Jump to content
BulForum.com

Честит 3-и Март

groover

Recommended Posts

Честит Празник, Българи! Обичай те България, както са я обичали милионите, които са умрели за нея през вековете!

Ne praznuvam 3ti mart ne se chustvam pozdraven i nesmqtam da pozdravqvam.

"Зган" наистина много ти подхожда като име... Това е перфектната дума за теб. Бих ти казал и някой други неща, но ще вземеш да ми се правиш на мъж с модераторските си права и тн... Ако искаш дай майл, там да ти обясня на дълго и на широко за социалната група към която принадлежиш. Поздрави!

Аз не празнувам днес Освобождението, защото смятам,че България все още е под турско робство.

Ти сигурно си живяла под робство и знаеш как е, та правиш паралели между тогава и сега. А относно Доган, за това сме си виновни Българите. Ако всички ходят да гласуват, ДПС никога няма да влезне в парламента... Не е луд този дето яде баницата, луд е тоя дето му я дава. Само за незнаещите да кажа, че първо народност "циганин" няма, защото "циганин" е понятие което обединява няколко различни групи хора. В България най-распространениете групи са Кардерашите, Йерлиите и Лударите или по известни като "Роми" и "Румънски цигани". В България ттези племена идват между 10-11 век, много преди турците. Тези племена, обединени под името "Цигани" произлизат от Иран и Индия и тези държави се считат за тяхната родина. В света в момента има около 10 милиона цигани, като най-циганизирани държави са Испания, Румания, Унгария и Сърбия-в тези държави циганите са над 1 000 000, в България живеят "едва" 313 000.

---------------------------------------------------

ШИПЧЕНСКА ЕПОПЕЯ

Епични боеве, разиграли се на най-високите точки на Шипченския проход - връх Св. Никола (дн. връх Столетов), връх Шипка и Орлово гнездо от 9 (21) до 11 (23) август 1877 между войските на Сюлейман паша и руско-българския отряд на ген. Н. Г. Столетов. След боя при Стара Загора Сюлейман паша, след като попълнил армията си с хора, оръжие и боеприпаси, насочва войската си (27 000 редовна войска - без башибозука, и 34 оръдия) за преминаване на Шипченския проход. Придвижванията на турските войски остават неизвестни за руското командване и то ги очаква на друго място. Едва на 7 (19) август ген. Столетов донася, че целият корпус на Сюлейман паша е построен срещу Шипка, че силите му са огромни, но че неговите бойци (36. Орловски пехотен полк и пет български опълченски дружини - 5500 души с 27 оръдия) ще се бият докрай и че подкрепления "са крайно необходими". Но ген. Ф. Ф. Радецки, който е разположен на фронта от Севлиево до гр. Елена, счита, че придвижването на турците към Шипченския проход е само демонстрация и че главният удар ще бъде нанесен откъм Осман Пазар (дн. гр. Омуртаг), а свиканият от него военен съвет стига до извода, че "неприятелят няма защо да хлопа на заключената врата (Шипченският проход), когато останалите 3 старопланински прохода са отворени". И по тези причини резервите на Южния фронт са насочени в противоположно на връх Шипка направление.

В отбраната на Шипченския проход българските опълченци се сражават героично - по своята самоотверженост и смелост не отстъпват на руските вoини. Но тяхното положение е доста тежко - те нямат нито раници, нито палатки - в дъждовните и хладни планински нощи те са с лятно облекло, без шинели, със скъсани обувки, не е уредено снабдяването им с храна. Лошо е и въоръжението им. Често те отнемат пушките на убитите турци, за да продължават боя. Ген. Столетов сам снабдява опълченците с продоволствени и вещеви запаси от изоставените от турците при отстъплението им. На 9 (21) август сутринта войските на Реджеб паша започват атака срещу позициите на връх Св. Никола, а челните части на Шакир паша настъпват срещу Орлово гнездо. Настъплението се съпровожда от биене на барабани, звуци на бойни тръби и викове "Аллах". Положението на защитниците на прохода се влошава и от липсата на вода. Турската пехота държи под постоянен обстрел единствения водоизточник - един ручей в източното подножие на връх Св. Никола. Пътят към извора е осеян с трупове. Отблъсквайки 7 атаки през първия ден, руско-българският отряд дава 250 убити и ранени. Следващия ден и двете страни използват за подготовка. Турците не атакуват, но престрелките не стихват. Но шипченци спечелват едно цяло денонощие, което е от огромно значение за успеха на отбраната. Решителният и най-тежък бой започва на 11 (23) август. Още призори турците откриват артилерийски огън по цялата позиция. Гъсти орди лазят по скатовете на планината. Около 10 ч турците получават 6 табора подкрепление. Към обяд всички турски атаки са отбити, но положението остава тежко. Патроните и снарядите са на привършване. Към 17 ч настъпва критичният момент в тази героична епопея. По скатовете лежат труповете на повече от 1380 защитници. В боя се хвърлят всички, включително и тежко ранените. Суеверен страх обхваща турците, когато срещу тях полетяват трупове. В последния момент пристига помощ. Ген. Радецки пристига с две сотни казаци и взвод планинска артилерия. Шипка е спасена, а армията на Сюлейман паша не успява да се съедини с войските на Мехмед Али паша и да подпомогне Осман паша, отбраняващ Плевен, и заедно да изтласкат руската Дунавска армия северно от р. Дунав. По време на 3-дневните боеве загубите на Шипченския отряд възлизат на 3100 руски войници и офицери и 535 български опълченци, а загубите на противника - на повече от 8200 души. Турците минали към отбрана.

1214.jpg

• Replies 99
  • Created
  • Last Reply
Честит празник БЪЛГАРИ! Аз се гордея с това че съм БЪЛГАРИН!

ТОВА Е ИЗРЕЧЕНИЕТО, КОЕТО ТРЯБВА ДА КАЖЕТЕ, а не да се правите на интересни като ЗГАН и ДИДИ.

Аз съм горд, че съм БЪЛГАРИН и винаги ще съм мнгого горд с националната си принадлежност, независимо какво ще стане.

Честит празник БЪЛГАРИ

А относно Доган, за това сме си виновни Българите. Ако всички ходят да гласуват, ДПС никога няма да влезне в парламента... Не е луд този дето яде баницата, луд е тоя дето му я дава. Само за незнаещите да кажа, че първо народност "циганин" няма, защото "циганин" е понятие което обединява няколко различни групи хора. В България най-распространениете групи са Кардерашите, Йерлиите и Лударите или по известни като "Роми" и "Румънски цигани". В България ттези племена идват между 10-11 век, много преди турците. Тези племена, обединени под името "Цигани" произлизат от Иран и Индия и тези държави се считат за тяхната родина. В света в момента има около 10 милиона цигани, като най-циганизирани държави са Испания, Румания, Унгария и Сърбия-в тези държави циганите са над 1 000 000, в България живеят "едва" 313 000.

Абе ти не видя ли как ги внасяха "на килограм" от Турция, когато бяха изборите?!? Имаше такива,дето изобщо не разбираха български - откъде на къде ще дойдат точно те да ми избират президента.

И като са произлезли от Иран и Индия,що не говорят на Ирански и Индийски, ами говорят на турски? :wir :wir :wir

И като са произлезли от Иран и Индия,що не говорят на Ирански и Индийски, ами говорят на турски? :wir :wir :wir

Ето от такива постове се вижда каква голяма нужда имаме от добро образование... Първо, само една трета от циганите говорят на турски, друга част говорят само на Български и трети говорят на ромски. Има и такива групи, които владеят и трите езика. А относно въпроса ти защо не говорят ирански, ще те питам ти като си Българка, защо не говориш на Тюркски и Алтайски като твоите пра деди?

Честит празник!!! За мен това е най-големия и светъл български празник

Ето от такива постове се вижда каква голяма нужда имаме от добро образование... Първо, само една трета от циганите говорят на турски, друга част говорят само на Български и трети говорят на ромски. Има и такива групи, които владеят и трите езика. А относно въпроса ти защо не говорят ирански, ще те питам ти като си Българка, защо не говориш на Тюркски и Алтайски като твоите пра деди?

Говоря славянски, като моите прадеди

Was ist? ? ?

Добре го каза това за славянския.

Първо, само една трета от циганите говорят на турски, друга част говорят само на Български и трети говорят на ромски.

Ами аз съм живяла в Изгрев и мога да ти кажа че 90% говорят турски. Виждала съм и от онзи вид цигани (не знам точно как ги водеха, щото те са много видове...) дето жените им се обличат с едни изкрящи парцали и се гримират като клоуни, които говорят на някакъв друг език,който не е български,нито е турски.

1во-Честит Празник на всички.2ро-искам да кажа на всички хора които мислят ,че ромите не са произлезли от Турция,а от Индия :blink:И ви предлагам да не спорите по тези въпроси,защото нищо не може да се промени.Благодаря :D

Не говорете така грубиянски Боленовци такива! Ще обидите малцинствата!

Циганите не са малцинство вече!Те са мнозинство,които ще ни задминат скоро време.

Какво значи разлика между цигани и турци? Че те всичките цигани казват,че са турци. А циганите между другото не са ли произлезли от Турците? Щото такава държава Цигания - няма. Който и циганин да питаш ще ти каже "Аз съм от Турция".

Отклонихме се от темата ... лошо.

Да не разваляме празника на тези,които празнуват днес.

Цингария е област в Индия - циганите са индиици,между турците и цигани има ОГРОМНА разлика.

• 11 months later...
Честит празник БЪЛГАРИ! Аз се гордея с това че съм БЪЛГАРИН! За добро или за лошо българи сме ние B)

Честит трети март, Българи !

Да сме живи и здрави и дано държавата ни възвърне най-великите си времена!

130 години от освобождението !

На 3-ти март 1878-ма година в град Сан Стефано се подписва мирен договор, който слага край на завършва Руско-Турската освободителна война. С договора се възстановява българската държавност и се очертават приблизително тогавашните етнически български предели.

В края на 1876 г. в Истанбул се свиква конференция, на която пратениците на европейските велики сили предлагат на Османската империя да даде на България широка автономия. Отказът на османското правителство води до намесата на Русия, която през април 1877 г. обявява война на Турция. Настъплението започва на два фронта: в Кавказ и на Балканите. Влизането на Румъния във войната на страната на Русия дава възможност на руските войски да преминат река Дунав и да навлязат на юг в българските земи. Редом с руската армия се сражава създаденото от доброволци Българско опълчение. Българското население пък помага за снабдяването на русите, за преминаването им през труднопроходими райони, събира разузнавателни сведения.

Османската империя отвръща с огромна за времето армия, модерно въоръжена и обучена. Една от най-важните за развоя на военните действия битки е за прохода Шипка в Стара планина. Там през август отряд от руски воини и български опълченци три дни се сражава срещу настъпващата от юг армия на Сюлейман паша, превъзхождаща го над 4 пъти по численост. Проявява чудеса от храброст, сравнени от народния поет Иван Вазов със защитата на Термопилите. “Ако Сюлейман беше успял, казва проф. Трайков, не се знае как точно щеше да продължи войната. Както сочат документите, е имало решение руските войски да се изтеглят на север от Дунава за зимата и на следващата година да се преценят възможностите за настъпление.” Това обаче не се случва.

boy_za_shypka.jpg

БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО !

Честит празник на всички! Да живее България!

Радвам се че си ме цитирал @Stasio! Ще се повторя горд съм че съм БЪЛГАРИН! Честит празник на всички!

Честит празник, сънародници!!! Пожелавам на всички Българи да обичат повече родината!!!

Честит празник и не се сещайте само на него за това, че сте рожби на майка България.

как обаче мислят идентично юристите...влизах в темата, за да напиша нещо подобно и хоста ме е изпреварил :D

хост, не си давай много зор да завършваш, че ще ми обереш клиентелата :P

да ни е честит празника!!!

п.с. моля ви, не излизайте всички по главната днеска, нека има свободен въздух за дишане :laughing:

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...