Jump to content
BulForum.com

Windows Vista двойно по-бързо стартиране

Recommended Posts

Преди време открих нещо доста странно във Вистата и сега реших да споделя. Не правя отделна тема, за да не се загуби и да не го търсят много хората като си сложат "нов лъскав уин".

Ако модератор реши може и да слее тази моя тема с тази за Виста.

Както и да е - установих, че на всички компове с Виста (които съм видял) default настройките са компютъра да стартира с 1 ядро. Трябва да поясня, че от тях едно 80% са ноутбуци с 32-битова Виста и само няколко лаптопа с 64-битов Улитимейт.

Това според мен е поредната глупост, при положение, че само едно ядро се бъхти да стартия този дзвер, а биха могли 2 по-лесно да избутат целия процес.

Ето как да си активирате и второто:

Старт Меню -> Рън ->

Може и да се замести с hotkey win + R

-> msconfig -> Continue -> Boot -> Advanced Options -> Отметка Number of processors -> Избирате си от менюто максималния брой (кой с колкото разполага :lol: )

Ще поиска рестарт, може и да изберете за после да го оставите, а може и да пробвате да видите колко е бърза станала вашата Вистичка

Супер просто звучи, но забелязах как много малко хора знаят за това, пробвайте. Тестовете показват, че от приблизително минута и 50 секунди до показване на десктопа, времето за старт намаля на 45-55 секунди (това си е бая)

Айде, това е от мен, да се надявам че след този пост някои хора ще псуват Майкрософт по-малко :wacko: :lol:

Интересно звучи, дори в Server 2008 не е активирана тази опция.

остава въпросът ЗАЩО по default не е активно това?

Може ли да има някакви странични ефекти от тая работа?

Аз лично рестартирам веднъж на 2-3 седмици и не ми пука за 30-40 секунди повече, така че просто ще следя някой дали ще има отзиви след като я активира.

Интересно звучи, дори в Server 2008 не е активирана тази опция.

остава въпросът ЗАЩО по default не е активно това?

Може ли да има някакви странични ефекти от тая работа?

Аз лично рестартирам веднъж на 2-3 седмици и не ми пука за 30-40 секунди повече, така че просто ще следя някой дали ще има отзиви след като я активира.

Може би ако пуснеш виста с настройка за 2 ядва на едно-ядрен компютър ще има конфликт, а вероятността за конфликт с дву-ядрен процесор с Виста пусната на едно ядро е нулева.

Може би ако пуснеш виста с настройка за 2 ядва на едно-ядрен компютър ще има конфликт, а вероятността за конфликт с дву-ядрен процесор с Виста пусната на едно ядро е нулева.

Да, това е най-вероятната причина.

Съдейки по VMWare, ако на guest OS се дадат 2 ядра, и се стартира така, след това пишеше, че не може да стартира ако се 'отнеме' едното ядро.

При мен също си седеше на един процесор и като го слижих на 2 - наистина 2 пъти по-бързо се зарежда. Направо се чудя, защо не са го направили автоматично да разпознава, когато има повече от 1 процесор и да си го сетва според ядрата. Мерси за идеята - действа. :)

Не е така, на едноядрени компютри не се появява двойката в падащото меню... Какъв им е бил замисъла да го направят така на дефолт един процесор не знам!

Не е така, на едноядрени компютри не се появява двойката в падащото меню... Какъв им е бил замисъла да го направят така на дефолт един процесор не знам!

Има предвид ако се сложи настройката и се пусне Windows-a на едноядрен (примерно смениш процесора с едноядрен или закараш инсталацията на друго дъно, което е възможно).

Знам, че не е мястото да питам тука, но за Windows XP има ли такава настройка или не ? :)

Има, и в boot.ini се нарича /NUMPROC=xx

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...