Jump to content
BulForum.com

Backup na dyalove

Nibelung

Recommended Posts

kogato nyamam NT-boot record na komp.,polzvam 1 chudesna programka:ghostpe

(na Norton e) kakvoto i da e stanalo c C:-to,puskam ya pod DOS i mi vyzstanovyava dyala.kogato obache ima NT-boot record,tya ne moje da raboti.Mojete li da mi dadete alternativa ? (neshto kato System Restore-to na XP-to).Vsyshtnost ghostpe-to (700 KB !!!) opravya i Ext2 particii,no ne i Ext3.Ima razni softueri za backup kato DriveImage , NeroBackup , ama ne mogat da vidyat NTDS i Ext dyalovete.moje li nyakoy da mi kaje nyakoy Norton dali ne pravi takova neshto ?Izteglih si ot wareza NortonGhost 8,izvlyakoh mu helpovete,toy pyk rabotel samo sys serverni Windowsi.Ako moje i pone malyk tutorial,che sym podrobnata Mara i ako vzema da si prevejdam,shte otide 1 sedmica.

Какво имаш в пред вид под NT boor record, NTFS ли? Ако е да, то тогава нещо не правиш както трябва, защото при мен работи от бая време Ghost-a и без проблеми възстановява дяла който е на NTFS

Какво имаш в пред вид под NT boor record, NTFS ли? Ако е да, то тогава нещо не правиш както трябва, защото при мен работи от бая време Ghost-a и без проблеми възстановява дяла който е на NTFS

:) E da ama zashto ne mu kajesh che posle rychno kopirash NTLOADER i NTDETECT zashtoto kogato pravish gostfile te ne se kopirat tam :)

:) E da ama zashto ne mu kajesh che posle rychno kopirash NTLOADER i NTDETECT zashtoto kogato pravish gostfile te ne se kopirat tam :)

Нищо подобно!

Не копирам нито едно от горепосочените. Всичко е в .img файла се разархивира без дертове B)

ЕДИТ: Но това е защото става въпрос за C:\ ;)

Не мога да разбера проблема.....аз също ползвам GhostPE с WinXP. Буутвам с ДОС дискетка, той ми записан /GhostPE/ на D: и правя имидж на C: или зареждам имидж, това е. Каквото е записано на този партитишън го има в имиджа.

• 2 weeks later...

kogato sym s LILO.ghostpe-to si raboti,a kogato sym s bootrecort na XP-to-NE.

inache vinagi slagam 98 na C:,XP na D: na NTFS,taka che ne e ot FS.

V tazi vryzka-Norton Ghost imam 6.0 i 2000 ili 2002,no ne sym gi instaliral,zashoto nyamam ser.nomer za tyah-nyakoy moje li da mi kaje za razlikite mejdu tyah i vyarno li e che bachkat bez SN ?

• 3 years later...

Taaa, понеже ми е за първи път (правенето на backup :) ) все още съм малко объркан. Ще се радвам на добри съвети. Проблема е следния:

Преди няколко дена си взех нов компютър (забравих да се изфукам в "Тя и той" :P )и се наложи преинсталация на windows. Но преди това направих backup файл с уиндоуса на цялото С: и понеже имам и Линукс (SUSE 10.2), копирах цялото С: и там. Но backup-a беше с инсталация при която бях на FAT32, a сега преминах на NTFS. Oпитах да копирам всичко през линукса, обаче забравих, че на NTFS не иска да трие ( :dry: ). След това пробвах да ги възстановя с бакъпа. Добре, възстанови всичко, обаче програмите ми не работят, a тези които работят не са описано в Add/Remove Programs и следва отново едно дълго възстановяване за което още не съм събрал достатъчно кураж и време. И май си е заделил място за 2 уиндоус инсталации, съдейки по Defragment tools. А при стартиране на уиндоуса ми вади съобщение, че нещо си липсвало и трябва да си инсталирам .NET Framework. Това е май , възможно най-накратко.

Въпроса ми е къде сгреших? Трябваше ли да използвам някоя друга програма за бекъп, която да пази и регистри и темподобни? И няма ли някоя програма за линукс, която да може да трие на NTFS и изобщо мога ли вече да си възстановя всичко както си беше преди или вече е късно?

Мога да ти дам съвет само в частта "Трябваше ли да използвам някоя друга програма".

От много време ползвам Acronis True Image (преди нея съм пробвал поне 5 други подобни) - благодарение на нея забравих що е нова инсталация или преинсталация на OS. Директна снимка, без значение дали си на FAT(32) NTFS...доколкото знам и с Линукс дялове се справя.

След като обаче си с нов компютър, който има друго дъно и други компоненти, не е за препоръчване да качваш старите регистри - в случая най-добре се почва отново всичко. Иначе за бекъп на дял, който не е системен няма проблеми....то и с copy/paste даже става при добро желание... :P

Искаш да направиш бакъп на мастър буут рекорда или като цяло имидж на харда .

Ако е за имидж ще кача последното хиренс буут цд и това ще оправи проблема .

А , за мастер буут рекорда изпробвай програмата тест диск ... прави бакъп на МБР и поправя такъв .

В случея и двете ще ти са от полза . :)

Ами по-скоро исках да направя някакъв имидж на С: но май вече е късно. :) А за МБР се оправих като преинсталирах сусето без формат на home. Четох наляво надясно как да го оправя без преинсталация, ама след няколко спънки реших, че така ще е по-бързо.

След като обаче си с нов компютър, който има друго дъно и други компоненти, не е за препоръчване да качваш старите регистри - в случая най-добре се почва отново всичко.
Да, но мислех, че ако го възстановя всичко както преди, при рестарт компютъра сам ще почне да ги разпознава. Поне така стана с един хард, с инсталация на Win 98 на него. Е, нищо. Поне главните неща, които са ми необходими работят. Поне така сега мога да се замисля за инсталация на виста. ;)

• 5 months later...

Понеже сега ми се налага да сменям харда, искам да попитам за по-сигурно. Ако сега направя имидж на харда (с Acronis True Image Home 10.0) и преинсталирам уиндоуса на друг хард, ще мога ли след това да възстановя всичко без проблеми?

Защото по принцип съм с два, а този на който сега е уиндоуса се налага да го махам. И като си помисля какво ме чака, ми се насълзяват очите.

Днес вече кажи речи цял ден (и вече нощ) си играя с Acronis-а. Всичко до възстановяването върви нормално, но като тръгне да зарежда изведнъж ми дава началния син екран с надпис WindowsXP на него и не иска да продължи нататък. Чаках поне 10 минути докато ми писне. Добре че харда с инсталацията ми е още непокътнат, та надеждите ми още остават.

Правих възстановяване първо след прясна инсталация на windows с формат, след това си направих и boot диск на acronis. Загубих вече бройката преинсталации. :wacko: Някой да има решение по този въпрос? Това да не е защото съм махнал харда на който е била старата инсталация?

Абе и аз съм чувал за проблеми с Акрониса, имал някои бъгове в предни версии, но в последните знам че работи добре. Аз с Home версия не работя - именно за тия не-сървърни версии знам че не са много наред, а с Enterprise Server 9, като 2 пъти тествах и възстановяването протече нормално и си работеше всичко. Доколкото знам за Server версиите се отделя повече внимание, ако трябваше да работя на ХР, Акронис нямаше да ползвам, а Ghost, но на сървър ОС не вървят, затва от Акронис съм доволен там.

Пробва ли на новия хард да създадеш дял със същия размер като на стария ц: ?

Или да изтриеш всички дялове и да оставиш акрониса да прави каквото знае?

Виж всички опции при правенето на имидж, да не прескачаш някоя важна.

Най-сетне УСПЯХ. :woot След 24 часови мъки, скубане на коси, отчаяни опити за гонене на лошите мисли свързани с компютъра, даване на първа кръв от моя страна и само 4 часа сън, успях. :)

Може би съм попаднал на кофти версия. А може да е било и заради това че имах 2 бад сектора на диска с ОС-а, защото като пробвах пък с norton ghost да направя backup, ми зацикли на 26% и не искаше да продължи.

След като си дръпнах най-новата версия (11.8053) всичко стана от първия път. Но преди се опитвах върху работещия дял да сложа backup-a, при което трябваше компютъра да се рестартира и да си го направи под дос (макар че и с boot диска не ставаше). А сега като направих бекъп на С и направо му дадох да го възстанови на Д с отметка, че не желая да слагам друга буква на дяла и като приключи, изключих си компа, махнах си хардчето и стана чудо.

Ей, такова щастие не съм изпитвал от както си преинсталирах за пръв път windows-a сам. :)

• 6 months later...

Тази седмица си взех нов хард (500 GB :P ), че стария леко го попрецаках и си възстанових windowsa без проблеми (с версия 11.8053). Но сега като разглеждам файлове и папки на някое CD, ми ги показва с икони на непознати файлове. Иначе си ги чете и си ги отваря и всичко е наред.

Защо се получава така?

Edit: Оправих се. Преинсталирах с по-нова версия (8101) и поне този проблем изчезна.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...