Curunir Posted July 22, 2008 Share Posted July 22, 2008 Хора стига с тия пари бе, започвате да го обръщате на празнори и дървена философия Link to comment Share on other sites More sharing options...
tedy Posted July 22, 2008 Share Posted July 22, 2008 Godфather, не си много прав, не това дали моят труд е достатъчно оценен е основната движеща мисъл в моите разсъждения. Не си схванал добре писанията ми. Но явно наистина май гледаш на света вече от малко по-друг ъгъл от нас. Като вървя по улицата и гледам страшната несправедливост, не мога да не се ядосвам до крайна степен. Нашите родители, които броят жълтите стотинки и се чудят хляб ли да вземат, или олио, като последното е вече непосилно, и от друга страна мазната мутра в Мерцедеса, който знае единствено как да смуче по силови методи тоя народ! Това ли е целта на парите?! Викаш стига ти да имаш достъп до самата система.. Значи и на малкото си доволен защото толкова ти е отпуснато от изгнилата система.. Мдобре. Иначе си прав, наистина няма друга измислена система за "оценка" на услуги, продукти, труд, но то просто има ли друга система.. Djadomraz - находчивост, връзки... добре, с други думи шуробаджанащина, тарикатлък. Само дето нито едното, нито другото има пряка връзка със създаваните блага, а по-скоро принципът е отново за силните и слабите (в какъвто и смисъл да говорим). Че тия мазните "бизнесмени" (да говорим за родните такива) всичките да не би честно и напълно законно да са придобили парите си. Come on. Че те цели закони изковаха с точната и ясна цел, която всички знаем. Остава въпроса тия смешни закони и правила законни ли са според моралните принципи и конституцията. Не ми се рови, но по едно време имаше смешен брой такива, които откровено бяха в разрез с Конституцията даже. Пълна анархия и беззаконие, корупция и всичко. Да припомням ли за скоршните статистики с отвличанията и откупите, и как им дават на 3-4 души по 1 година и смешна сума 'глоба'. Никой не говори да се върне бай-Тошовия комунизъм, който също е гнил и даже не е комунизъм. Светът може да съществува и с парите, но в едно съвсем друго измерение, отново идеализирано. Но хората за хора със първичните си недостатъци, и никакъв строй не може да просъществува достатъчно дълго, че да се развие до степен, в която такава тема не би имала почва. Равенство не може да има, но то нашето в световен мащаб е толкова изродено, че вече виждаме какви сътресения стават в икономиките последните години, от неправилно боравене с пари (американската криза примерно) и т.н. Ай че и аз взех да се ядосвам ии.... Пак стигаме до същото, което дъвчем толкова страници дотук. :ph34r: За съжаление, по света има доста малко примери за наистина свободни пазари и проблемите идват именно от това. Е, и аз не мога да не се съглася с това, като следствие от доста от нещата, които наспамих. Може би съм прекалено чувствителен, но в страна като нашата НЯМА как да не си черноглед ако си с виждания като моите. Link to comment Share on other sites More sharing options...
djadomraz Posted July 22, 2008 Share Posted July 22, 2008 И аз се ядосвам, обаче идеята на такива като Теди очевидно се базира на факта, че се чувстват безкрайно ощетени от оценката на труда си. Е, аз също никога не съм бил съгласен с оценката на труда си. Дори и в момента, когато този труд е оценен многократно повече, пак не съм съгласен. Това обаче не ми дава правото да искам еднакво оценяване на принципа за всички по малко. Още по-малко пък ми идва на ум да обвинявам капиталовите пазари за недооценената си работа. За мен е достатъчно да имам равен достъп до самата система. До този момент човечествето не е измислило по-добър начин за оценката на труд, продукт или услуга от свободния пазар за добро или за лошо. И колкото по-свободен е един пазар - толкова по-добре. За съжаление, по света има доста малко примери за наистина свободни пазари и проблемите идват именно от това. Това с оценката винаги и навсякъде е така. Хубавото в цялата работа е коментара на един мой приятел с който работехме заедно за една американска фирма и след поредните щуротии които трябваше да свършим му викам: - Абе какво да се прави, който плаща той поръчва музиката... А неговия коментар беше - Това е така, но пък като престане да ти харесва музиката сменяш оркестъра... нищо по-лесно от това Да, има го момента че и 2мата сме хора с доста опит и знания и много лесно можем да си намерим работа, знам и че една шивачка или учителка в България работи по 11 часа на ден и получава в пъти по-малко... донякъде цялата работа е и въпрос на спекулации от сорта "който не е доволен да си взима торбичката и да хваща пътя - за неговото място чакат 10 други" и това че хората се поддават на подобни спекулации... точно за такъв вид експлоатация говореше Теди, но цялата работа е там че хората се поддават на подобни неща... особено по селата около Пловдив аз не мога да си представя как е възможно някой да каже че е безработен??? По-плодородна земя от тази не съществува никъде на нашата планета но вместо да се обработва половината е изоставена ей така и всички ги мързи да си размърдат задника. Като летях над Франция ми направи впечатление как е разграфено всичко и се виждат парцелите и всичко до последното парченце се обработваше, а у нас къде има нещо къде ей тъй запустяло... а после безработни селяни имаме - 2 неща които просто не се връзват... Link to comment Share on other sites More sharing options...
djadomraz Posted July 22, 2008 Share Posted July 22, 2008 Хора стига с тия пари бе, започвате да го обръщате на празнори и дървена философия Е то по начало темата си беше такава - "да пофилософстваме малко какво ще стане ако се премахнат парите"... -------------------------------- Теди, така като чета - не парите са проблема а несправедливото им разпределение и това че малка група хора се облагодетелстват от по-голяма която бива експлоатирана. Така е било от "време оно" и като гледам продължава малко по малко да се оправя но все още има... едно време е имало роби, сега поне няма, едно време един цар, разни бирници и събират, сега държава, данъци - подобна работа ама малко по-регламентирана и ужким прозрачна (оттам насетне какво става със събраните пари е друга тема)... Link to comment Share on other sites More sharing options...
lil_stenly Posted July 25, 2008 Share Posted July 25, 2008 Харчат се за не каквото трябва , какво друго да става . Аз предлагам да премахнем парите за депутатите . Така ще работят за благото на държавата . п.п. Пък който им отпусне дарение ... да се радват хората . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Antares Posted July 29, 2008 Share Posted July 29, 2008 Харчат се за не каквото трябва , какво друго да става .Аз предлагам да премахнем парите за депутатите . Така ще работят за благото на държавата . п.п. Пък който им отпусне дарение ... да се радват хората . Абе бях спрял да ти чета постовете, струваха ми се скучни. Но вече премина долната граница на скучни и взеха да стават тъпи. Я помисли малко, ти ще работиш ли за нечие благо, ако ти не получаваш нищо? Задай си същия въпрос, когато мама и тати спрат да ти осигуряват материалните блага и си дадеш сметка, че то и за къща, ток, вода и храна се плащало...Освен това, тези твои "дарения" по какво се различават от подкупа? Link to comment Share on other sites More sharing options...
lil_stenly Posted July 31, 2008 Share Posted July 31, 2008 :ОФТОПИК: Имам нещо на ум по какво се различават , но ще трябва да се пусне нова тема за това ... сам се досети . Аз си смятам постовете за спамърско весели , все пак темата не изисква измислянето на план за премахването на парите и това е просто едни дискусия . Знам от къде идват парите и колко трудно се изкарват ... не си мисли , че всеки който се прави на смахнат във форума е такъв наистина . п.п. Помисли пак върху даренията и подкупите и напиши отговор , да видя дали си се сетил каква е разликата . ПО ТЕМАТА Парите са хубаво нещо , начина по който е измислено разплащането . Но , проблема идва от законите . Всичко се дължи на една грешно изградена система . Стардарта трябва да е един , колкото даваш на някой , да взимаш нещо със същата стойност , а проблема тук е инфлацията , парите се обезценяват . Тогава какво правим , нищо . Не може да изкарваш 5 лева с труд и с тях да не може да си купиш хляб , примерно . И ето как вече човек не получава толкова , колкото е дал . За това има начини да се премахнат парите и ако можеше да стане , щях да съм за това нещо . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Godfather Posted July 31, 2008 Share Posted July 31, 2008 Стардарта трябва да е един , колкото даваш на някой , да взимаш нещо със същата стойност , а проблема тук е инфлацията , парите се обезценяват . Смятам леко да не се съглася тук. Парите не се обезценяват. На практика в съвременната икономика ние не оперираме директно с пари а с валута. Е точно валутата е това, което се обезценява и води до инфлация (независимо дали става въпрос за лев, евро или долар). Проблемът е там, че между пари и валута има съществена разлика. Link to comment Share on other sites More sharing options...
AssassiN Posted July 31, 2008 Share Posted July 31, 2008 Да не говорим, че "пари" вече е доста общо понятие... Има адски много разплащателни средства. След отмяната на "златното покритие" лавината е голяма. Оцеляват приспособимите! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.