NEFARIOUS Posted July 8, 2008 Share Posted July 8, 2008 Преди време открих нещо доста странно във Вистата и сега реших да споделя. Не правя отделна тема, за да не се загуби и да не го търсят много хората като си сложат "нов лъскав уин". Ако модератор реши може и да слее тази моя тема с тази за Виста. Както и да е - установих, че на всички компове с Виста (които съм видял) default настройките са компютъра да стартира с 1 ядро. Трябва да поясня, че от тях едно 80% са ноутбуци с 32-битова Виста и само няколко лаптопа с 64-битов Улитимейт. Това според мен е поредната глупост, при положение, че само едно ядро се бъхти да стартия този дзвер, а биха могли 2 по-лесно да избутат целия процес. Ето как да си активирате и второто: Старт Меню -> Рън -> Може и да се замести с hotkey win + R -> msconfig -> Continue -> Boot -> Advanced Options -> Отметка Number of processors -> Избирате си от менюто максималния брой (кой с колкото разполага ) Ще поиска рестарт, може и да изберете за после да го оставите, а може и да пробвате да видите колко е бърза станала вашата Вистичка Супер просто звучи, но забелязах как много малко хора знаят за това, пробвайте. Тестовете показват, че от приблизително минута и 50 секунди до показване на десктопа, времето за старт намаля на 45-55 секунди (това си е бая) Айде, това е от мен, да се надявам че след този пост някои хора ще псуват Майкрософт по-малко Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thief Posted July 8, 2008 Share Posted July 8, 2008 Е при мен без да съм барал нещо ми е около минута. Ще пробвам пък да видим Link to comment Share on other sites More sharing options...
tedy Posted July 8, 2008 Share Posted July 8, 2008 Интересно звучи, дори в Server 2008 не е активирана тази опция. остава въпросът ЗАЩО по default не е активно това? Може ли да има някакви странични ефекти от тая работа? Аз лично рестартирам веднъж на 2-3 седмици и не ми пука за 30-40 секунди повече, така че просто ще следя някой дали ще има отзиви след като я активира. Link to comment Share on other sites More sharing options...
semiloma Posted July 8, 2008 Share Posted July 8, 2008 Интересно звучи, дори в Server 2008 не е активирана тази опция. остава въпросът ЗАЩО по default не е активно това? Може ли да има някакви странични ефекти от тая работа? Аз лично рестартирам веднъж на 2-3 седмици и не ми пука за 30-40 секунди повече, така че просто ще следя някой дали ще има отзиви след като я активира. Може би ако пуснеш виста с настройка за 2 ядва на едно-ядрен компютър ще има конфликт, а вероятността за конфликт с дву-ядрен процесор с Виста пусната на едно ядро е нулева. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tedy Posted July 8, 2008 Share Posted July 8, 2008 Може би ако пуснеш виста с настройка за 2 ядва на едно-ядрен компютър ще има конфликт, а вероятността за конфликт с дву-ядрен процесор с Виста пусната на едно ядро е нулева. Да, това е най-вероятната причина. Съдейки по VMWare, ако на guest OS се дадат 2 ядра, и се стартира така, след това пишеше, че не може да стартира ако се 'отнеме' едното ядро. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Runner Posted July 8, 2008 Share Posted July 8, 2008 При мен също си седеше на един процесор и като го слижих на 2 - наистина 2 пъти по-бързо се зарежда. Направо се чудя, защо не са го направили автоматично да разпознава, когато има повече от 1 процесор и да си го сетва според ядрата. Мерси за идеята - действа. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Heller12a Posted July 8, 2008 Share Posted July 8, 2008 благодаря вистата вече са дига за 10-15 сек Link to comment Share on other sites More sharing options...
NEFARIOUS Posted July 8, 2008 Author Share Posted July 8, 2008 Може би ако пуснеш виста с настройка за 2 ядва на едно-ядрен компютър ще има конфликт, а вероятността за конфликт с дву-ядрен процесор с Виста пусната на едно ядро е нулева. Не е така, на едноядрени компютри не се появява двойката в падащото меню... Какъв им е бил замисъла да го направят така на дефолт един процесор не знам! Link to comment Share on other sites More sharing options...
tedy Posted July 8, 2008 Share Posted July 8, 2008 Не е така, на едноядрени компютри не се появява двойката в падащото меню... Какъв им е бил замисъла да го направят така на дефолт един процесор не знам! Има предвид ако се сложи настройката и се пусне Windows-a на едноядрен (примерно смениш процесора с едноядрен или закараш инсталацията на друго дъно, което е възможно). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Blade Master Posted July 14, 2008 Share Posted July 14, 2008 Знам, че не е мястото да питам тука, но за Windows XP има ли такава настройка или не ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
tedy Posted July 14, 2008 Share Posted July 14, 2008 Знам, че не е мястото да питам тука, но за Windows XP има ли такава настройка или не ? Има, и в boot.ini се нарича /NUMPROC=xx Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rubbish Posted July 14, 2008 Share Posted July 14, 2008 Има, и в boot.ini се нарича /NUMPROC=xx Тоест трябва да го добавя това /NUMPROC=2 /за c2duo ? / в boot.ini най-отдолу примерно Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.