Jump to content
BulForum.com

Проблем с температурата

beku

Recommended Posts

Защо по дяволите е толкова висока тази температура 1036374.jpg

Според мен това би трябвало да е южният мост, но дали е така кажете вие и дали е нормална тази температура, идеи за намаляването и???

Аз да използвам да питам това 54 градуса на процесора не е ли малко множко? Моя от край време си го показва толкова а вече (без overclock) работи година и кусур, и все пак не трябваше ли да е по-ниско?

От доста време ме гризе и на няколко пъти съм питал познати но така и не разбрах ок ли е не е ли изобщо... и защо на тази картинка го дава като ОК а при мен същата температура излиза огънче?

Да допълня че всъщност слабо ме вълнува каква точно е температурата след като работи но все пак от любопитство ми е интересно да знам

Ами зависи от процесора. Принципно се смята, че е хубаво да е под 60 защото нагоре започва да греши. За харддисковете е хубаво да е между 30 и 45. Тия огънчета дето ги показва са тотално каквото то си реши. Предполагам, че температурата на чипсета на картинката се води Темп3, но кой знае... Като гледам за ненатоварен процесор това е доста височка температура освен ако не е някой Prescot.

Ами зависи от процесора. Принципно се смята, че е хубаво да е под 60 защото нагоре започва да греши. За харддисковете е хубаво да е между 30 и 45. Тия огънчета дето ги показва са тотално каквото то си реши. Предполагам, че температурата на чипсета на картинката се води Темп3, но кой знае... Като гледам за ненатоварен процесор това е доста височка температура освен ако не е някой Prescot.

Smithfield или Presler е - не съм особено сигурен кой точно, но Pentium-D се водеше моя... както и да е... мерси за инфото :)

Процесорчето е бартън 2500+, а дъното е солтек 75-та серия, ама кое е точно не е при мен машинката не мога да видя, иначе процесора е с такава температура, защото вентилатора (3д на гигабит) е намален до минимум, темп 3 е северния мост. По отношение на пламъчетата - можеш да си нагласяш на колко градуса е нормална температура и от колко на горе да ти дава пламъче. Та все още чакам идеи за намаляване на проклетата температура най-вероятно на южния мост, който не разбирам защо е с такава висока температура.

• 3 weeks later...

аз ще ти препоръчам друго свали си еверест и там ще има по-подробна информация и ще разбереш кое е това

• 4 weeks later...

Не съм сигурен, че това моето е проблем, ама все пак да питам. С дъно Asus P5K/EPU съм (чипсет P35). При стайна температура от 30 градуса нормално ли е темп. на чипсета да е 47 градуса idle i 50 под товар. Предполагам, че не е нарушена топлопроводимостта на heatsink-a (не е прецакана пастата), защото ако размахам няколко минути с лист хартия около кутията, или дори само с голи ръце, температурата на чипсета пада с 4-5 градуса (доста е чувствителен). Напролет, при стайна темп. 20 градуса, темп. на чипсета беше 39 idle и 41 под товар. Интересното е, че при отворена кутия всички компоненти имат много по-високи температури, сигурно защото когато е затворена има по-добър въздухопоток.

...нормално ли е ...

Явленията, които описваш са напълно закономерни. От личен опит знам, че температурата в кутията ми е с няколко градуса по-ниска, когато е напълно затворена. Когато капаците ги няма не може да се получи продухването покрай компонентите и топлият въздух се нагнетява повече около тях. Температурите ти за отворена кутия в тия жеги също изглеждат сравнително адекватни...и са напълно безопасни.

Midex, градусите, които написах по-горе, са при затворена кутия.

Ами моите са по-ниски при затворена кутия, но кутията ми е сървърна с добро обдухване и няколко вентилатора. Поне може да си спокоен, че не са опасно високи....а всъщност това напоследък ли се промени или винаги така си е било? Прочетох, че напролет са били по-ниски, но напролет околната температура е била доста по-ниска - питам за сходни външни атмосферни условия? А и ми стана интересно как и къде на затворена кутия си размахвал този лист хартия... :P

Да, напоследък с покачването на околната температура, разбира се се вдигнаха и температурите на компонентите. Листа го размахвам на половин метър от затворената кутия срещу дупките от лявата страна :)

Вземи и хубаво си почисти компютъра (всичко не само издухване а и разглобяване). Тогава пробвай отново. Използвай повече от една програми за проверка на температурата.

Потърси видими щети (подути кондензатори, друго).

Успех.

• 1 year later...

Отново се връщаме на проблема, компютъра не работеше от лятото до сега, но отново ще се ползва и отново същия проблем прегряването. Само дето сега дава сини екрани отвреме на време. Сложих му един 80мм залман на капака на кутията,точно срещу него, но като изключим това, че за 3-4 часа ползване нямаше сини екрани температурата отново беше 56-57 градуса, лошото е, че не мога да закрепя никакъв охладител, защото не е предвиден. Дайте идея как да захвана, макар и само радиатор отгоре.

Първо, инсталирай си Everest Ultimate, за да ти изписва точно коя температура за кое е. Второ, има едни вентилатори, които се закрепят с планка за болтчетата за застопоряване на PCI картите, така вентилатора ти фактически е във въздуха и можеш да го насочваш към всеки компонент.

Температурата която по-горе съм отбелязал 100% е на южния мост - няма друго какво загрее до тази температура, а и чипа на пипане е доста горещ. Трябва да проверя за тези които са за PCI картите дали няма да мога да го сложа по-близо. Написал съм че има вентилатор на капака на кутията и духа точно срещу него, не виждам смисъл да сменям кутията, няма да мога да разположа по-добре вентилатор.

Температурата която по-горе съм отбелязал 100% е на южния мост - няма друго какво загрее до тази температура, а и чипа на пипане е доста горещ. Трябва да проверя за тези които са за PCI картите дали няма да мога да го сложа по-близо. Написал съм че има вентилатор на капака на кутията и духа точно срещу него, не виждам смисъл да сменям кутията, няма да мога да разположа по-добре вентилатор.

Има ли heatsink върху чипа? Ако да, махни го, почисти старата паста, сложи му нова паста, напр. Arctic Silver да видим как ще е.

Еми няма, не е предвидено да има, нали точно за това питам за варианти за закрепване на някакво охлаждане...

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...