Jump to content
BulForum.com

[merged] Логически задачи

Cyber_warrior

Recommended Posts

• Replies 313
  • Created
  • Last Reply
:D E то така е най-лесно. Подреди ги по 3 групи от всяка страна. По принцип това се прави с клечки кибрит, обаче поради това че интернет не е напреднал толкова и така става. Иначе е много забавно и достатъчно изнервящо да си местиш клечици. :)

ee

Аз условието да са в 3 групи съм го изпуснал

Почвам да мисля отговора :)

Едит:

Готово

351

505

153

Ето още едно

342

505

162

Хм. Умно. И така става. По принцип отговора беше:

2 5 2

5 0 5

2 5 2

Браво. Дори измисли ново решение. :woot ;)

Хм. Умно. И така става. По принцип отговора беше:

2 5 2

5 0 5

2 5 2

Браво. Дори измисли ново решение.  :woot  ;)

Ахахаха. То било много лесно , а аз го мислих 30 мин :bgrin:

Така вече съм съгласен. :) .

Това че едно число след коренуването трябва да е със знак + или - не значи че и двете стойности са верни, защото при повдигане на степен се губи знака, бил той + или - (|1|^2=1 (а не 1^2=|1| sandman ;) )). Всъщност уравнението на еек трябва да изглежда така: 1=+-1 => 1) 1=1 е решение на уравнението  2) 1=-1 не е решение.

П.П. Но все пак еек и до сега не се е обадил. Явно не може да измисли как да ни обори. Тук сме се събрали големи математици. ;)  B)

Да наистина немога да те оборя, модула опровергава твърдението ми, че 1=-1,защото ((-1)^2)^1/2=|-1|=+-1 и за да се запази равенството то е ясно, че 1=1 , но @mandirimuniak те изпревари :P

П.П. Извесно време липсвах.

• 2 years later...

Гледам че се появиха отново доста хора любители на главоблъсканиците. Ето Ви още една:

Дж0 е сапь0р, койт0 страда 0т психическ0 разстройств0, н0 п0неже все 0ще си изпълнява д0бре раб0тата, не са г0 ув0лнили. М0же да не е д0бре с псиxиката и да чува глас0ве в главата си, н0 п0не pаздъждава логичн0.

В м0мента си “г0вори” с едHа б0мба, която има Hамерение да се взриви.

- Ей, сладък, п0неже си ми симпатичеH, ще ти дам едиH шаHс – казва тя - Виж! - по п0върхността й се п0явяват мн0жество бут0ни. - Колк0 к0пчета виждаш тук?

- Ами, ок0ло 18.

- ВсъщHост са 14, но защо да Hе ги Hаправим 18 - отг0ре й изскачат 0ще бут0ни, докат0 Джо пр0клина късмета си. - Такаa. 17 0т тях при натискаHе ще ме взривят, а само едHо - Истинск0то копче - ще ме 0безвреди.

- Сигурн0 бутоните ти м0гат и да гов0рят - кисело пр0мърморва Джо.

- Да. Няк0и от тях лъжaт...

- ...други казвaт истинaта, а трети сa двуличници - кaзват и по една лъжa, и по една истинa. Ясно, ясн0, карай натaтък.

- То не останa много. Преди дa зaпочнем, ще ти кaжа сaмо, че Истинскот0 копче със сигурн0ст кaзва истинатa. Също такa, копче 6 е двуличHик, a к0пче 16 - лъжец. Т0ва е. Стaрт!

- Амa аз не съм готов...

Копчетaта зaбъбриха едно през друг0 и нищо не им се рaзбираше.

- Чaкай, чакай. Некa се разберем тaка. Аз ще п0сочвам копчето, a то ще ми кaзва кaкво мисли. - Джо се зaчуди колко ли идиотски изглеждa отстрани - Стaва ли?

- О’кей - рече бомбaта.

Джо си взе химикал и лист хaртия (не ме питай откъде - б.a.) и се получи следното:

Копче 1: Аз съм вярн0то! 2 е д0лен, гaден, мръсен, безп0добен и т.н. лъжец!

Копче 2: Не знaм как да коментирaм изкaзванeтo на 1. Вероятно то би излъгал0 само хорa с много ниска културa. Аз съм вернот0, доверете ми се!

Копче 3: 2 е вярн0то!

Копче 4: 1 е вярн0то!

Копче 5: Млъкнете, иди0ти! Всички вие г0ре лъжете! Аз съм вярнот0!

Копче 6: Най-лошото е, когат0 на света се пръкват тaкива двуличHици като 5. А най-хубаво е, че има тaкива хубави, Истински копчетa като мен.

Копче 7: АMи! И ти си двуличHик, 6, признай си! Аз съм вярHото.

Копче 8: Абе, ако питате мене... Абе, то от едHа страна, пък от друга... Хм! Чaкай да си помисля! Тaка! Значи, 7 е вярн0то, а 9 пък не е.

Копче 9: Щ0 не си затваряш ч0вката, бе, 8? Нищ0 не ти отбира празната крaтуна! Нито едно верн0 нещо не каза! От ме да знаеш: 7 е двуличник, 15 кaзва истинатa!

Копче 10: Аз съм вярн0то! И всички останали к0пчета ми се п0дчиняват. Скор0 ще завладея света! Целият свят ще бъде м0й, мой.

Копче 11: Аз съм вярн0то! Сам Господ Б0г ме избра! Всички 0станали са еретици.

Копче 12: Мистичните сили, к0ито владея (чакай да си п0гледна кристалното кълб0... м-да) ми п0магат да усетя няк0и лъжци. Такива са например 11, 10 и 8.

Копче 13: 10 е вярн0! Шефе, сега нали ще ме п0вишиш?

Копче 14: 12 е велик пр0рок и казва истинатa, а ти, 15, си лъжец.

Копче 15: Ти пък си двуличHик, 14! Аз си признaвам, че не съм вярното. Власт! Пфу! Глуп0сти! Кога ли съм се интересувaл от това. Виж, мaлко мангизи...

Копче 16: И ти, 15, си едиH двуличHик. Ама и аз като съм се събрaл във вашата пасминa... Ето, 18 вече нaпълно откачи...

Копче 17: 11 е вярн0то! Гласувайте за нaс!

Копче 18: Аз лъжа! Аз лъжa!

Кое к0пче дa нaтисне Джо?

Тази логическа задача помня, че я бях публикувал в някой форум, но не помня кой.

Та...

Разполагате с дванайсет топчета, изглеждащи абсолютно еднакво, с еднакъв обем, като единайсет от тях имат абсолютно еднаква маса. Дванайстото е с различна маса (без да се знае по-голяма или по-малка).

Разполагате също така с везна (от тези, с двете кобилици).

Трябва с помощта на три измервания да откриете кое е различното топче. (това е лесното)

Като звездичка (усложняване) трябва да се определи и дали е по-тежко или по-леко.

Редакция: Не съм я решил тази задача, тоест не знам правилния метод. Като жалко оправдание ще спомена, че не съм й отделил много време :)

Тази логическа задача помня, че я бях публикувал в някой форум, но не помня кой.

Та...

Разполагате с дванайсет топчета, изглеждащи абсолютно еднакво, с еднакъв обем, като единайсет от тях имат абсолютно еднаква маса. Дванайстото е с различна маса (без да се знае по-голяма или по-малка).

Разполагате също така с везна (от тези, с двете кобилици).

Трябва с помощта на три измервания да откриете кое е различното топче. (това е лесното)

Като звездичка (усложняване) трябва да се определи и дали е по-тежко или по-леко.

Редакция: Не съм я решил тази задача, тоест не знам правилния метод. Като жалко оправдание ще спомена, че не съм й отделил много време :)

Лол...На мене веднага ми хрумна решение с 3 тегления, но трябва да знам дали специалното топче е по-леко или по-тежко.Ако това не е известно ще са нужни поне 4 тегления по моя преценка.Нз ако някой успее да го реши с 3 евала!

Еуементарно Уотсън!

Разделяме топчетата на групи по 4.

Теглим първите 2 четворки и съответно има 2 изхода:

1. Уравновесяват се:

Взимаме кои да е 2 от претеглените топчета и срещу тях слагаме 2 от непретеглените и пак 2 варианта:

1.1. Уравновесяват се:

Нашето топче е в оставащите 2 непретеглени топчета. Взимаме 1 от претеглените и 1 от непретеглените.

1.1.1. Ако претегленото топче е по-леко от непретегленото=> търсеното от нас топче е намерено и то е по тежко от останалите.

1.1.2. Ако е по-тежко - обратното.

1.2. Не се уравновесяват:

Търсеното от нас топче е 1 от тези нови 2 топки. Пак взимаме 1 претеглена вече и 1 от тези 2 съмнителни:

1.2.1 Уравновесяват се: кривата топка е другата(в зависимост от предното теглене определяме дали е по-тежка или по-лека)

1.2.2 Не се уравновесяват - ясно е коя е и дали е по-тежка

1.2.2 Не се уравновесяват

2. Не се уравновесяват - ще го обясна утре на трезва глава, че сега съм пиан, спи ми се, а е и по-сложно! А и пробвайте и вие малко - задачката е много интересна!

Тва с топчетата е логично.

1то теглене 2х6.

Второто взимаме 4 и теглим 2х2. Ако тук е по-тежкото взимаме 2те по-тежки и ги мерим. Ако не е там взимаме останалите 2 и ги мерим, елементари.

аххаахахахах @Evildemon ... Толкова си далеч от истината, че ме е срам да ти кажа! Като не знаеш, дали топчето е по - леко или по - тежко, кат премериш ко ша стани!!! ахаххххаахха Едното ша е по - тежко а другото по - леко. Но кое ша е правилното?

Интересна логическа задача, за която се твърди, че се дава при постъпване на работа в Япония :bgrin:

класическата задача да прекарате група хора от единия на другия бряг на река, използвайки сал и спазвайки определени условия... :)

@psihara замисли се малко и ще разбереш, че съм прав.

ти бъркаш...

не знаем дали топчето, което търсим е по-леко или по-тежко... като разделиш топчетата на 2х6, как ще разбереш в коя 6-ца е търсеното топче... ?

тая задачка с рекичката ми се вижда, че няма решение и ще напиша логиката си, а пък Yorikkk ще каже дали съм прав, или да продължавам да си блъсакам главата :bgrin:

за начало имаме следните опции

- прекарваме майката и бащата, но няма кой да се върне със сала, понеже един от 2мата пребива децата :lol: (салът не може да се връща празен и по този начин се нарушава другото условие, че майката не може с момчетата...)

-прекарваме майката/бащата с едно момче/момиче (също нарушаваме условието, че не могат да остават при децата по един)

-прекарваме полицая с престъпника, оставяме престъпника и се връщаме с полицая като с него взимаме едно от децата. след като свалим детето има няколко варианта, които също водят до задънена улица.

е има ли решение туй чудо :bgrin:

японците няма да те вземат, ако се предаваш така... :P на мен първият път, признавам, ми отидоха 25-30мин. да го разреша, беше късно вечер, бях уморен(оправдания :bgrin: )...

логиката :

полицаят и престъпникът отиват на другия бряг - връща се само полицаят

полицаят и едно от момиченцата се качват на сала - връщат се полицаят и престъпникът

майката прекарва отсреща и другото момиченце - връща се сама

отиват бащата и майката - връща се само бащата

отиват полицаят и престъпникът - връща се майката

отиват бащата и майката - връща се бащата

отиват бащата и едното момченце - връщат се полицаят и престъпникът

отиват полицаят и другото момченце - връща се полицаят

полицаят и престъпникът преминават при останалите

японците няма да те вземат, ако се предаваш така... :P на мен първият път, признавам, ми отидоха 25-30мин. да го разреша, беше късно вечер, бях уморен(оправдания :bgrin: )...

мда, и аз стигнах до тоя извод, че ако бях японец нямаше да ме вземат никъде на работа :bgrin:

ааа тва докато го мина бая се поизмъчих :wir явно накрая на интервюто за работа ще съм доста и изнервен и интервюиращия сигурно ще си го отнесе :laughing: така че и мен няма да ме земат на работа

• 1 year later...

Айде да изтупам праха от темата.

Следната задача е давана на приемен изпит за постъпване в ...детска градина за млади таланти в Нагоя, Япония. Решили са я 74% от децата.

8809 = 6, 7111 = 0, 2172 = 0, 6666 = 4, 1111 = 0, 3213 = 0, 7662 = 2, 9312 = 1, 0000 = 4, 2222 = 0,

3333 = 0, 5555 = 0, 8193 = 3, 8096 = 5, 7777 = 0, 9999 = 4, 7756 = 1, 6855 = 3, 9881 = 5, 5531 = 0,

6782 = ?

Жокер: Всички кандидати са можели само да броят до десет.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...