Jump to content
BulForum.com

GLIB problem

tedy

Recommended Posts

Съжалявам, ако е имало тема по въпроса, но съм на ръба на нервна криза, и всяка помощ е добре дошла да ме извади оттам :(

2 дена се мъча да подкарам пустия XMMS с мп3-ки, и въобще да плейва нещо по саунда, освен сид-та, които работят добре.

Саунд драйвера през Контрол Център също работи, свири си там тестовия саунд.

XMMS като му дам да плейва мп3, и увисва, а когато е с диск врайтър плъгин, работи и декодира (инсталирах си 1.2.10). Явно саунд оутпът плугина не бачка както трябва, не съм много наясно още с повечето неща, но мисля, че саунда ми е aRts или нещо такова. Гледах теми за АЛСА, но май не съм с такъв.

Та дръпнах си артс драйвер от сайта на ХММС но като пробвам да го инстал, ми дава следното:

checking for GLIB - version >= 1.2.0... no
*** The glib-config script installed by GLIB could not be found
*** If GLIB was installed in PREFIX, make sure PREFIX/bin is in
*** your path, or set the GLIB_CONFIG environment variable to the
*** full path to glib-config.
configure: error: *** GLIB >= 1.2.0 not installed - please install first ***

GLIB ми е 1.2.10-11, явно нещо не мога да разбера все още.

Много 10х на тези които ми помогнат, пусна ли успешно поне саунда засега, ще съм малко по-спокоен :P

mda, tva s toq glib e mnoo typo. I na men quake-a mi iskashe glib, po-malyk ot toq, koito imam i mi vikashe che nqmam po-golqm :confused Svalih si nova instalaciq i trygna :)

A tva za XMMS-a .. probvai vsichki output plug-ini s vkliuchen aRts server i bez nego, vse nqkoi trqbva da trygne. aRts-a sa puska i maha ot Control Panel -> Sound & Multimedia -> Sound system -> i mahash otmetkata pred "Starts aRts soundserver on KDE startup". (Pone pri men na Slack e taka) Kato dadesh Apply toi avtomatichno se zatvarq (ne trqbva da restartitash KDE-to .. nadqvam se si s KDE:). A eto ti i hakerskiq variqnt (hehe:) killall -9 artsd

Ako ne trygne .. pishi kva ti e zvukovata karta pone i shte go mislim

Настрой АРТС да се самоизключва, ако не се използва за период по-дълъг от 30сек. XMMS до колкото аз съм се сблъсквал с него не тръгва, ако ти работи саунд сървъра - дава ти съобщение, че аудио устройството се използва в момента от друг - тоя друг е точно АРТС....

:woot хехе, благодаря и на двамата, супер сте :wub: :lol: :D :P

Тръгна като изключих aRts сървъра. И ХММС работи перфектно! :wir с неговия си OSS Driiver plugin.

Само ще ми кажете ли какво прави тоя аРтс сървър, като го изключа така, ще спре ли да бачка нещо си впоследствие? Нещо още се лутам в понятията, но щом тръгна хммс-а , напрежението от мен падна на 50% :)

Да, с КДЕ съм.

Ами аз не съм забелязал да ми липсва... Ще ти кажа обаче защо ми трябваше и как си решх проблема. Имаше машина със саунд карта Yamaha вградена. От нея филмите вървяха на бързи обороти - познат на мнозина проблем. Филмите ги оправих, като пусках звука на Mplayer през ARTS - вървяха си нормално, не на тъгъдък-тъгъдък... Но пък тогава XMMS не искаше да свири... Проблем? Хич даже - настройваш ARTS да се стартира заедно с KDE, но да се "самоизключва", ако в течение на 30сек нищо не го използва. Като пуснеш филм - ARTS се активира от плейъра, а когато свърши филма - 30сек след края му ARTS освобождава саунд устройството и можеш да си пускаш мр3-ки...

oo, ov3rm4n, nedei lyji brato. Az sym s pusnat aRts i XMMS-a mi vyrvi idealno. Sichko e do podhodqshtiq output plug-in. A tova, koeto pravi aRts-a e da slaga nqkvi takiva malki zvuci. Naprimer kato mi se puska KDE-to si ima zvuk (kakto naprimer kato zarejda windowsa), kato pusna da si svalqm neshto s KGet pak sa chuva nqkyf zvuk i t.n. A be obshto vzeto toi dyrji sichki takiva drebni zvuci, za tiq sa seshtam v momenta. Men lichno aRts-a me kefi i se vodi preporychitelno da e pusnat.

XMMS до колкото аз съм се сблъсквал с него не тръгва, ако ти работи саунд сървъра - дава ти съобщение, че аудио устройството се използва в момента от друг - тоя друг е точно АРТС....

XMMS до колкото аз съм се сблъсквал с него не тръгва, ако ти работи саунд сървъра - дава ти съобщение, че аудио устройството се използва в момента от друг - тоя друг е точно АРТС....

Ами не тръгва - освен ако не му добавиш плъгин допълнително. Кое тук не е вярно? Факт е, че при него положението е било точно такова. Факт е и че при включен ARTS и XMMS без плъгин за него, плейъра вади точно такова съобщение. И е факт, че след като изключиш саунд сървъра XMMS вече не прави този номер. И доколкото разбрах - точно така е станало - след като е спрял сървъра, проблема е отпаднал, а по начина, който предложих ще си има и работещ ARTS и работещ XMMS, при това без да компилира или инсталира плъгини... Изпробвал съм го лично. Между другото - много хора се оплакват, че KDE им било "тежко" - ами тежко е именно заради такива работи, като въпросния саунд сървър. И това което предложих е един от начините да си го "олекотиш" поне малко. Защото кефа да ти приписква при определени събития KDE-то си има цена - още един работещ процес в системата, допълнително заета памет, проблеми с разни други програми (XMMS в случая). Всеки си преценява. Аз предпочитам да не товаря машината си ненужно с глезотии и да не инсталирам неща, без които мога - плъгини за XMMS примерно, при положение, че той си работи и без тях.

да, като спрях аРтс сървъра и веднага ХММС-а тръгна. Сега го настроих да се изключва след 20 сек. неактивност.

Мда, явно поне това съм разбрал, че за да пусна ХММС с пуснат сървър, трябва плъгин за това, аз точно и затова си дръпнах такъв и като се опитах да го компилирам ми излезе, както разбирам, широко разпространена грешка със стари версии на GLIB :angry:

Под Виндовс си има DirectX и Уинамп като се настрои с него, няма конфликти, и всичко работи едновременно.

Но явно това е цената да имаш Линукс :) поне докато GUI не се развие достатъчно, че всички да могат да минат лесно на него и тогава М$ да се озоват наистина в затруднена ситуация.

@Shiro: а ти какъв аРтс плъгин за ХММС ползваш, както постнах първия пост тук, не можах да го компилирам поради глиб грешката.

При мене пък aRts е версия 0.6 и работи но имам и OSS driver 1.2.8 който също работи, както и esound.Иначе аз пък с Fedora и ХММС имах друг проблем - че нямаше plugin за mp3 и трябваше да го взема от една друга дистрибуция ...

Иначе аз си карам с OSS нищо че е deprecated :)

...Иначе аз пък с Fedora и ХММС имах друг проблем - че нямаше plugin за mp3 и трябваше да го взема от една друга дистрибуция ...

..

Да, като инсталирах Федората, нямаше мп3, но дръпнах и инсталирах 1.2.10 версията и взе че се появи, или пък преди тва щото сложих mpg123 ли не знам, и тръгна.

А ще има ли проблем ако просто копирам в плъгинс дир-а на ХММС-а плъгини, както става с Уинамп под Вин? Или и тук трябва специална инсталация?

Честно казано не знам аз обикновено си ги инсталирам като rpm и става винаги, но вероятно е все същото - за по-сигурно пробвай.

• 1 year later...

И аз имам подобен проблем, само че при мен даже и тест саунда не бачка. Иначе като си пускам мп3-ки с real player-а всичко е 6. Дръпнах си всичките възможни ъпдейти, които предлага YOU, свързани с аудио. Когато се опитам да отворя някоя мп3-ка или каквото и да било друго аудио с xmms ми вади съобщение за грешка: Couldn't open audio. Пробвах и с различните output plug-ins, но резултат никакъв. След това изключих и arts сървъра, ама нищо не се получи. След като видях, че нищо не става ми попадна някаква статия в гуугъл дето пише, че ти трябва arts plug-in. И него свалих, но уви!

П.С.

Използвам suse 9.3 и kde 3.4

Саунда ми е на дъното AC97 lol

Any help would be appreciated!

edit:

За 3-ти път си инсталирам Линукс и съм още много начинаещ, така че моля ви обяснявайте като за дърво :lol: :P

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...