bakker Posted December 12, 2004 Share Posted December 12, 2004 Вие пък няколко години...максимум година! Blue-Ray вече навлиза,а DVD остарява,така че според мен декември 2005 ще се смеем на тази тема... <{POST_SNAPBACK}> Не съм съгласен че DVD стандарта е започнал да остарява, той тепърва ще се развива. Колкото до ограниченото дисково пространство съм съглсен че увеличаването му струва пари и в случая не си заслужава(поне на този етап). Но тези който търсят ISO/DVD ще стават все повече и в крайна сметка ще сменим DVD Rip-вете с DVD-ISO-та. Лично аз нямам нищо против торентите, даже вече съм свалил 2 филма така, но единственото което ми пречи е малко ниската скорост (50-80 kb/s). Варианта с видеотеките също е удачен, ама при положение че е излязъл някъв нов филм и го има само на две копия, трябва да се чака, докато уцелиш момента в който никой не го е взел под наем, а това си е доста дразнещо... Но както са казали хората всичко с времето си. Link to comment Share on other sites More sharing options...
RIP Posted December 12, 2004 Share Posted December 12, 2004 Това че започва да остарява не значи,че скоро ще излезне.CD-R започна да остарява с навлизането на DVD стандарта,но се ползва още.Не знам какво имаш предвид под "развива".Той ще си е това което е,няма да се промени,просто ще стане по-масов.Винаги след навлизането на нова технология,предишната става масова...иначе няма смисъл . Link to comment Share on other sites More sharing options...
bakker Posted December 12, 2004 Share Posted December 12, 2004 Примерно може да се появят такива с повече памет от досегашните. Може да се промени нещо в софт-а за burn-не и др. такива. Карай това няма много голямо значение. По интересно ми е друго. Доколкото разбрах скоростта при торент файловете не зависи само от моя доставчик, а и от доставчика на този от когото свалям определения файл. Какво друго има дето не го знам по тоя въпрос... Абе изобщо дайте някъв съвет от натрупан опит, защото аз съм начинаещ в тая сфера. Link to comment Share on other sites More sharing options...
iso14496 Posted December 12, 2004 Share Posted December 12, 2004 @ iso14496Не знам дали осъзнаваш, ама не си прав. Примерно мен много ме дразни, че ДивХ филмите са орязани отгоре и отдолу. Така не получаваш 16:9, а примерно 16:7 картина. Друго, ако си ги гледам филмите само на компютъра, добре, няма голяма разлика в качеството. Обаче на мен монитора ми е 18.1 инча, а телевизора ми е 61. Повярвай ми, разликата между ДивХ и ДВД на 61 инча е ужасно голяма. <{POST_SNAPBACK}> Няма техническа причина DivX да се реже толкова жестоко, освен ако изрязаните редове не са замърсени по някакъв начин (артефакти от MPEG-2 компресията). Мисля че съотношението от което се оплакваш, не е 16:7 , а 221:100 и се нарича анаморфно. За съжаление най-вероятно това е съотношението на оригиналното DVD (стандартно е), което от своя страна е оригиналното съотношение на киноекрана. Проблема със съотношенията е направен нарочно през 60-те години когато цветната телевизия навлиза масово. Тогава страхувайки се че телевизията напълно ще ги измести, киностудията започват да разширяват екраните за да предложат нещо повече на зрителите и да затруднят излъчването на оригинала по телевизията. Поради множество комични причини, всяко студио правило собствен формат, което налагало с всеки филм да върви и призма. Разбира се лентата (както и оригиналната DVD картина) са с 4:3 съотношение, коато се разпъва допълнително. По-късно започва да ползват универсален начин за настройка съотношението на картината. (Затова са и кръгчетата в началото на лентата) Както казах преди, кашата е пълна.... Все пак много малко DVD плеари биха позволили плавен Pan-Scan, който не е указан в mpeg-2 потока (да, инфото за pan-scan също се съхранява там). Нещо което почти всички DivX плеари правят. Колкото за качеството, предполагам че не говориш за новите Rip-ове на два диска. Иначе виждал съм как изглежда DVD и DivX на 61" телевизор... Може би проблема е във видео картата? Или в лаптопа? ATI са известни с това че изкарват по-добра картинка на TV. Все пак те се занимават с това от доста години Не изключвам възможността да имаш и проблеми с настройката на хардуерния overlay, който може да е активен само на едината глава на видеокартата. Някои плеари превключват на RGB и това често довежда до значително влошена картина (дори на монитор). Както и да е, не му е тука мястото.... Колкото до бъдещето. Новите HD-DVD-та ще поддържат MPEG-4 и VC1 (това са DivX/XviD и WMV9), и ще бъдат 1920x1088 60fps. Тоест като старничен ефект, всички бъдещи плеари ще могат да пускат сегашните DivX рипове. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bakker Posted December 13, 2004 Share Posted December 13, 2004 OK, съгласен съм с това което каза iso14496, само дето разликата между Divx и DVD е във звука! А това никак не е малко. Link to comment Share on other sites More sharing options...
iso14496 Posted December 13, 2004 Share Posted December 13, 2004 OK, съгласен съм с това което каза iso14496, само дето разликата между Divx и DVD е във звука! А това никак не е малко. <{POST_SNAPBACK}> Пак иде реч за риповете на 2 cd-та. Те почти винаги са с оригинален ac3 звук. Както и да е, вярно е че новечето рипъри не обръщат достатъчно внимание на звука. MP3 не е точния формат, особенно ако e с CBR (Constant BitRate). За съжаление слагането на VBR в avi е сравнително трудно (благодарение на тъпаците от MS които сами са се прецакали, пък и нас покрай тях) и изисква трикове които не са съвместими със всички четци и отгоре на всичко раздуват avi-то (10-20MB не е шега работа, особенно за хора които искат всеки възможен MB за видео компресията). За генерално решение на този проблем се използват други контейнери от рода на asf/wmv, mp4/avc/mov/qt, ogm, mkv. За съжаление само първия е на Microsoft, вторият е стандартния контейнер за mpeg4, който е почти идентичен с този на QuickTime (и накратко е голяма бъркотия), а другите два изискват качването на plug-in за да се четат. Освен това само mkv става по-малък от avi със същите данни. От форматите за аудио компресия се отличават два: Vorbis и AAC Vorbis е създаден като алтернатива на mp3 и е напълно VBR. Качеството е по-добро, макар и с малко. По принцип се използва в ogg/ogm. AAC (Advanced Audio Coding) е стандарта който се използва с mpeg4. Това е най-добрата аудио компресия досега. За сведение iTunes дават песните си в този формат. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mr Wrong Posted February 7, 2005 Share Posted February 7, 2005 Iskam da vzema samo edno malko otnosenie kum zvuka. AC3 dalec ne e s tova kacestvo koeto triabva da bude. Tova ce poddurza 5+1 kanala ne do pravi tolkova velik . Edin film s DTS zvuk koeto istinski nezavisimi 5 +1 kanala nemoze i da se stavniava s izmislenoto AC3 a da ne govorim za oste po novite standarti za DVD zvuk kato Dolby Prologic II i DTS NEO:6 koito poddurzat 6+1 kanala i zaden centralen govoritel . Mislia ce ne samo az w tazi durzava imam kacestvena DVD uredba i iskam da izpolzvam puknite i vuzmoznosti A i da ne zabraviame ce vsicko zvukovi karti na ceni pod 100$ vkarvat dosta goliam sum a za dinamikata da ne govorim Eto zasto ste si svaliame DVD ot torrentite izvno oste dosta dulgo vreme predi niakoj da osuznae nakude vurvi progresa. Za skorostite s koito se dounlodva ot torentite niama da sporia zastoto naistina poniakoga vurvi s prilicna skorost no mnogo cesto skorosta edna prehvurlia 1K zatova az Seedvam nestata koito sum svalil za da moze userite na nasata mreza da gi leecvat s prilicna skorost Link to comment Share on other sites More sharing options...
RIP Posted February 7, 2005 Share Posted February 7, 2005 Да...DTS-а успех да се побере на 1DVD заедно с филма,дори 9GB-ово да е.Пък и зависи какъв е битрейта на AC3...Така че не може да го сравянваш с Prologic-a или с друг вид,просто защото се ползват за различни цели.Това за картите под 100$ е тъпо.Искаш да ми кажеш,че само Audigy 2 и нагоре вадят качествен звук ли? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stenli Posted February 7, 2005 Share Posted February 7, 2005 Да...DTS-а успех да се побере на 1DVD заедно с филма,дори 9GB-ово да е.Пък и зависи какъв е битрейта на AC3...Така че не може да го сравянваш с Prologic-a или с друг вид,просто защото се ползват за различни цели.Това за картите под 100$ е тъпо.Искаш да ми кажеш,че само Audigy 2 и нагоре вадят качествен звук ли? <{POST_SNAPBACK}> Защо да е трудно да се събере. За пример ще дам "Saving Private Ryan " филма си е с DTS и Pro Logic II за хората на, които ситемите им не поддържат DTS звук Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dreamer Posted February 7, 2005 Share Posted February 7, 2005 Защо да е трудно да се събере. За пример ще дам "Saving Private Ryan " филма си е с DTS и Pro Logic II за хората на, които ситемите им не поддържат DTS звук Защото си представи какво ще е нужното ниво на компресия за да се събере на еднослойно DVD. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stenli Posted February 7, 2005 Share Posted February 7, 2005 Защото си представи какво ще е нужното ниво на компресия за да се събере на еднослойно DVD. <{POST_SNAPBACK}> Ама ти май нечетеш всичко. Човека е написал Да...DTS-а успех да се побере на 1DVD заедно с филма,дори 9GB-ово да е. затова зададох въпрос защо да не може! Пределно ми е ясно, че ако е 4,7гб няма да се събере edit: срещат се и цели филми рипнати в арената 1:1, но наистина са малко. А колкото до двуслойните dvd-та цената в началото им беше около 25лв сега е 12 с тенденция да пада още. Това и чакам за да мога да си рипна няколко фимчета да са си в оригинален формат Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dreamer Posted February 7, 2005 Share Posted February 7, 2005 Ама ти май нечетеш всичко. Човека е написал затова зададох въпрос защо да не може! Пределно ми е ясно, че ако е 4,7гб няма да се събере Това е ясно, че ти е ясно По торентите DVD-9 надали някой е виждал, а и скоро няма да види с оглед на цените на двуслойните DVD-та. Но ако се остави DTS звука за да се събере филма ще е нужда по-висока компресия на картината за да пасне в DVD-5, каквато е практиката. Link to comment Share on other sites More sharing options...
iso14496 Posted February 7, 2005 Share Posted February 7, 2005 Iskam da vzema samo edno malko otnosenie kum zvuka. AC3 dalec ne e s tova kacestvo koeto triabva da bude. Tova ce poddurza 5+1 kanala ne do pravi tolkova velik . Edin film s DTS zvuk koeto istinski nezavisimi 5 +1 kanala nemoze i da se stavniava s izmislenoto AC3 a da ne govorim za oste po novite standarti za DVD zvuk kato Dolby Prologic II i DTS NEO:6 koito poddurzat 6+1 kanala i zaden centralen govoritel . Mislia ce ne samo az w tazi durzava imam kacestvena DVD uredba i iskam da izpolzvam puknite i vuzmoznosti A i da ne zabraviame ce vsicko zvukovi karti na ceni pod 100$ vkarvat dosta goliam sum a za dinamikata da ne govorim ... <{POST_SNAPBACK}> Съжалявам, но си много заблуден . Ти знаеш по-малко от мен за методите за компресия на звук, а аз изобщо не бих спорил с някой който се занимава в тази област. Само за твоя информация AC3 и AC52 са формати на DolbyDigital. Както и да е, спорът между DTS и DD, чий формат е по-добър е стар и все още няма ясен победител. И двете компании са публикували свои изследвания в които разгромяват чуждия формат. И двете компании са пибликували изследвания които доказват че чуждите изследвания не са верни. Ако си спомням правилно, тестовете със слушане насляпо класират и двата формата в една категория, като разликите са в границата на статистическата грешка. Повечето разлики в качеството се дължат не на възможностите на формата а в начина на миксиране (например DD намалят LFE с 4db) Колкото за аудио изходите на аудио картата, напълно безмислено е да се използват аналогови изходи на звуковата карта. Страшно трудно е де се филтрират шумовете които се вкарват от останалите компоненти на компютъра. Затова използвайте цифровия изход и оставете възпроизвеждането на декодера в бас касата. Например една сравнително стара система (DDS-220, която идва с SB Live!5.1) при работа с цифров изход няма никакъв шум в колонките, дори volume-то да е на max. Искам да напомня че съм категорично против качването на преправени DVD-та. Иначе за оригинални може да се съглася (ако са без дефекти при производството) Link to comment Share on other sites More sharing options...
mr Wrong Posted February 8, 2005 Share Posted February 8, 2005 Да...DTS-а успех да се побере на 1DVD заедно с филма,дори 9GB-ово да е.Пък и зависи какъв е битрейта на AC3...Така че не може да го сравянваш с Prologic-a или с друг вид,просто защото се ползват за различни цели.Това за картите под 100$ е тъпо.Искаш да ми кажеш,че само Audigy 2 и нагоре вадят качествен звук ли? <{POST_SNAPBACK}> niama da spotim za tova dali moze da poberes DTS zvuk na 4,7 GB DVD , a tova ce trudno se sabiralo dori na 9 GB e napravo smesno nima poveceto filmi po videotekite na DVD niamat na edno i susto DVD i DTS i DolbyDigital kacen , ama mislia ce vece suvsem se otkloniavame ot temata . A sto se otnacia do zvukovite karti doti Audigy 2 malko i kuca zvuka za profesionalni prilozenia. Karta koiato se zahranva ot dunoto nemoze da ne sumi zakon bozi zatova profesionalnite karti sa s vunsno zahranvane i struvat po 400 500 $ i nagore . Imal sum stastieto da rabotia s takiva karti i prosto niama baza za sravnenie, apuk tezi nestastni karti deto gi vgrazdat po dunata prosto ne mi se govori za tiah A na ISO14496 samo ste kaza ce az susto se zanimavam w tazi oblas i ot ot dosta gogini i vobste ne mi se spori za standartite za kompresia samo iskam da mu kaza da sravni obema na DD zvuka i DTS zvuka na edin i susti film i sam ste si otgovori na vuprosa za kacestvoto Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.