Jump to content
BulForum.com

[merged] Логически задачи

Cyber_warrior

Recommended Posts

Айде да изтупам праха от темата.

Следната задача е давана на приемен изпит за постъпване в ...детска градина за млади таланти в Нагоя, Япония. Решили са я 74% от децата.

8809 = 6, 7111 = 0, 2172 = 0, 6666 = 4, 1111 = 0, 3213 = 0, 7662 = 2, 9312 = 1, 0000 = 4, 2222 = 0,

3333 = 0, 5555 = 0, 8193 = 3, 8096 = 5, 7777 = 0, 9999 = 4, 7756 = 1, 6855 = 3, 9881 = 5, 5531 = 0,

6782 = ?

Жокер: Всички кандидати са можели само да броят до десет.

3

• Replies 313
  • Created
  • Last Reply

Ще вметна, че задачата съм я решил. И моля, който я реши - да не казва как. Нека повече хора се помъчат. Който се е предал - мога да обясня на ЛС :Р

Наистина ще ме впечатлиш ако си я решил сам, аз се опитах преди доста време да я реша и какви ли не прогресии, сходности, замествания и ребуси ли не измислих...

Най-накрая като разбрах логиката ми падна шапката. Моля кажи ми на ЛС КАК ПОДЯВОЛИТЕ ВЪЗРАСТЕН ЧОВЕК се досеща сам за тъпата логика?!?!?! :)

Наистина ще ме впечатлиш ако си я решил сам, аз се опитах преди доста време да я реша и какви ли не прогресии, сходности, замествания и ребуси ли не измислих...

Най-накрая като разбрах логиката ми падна шапката. Моля кажи ми на ЛС КАК ПОДЯВОЛИТЕ ВЪЗРАСТЕН ЧОВЕК се досеща сам за тъпата логика?!?!?! :)

При мен, ако съм я решил правилно, щото Пешо не казва нито на ЛС, нито в темата(все пак мисля, че съм прав), просто начина на решаване ми изскочи. Прецених кой я решава тази задача и какво може. И хоп, нещата се подредиха. После бърза сверка на логиката по числата и отговора си дойде на място.

Отговора е три. Логиката ще обясня след някой-друг пост. А сега, за отличниците:

Кораб тръгва по река Дунав от Видин към Русе и се движи със скорост 20 км/ч. В същото време от Русе към Видин тръгва друг кораб, движещ се със същата скорост. Скоростта на реката е 10 км/ч. След известно време двата кораба се срещат.

Въпрос: Кой от двата кораба е по-близо до Видин?

пак апелирам - който я реши да не обяснява, да е интересно и на другите :Р

Отговора е три. Логиката ще обясня след някой-друг пост. А сега, за отличниците:

Кораб тръгва по река Дунав от Видин към Русе и се движи със скорост 20 км/ч. В същото време от Русе към Видин тръгва друг кораб, движещ се със същата скорост. Скоростта на реката е 10 км/ч. След известно време двата кораба се срещат.

Равни?

Този от Видин.

E добре де, ако приемем, че става дума точно за момента на срещата са си на равно.

Spoiler на моята логика за решаването

Това според мен е момента на разминаване. Ако е момента на срещата този от Видин е с една дължина по-близо, докато другия е с енда дължина по-близо до Русе.

Скоростта няма значение - цялата е за заблуда. Не се пита на колко км са от Видин, а кой е по-близо.

E добре де, ако приемем, че става дума точно за момента на срещата са си на равно.

А не става ли на въпрос в коя посока тече реката? В случая, тече от Видин към Русе и кораба пътуващ от Видин използва течението на реката, а този от Русе върви срещу течението.

А не става ли на въпрос в коя посока тече реката? В случая, тече от Видин към Русе и кораба пътуващ от Видин използва течението на реката, а този от Русе върви срещу течението.

Според мен - не.

На равно разстояние са и двата кораба естествено, би било много дребнаво тва с едната дължина и кое точно се счита за момент на срещата. Това, koeto @w00x казва е вярно, но в случая не е от никакво значение, а за заблуда :)

Не! Казано е в условието, че двата кораба се движат с еднаква скорост. Кой какво и как преодолява не е важно. В случая скоростта нйа течението е уловка.

Брех. Тука не можах да ви метна.

А иначе, ако още има неразбрали - предната задачка въпроса е в броя кръгчета в самата цифра. В рисунката, изобразяваща даденото число.

В 8 има две кръгчета, в 6,9,0 са по едно. В останалите цифри няма. Тоест - броя кръгчета (съдържащи се в цифрите) в числото.

Айде, една стара. Мисля, че даже в тая тема беше разисквана. Но все пак - аз с кеф ще си я пререша, че съм я забравил.

Условие:

1. 5 къщи, всяка с различен цвят.

2. Във всяка къща живее по един човек от различна националност

3. Всеки от тях предпочита определено питие, пуши определен вид цигари и гледа едно домашно животно

4. Никой от 5-те човека не пие същото питие , не пуши същите цигари, и не гледа същото животно като никой друг.

Въпрос:

Кой гледа Рибката?

Указания:

1. Англичанинът живее в червената къща.

2. Шведът гледа куче

3. Датчанинът пие чай

4. Зелената къща е отляво на бялата

5. Норвежецът живее в първата къща

6. Собственикът на зелената къща пие кафе

7. Човекът, който пуши Pall Mall гледа птичка

8. Мъжът в средната къща пие мляко

9. Собственикът на жълтата къща пуши Dunhill

10. Пушачът на Marlboro живее до този, който гледа котка

11. Мъжът, който гледа кон, живее до този който пуши Dunhill

12. Пушачът на Winfield пие с удоволствие бира

13. Норвежецът живее до синята къща

14. Немецът пуши Rothmans

15. Пушачът на Marlboro има съсед, който пие вода

Мамка му, обърках се, има две много подвеждащи в задачата и не успях да я реша, цигарите ме объркаха.

Иначе брата я реши за 34 минути

01110010 01101111 01110100 01101000 01101101 01100001 01101110 01110011

:).

Тая за рибоците е много забавна:

Жълта- Норвежец- котка, вода, Dunhill

Синя- Датчанин- кон, чай, Marlboro

Червена- Англичанин- птичка, мляко, PallMall

Зелена- Германец- РИБКИ, кафе, Rothmans

Бяла- Швед- куче, бира,

РЕШЕНА ОТ МЕН ЗА 25.мин

А това как става?

A man is in his car with all the doors and windows closed, and he gets shot in the head, without any glass breaking.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...