Jump to content
BulForum.com

Артефакти ли са това или.....?

Recommended Posts

Става въпрос за Радеон 9800ХТ АГП 8Х 256МБ. Сложил съм две примерни снимки за какво става на въпрос - клик1, клик2. Картата не е клоквана или прегрявана. Тези неща се появяват понякога дори и в началния (черен)екран на зареждане. Т.е поява се размазване на букви, появават се някакви черти или квадрати. Пробвана е на друг компютър - същата работа. И двете машини, на които е пробвана са със захранвания фортрон 350 вата ПНФ. Не винаги се появяват тези неща и бързо изчезват след наколко клика тук там и отваряне на прозорци. Проблемът със сигурност не е в монитора. Тествана е картата и на срт и лсд. Веднъж появили се и изчезнали повече не се появяват въобще, колкото часа да работи картата. Картата не страда от абсолютно никакъв недостиг на производителсност, т.е работи си перфектно за възножностите си. Мисля, че "проблемът" се появява само в 2д режим и то не винаги.

Възможно ли е да е проблем с гпу-то, паметта, биоса? Случвало ли се е на някой подобно нещо и има ли оправяне това? Четох, че евентуален даунгрейд би решил временно проблема ако има такъв, но дали е така? Има ли тук някой, който е навътре с подобни хардуерни ситуации и има желание да я погледна? Ще платя каквото трябва ако въобще може да се направи нещо. Ако картата си е заминала или си заминава би работила на макс? Ползвана е от 2006-та до 2008-ма година и то неинтензивно.

Сигурен ли си, че го прави само в 2D режим? Ако е така със сигурност не става дума за прегряване и даун клока вероятно не би свършил работа. Да не е била наранявана механично при смяна на охлаждането например? Говоря от личен пит (9800 PRO) - веднъж сменях охлаждането и ми се отплесна отверката и по този начин нараних някакъв елемент до една от паметите. Резултатът беше същия като на скрийншотовете...и то само от време на време. След като ми презапоиха въпросния елемент, нещата се оправиха от раз и всичко си стана нормално. Не твърдя, че и в твоя случай причината е същата, но все пак може да се е получила някаква студена спойка да речем...

Сигурен ли си, че го прави само в 2D режим? Ако е така със сигурност не става дума за прегряване и даун клока вероятно не би свършил работа. Да не е била наранявана механично при смяна на охлаждането например? Говоря от личен пит (9800 PRO) - веднъж сменях охлаждането и ми се отплесна отверката и по този начин нараних някакъв елемент до една от паметите. Резултатът беше същия като на скрийншотовете...и то само от време на време. След като ми презапоиха въпросния елемент, нещата се оправиха от раз и всичко си стана нормално. Не твърдя, че и в твоя случай причината е същата, но все пак може да се е получила някаква студена спойка да речем...

Уф.....добре, че ме подсети. Забравих да спомена, че и аз си мислех за вариант за студена спойка, но просто не разбирам толкова и затова съм написал, че ако някой му се занимава и разбира бих се радвал да помогне. Сигурен съм, че е само в 2Д режим (предполагам). Просто ми се случва рядко и за кратко, пък и от доста време не съм пипал игри, тъй като съм я свалил картата от компа.

Другото - въобще не изключвам факта някъде да има наранен някакъв дребен детайл - всичко се случва, но пак казвам - аз не разбирам, трябва да я погледне специалист и затова търся съдействие.

Иначе картата си работи безпогрешно.

тази карта случайно да не е купувана 2-а ръка и то от форума? да е тази?

Да, картата е същата, купена от същия съфорумец, но няколко месеца по-късно от тази тема - http://www.bulforum.com/index.php?showtopic=46709&hl=

Edit: Колкото и да е глупаво, но - възможно ли е проблема да е във VGА изхода, тъй като никога не е пускана на DVI?

Edit1: Понякога след рестарт се оправя, дано да й хвана номерата ;) , що ги прави. Разбирам да беше в 3д ми то само в 2д и то понякога и то на студена машина. Като си тръгне нормално отначало после всичко си е 6.

На мен (Radeon 9800 Pro) ми правеше същия проблем, но само от време на време и то само при 3Д. Почти съм сигурен, че моя проблем се появяваше от захранването, защото не съм правил нищо с картата. Появяваха ми се по 1 път на 2-3 месеца (а може и толкова да не се появят). Според мен проблема е от прегряване. Правеше ми го само лятото :)

Хммм.....Пробвах я и на трета машина с фортон 400 вата ПНФ на 2-3 месеца (купуван нов). Е сега какво, работила е повече от година на фортрон 350 вата пнф и изведнъж няма да харесва тая марка ли :D? Ако се пробвам да я запаля тая карта с някое нонейм 300-400 вата (ако изобщо тръгне) резултатът едва ли ще ми хареса като знам какъв и колко е стабилен тока им. Според мен показателите й са в норма. В много гореща стая сега лятото (28+ градуса, да там където я тествах беше толкова) в айдъл режим 51-52 градуса и 87% скорост на въртене на фана. С лайн ейдж примерно - 55-56. На студено като че ли се появяват при мен. Понякога само за секунди се появава. Като се натоварва картата не ги прави тия номера като че ли. Медния радиатор обхваща картата от двете страни в т.ч и паметите. Не ми се вярва да прегрява, освен ако не лъжат показателите, а и как след като се пусне компа и е студе се появат, а когато се тормози картата не. Както съм написал някъде в по-горно мнение ако си тръгне от началото от ряз после никакви грижи.

Значи щом се появяват на студена карта, по никакъв начин не става дума за прегряване. Но може да е следствие от предишно такова. Тези симптоми говорят, че някой от компонентите (най-често кондензатор) иска малко предварително подгряване за да влезе в работен режим. Най-вероятно има изсъхнал / надут / изтекъл кондензатор, следствие от работата на картата с лошо захранване и (или) непроветрена кутия. Трябва да се огледа внимателно (ако изобщо се вижда нещо) и да се подмени каквото трябва.

Ако е била прегрявяна преди аз да я взема възможно ли е повече от година да не ми е направила никакъв дерт.

Вчера я уморих от тестове и рестарти и като каже, че ще върви ще върви. Като й скимне, че ще прави нимера ги прави :lol: . Иначе гледах я гледах я аз тая карта (платката след като свалих охлаждането), ама долкото разбрах кондензаторите и са от скъпите, абе уж по-добрите, капсаловани и хромирани едни такива и никъде не видях и следа от механично нараняване или разтичане. Иначе почистих с гумичка както ме посъветва пътеките. Относно окисление на VGA изхода - ако има такъв не трябва ли постоянно да прави мизериики без да се стабилизирва? Имам някакакво странно чувство, че някъде не прави хубав контакт ли к'во ли. Трябва да я види някой, който се е сблъсквал с подобно нещо. Един познат каза, че е вероятно в гпу-то в някаква логика да дава грешка само при определена съвкупност от извършени операции (някой разбра ли какви искам да кажа, защото аз не ама...гледам да споделя всякаква попаднала ми информация може да е полезна).

• 3 weeks later...

Имам 2 игри и като ги пусна се зареждат така . Какво е това и как може да се оправи ? Другата игра е Фифа 2008 . Другаде не се появяват само в двете игри .

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...