Jump to content
BulForum.com

Software за мениджмънт на Wireless Network

Recommended Posts

Купих си Wireless Router Linksys WRT54GL. Използвам web-based utility-то му, за да си направя въпросната мрежа, обаче по никакъв начин не мога да огранича достъпа на неоторизиран компютър в нея. С Mac Filter си влизат както си искат, а когато пробвам с парола пък въобще не може да се влезе, дори и да я напиша от съответния друг компютър.

Друг проблем е, че когато направя мрежа с име, различно от това, което е по default, освен че се появява новата мрежа си стои и старата, в която така или иначе може да си се влиза и да ми крадат трафика.

Та практически въпросът ми е какъв лесен и лек софтуер мога да използвам, за да си направя безжична мрежа и да й сложа парола, така че никой неоторизиран да не може да я използва?

Мерси :)

Нещо не правиш както трябва аз съм с същия рутер виж как трябва да ти е настроиката:

В полето Mac 01 Въвеждаш мак адресите на картите който искаш да могат да ползват мрежата.

router_mac_filter.gif

Да, да, точно същото правя! То няма как да направи друго човек, написано е като за малоумни, но нещо не става и не става.

Старата мрежа с дефолт име linksys си стои винаги и там си се влиза без проблем. С други думи останалите 54 семейства във входа ми могат да ми използват трафика...

Страшна свинщина.

Не мога да ви разбера какъв ви е проблема с тези уарелеси? Аз съм ги пуснал моите и двата на свободен достъп. Все пак всеки има нуждата да има нет някъде си. Само следя ако има някой тарикат да го ползва всеки ден по много, вместо да си купи от доставчик му банирам мак-а. Шервайте си уарелеса да имаме. Девиза е "Аз на теб, ти на мен" ;)

....Старата мрежа с дефолт име linksys си стои винаги и там си се влиза без проблем.....
Една странна мисъл :) А сигурен ли си че втората мрежа linksys е от твоя рутер? Приятел имаше подобен проблем с един NETGEAR. Най неочаквано рутера намалил обхвата си и лаптопа му започнал да се свърза само ако е в същата стая. След смяната на името на на безжичната мрежа на рутера от NETGEAR (по подразбиране) на друго се оказало че във входа имало пуснат втори рутер на същата фирма и също на настройки по подразбиране. Сега лаптопа му вижда и двете мрежи но обхвата на неговата се е разширил до целия апартамент.

Не мога да ви разбера какъв ви е проблема с тези уарелеси? Аз съм ги пуснал моите и двата на свободен достъп. Все пак всеки има нуждата да има нет някъде си. Само следя ако има някой тарикат да го ползва всеки ден по много, вместо да си купи от доставчик му банирам мак-а. Шервайте си уарелеса да имаме. Девиза е "Аз на теб, ти на мен" ;)

Ами да, така е, обаче при положение, че компютъра ми работи почти 24/7 не мога да гледам непрекъснато кой колко ми използва трафика.

Между другото по какъв начин го следиш това?

За всеки случай да кажа: след промените натисна ли бутона Save Settings?

Да, разбира се :)

Една странна мисъл :) А сигурен ли си че втората мрежа linksys е от твоя рутер? Приятел имаше подобен проблем с един NETGEAR. Най неочаквано рутера намалил обхвата си и лаптопа му започнал да се свърза само ако е в същата стая. След смяната на името на на безжичната мрежа на рутера от NETGEAR (по подразбиране) на друго се оказало че във входа имало пуснат втори рутер на същата фирма и също на настройки по подразбиране. Сега лаптопа му вижда и двете мрежи но обхвата на неговата се е разширил до целия апартамент.

Ами почти съм сигурен :) Най-малкото новата мрежа е с по-слаб сигнал, отколкото въпросната linksys :)

Възниква ми и един друг въпрос...това с рутера променя ли отношенията ми с Евроком? В смисъл има ли нужда те да знаят и съответно да има промени? Защото подочух някакви такива неща. При положение, че от модема отива директно в рутера има известна логика.

Тези ми мисли допълнително се подхранват от това, че през известен интервал от време всичко зависва и няма интернет. Трябва да рестартирам рутера и да repair-вам връзките на всички компютри, било то wireless или wireful свързани и само така се оправя работата. А това не мисля, че е нормално и е доста досадно.

В менюто Wireless Settings:

- слагаш отметка на Enable Wireless Security

- за Security Type избираш WPA-PSK / WPA2-PSK

- Security Option го оставяш на Automatic

- Encryption го оставяш на Automatic

- в полето PSK Passphrase си слагаш парола

- в полето Group Key Update Period слагаш стойност 0

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...