Jump to content
BulForum.com

Мрежов въпрос

JIS

Recommended Posts

Та нали модема (кабелния) се включва в рутера (PC) и кабела си (дето е в комплекта) и после от рутер-а излиза кабел за към switch-a и от суитча за с моето ПЦ :) та какви за ограниченията на тези 2 кабела :)

казваха ми че не може да е по-къс от 3м и по-дълъг от 100 ?

Та нали модема (кабелния) се включва в рутера (PC) и кабела си (дето е в комплекта) и после от рутер-а излиза кабел за към switch-a и от суитча за с моето ПЦ :) та какви за ограниченията на тези 2 кабела :)

казваха ми че не може да е по-къс от 3м и по-дълъг от 100 ?

Moje da byde i 10sm "ako te kefi :) ".Nad 100m ima golemi zagubi vyv signala, paketite shte se gubiat i vryzkata shte e nestabilna.Az sym puskal i na 130m no sys SFTP kabel i stabilen switch.

Суитч-а не ели 10/100/1000 ако искаш 1000 тогова се вика Hub :)

(нали)

Някой те е объркал.

Switch-a не превключва между стандартите 10/100/1000, което би било смешно. Основната функция на switcha е да "превключва" пакети между отделните сегменти - т.нар. "микросегментация". HUB-овете вече са доста остаряла технология и в момента би трябвало да се използват само за "домашни" цели.

Освен това друга основна разлика е, че HUB-а е Layer 1 устройство, т.е. работи на "физическо" ниво и само &quotусилва" сигнала, докато Switch-a е Layer 2 устройство (като основен вариант, естествено има и Layer 3 - Евроком ползват такива, и т.н.), което работи на "избирателен принцип" като сегментира отделните клонове на мрежата, базирайки се на т.нар. MAC адреси на мрежовите устройства.

По спецификация на стандарта и препоръките трасето трябва да бъде до 100 метра. Все пак съм изграждал множество трасета където малко се превишават тези метражи - на 130-135 метра все още върви, но това е границата - на повече няма да стане. При трасета над максимума от 100 метра трябва да се ползват не интелигентни суичове - интелигентните се шашкат когато започват да сканират какъв тип кабел е закачен - прав или кроснат....

Между другото ограничението за тези 100 метра не идва от затихването на сигнала по кабела а от паразитните капацитети. Едно такова трасе вече може да се разглежда като т.нар. "дълга линия" с разпределени параметри. Ако на входа на кабела пуснем един кратък правоъгълен импулс (цифров импулс) то на изхода на кабела ще получим достатъчно силен сигнал и на разтояние над 10км, но сигнала вече няма да е със същата форма поради действието на разпределените еквивалентни индуктивности и капацитети за еденица дължина по кабела. Като резултат от това се получава забавяне (дефазиране) на високочестотните съставки на сигнала и формата на правоъгълния импулс ще се размаже енергерично. Тогава приемника няма да е способен да възтанови данните, тоест да ги декодира...

По спецификация на стандарта и препоръките трасето трябва да бъде до 100 метра. Все пак съм изграждал множество трасета където малко се превишават тези метражи - на 130-135 метра все още върви, но това е границата - на повече няма да стане. При трасета над максимума от 100 метра трябва да се ползват не интелигентни суичове - интелигентните се шашкат когато започват да сканират какъв тип кабел е закачен - прав или кроснат....

Между другото ограничението за тези 100 метра не идва от затихването на сигнала по кабела а от паразитните капацитети. Едно такова трасе вече може да се разглежда като т.нар. "дълга линия" с разпределени параметри. Ако на входа на кабела пуснем един кратък правоъгълен импулс (цифров импулс) то на изхода на кабела ще получим достатъчно силен сигнал и на разтояние над 10км, но сигнала вече няма да е със същата форма поради действието на разпределените еквивалентни индуктивности и капацитети за еденица дължина по кабела. Като резултат от това се получава забавяне (дефазиране) на високочестотните съставки на сигнала и формата на правоъгълния импулс ще се размаже енергерично. Тогава приемника няма да е способен да възтанови данните, тоест да ги декодира...

И колко хора мислиш че те разбрахме???

Аз дето съм го учил 10 години т'ва нещо вникнах в смисъла чак на второто четене. :)

Аз дето съм го учил 10 години т'ва нещо вникнах в смисъла чак на второто четене. :)

Аз пък го разбрах от първо четене, може би защото съм учил физика в университета B)

Т.е. именно паразитните капацитети и индуктивности разрушават сигнала на далечни разстояния, те го правят и на близки, но след границата от стоте (130) метра, сигнала е разрушен достатънчно (размазан) за да не може да бъдат разграничени добре отделните цифрови импулси като такива.

kvo tolkova ima za razbirane??

Правилно. Какво толкова има? Ако толкова е неразбираемо за някой - вика някой дето го разбира и си плаща...

Ama napalno si prav.Ne stiga 4e ima hora koito se ma4at po niakakav na4in da pomognat na drugi, vse se namira niakoi koito da mranka..... :angry:

vse se namira niakoi koito da mranka..... :angry:

a вие в момента кво правите? защо винаги когато някой се издъни трябва поне 5 човека да кажат колко е прост сфрешилия и да го набутат в кучи гъс? тва си е типичната простотия!

бе и на мен ми стана ясно, макар и с малко фантазия ;)

а физика в университета още не съм учил :D

(ехаа и в даскало миналата година я свършихме)

gradski LAN (malyk grad)---switch-ove po tel.stylbove---do 7 switcha 1 sled drug---na 500 m 1 ot drug---350 abonata---evtini prosti switchove,obiknoveni LAN-ki,obiknoven UTP CAT 5e---raboti idealno vypreki vsichki "mydri" uchebnici---vyarno---na okolo 40 do 80 MB/s,a ne na 100,ama tova ako ne e yako,ne znam koe e !!!!!! Kazvah im,che nyama da stane,ama stana---sam sym proveryaval !!!

Ами аз съм на 132 метра от хъб. Преди бяхме със суич, но при едно от по-скорошните му изгаряния го сменихме с хъб. И сега обикновено трябва да цъкам по 2-3 пъти на линковете докато се усети.

---na 500 m 1 ot drug---

Towa ako ne go widia s ocite si :woot niama da powiarwam, twurdo B) . Dori i togawa ste tarsia mezdu 500-te metra za niakoja druga kutijka s mezdinen hub, estestwenno ako tezi 500 metra ne sa opticni, :lol: :lol: :lol: hehehe

BTW naj-goliamoto trase mezdu 2 suicha koeto usiah da podkaram stabilno beshe 150 metra, no kabela beshe SFTP, s dopalnitelna ultravioletowa impregnirasta izolaciq.

EDIT: Само да добавя че проблема с дългите трасета може да бъде решен с активни устройства (цифрови еквалайзери) закачени от двете страни на трасето чрез помощта на които се контролира закъснението на различните честотни съставки и така размазаните енергетично сигнали в приемника се възстановяват до нормалните, т.нар. "phase compensation"... С такова нещо по UTP/FTP кабел може да се правят тарсета не 500м ами и 10 пъти по-дълги ;)

mrejata e napravena ot kabelarka,kompyutyrnia spetc na kabelarkata mi e priyatel, pyrvo i az ne go povyarvah,no se okaza istina.samo che ne znam dali ima cifrovi ekvilayzeri-moje naistina te da opravyat rabotata.nyama obache mejdinni ustroystva mejdu switchovete.ako se interesuvate kak se zahranvat te,moga da napisha.

...активни устройства (цифрови еквалайзери) закачени от двете страни на трасето чрез помощта на които се контролира закъснението на различните честотни съставки и ...

BoardMan: moje li link s dopylnitelno info po vyprosa?

10x predvaritelno

Абе хора не сам го казал да укорявам някого просто го погледнете от смешната страна на въпроса :)

Стана ми смешно че аз го разбрах със зор, а съм го учил много време тва нещо

gradski LAN (malyk grad)---switch-ove po tel.stylbove---do 7 switcha 1 sled drug---na 500 m 1 ot drug---350 abonata---evtini prosti switchove,obiknoveni LAN-ki,obiknoven UTP CAT 5e---raboti idealno vypreki vsichki "mydri" uchebnici---vyarno---na okolo 40 do 80 MB/s,a ne na 100,ama tova ako ne e yako,ne znam koe e !!!!!! Kazvah im,che nyama da stane,ama stana---sam sym proveryaval !!!

наисти на си CCNA ;) спор няма :)

ami taksata e 25lv/mesec i si teglish 700MB film ot servera za 7-10 minuti(neogranichen transfer).Ima okolo 1000 filma+drugi faylove (programi,mp3,chat,forum).ama ne kazvam kyde e tova da ne gi nasmetat BULSA-ta.

• 2 months later...
Towa ako ne go widia s ocite si  :woot  niama da powiarwam, twurdo B) . Dori i togawa ste tarsia mezdu 500-te metra za niakoja druga kutijka s mezdinen hub, estestwenno ako tezi 500 metra ne sa opticni, :lol:  :lol:  :lol:  hehehe

BTW naj-goliamoto trase mezdu 2 suicha koeto usiah da podkaram stabilno beshe 150 metra, no kabela beshe SFTP, s dopalnitelna ultravioletowa impregnirasta izolaciq.

EDIT: Само да добавя че проблема с дългите трасета може да бъде решен с активни устройства (цифрови еквалайзери) закачени от двете страни на трасето чрез помощта на които се контролира закъснението на различните честотни съставки и така размазаните енергетично сигнали в приемника се възстановяват до нормалните, т.нар. "phase compensation"... С такова нещо по UTP/FTP кабел може да се правят тарсета не 500м ами и 10 пъти по-дълги ;)

BoardMan dai nqkakvi linkove za tiq digital equalizers - cena, tehnologiq, kyde gi ima v bg neshto ot sorta.

Преди 1 месец ми се обади моя приятел и ми каза че са наслагали усилватели , защото включили още 70 юзъра и връзката взела да забива.

Аз също се интересувам какво представляват , защото той не знае.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...