Jump to content
BulForum.com

[merged] Логически задачи

Cyber_warrior

Recommended Posts

Я тоя път да задам една истинска математическа задачка, да видим ще я разгадае ли някой!? :devil

Значи:

zada4ka.JPG

Как с нанасянето на една черта(права) ще се получи математически вярно написано равенството?

• Replies 313
  • Created
  • Last Reply

Тъкмо търсих и аз нещо различно вече. Обаче ме изпревари. :)

Трябва ли цифрите да са с ръбове или са си така както си ги написал?

Иначе според мен ако се сложи една права черта на равното ще стане неравно. И всъщност уравнението става неравенство и задачата е вярна. :D

ЕДИИТ: @mIRCata за малко ме изпревари :woot

Е да, ама аз не случайно написах: "ще се получи математически вярно написано равенството". Т.е. трябва да си остане равенство :)

/едит: аз отивам да лягам :) до утре да сте я решили! :)

а двете страни на уравнението от една и съща бройна система ли са?

Едит:

Взимама вертикалната черта на + от 5+4 и го слагмане между 54 и 9 така се получава 5+5-4 = 54Ю9 => 6 = 6 > :confused

Хехе и аз стигнах до тоя извод :):) :punk

Едит: ето ви една закачка

a^2 - a^2 = a^2 - a^2. Но a^2 = a*a =>

a*a - a*a = a^2 - a^2, Но a^2 - a^2 също така е= (a-a)*(a+a) =>

a*a - a*a = (a-a)*(a+a), no a*a - a*a = a*(a-a)= >

a*(a-a) = (a-a)*(a+a) / (a-a) =>

a = (a+a) = > a = 2a :)

Давайте да ви видя - що така стана

Правилно а-а=0 => не можеш да делиш с 0

Сега аз ще ви дам една задача. По-принцип е лесна, но след като вече сте я решавали един път. Иначе аз доста се бях поизпотил като я решавах, въпреки че тогава бях някъде 6 или 7 клас.

Та значи: В един затвор имало 24 затворника. И всеки ден надзирателя ги карал да се строяват по определен начин. В случая

3 3 3

3 0 3

3 3 3

цифрата е броя на затворници един до друг. Нямало значение по колко са наредени един до друг, само като минел и като погледне единия ред да преброи общо 9 и да са по 3 групи от всяка страна. Но една вечер 4 затворника избягали и на следващия ден, така се подредили затворниците че надзирателя не разбрал. А на по-следващия ден затворниците се върнали с още 4 човека и пак така се подредили, че надзирателя не разбрал. Та въпроса е:

Как са били подредени затворниците когато са избягали и как когато са се върнали с другите 4?

Стига с тия логики ве, тая глава да не е за един ден :wacko:

:D :D :laughing: :laughing:

Никой не те принуждава да я решаваш веднага. По-добре се наспи спокойно сега и остави за утре, както ще направя аз сега. Айде лека...

ХА ХА ХА ХА ХА

Сетих се.

5+5-4=54/9 => 6=6      :punk  :punk  :punk  :punk  :punk  :punk

Кой сега е номер едно???????

Ама чакай малко сега! Отговора на задачата е 549, а не 6 или 54/9. Пък и каде слагаш тая черта и от къде я взимаш? Идеята е да сложиш черта, а не да махнеш ;)

sandman Това не е ли задача, която се прави с клечки от кибрит. Слагаш на 5-тицата една черта и става 9 и от там нататък не се сещам :)

Ама какво сега? Значи отговора задължително трябва да е 549. Така ли?

sandman Това не е ли задача, която се прави с клечки от кибрит. Слагаш на 5-тицата една черта и става 9 и от там нататък не се сещам :)

По принци се пише на хартия. Пък и да стане девет пак не се получава равенството.

Ама какво сега? Значи отговора задължително трябва да е 549. Така ли?

Ами да. по принцип трябва да се получи вярно равенството. А както си предположил ти не става т.е. 5+5-4 не е = 549, а този запис 54/9 става с отнемане на една черта и поставянето й на друго място. А условието е да я поставиш без да махаш.

Хайде, не е трудна задачата. Помислете! :rolleyes:

Cyber Warior ти казваш 4е сме при канибали ето моя вапрос Oтивам при пазачите и питам единия:ТИ КАНИБАЛ ЛИ СИ и тои ще ми отговори с да или не

Ако каже да зна4и не лъже щото нали сам в плен на канибали.И при него трябва да е изхода.

САНДМАН ЕТО И 4ЕРТАТА: ЗАЧЕРТАВАМ С ПРАВА ЛИНИЯ ЦЕЛИЯ ИЗРАЗ ЩОТО Е ГРЕШЕН И ГОТОВО

5 4

2

4 5

Това е подреждането като ги няма 4 затворника

4 4 1

4 2 4

1 4 4

Това пък е когато са се върнали с още 4 човека като винаги двама трябва да останат скрити в образувалия се квадрат за не забележи надзирателя

ЕДИТ: опа то са ме изпреварили :)

Става и на 2рия + като се сложи черта.

Е да ама условието е много грешно дадено - "една черта (права)" - то така излиза че трябва да е нещо вертикално (право) - защото права не е отсечка - в случая се слага една отсечка , правата е безкрайна и няма да изглежда като 4.Затпва и дойде объркването, че се взима | от + и отива като деление между 54 и 9

Едит: DON_CHEFO

5 4

2

4 5

Това е подреждането като ги няма 4 затворника - това не е врно. В ляво и дясно излизат 11

трябва да са

414

1 1 = общо 20

414

Е да ама условието е много грешно дадено - "една черта (права)" - то така излиза че трябва да е нещо вертикално (право) - защото права не е отсечка - в случая се слага една отсечка , правата е безкрайна и няма да изглежда като 4

Az imah predvid "prava 4erta" t.e. da ne e kriva ili zakrivena, ne "prava" kato poniatie v matematikata. Sajaliavam ako tova e vneslo obarkvaneto, no pak i to i pri 54/9 pak e otse4ka ne e prava :)

5  4

2

4  5

Това е подреждането като ги няма 4 затворника

4  4  1

4  2  4

1  4  4

Това пък е когато са се върнали с още 4 човека  като винаги двама трябва да останат скрити в образувалия се квадрат за не забележи надзирателя

Tрябва затворниците да са подредени в квадрат, така че като мине надзирателя от всяка страна да преброи 9. А в средата не трябва да има никой. Сложил съм там 0, защото иначе неискат да се подредят цифрите в квадрат.

Едит: DON_CHEFO

5 4

2

4 5

Това е подреждането като ги няма 4 затворника - това не е врно. В ляво и дясно излизат 11

трябва да са

414

1  1  = общо 20

414

Правилно, а как са с още 4. :D

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...