cafu'wE Posted July 13, 2008 Share Posted July 13, 2008 Получи ми се малък проблем при опита да сменя Windows Vista с XP.. Ситуацията е следната: Пускам диска да буутва, след което ми се появява синия екран за инсталация зарежда, изписва "Setup is starting Windows" след което ми излиза следният надпис "Hard disk drives are not property installed on your computer or are not working (или нещо от сорта беше), setup cannot finish the install". Някакви идеи как да го оправя? това се случва с лаптопа ми, нов модел е от ASUS Gaming Series. Друго съществено нещо, което трябва да отбележа е, че сега нещо се скапа и Вистата и не мога да вляза никъде и общо взето съм с вързани ръце и незнам какво да направя. Получих съвет, да инсталирам Ubuntu Linux и от там да се пробвам да подкарам XP, но искам да видя какво мислите вие и дали има по-лесен начин за оправяне на проблема. много ми е чудно какви са точно тези "hard disk drives". Благодаря предварително на отзовалите се. Link to comment Share on other sites More sharing options...
po_taka Posted July 13, 2008 Share Posted July 13, 2008 XP , za razlika ot VISTA ne poddarja SATA/SATA2 hardove, ot koeto predpolagam i ti idva problema. ( v sn=misyl ne poddarja = iziskva drivers ) Poneje si s laptop , se predpolaga 4e nqma6 i flopy. Pomnq 4e ima6e edna programa za vgrajdane na ne6to v winstalacionen disk s windows....ama to4no sega ne si spomnqm imeto. Potyrsi iz neta instalirane na XP bez flopy na sata hard, sys sigurnost 6te nameri6. Link to comment Share on other sites More sharing options...
semiloma Posted July 13, 2008 Share Posted July 13, 2008 99% ti e neobhodim driver za hard diska, koito po wsiaka weroiatnost e Serial ATA (SATA). Tezi twyrdi diskowe chesto ne se razpoznawat awtomatichno pod Windows XP Setup i se nalaga oshte pri poiawata na sinia ekran da natisnesh F6 i sled towa da posochish modela na twyrdia disk. Ako Windows-a ne moze da ti posochi model, posredstwom disketa kachwash driverite. A ako sluchaino niamash floppy disk na laptopa te sywetwam da se porazrowish w google za programa, koiato moze da wgrazda drivers w bazata danni na Windows XP, po tozi nachin lipswashtite draiverite shte moze da gi wgradish wyw Windows-a i pri sledwashtia installation sledwan ot F6 - shte mozesh da widish w spisyka s twyrdite diskowe i twoia. Draiverite za hard diska direktno gi swaliai ot oficialnia sait na proizwoditelia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
peja Posted July 13, 2008 Share Posted July 13, 2008 Проблемът идва то там, че диска с ХР няма качени/интегрирани драйвери за новите SATA дискове и по-специално "SATA AHCI Controller". Решение може да се постигне по няколко начина. 1. Да влезеш в биоса на лаптопа, да спреш SATA опцията след което инсталацията на ХР ще мине без никакви проблеми. Веднъж инсталиран, следва да посетиш сайта на АСУС, да свалиш драйверите за SATA, да ги инсталираш и след reboot да активираш САТА от биоса, за да работят дисковете ти в режим САТА. 2. Е да потърсиш из Zamunda и Arenabg за готови инсталации с интегрирани драйвери за сата. Гледал съм че има качени подобни релийзи. 3. Да се запознаеш с програмата nLite и сам да интегрираш необходимите драйвери в инсталацията на ХР. 4. Би могло да стане, ако имаш флопи, но новите лаптоп машини са без такова. Така, че прецени, кое е най-добрият вариант. Link to comment Share on other sites More sharing options...
cafu'wE Posted July 16, 2008 Author Share Posted July 16, 2008 благодаря за полезните съвети, малко късничко пиша, но това е защото нямах достъп до интернет известно време. проблемът е оправен, с помощта на настройката в биоса. искам да попитам "peja" сега след като инсталирах ХР, нужно ли е да свалям тези драйвери за САТА или не? В момента обаче ми се появи друг проблем - не мога да намеря подходящи аудио и видео драйвери. пробвах 1-2 драйвера на "realtek" но не ми се появява звук. свалих Everest Pro, но там не изписва точният модел на саунд картата. преди когато беше на виста бях видял съвсем случайно, че аудио драйвера ми е реалтек и затова сега се мъча чрез него да оправя проблема. за видео картата се получава същото. видеото ми е GForce 8600m GT, изтеглих драйверите от нвидиа, но също без успех. приятел ми каза, че може да има специални аудио и видео драйвери за лаптопите асус, но незнам какво точно да търся. друг приятел ми каза пък, че самите части на компютъра може да са настроени да работят в режим на виста, тъй като е по-нов модел лаптоп и затова да не може да се инсталират драйверите. и поради това в момента съм раздвоен и незнаещ какво да правя, бих се радвал да ми помогнете вие, със някои линкове към драйвери или локално решение на проблема. благодаря Link to comment Share on other sites More sharing options...
NEFARIOUS Posted July 16, 2008 Share Posted July 16, 2008 благодаря за полезните съвети, малко късничко пиша, но това е защото нямах достъп до интернет известно време. проблемът е оправен, с помощта на настройката в биоса. искам да попитам "peja" сега след като инсталирах ХР, нужно ли е да свалям тези драйвери за САТА или не?В момента обаче ми се появи друг проблем - не мога да намеря подходящи аудио и видео драйвери. пробвах 1-2 драйвера на "realtek" но не ми се появява звук. свалих Everest Pro, но там не изписва точният модел на саунд картата. преди когато беше на виста бях видял съвсем случайно, че аудио драйвера ми е реалтек и затова сега се мъча чрез него да оправя проблема. за видео картата се получава същото. видеото ми е GForce 8600m GT, изтеглих драйверите от нвидиа, но също без успех. приятел ми каза, че може да има специални аудио и видео драйвери за лаптопите асус, но незнам какво точно да търся. друг приятел ми каза пък, че самите части на компютъра може да са настроени да работят в режим на виста, тъй като е по-нов модел лаптоп и затова да не може да се инсталират драйверите. и поради това в момента съм раздвоен и незнаещ какво да правя, бих се радвал да ми помогнете вие, със някои линкове към драйвери или локално решение на проблема. благодаря Какъв е модела на лаптопа? На сайта на АСУС няма ли за ХР драйвери? Би трябвало да можеш да свалиш от там каквото трябва. Link to comment Share on other sites More sharing options...
simbata Posted July 16, 2008 Share Posted July 16, 2008 благодаря за полезните съвети, малко късничко пиша, но това е защото нямах достъп до интернет известно време. проблемът е оправен, с помощта на настройката в биоса. искам да попитам "peja" сега след като инсталирах ХР, нужно ли е да свалям тези драйвери за САТА или не?В момента обаче ми се появи друг проблем - не мога да намеря подходящи аудио и видео драйвери. пробвах 1-2 драйвера на "realtek" но не ми се появява звук. свалих Everest Pro, но там не изписва точният модел на саунд картата. преди когато беше на виста бях видял съвсем случайно, че аудио драйвера ми е реалтек и затова сега се мъча чрез него да оправя проблема. за видео картата се получава същото. видеото ми е GForce 8600m GT, изтеглих драйверите от нвидиа, но също без успех. приятел ми каза, че може да има специални аудио и видео драйвери за лаптопите асус, но незнам какво точно да търся. друг приятел ми каза пък, че самите части на компютъра може да са настроени да работят в режим на виста, тъй като е по-нов модел лаптоп и затова да не може да се инсталират драйверите. и поради това в момента съм раздвоен и незнаещ какво да правя, бих се радвал да ми помогнете вие, със някои линкове към драйвери или локално решение на проблема. благодаря Тъй като, до колкото разбрах това е нов лаптоп, опитай да свалиш драйвери от официалния сайт. Не си казал каква грешка ти дават драйверите за видеото, но ако е това, което си мисля - значи е заради защита на производителя - можеш да качваш драйвери само от офиц. сайт. Има и врътка за тези от сайта на nvidia, но ще падне малко играчка с .inf файлове и едва ли ще ти се занимава. Опитай се да разбереш какъв е точно моделът на лаптопа ти (или по кутията му, по панелите някъде, а може и от офертата от която си го закупил). Link to comment Share on other sites More sharing options...
simbata Posted July 17, 2008 Share Posted July 17, 2008 cafu`We : Windows XP драйвери за ASUS G1S Link to comment Share on other sites More sharing options...
cafu'wE Posted July 17, 2008 Author Share Posted July 17, 2008 много благодаря simba дано този линк помогне и на други с такъв проблем. Link to comment Share on other sites More sharing options...
peja Posted July 17, 2008 Share Posted July 17, 2008 благодаря за полезните съвети, малко късничко пиша, но това е защото нямах достъп до интернет известно време. проблемът е оправен, с помощта на настройката в биоса. искам да попитам "peja" сега след като инсталирах ХР, нужно ли е да свалям тези драйвери за САТА или не? Горещо препоръчително е да инсталираш драйвери за САТА, след като имаш диск с възможности на САТА. Разгледай внимателно драйверите от АСУС и внимавай какво точно правиш да не повредиш windows-а. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.