Godfather Posted March 2, 2004 Share Posted March 2, 2004 d: и e: са твърде странни имена на директории, освен това не гимонтирай в /root, защото няма да стане номера с другите юзъри. По-добре си създай нещо от сорта: mkdir /windows /windows/d /windows/e след това сложи в /etc/fstab: /dev/hda5 /windows/d ntfs users,owner,ro,umask=000 0 0 /dev/hda6 /windows/e ntfs users,owner,ro,umask=000 0 0 и накрая пускаш командата mount -a Внимавай с интервалите Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shiro Posted March 2, 2004 Share Posted March 2, 2004 modprobe apm ... KAZAH Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shiro Posted March 2, 2004 Share Posted March 2, 2004 a za mount-a .. mnoo e gadno da pishesh tolkova dylgi imena kato /windows/c i /windows/d, shto da ne sa si /c i /d ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shiro Posted March 2, 2004 Share Posted March 2, 2004 @tedy shiro@darkstar:~$ su root Password: root@darkstar:/home/shiro# cd /root/Desktop/ root@darkstar:~/Desktop# s glavno D e Desktop, da ne zabravqme che linux e Case sensitive Link to comment Share on other sites More sharing options...
XC^^The_Devil^^ Posted March 2, 2004 Share Posted March 2, 2004 sq pak midav ei tva mount: wrong fs type, bad option, bad superblock on /dev/hda5, or too many mounted file systems mount: wrong fs type, bad option, bad superblock on /dev/hda6, or too many mounted file systems basii ko staa ve shiro : modprobe apm KAZAH to4no tva pisah i ti kazvam dava mi power down i spira hdd ama si4ko drugo ba4ka i akjete ot de da si drapna toq emulator WINE za da moga si puskam igrite i nqkoi programi Link to comment Share on other sites More sharing options...
Godfather Posted March 2, 2004 Share Posted March 2, 2004 sq pak midav ei tva mount: wrong fs type, bad option, bad superblock on /dev/hda5, or too many mounted file systems mount: wrong fs type, bad option, bad superblock on /dev/hda6, or too many mounted file systems basii ko staa ve shiro : modprobe apm KAZAH to4no tva pisah i ti kazvam dava mi power down i spira hdd ama si4ko drugo ba4ka i akjete ot de da si drapna toq emulator WINE za da moga si puskam igrite i nqkoi programi преди mount -a изпълни командата insmod ntfs Link to comment Share on other sites More sharing options...
XC^^The_Devil^^ Posted March 2, 2004 Share Posted March 2, 2004 ei tva pokazva Using /lib/modules/2.4.20/kernel/fs/ntfs/ntfs.o.gz insmod: a module named ntfs already exists Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shiro Posted March 2, 2004 Share Posted March 2, 2004 ole ole, molq ti se svali si tva: Wine-20040121-i686-S9.tgz to e kompilirano (ne e sors) i nqma da zadavash mnogo vyprosi po nego pasti si fstab-a da ti go vidq sigurno imash nekvi rqznovidnosti v zahranvaneto, ni moa ti help za halt-a poveche Link to comment Share on other sites More sharing options...
tedy Posted March 2, 2004 Share Posted March 2, 2004 мда, това че е case sensitive го знам, и наистина декстопа е с главно Д, не съм го забелязал Иначе то се видяло че тази тема излезе извън обхвата на оригиналното заглавия, да питам, значи като се стартира компа явно не може да се маинтне флопито ако в него няма дискета, ами има ли начин или програма, като сменям дискетите или сидитата, как по-лесно да става номера, вместо да пиша постоянно umount /dev/fd0 mount /dev/fd0 ? четох че с някои файл мениджъри се поддържало плъгини за това, но в случая с Konquerror? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Godfather Posted March 2, 2004 Share Posted March 2, 2004 ei tva pokazva Using /lib/modules/2.4.20/kernel/fs/ntfs/ntfs.o.gz insmod: a module named ntfs already exists Sorry, грешката е моя, просто в бързината съм забравил две нули в края на редовете за fstab. Виж отново (редактирах си поста) или просто добави " 0 0" в края на двата реда в fstab и след това отнова дай командата mount -a Link to comment Share on other sites More sharing options...
XC^^The_Devil^^ Posted March 2, 2004 Share Posted March 2, 2004 zna4i trqq da stane taka eto mi go celiq fstab /dev/hda1 / ext2 defaults 1 1 /dev/cdrom /mnt/cdrom iso9660 noauto,owner,ro 0 0 /dev/fd0 /mnt/floppy auto noauto,owner 0 0 devpts /dev/pts devpts gid=5,mode=620 0 0 proc /proc proc defaults 0 0 /dev/hda5 /windows/movies ntfs users,owner,ro,urmask=0 0 /dev/hda6 /windows/mp3 ntfs users,owner,ro,urmask=0 0 a pak eto i za shiro rc.local kvo imam za halt-a #!/bin/sh # # /etc/rc.d/rc.local: Local system initialization script. # # Put any local setup commands in here: # modprobe apm Link to comment Share on other sites More sharing options...
Godfather Posted March 2, 2004 Share Posted March 2, 2004 /dev/hda5 /windows/movies ntfs users,owner,ro,umask=0 0 /dev/hda6 /windows/mp3 ntfs users,owner,ro,umask=0 0 Трябва малко повече нулички да сложиш: /dev/hda5 /windows/movies ntfs users,owner,ro,umask=000 0 0 /dev/hda6 /windows/mp3 ntfs users,owner,ro,umask=000 0 0 Вземи ги горните два реда и copy&paste Link to comment Share on other sites More sharing options...
XC^^The_Devil^^ Posted March 2, 2004 Share Posted March 2, 2004 gotfather tva mi dava pak kopnah i paste nah root@212:~# mount -a mount: wrong fs type, bad option, bad superblock on /dev/hda5, or too many mounted file systems mount: wrong fs type, bad option, bad superblock on /dev/hda6, or too many mounted file systems root@212:~# insmod ntfs Using /lib/modules/2.4.20/kernel/fs/ntfs/ntfs.o.gz insmod: a module named ntfs already exists Link to comment Share on other sites More sharing options...
Godfather Posted March 2, 2004 Share Posted March 2, 2004 gotfather tva mi dava pak kopnah i paste nah Aaaaaa, XC^^The_Devil^^, abe chovek, kak si gi napisal tia umask - kato urmask i az copy & paste kato teb bez da gledam, aaaaaaa sram i pozor, sha si izaim ushite Aide sega se vyrni pak na po-gornia mi post i napravi otnovo copy & paste btw. niama smisyl da pravish poveche insmod ntfs - modula ti se sarejda normalno. Prosto napravi tochno i korektno dvata reda v /etc/fstab i sled tova dai mount -a Link to comment Share on other sites More sharing options...
XC^^The_Devil^^ Posted March 2, 2004 Share Posted March 2, 2004 Gotfather napraih gi na URNASK I PAK SI DAVA TVA root@212:~# mount -a mount: wrong fs type, bad option, bad superblock on /dev/hda5, or too many mounted file systems mount: wrong fs type, bad option, bad superblock on /dev/hda6, or too many mounted file systemseto gi tiq dvata reda kak sam gi pisal /dev/hda5 /windows/movies ntfs users,owner,ro,urnask=000 0 0 /dev/hda6 /windows/mp3 ntfs users,owner,ro,urnask=000 0 0 P.S ako iskash vlez v irc za da nqma taka zabavqne tuk v pisaneto az sam v kanal #mtb s toq nik Link to comment Share on other sites More sharing options...
Godfather Posted March 3, 2004 Share Posted March 3, 2004 Погледни по-предишния ми пост бе човек и направи от него copy & paste на двата реда - това "urnask" ти е абсолютно грешно Link to comment Share on other sites More sharing options...
XC^^The_Devil^^ Posted March 3, 2004 Share Posted March 3, 2004 gotfather toq pat go kopnah satot minaliq pat nemojeh n linuxskiq braoser ta sq s netskape ko kopnah i mi dava tva root@212:~# mount -a [mntent]: warning: no final newline at the end of /etc/fstab root@212:~# Link to comment Share on other sites More sharing options...
Godfather Posted March 3, 2004 Share Posted March 3, 2004 gotfather toq pat go kopnah satot minaliq pat nemojeh n linuxskiq braoser ta sq s netskape ko kopnah i mi dava tva root@212:~# mount -a [mntent]: warning: no final newline at the end of /etc/fstab root@212:~# Виж дали е монтирал дяловете, това дето го дава не е толкова страшно. Ако има пак проблем - дай да го видим отново тоя fstab Link to comment Share on other sites More sharing options...
XC^^The_Devil^^ Posted March 3, 2004 Share Posted March 3, 2004 eiii gotfather braoo maina mnoo ti blagodarq si4ko stana ok ama sq i ako zvuka moje da mi pomognesh da opraq ste si nezamenim 4eee nqmam zvuk i kak li ne sa ma4a neste zna4i kat pisha v konzolata lspci | grep -i multi i mi dava tva 00:11.5 Multimedia audio controller: VIA Technologies, Inc. VT8233 AC97 Audio Controller (rev 50) kat dam lsmod mi izliza tva smisal ima q vatre Module Size Used by Not tainted ac97 3008 0 (unused) cmpci 24976 0 (unused) soundcore 3332 0 (autoclean) [cmpci] keybdev 1952 0 (unused) mousedev 4212 1 hid 18596 0 (unused) usbmouse 2008 0 (unused) input 3200 0 [keybdev mousedev hid usbmouse] uhci 24560 0 (unused) ehci-hcd 14632 0 (unused) usbcore 58144 1 [hid usbmouse uhci ehci-hcd] pcmcia_core 38112 0 ide-scsi 8048 0 8139too 15272 1 mii 2240 0 [8139too] ntfs 51040 2 (autoclean) ii nz ko da praq Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shiro Posted March 3, 2004 Share Posted March 3, 2004 zemi procheti dobre i podrobno temata ot nachalo Link to comment Share on other sites More sharing options...
XC^^The_Devil^^ Posted March 3, 2004 Share Posted March 3, 2004 dobre ve shrio maina kvo da q 4eta kato tva se otnasq za nqkvo tapo sis moito nee sis kakto vijdash v prddisniq mi post kva zvukovata mi karta sq ako mi kaish kak moga da si smena kernela ot 2.4.20 na 2.4.25 moje i da stane tam sigurno ste ima tiq drivers i ste ba4kat nz ve4e basi ste zema go mahna toq linux shiban edin saound sto mnemoje da razpozna e ] i da ne pi6a nov topic kak da si mount na cd rom a stot imam cd rom i pisa4ka dve otdelni ustroistva to mi poznava samo pisa4kata a cd roma ne kakvo trqq da napisha v fstab za da si mount i cd roma I ZASTO kat vkaram nqkoe cd v pisa4kata sttot za sega samo ne q imam kat device kat natisna kop4eto i nemoga daq izkaram Link to comment Share on other sites More sharing options...
tedy Posted March 3, 2004 Share Posted March 3, 2004 и аз бях на същото положение, замалко да го махна тоя линукс, аз с Виндовс никога не съм имал такива проблеми с устройства, с инсталиране на програми и каквото и да било. Една проста инсталация на програма се превръща в цяло събитите тук. А под Вин винаги е било по-лесно. Вярно, има разни там apt-get, yum, но те пък с часове четат от нета разни хедъри за едн апроста програма, как да кажа на yum например като инсталира да не дърпа въпросното rpm, а да го инсталира от харда, където преди това съм го изтеглил (примерно 20-30 МБ, закво пак да ги тегли от нета?!) ? А иначе за сидирома, доколкото разбрах, линукса енумерира устройствата като hda, hdb, hdc, hdd, в зависимост на кой IDE канал са закачени, т.е. търси си записвачката примерно на /dev/hdc ако е закачена като Secondary Master. Мисля че така беше. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shiro Posted March 3, 2004 Share Posted March 3, 2004 XC^^The_Devil^^, vij ko sym pisal: probvai vsichki output plug-ini s vkliuchen aRts server i bez nego, vse nqkoi trqbva da trygne. aRts-a sa puska i maha ot Control Panel -> Sound & Multimedia -> Sound system -> i mahash otmetkata pred "Starts aRts soundserver on KDE startup". (Pone pri men na Slack e taka) Kato dadesh Apply toi avtomatichno se zatvarq (ne trqbva da restartitash KDE-to .. nadqvam se si s KDE:). A eto ti i hakerskiq variqnt (hehe:) killall -9 artsd Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shiro Posted March 3, 2004 Share Posted March 3, 2004 tedy, taka e. Windows-yt e mnogo po-lesen. Toi e praven za maloumnici, kakto na vsichki e izvestno. Tam puskash edno exe, to pochva da si te pita ti si mu otgovarqsh, vzeta sa vsichki predpazni merki za lamershtina, nakraq davash Finish i programata ti e instalirana. Svalil si q 10 pyti po-golqma otkolkoto e na linux, zashtoto ne svalqsh sors a kompilirani mizerii. Vsichko e tolkova perfectno ! Bez nikakvo chetene, s edin udoben lamerski interface si cykash spokoino po programkite i TE NIKOGA NE TI ZABIVAT. Ne znaesh kakvo pravqt, zashtoto ne mojesh da im vidish source-a. Pravqt im po edno podobrenie vyv vsqka sledvashta versiq, za da moje hitrite amerikanci da si kupqt 10 versii za 10-te buga koito e imalo predi. A tva che v nqkoi sledvashti versii se slaga po nqkoi drug star bug e otdelen vypros. Ne mi se izrejdat poveche predimstva na windowskite programi ... Link to comment Share on other sites More sharing options...
tedy Posted March 3, 2004 Share Posted March 3, 2004 Shiro, това не го отричам, но въпросът не е дали е за ламери или не. Не можеш да кажеш че ако някой иска бързо и лесно да си сложи някаква програма и да забрави, е ламер Пестят се нерви, време, човек не влага много концентрация в инсталирането на една проста програма. Това имах предвид. Защо трябва да е толкова засукано, след като може да бъде по-лесно, ако на пакета му трябва друг пакет, да изкара диалог "трябва ми това, онова, да го изтегля ли..." и т.н. А то кво, мплейер-GUI слагам, то ми казва, искам mplayer-common...., пускам инстал на въпросното mplayer-common..., тпо ми казва, искам мплаъер-ГУИ. Опитвам заедно с рпм -и ..... , казва ми нямам player-skin, пускам мплаъер-скин, то ми казва, няма плаъер-ГУИ, егати!! Докато накрая пробвах сичко наведнъж в конкерор, и едвам стана. Просто искам да кажа, че има доста да се поработи по дружелюбността на линукс, това че човек иска да се съсредоточи върху това което иска да направи с програмите, а не да си играе като луд с командни редове докато ги инсталира, не го прави ламер или каквото и да е. Въпреки всичко продължавам човъркането на Федората Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.