Jump to content
BulForum.com

[merged] Логически задачи

Cyber_warrior

Recommended Posts

И аз ще ви задам една загадка: За какво става на въпрос в тази тема? :blink:

Не ме питайте за жокери, защото няма

1=1*1= (-1)*(-1)=[(-1)*(-1)]1/2=[(-1)2]1/2= -1 т.е 1=-1

В червено са степените

2- на квадрат

1/2 - корен квадратен

Успех!

• Replies 313
  • Created
  • Last Reply
Нямах време да изчета всичко,но искам и аз да дам една задачка,да видим кой кво ще каже. Ето я:

3-ма мъже отсядат в хотел за да прекарат вечерта,но рабират че е останала само една стая. Въпреки това я наемат срещу 30лв. След като се настаняват ,управителя решава че им е взел много пари и дава 5лв от тези 30 на пиколото за да им върне. По пътя пиколото решава че 3-ма човека няма как да разделят 5лв ,затова прибира 2лв за себе си и им занася само 3лв. Мъжете остават много доволни от това че стаята им излиза по 9лв на човек,а не по 10 както е било първоначално.

3х9=27+2(пиколо)=29лв. Къде се губи 1лв ?

П.П. Ако някой друг преди мен я е задавал тази ,се извинявам :)

Ами това е така: На тях стаята им е излезла 25 + 2(лева за пиколото) + 3(лева по 1 за всеки обратно) = 30 лева

или 3*9 + 3(получени обратно) = 30

Edit: mIRCata съжалявам за грешката

В червено са степените

2- на квадрат

1/2 - корен квадратен

Успех!

(-1)^2 е 1(всяко число повдигнато на четна степен е положително) затова имаш 1^1/2

@jorokal - помосли добре върху това което на писа за 25 лева :confused

(-1)^2 е 1(всяко число повдигнато на четна степен е положително) затова имаш 1^1/2

@jorokal - помосли добре върху това което на писа за 25 лева :confused

Да ама не! Защото мога да съкратя корена с квадрата преди да степенувам -1цата и така ми остава -1 :)

Може да ми викате математика :bgrin:

Ами ти първо ми кажи колко е корен квадратен от отрицателно число тогава(в случая от -1

Ами ти първо ми кажи колко е корен квадратен от отрицателно число тогава(в случая от -1

Ами то е (-1^2)^1/2 и пада корена с квадрата и остава -1 :P това си е математически достоверно :bgrin:

На грешна следа си :ghost

Тогава използваме приоритета на операцийте и извършваме първо действията в скобите и пак става 1^1/2 :)

Тогава използваме приоритета на операцийте и извършваме първо действията в скобите и пак става 1^1/2 :)

Скобата е пиша, зашото немога да напиша корен, писането на корен като добре познатият ни ченгел и ()^1/2 е едно и също т.е. исках да кажа, че скоби практически няма и приоритета е коренуване :P :)

Да ама не! Защото мога да съкратя корена с квадрата преди да степенувам -1цата и така ми остава -1  :)

Може да ми викате математика :bgrin:

A математика да е чувал че при коренуване се слага модул ??? ;)

та кое е нередното, май има нещо збъркано в математиката, защото неможе да извадиш от корена отрицателно число, но както виждаш излиза -1 без да се влиза в конфликт с математическо действие :blink: :)

та кое е нередното, май има нещо збъркано в математиката, защото неможе да извадиш от корена отрицателно число, но както виждаш излиза -1 без да се влиза в конфликт с математическо действие  :blink:  :)

Ми нали това ти казвам. При коренуване се поставя винаги модул. Корен от 4 е +-2, защото -2^2=4 и 2^2=4

Не ми обиждай математиката, няма нищо сбъркано в нея

да видим

1 = 1*1

1 = (-1)*(-1)

но 1 * 1 = (-1)*(-1) ще са равни само ако извършим действията в скобите и *-то

но така записани .....

от тук вече другот са развития на (-1)*(-1) трябва да се извършват действията

(-1)*(-1) = (-1)^2 akо се извършат действията само тогава т.е ще имаме 1 = 1

същото важи и за останалите

да видим

1 = 1*1

1 = (-1)*(-1)

но 1 * 1 = (-1)*(-1) ще са равни само ако извършим действията в скобите и *-то

но така записани .....

от тук вече другот са развития на (-1)*(-1) трябва да се извършват действията

(-1)*(-1) = (-1)^2 akо се извършат действията само тогава т.е ще имаме 1 = 1

същото важи и за останалите

Съжалявам, но немога да си обесня къде виждаш действия в скобите :confused :confused (-1) какво действие смяташ да предприемеш :P

@mandirimuniak колко задъбочено ще ми разбиеш теорията за 1=-1 :wacko:

В червено са степените

2- на квадрат

1/2 - корен квадратен

Успех!

:)

(-1)*(-1)=[(-1)*(-1)]1/2

това пък от къде дойде ?????

определено не е вярно!!!!!

Съжалявам, но немога да си обесня къде виждаш действия в скобите  :confused  :confused (-1) какво действие смяташ да предприемеш  :P

Не казвам че виждам действия в скобите - казвам че ще станат равни след извършване на действията

т.е 1*1 = (-1)*(-1) едва когато извършин умноженията

1*1 = 1

(-1)*(-1) =

първо се извършват действията в случая умножението т.е първо (-1)*(-1) и 1*1 отделно и се получава .

1 = 1 имаш приоритети на извършваните действия първо тези в скобите после умножението и чак тогава идва равенството

@b4ur2m според мен трябва да се пазят действията и накрая няма да има -1 = 1 а 1=1

-1*-1=1

(-1*-1)^1/2=1^1/2=1 => -1*-1=(-1*-1)^1/2 опссс :rolleyes:

е какво ми обясни - НИЩО

аз ти казвам че това което си написал не е истина понеже:

(-1)*(-1)=[(-1)*(-1)]^1/2 - не е вярно

значи ако положим (-1)*(-1)=x

искаш да ми кажеш че x=x^1/2

ами НЯМА логока :P

ДА! И знаете ли защо? Защото всяко отрицателно число поставено под корен(квадратен или четен) приема стойности на положително! Т.е. Ако искаш да степенуваш примерно -2^2=4 нали? Е коренуването е обратна функция на степенуването и се получава sqrt(-1)=1 на кратко четен корен е винаги положителен; Във висшата математика съществува и друг вариант - да е отрицателен тогава тази единица се нарича имагинерна(лъжлива). За справка вземете един калкулатор и наберете -1 след това коренувайте, ще се получи Е (грешка), както и ако делите на 0 - има правила в математиката, които трябва да се спазват. Еееех, че не гледа доц.Пенка Георгиева, че да ми пише една 3-йка по Висша Математика :)

*- sqrt - корен квадратен

И за да не остана по-назад ще ви задам и аз една загадка. Тя не е точно загадка, а парадокс в математиката - подобно на това, което eek се опита да покаже:

Известно е, че всяко a,b принадлежащи към реалните числа се наричат наредена двойка. Умножение на една наредена двойка с число става по следният начин: r(a,b )=(ra,rb) --1), а умножение на 2 наредени двойки - (a1,b1)*(a2,b2)=(a1a2-b1b2,a1b2+a2b1) --2) Също така се знае, че (1,0)*(1,0)=(1,0) и се държи така както 1, защото 1 умножено по себе си дава същото ч-ло.

Нека имаме наредените двойки (0,1) и (0,1). Като приложим 1) получаваме - (-1,0), след което прилагаме 2), но в обратен ред и получаваме: -1(1,0), но (1,0)=1 следователно ако положим (0,1)=i => (0,1)*(0,1)=i*i=-1 => i^2=-1

Това е единствения случай, когато ч-ло повдигнато на квадрат дава отрицателно ч-ло! :)

Смятайте, изчислявайте, питайте, ама така се получава! Уроци давам събота и неделя от 12.00 до 17.00ч. - заповядайте! Евтино зимам :) :) :)

-1*-1=1

(-1*-1)^1/2=1^1/2=1 => -1*-1=(-1*-1)^1/2 опссс :rolleyes:

1^1/2=|1|=+-1 също така|-1|=-+1

не може да получаваш отрицателни числа от корен квадратен, защото при него се работи с числа >=0. Така се губи един знак +. За да получиш отрицателна стойност от корена, трябва да работиш с комплексни числа и тогава се получава че 1 = 1*1 = (-1)*(-1) = i^2*i^2= i^4 = 1 => 1=1 :bgrin:

(i = (-1)^1/2, i^2 = -1, i^3 = -i, i^4 = 1)

ЕДИТ: @sandman от твоите обяснения за наредените двойки съвсем се обърках, въпреки че съм го учил. Но другото поне го схванах.

е какво ми обясни - НИЩО

аз ти казвам че това което си написал не е истина понеже:

(-1)*(-1)=[(-1)*(-1)]^1/2 - не е вярно

значи ако положим (-1)*(-1)=x

искаш да ми кажеш че x=x^1/2

ами НЯМА логока :P

вярно е. 1/1=1 нали и 1^1/2=1, а -1*-1=1

Да и аз стигнах до това, че е в зелената къща, и айде sMARTBomber да ми прати решението на задачата, в смисъл методиката, щом е толкова лесна да е обясни ;)

Пращам ти решението на PM

ЕДИТ: @sandman от твоите обяснения за наредените двойки съвсем се обърках, въпреки че съм го учил. Но другото поне го схванах.

Що да си се объркал? Постарах се да го убесня възможно най-просто. Пък и това е висша математика(макар и от най-простия дял), не може да се убясни с 2 думи и да е лесно за разбиране като едно квадратно уравнение! Ако можеше ВМ нямаше да е най-трудния изпит :)

Що да си се объркал? Постарах се да го убесня възможно най-просто. Пък и това е висша математика(макар и от най-простия дял), не може да се убясни с 2 думи и да е лесно за разбиране като едно квадратно уравнение! Ако можеше ВМ нямаше да е най-трудния изпит :)

сандман,

сори приятелю, но въпреки, че съм взел 6 ВМ-та пак нищо не ти разбрах от обяснението. ако обичаш дефинирай задачата по-ясно, моля.

Той не е дал задача а е показал (както казва sandman) парадокс в математиката.

(0,1)=i => (0,1)*(0,1)=i*i=-1 => i^2=-1

Това е единствения случай, когато ч-ло повдигнато на квадрат дава отрицателно ч-ло! :)

да обаче като комплексно число. Защото i=-1^1/2, а това е комплексно число. И защото -1 не може да бъде под корен освен ако не се представи като комплексно. Смятам че съм дал правилното решение. А именно:

1^1/2=|1|=+-1 също така|-1|=-+1

не може да получаваш отрицателни числа от корен квадратен, защото при него се работи с числа >=0. Така се губи един знак +. За да получиш отрицателна стойност от корена, трябва да работиш с комплексни числа и тогава се получава че 1 = 1*1 = (-1)*(-1) = i^2*i^2= i^4 = 1 => 1=1 

(i = (-1)^1/2, i^2 = -1, i^3 = -i, i^4 = 1)

Айде оборете ме де! B) Смятайте го като задача. Особено за @еек.

Не давам уроци, че достатъчно съм зает. :devil

Да, но тук не става въпрос за корен никъде :) Просто едно число повдигнато на квадрат. Но иначе за корена си прав, донякъде това важи и за квадрат, защото 1^2=|1| (спомнете си квадратните уравнения - Х1,2=+-нещо си), но по дефиниця знаем знака на неизвестното(в случая е известно) т.е. знаем, че i е положително число. В крайна сметка получаваме пак Реално ч-ло и не е необходимо поставянето в модул.

Така вече съм съгласен. :) .

Това че едно число след коренуването трябва да е със знак + или - не значи че и двете стойности са верни, защото при повдигане на степен се губи знака, бил той + или - (|1|^2=1 (а не 1^2=|1| sandman ;) )). Всъщност уравнението на еек трябва да изглежда така: 1=+-1 => 1) 1=1 е решение на уравнението 2) 1=-1 не е решение.

П.П. Но все пак еек и до сега не се е обадил. Явно не може да измисли как да ни обори. Тук сме се събрали големи математици. ;) B)

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...