ov3rm4n Posted March 2, 2004 Share Posted March 2, 2004 Понеже няколко човека вече ми питат от къде да започнат, ето едно много добро дистро за начинаещи: http://warez.ru:8080/FTP/OS/dachstein.v1.0.2.8139too/ Линукс рутер/файъруал, преконфигуриран за използване с NIC Realtek8139. Работи на система 486 или по-добра с минимум 14MB RAM (16MB RAM е за предпочитане), без харддиск или CD драйв. Каченото тук е саморазархивиращ се имидж на флопи. Разархивирате го на дискетата и сте готови, ако двете карти на рутера са Риълтек8139. Стартирате рутера от флопито и това е. Внимавайте с картите - коя е за вътрешната мрежа и коя за модема! За да разберете как най-сигурно да откриете коя за кой кабел да свържете, прочетете упътването в същата папка. Тази конфигурация включва: 1. DHCP клиент - сървъра ви се конфигурира сам от ЕК, не се налага да го настройвате, за да се закачи за мрежата. 2. DHCP сървър - за машините във вътрешната мрежа, не е необходимо да ги настройвате - просто им кажете, че ще получат IP автоматично. 3. DNS кеш за вътрешните машини. 4. Преконфигуриран и готов за употреба файъруал и NAT. На сайта на Dachstein може да си намерите и други пакети за добавяне, ако са ви необходими, както и стегнато обяснение как да ги добавите. Има и документация за инсталирането му на харддиск, ако предпочитате, както и имиджи на CD, ако искате да работи от CD. Ако някой не може да се справи, или иска нещо което го няма в допълнителен пакет - да се обади. Други подобни дистрибуции може да се намерят тук: http://leaf.sourceforge.net/ Успех! Link to comment Share on other sites More sharing options...
xKilleR Posted March 2, 2004 Share Posted March 2, 2004 Nachi , fanah sa tfa da go probvam ...si4ko si trygva perfektno no ima edin "lek" problem :} mesto nashto si warez.ru otvarq onova selskoto ruskoto deto se vijda ot vseki s net razli4en ot toq na evrocom ;} Link to comment Share on other sites More sharing options...
ov3rm4n Posted March 3, 2004 Author Share Posted March 3, 2004 Повредата не е в твоя телевизор/рутер... Все още не ми е ясно защо така се получава, но не е от рутера. В мрежата в която съм от 5 машини три го имат, и трите са на ХР, двете на 98 нямат такъв проблем. В друга мрежа, но с друг рутер - SmoothWall - положението е същото - 2 машини под ХР вместо уарез виждат руснаците, останалите са си наред (също под ХР). За да виждаш уарез, вместо руснаците, трябва на машините зад рутера, които не го виждат да въведеш на ръка DNS сървърите на ЕК в настройките за TCP/IP: 217.10.240.2 217.10.240.242 Това ще оправи нещата. Някой ако има идея защо се получава тая мизерия да каже. По принцип вътрешните машини използват за DNS рутера. Лошото на проблема е че няма връзка... Ако всички машини зад рутера виждат руснаците - работата е ясна, рутера е омазан и не върши както трябва работа като DNS. Но къде е проблема при положение, че някои машини (най-вече 98) виждат уарез, а някои (най-вече ХР) не виждат уарез?! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Godfather Posted March 3, 2004 Share Posted March 3, 2004 Някой ако има идея защо се получава тая мизерия да каже. Защото отскоро руснаците смениха IP адреса на истинския www.warez.ru, а DNS-a на Евроком все още връща стария - 195.161.114.176, защото така е по-лесно (и по-интересно ). Какво се получава на практика. Ако на този рутер имаш DNS сървър, при заявка за www.warez.ru, той ще се обърне към "авторитетния", т.е. руския сървър, който ще върне новия адрес. Когато след това клиента се обърне, използвайки това IP, няма да сработи "магическата" DNAT схема, която да пренасочи http заявката към нашенския warez. Решението на проблема (ако не искаш да конфигурираш всеки клиент) е или този DNS сървър да се направи кешов, т.е. всички заявки да ги препредава към еврокомския такъв (файл named.conf, секция options): options { ......... forwarders { 217.10.240.2; 217.10.240.242 }; .......... }; или да го направиш "авторитетен" за зоната warez.ru: файл named.conf: ... zone "warez.ru" { type master; file "warez.data"; ... и също файл warez.data: ... IN NS warez.ru. IN A 195.161.114.176 www IN A 195.161.114.176 Разбира се първия вариант е по-лесен и по-удачен, но понякога може да се наложи и използването на вторя Link to comment Share on other sites More sharing options...
ov3rm4n Posted March 3, 2004 Author Share Posted March 3, 2004 Ясно. Сещам се и за още един вариант без да се пипа рутера - hosts файла на машините зад него... Този ми се вижда най-безопасен и най-удачен, защото с него рутера си остава "мултиприложим", иначе ще се превърне в рутер само за ЕК мрежата... А и все някога евентуално ЕК ще оправят положението. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Godfather Posted March 3, 2004 Share Posted March 3, 2004 Ясно. Сещам се и за още един вариант без да се пипа рутера - hosts файла на машините зад него... Този ми се вижда най-безопасен и най-удачен, защото с него рутера си остава "мултиприложим", иначе ще се превърне в рутер само за ЕК мрежата... А и все някога евентуално ЕК ще оправят положението. И това става, но ако машините са около 300, както са при мен Ако имаш само един външен линк (в случая към Евроком) - съвсем разумно е DNS-а да го конфигурираш с forwarders, защото така или иначе всичко ти минава от там, пък и еврокомския си е доста по-производителен - нищо не печелиш от "самостоятелността" на твоя Link to comment Share on other sites More sharing options...
ov3rm4n Posted March 3, 2004 Author Share Posted March 3, 2004 Така е - абсолютно си прав, и аз бих препоръчал преконфигуриране на рутера. Но тук става дума за "домашни" мрежи от по 4-5 машини... И се предполага, че ще го инсталират хора неподготвени за това - така че колкото по-малко бърникане по рутера за конфигуриране, по-добре за юзъра. Ако говорим за мрежи от мащаба на твоите, въобще нямаше да става дума за Dachstein, нали... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Godfather Posted March 3, 2004 Share Posted March 3, 2004 Да де, важното е да има право на избор - ако иска (и ако му стиска ) да си бъзика рутера, ако не - да дращи по виндовсите Link to comment Share on other sites More sharing options...
xKilleR Posted March 6, 2004 Share Posted March 6, 2004 Zna4i probvah si4kite na4ini koito napisahte i nito edin ne otkaza i sega dovolno si pucam s toq dachstein i smeq da tvyrdq ,4e e dale4 po-dobro ot freesco shita. Taka 4e seki koito iska da si go sloji tfa disket4e da 4ete postovete... ne lyjat ;} Link to comment Share on other sites More sharing options...
biolander Posted August 24, 2004 Share Posted August 24, 2004 Бихте ли го качили отново на сървъра, защото явно е бил затрит. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ov3rm4n Posted August 24, 2004 Author Share Posted August 24, 2004 Дай ми мейл на ЛС... С какви мрежови карти ще го ползваш също ми пиши... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rangy Posted August 24, 2004 Share Posted August 24, 2004 Понеже няколко човека вече ми питат от къде да започнат, ето едно много добро дистро за начинаещи:............. Аа пък за тези, дето имат още по-малко памет (от 16МВ) или нямат точно Realtek ) могат да използват FloppyFW: http://www.zelow.no/floppyfw/ Пак е с генерирано флопи ядро и готови модули. Не ща да се наддумвам за това, кой малък рутер е най-добър, но при мен това нещо работи на 486DX на 33 с 12МВ RAM. Машината няма диск, само флопи, спрял съм й даже и вентилатора, за да не ми шуми в стаята. Двете ми платки са ne2000 compat и 3c509. FW има модулна (естествено!) структура и може да си качвате каквото искате (Apache, mppoe, т.н.) доколкото ви стигне паметта. п.с. Абе, то май от този топик може да излезе отделна тема "ади, да си ги премерим на кой му е по-малък" Link to comment Share on other sites More sharing options...
biolander Posted August 24, 2004 Share Posted August 24, 2004 доколкото ви стигне паметта. И знанията Простете ми, не се сдържах Link to comment Share on other sites More sharing options...
ov3rm4n Posted August 24, 2004 Author Share Posted August 24, 2004 It's all about choises, Rangy, it's all about choises ... Възможностите са неограничени. Стига да имаш търсещ дух и неуморимо любопитство... С това започнах на рутера, днес вече ми е трудно да определя какво е това дето работи на него, пък за имена съвсем е абсурдно да се опитвам да му давам... Едно е сигурно - Линукс е. Хихихи... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.