина се правеха пари едно време , сега там си човек 5 класи надолу и дори не те броят за човек , Е аз лично съм мерси за там пожелавам успех на всички които отиват да "Забогатяват" едит : Не говоря за единиците умни хора които са отишли в чужбина и са знаели какво искат и за какво отиват Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.