netrootbg Posted July 19, 2008 Share Posted July 19, 2008 След като изгледах днешното предаване реших да отворя тази тема. Темата на днешното предаване беше за емигрантите. Показаха няколко човека които живеят и работят в Неапол. Доста озадачен останах след като го изгледах. Най - ценният момент според мен беше когато Мартин Карбовски ги попита защо не са опитали да положат същите усилия и лишения в България. Какво мислите по - темата? Link to comment Share on other sites More sharing options...
бат Ицо Posted July 19, 2008 Share Posted July 19, 2008 И аз не мога да ги разбера какво точно искат. Тук в България за всеки който иска да работи има добре платена работа. Специално този Калоян спокойно може да работи за 50 лв дневно с точно работно време от 8 до 5. Да си живее класи над това в което "живеят". От друга страна пък ако този милион емигранти се върне тук, сигурно вече няма да има толкова свободни места Link to comment Share on other sites More sharing options...
the_alien Posted July 19, 2008 Share Posted July 19, 2008 Ако не отиваш за мнооого повече, отколкото би изкарал тук просто няма смисъл. Би живял, както и тук и само се самозалъгват, че живеят по-добре. Не съм гледал предаването, ако може да дадете подробности.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aquila Posted July 19, 2008 Share Posted July 19, 2008 И аз не мога да ги разбера какво точно искат. Тук в България за всеки който иска да работи има добре платена работа. Специално този Калоян спокойно може да работи за 50 лв дневно с точно работно време от 8 до 5. Да си живее класи над това в което "живеят". От друга страна пък ако този милион емигранти се върне тук, сигурно вече няма да има толкова свободни места А защо не добавиш, в колко(и кои) сектора има свободни, добре платени места? Ей за т'ва аз лично не искам нито аз, нито децата ми да живеят в българия, да правиш компормис с идеите и целите си само и само да изкарваш някакви пари, за да "живееш" :spit: Link to comment Share on other sites More sharing options...
бат Ицо Posted July 19, 2008 Share Posted July 19, 2008 Мисля, че или ти или аз не сме разбрали съществото на темата. Не мисля, че интелигентен човек, достатъчно образован, гражданин на ЕС, би се нарекал емигрант, работейки в ЕС Аз говоря точно за тези емигранти, които показа Карбовски. Тези може би 90% от емигрантите. Link to comment Share on other sites More sharing options...
netrootbg Posted July 19, 2008 Author Share Posted July 19, 2008 the_alien няма как да се разкаже. Трябва да го изгледаш. Вероятно ще го качат в vbox7. Aquila тези които ги показаха не се включват в понятието "за да живееш". Реално при тях е само едно съществуване. Храна, работа и физиологични функции. Нищо повече. Лично смятам че в България ще са си по - добре. Друг е въпроса че тук няма да положат толкова усилия колкото полагат там. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zlobil Posted July 19, 2008 Share Posted July 19, 2008 в достатъчно сектори има свободни места ама докато хората продължават да се залъгват че в чужбина е супер яко и не си дават зора да работят тука винаги ще има недоволни , не говоря за умните хора или за хората успели да се реализират в чужбина защото те са супер малко на фона на другите които отиват в чужбина да забогатеят . Тука картинката е грозна навсякъде ама абсолютно навсякъде се търсят хора там е работата че е много по лесно да си кръстосваш по цял ден краката по кафетата и да викаш "а уе брачеда беше в англия и са върна с милиони , другата седмица отивам и аз дотогава ще си почивам" и като се върнат всичките разправят колко хубаво било , колко пари зимали , ама никой не иска да се връща...... Това че българите са най-работливите е ебати смеха , сигурно сме на челно место по мързел. Пък и покрай семейният бизнес имам доста наблюдения всичките които кандидатстват за работа имат повече самочувствие и претенции за сметка на умствените възможности..... А и препочитам да мизерствам тук и да съм обграден от познати хора пред това да съм на майка си в .... и да съм обграден от няква измет и реално да вадя толков пари колкото мога да вадя тук . Link to comment Share on other sites More sharing options...
netrootbg Posted July 19, 2008 Author Share Posted July 19, 2008 Не исках да подтиквам темата в тази посока, но прекалено много ми се набива на очи. Забелязвате ли тенденцията за трайно "затъпяване" на младите? Започвам да се плаша . Най - пресния пример е с този 16 годишния който интервюираха. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zlobil Posted July 19, 2008 Share Posted July 19, 2008 Абе и аз не съм някъв умствен потенциал ама тия в предаването абсолютно всичките бяха олигофрени.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
бат Ицо Posted July 19, 2008 Share Posted July 19, 2008 То май стигнахме до истината Работа и тук има, ама трябва да се работи. А някои си мислят, че тук трябва да ти плащат за да се водиш на работа. Виж там - там плащат ама трябва да се работи. Аз гледам по баджанака. Едно и също работим, той взима тройно от мен в Германия. В крайна сметка си угаждаме по един и същ начин, позволяваме си едни и същи неща. Аз обаче тук си живея по охолно. Дори си имам и къща, а той е под наем. Понеже е 10 години назад, в смисъл в трудов стаж и като истински българин, е решил да инвестира в имот там, същото което правя и аз, ама като пенсионен фонд, грижа която той няма. Единствената разлика е когато аз отида там - малко скъпичко ми идва, но вместо три бири ще пия пак три, ама не всеки ден, а и после не ми се иска да се връщам насам. Същото е и с него. Като е тук пак ще пие три бири, ама всеки ден и после не му се тръгва обратно. Щото бачкането си е едно и също, ама там е по интензивно. Но навремето малко хора можехме да си работим по специалността, сега вече има работа много. Няма кой да я работи, защото по голяма част от кадърните отидоха навън. Сега ще се връщат. И всеки си идва с работата и ще дава работа на младите момчета (и момичета). Но това е за хора от нашата черга. Не исках да подтиквам темата в тази посока, но прекалено много ми се набива на очи. Забелязвате ли тенденцията за трайно "затъпяване" на младите? Започвам да се плаша .Най - пресния пример е с този 16 годишния който интервюираха. Как така ще затъпяват? Глупости. Хармонизира се образованието с това в ЕС Link to comment Share on other sites More sharing options...
netrootbg Posted July 19, 2008 Author Share Posted July 19, 2008 Как така ще затъпяват? Глупости. Хармонизира се образованието с това в ЕС В EU са много по - напред спрямо нас. За съжаление все още има един мит, че "нашите" деца са най - умните. Според мен в момента сме в точно противоположната ситуация. Говоря за болшинството. Link to comment Share on other sites More sharing options...
the_alien Posted July 19, 2008 Share Posted July 19, 2008 Как така ще затъпяват? Глупости. Хармонизира се образованието с това в ЕС Само че с набраната енерция вече ни изкарват най-тъпите в Европа Скоро четох за такова изследване. Link to comment Share on other sites More sharing options...
бат Ицо Posted July 19, 2008 Share Posted July 19, 2008 Тя инерцията се набира от 90-та година. Затова са тъпи болшинството от децата. Но който има желание да учи, има много по добри условия за това. (навън) Link to comment Share on other sites More sharing options...
kopche Posted July 19, 2008 Share Posted July 19, 2008 Не съм гледала предаването, но си представям таргета на Карбовски. Против съм човек да се съобразява с мизерните привилегии на родното място, когато може поне да се опита да промени качеството на живота си. Това, че си наследил дядовия апартамент в Тракия, не те прави по-заможен от баджанака, който живее под наем в Берлин. Яденето и пиенето не са никак широк хоризонт. Доста по-важно е: колко книги си купил и прочел през този месец, колко пъти си ходил на кино, на концерт, на изложба, на опера, ако щеш, колко пъти си си позволил да излезеш извън града, да вечеряш в хубав ресторант, колко костюми имаш в гардероба и т.н. Да не говорим за: колко е богата общата ти култура, по колко теми можеш да водиш свободен разговор, на колко въпроса можеш да дадеш отговор, без да гугълнеш, колко езика знаеш, колко интелигентни и заможни са познатите и колегите ти, какви амбиции имаш и много други неща, които зависят до голяма степен от средата, в която живееш. Животът навсякъде е сурав и курав и навсякъде храната се изкарва с бачкане, освен ако не разполагаш с леля Ротшилд. Мога само да предполагам какво кара стотици българи да предпочитат чужбината. По-големите възможности, по-напреднала индустрия, по-голямо уважение за амбициозни и интелигентни хора, по-реална пропорция между лични качества и заплащане на труда. Link to comment Share on other sites More sharing options...
netrootbg Posted July 19, 2008 Author Share Posted July 19, 2008 Трябва да изгледаш предаването . Мога само да предполагам какво кара стотици българи да предпочитат чужбината. В моя случай излизането извън страната стана по следния начин. Бях на 20 години, сега съм на 23. Отвори ми се възможност да работя в канадска компания с доста сериозна заплата, при това близко до България. Компанията се оценява на милиарди долари. Изпълняват се проекти за НАТО. Как да откажа ??? Има и недостатъци. За съжаление трябва да си далече от хората с които искаш да си всеки ден. Хванал съм се на хорото и не мисля да се отказвам. Link to comment Share on other sites More sharing options...
бат Ицо Posted July 19, 2008 Share Posted July 19, 2008 Ех копче, много яко ме нагази От мама и тати учители трудно можеш да наследиш нещо материално. А пиенето на бира е приоритет в разпускането за хората от ИТ сектора. Ходенето на концерти ( от рода на тези на 25 и 27-ми ) си е задължително , а за четенето - няма време за глупости. И без това една свястна книга не съм видял последните 20 години. Изключвайки световните бестселъри като най-великата "Шифъра на Леонардо", мда четох още и "Мръсна Хаванска Трилогия"... Ако излезе "Титаник" на книга ще я прочета и нея... Въобще имаш някакви очаквания за хората, които рядко ще ти бъдат покрити. Бъди малко по примирима към околните Но сигурно завиждаш, че аз си стоя вкъщи и работя в софийска фирма в момента, а ти трябваше да емигрираш и да понасяш цялата тази селения около теб та и да присъстваш физически Link to comment Share on other sites More sharing options...
kopche Posted July 19, 2008 Share Posted July 19, 2008 Ех копче, много яко ме нагази От мама и тати учители трудно можеш да наследиш нещо материално. А пиенето на бира е приоритет в разпускането за хората от ИТ сектора. Ходенето на концерти ( от рода на тези на 25 и 27-ми ) си е задължително , а за четенето - няма време за глупости. И без това една свястна книга не съм видял последните 20 години. Изключвайки световните бестселъри като най-великата "Шифъра на Леонардо", мда четох още и "Мръсна Хаванска Трилогия"... Ако излезе "Титаник" на книга ще я прочета и нея... Въобще имаш някакви очаквания за хората, които рядко ще ти бъдат покрити. Бъди малко по примирима към околните Но сигурно завиждаш, че аз си стоя вкъщи и работя в софийска фирма в момента, а ти трябваше да емигрираш и да понасяш цялата тази селения около теб та и да присъстваш физически Не ми се занимаваше да се обяснявам, че не пиша конкретно за теб, въпреки че използвам примерите от твоя пост. Просто ми послужиха доста добре, защото са приложими извинения за примирението с мизерийката в масовия случай. И пак уточнявам - нямам предвид, че ти - човек, когото не познавам лично, живееш в мизерийка. Мисля, че колкото повече хора осъзнаят широкото разпространение на селянията в България, толкова по-скоро ще я преболедуваме и няма да се налага някой да емигрира по тази причина. Мисля, също така, че докато хората не намират време за четене, младежта ще продължава да пише "немога" и да не знае къде се слагат запетайки. Но това е тема на друг разговор. Link to comment Share on other sites More sharing options...
xXx Posted July 19, 2008 Share Posted July 19, 2008 Тя инерцията се набира от 90-та година. Затова са тъпи болшинството от децата. Но който има желание да учи, има много по добри условия за това. (навън) Еми то така се почва!Умните деца ходят да учат више образование в чужбина,после остават там на работа и се установяват там да живеят и къф да го дирят тука .Пък и едно е в Англия да взимаш 6000 паунда като (някакъв си) друго е в България да взимаш 2000 лева със същата професия! И zlobil-не е така за тфа "на майната си"!Лично за мен най-добре е да се отиде в някоя страна на нашия континент.Примерно Англия(пак нея давам за пример-натам съм се насочил ) -билета със самолет отиване-връщане ти е 80 паунда и полета е 4-5 часа .Можеш да си идваш всеки месец за по една събота и неделя като толкова ти липсват приятели и близки.Отделен въпрос,че приятели не се намират само в България-и в чужбина можеш да си намериш...пък и има толкова българи,които живеят по чужбина,че може макар и да си извън България да контактуваш предимно с българи,да ходиш в български кръчми и т.н. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zlobil Posted July 20, 2008 Share Posted July 20, 2008 Яденето и пиенето не са никак широк хоризонт. Доста по-важно е: колко книги си купил и прочел през този месец, колко пъти си ходил на кино, на концерт, на изложба, на опера, ако щеш, колко пъти си си позволил да излезеш извън града, да вечеряш в хубав ресторант, колко костюми имаш в гардероба и т.н. Да не говорим за: колко е богата общата ти култура, по колко теми можеш да водиш свободен разговор, на колко въпроса можеш да дадеш отговор, без да гугълнеш, колко езика знаеш, колко интелигентни и заможни са познатите и колегите ти, какви амбиции имаш и много други неща, които зависят до голяма степен от средата, в която живееш. яденето и пиенето не били достатъчно холям хоризонт а всъщност всичките работи които си изброила пак се свеждат до ядене и пиене , може би без книгите...... а ако това колко костюма имаш в гардероба си е някъв показател излиза че 90% от Българите сме със "смален" хоризонт...... :ph34r: И zlobil-не е така за тфа "на майната си"!Лично за мен най-добре е да се отиде в някоя страна на нашия континент.Примерно Англия(пак нея давам за пример-натам съм се насочил ) -билета със самолет отиване-връщане ти е 80 паунда и полета е 4-5 часа .Можеш да си идваш всеки месец за по една събота и неделя като толкова ти липсват приятели и близки.Отделен въпрос,че приятели не се намират само в България-и в чужбина можеш да си намериш...пък и има толкова българи,които живеят по чужбина,че може макар и да си извън България да контактуваш предимно с българи,да ходиш в български кръчми и т.н. да бе сигурно.... колко хора познаваш които пътуват от англия до българия за събота и неделя...... и най-важното колко хора в чужбина познаваш които са достатъчно материално задоволени за да си позволят да се прибират до българия когато си поискат , защото според мене не са много....... не съм казвал че в Англия няма да си намеря приятели , исках да кажа че не могат да заменят близките и приятелите ти тук което лично за мене е от изключително значение Link to comment Share on other sites More sharing options...
kopche Posted July 20, 2008 Share Posted July 20, 2008 яденето и пиенето не били достатъчно холям хоризонт а всъщност всичките работи които си изброила пак се свеждат до ядене и пиене , може би без книгите...... а ако това колко костюма имаш в гардероба си е някъв показател излиза че 90% от Българите сме със "смален" хоризонт...... :ph34r: Нещата, които съм изброила, надминават яденето на македонска наденица и пиенето на спирт с есенция. Надминават и гледането на Шоуто на Канала като традиционно културно събитие. Аз не казвам, че всеки българин трябва да знае 10 езика и да цитира свободно Естетиката на Хегел, само че тук става дума за елементарни неща, от които зависи самочувствието му. Само погледай малко ТВ предавания, в които канят "обикновените хора" - обути с еспадрили и китайски найлонови ризи. Сигурно ще разбереш как се чувства един такъв "обикновен човек", като си паркираш джипарата до неговия Голф и слезеш да си разтъпчеш Zegna-та. И как се чувства "обикновеният човек", когато влезе в общината или в съда, за да си търси правата за нещо. За такъв хоризонт говоря. Link to comment Share on other sites More sharing options...
xXx Posted July 20, 2008 Share Posted July 20, 2008 zlobil-така е.Никой не може да замени софрата с аверите събота вечер,но кфо да прайм,че според младите хора държавата ни не дава достатъчно възможности за развитие П.П.Ама айде че пак отидохме яко У оффтопикО .Продължавайте си темата за емигрантите в Италия Link to comment Share on other sites More sharing options...
netrootbg Posted July 20, 2008 Author Share Posted July 20, 2008 според младите хора държавата ни не дава достатъчно възможности за развитие Ето това е голям проблем. Мнозинството си мисля, че държавата е длъжна да ги изхранва и да им намира работа. Голяма грешка. Всеки сам си е отговорен за себе си. Работни места има колкото искаш. Даже има и недостиг. Като не им стигат парите да работят на 2 места. Тъпото е че като отидат в чужбина се лишават от страшно много неща с които са свикнали и работят на по няколко места за да могат да се издържат. В България обаче не го правят същото и пискат колко им било зле и как държавата не се грижела за тях. Да не би случайно италианската държава да се грижи за тези които ги показаха? Те ако полагат същите усилия и същите лишения в България ще могат да живеят много по - добре отколкото там. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Psihara^^ Posted July 20, 2008 Share Posted July 20, 2008 @Копче, ще ме извиняваш ама това за костюмите го кажи на Борето! Какво се опитваш да докажеш? Ти за себе си не можеш да ги кажеш тези неща, камо ли да конкретизираш, че намсикой бил бедна душица... Link to comment Share on other sites More sharing options...
the_alien Posted July 20, 2008 Share Posted July 20, 2008 Ето части от предаването http://www.vbox7.com/play:ee7424c9 http://www.vbox7.com/play:1b6247fa http://www.vbox7.com/play:45918cf1 http://www.vbox7.com/play:4de414ea Link to comment Share on other sites More sharing options...
RaptoR Posted July 20, 2008 Share Posted July 20, 2008 Не исках да подтиквам темата в тази посока, но прекалено много ми се набива на очи. Забелязвате ли тенденцията за трайно "затъпяване" на младите? Започвам да се плаша .Най - пресния пример е с този 16 годишния който интервюираха. Иване аз останах потресен преди 2-3 дни след като чух следното нещо по радиото: Европейската общност е притеснена от увеличаващата се неграмотност сред младите. Очаква се сериозен дефицит сред кадрите във високотехнологичния сектор (разбира се и много други от това ниво) като вноса на кадри от други световни региони няма да бъде решение на проблема. Сред най-притеснителните зони са прясно присъедиените към ЕС държави. На първо място са Румъния и България, където 53% от учениците (зона 13-16 години) ИМАТ ПРОБЛЕМИ ПРИ ЧЕТЕНЕТО И РАЗБИРАНЕТО НА ТЕКСТ!!!!! Нататък класацията не е важна. Сред отличниците в тази схема са Финландия, ЕСТОНИЯ (може значи) и др. Ето това е тъжната истина. По темата за емигрантите - в началото на 90-те ги разбирах. В момента ги игнорирам тотално. Да вървят да робуват на чуждо - майната им. И да - в българия вече има вече много варианти, възможности и решения, които не съществуваха допреди 5 години. Който търси - намира. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.