Jump to content
BulForum.com

Приготвяне на boot CD

tedy

Recommended Posts

Та значи ситуацията е такава. Искам да си изпека bootable CD с Неро, направен от Уиндоус 98 буут дискета, ако го правя по стандартния начин, цд-то става бутабъл, зареждам от него без проблем, обаче под Уиндоус файловете, които са от дискетата не се виждат, което не е проблем. Но аз искам да добавя мои файлове (за да са ми достъпни след зареждането на ДОС-а от цд-то), което става, обаче те са видими само в Уиндоус, но не и в ДОС след като заредя :confused .

Т.е. ако добавя в Неро разни файлове се получава така, че Уиндоус ги вижда след записа, не вижда съдържанието на файловете които са от дискетата. Като заредя от сиди-то, виждам файловте както от дискетата, но не виждам добавените ръчно от мен в Неро.

Въпросът е, има ли начин да добавя файлове, или пък някакси да направя буут сиди-то с отделен имидж, така, че като заредя от него да виждам всичко от него?

10x на всички, които ще се отзоват.

и аз тва си помислих. пробвас с WinISO например (ако имаш имейдж) да си адд-неш файлове :) аз на доста игри (кум имг.-тата) съм им прибавял по цели папки с Cracks и Updates и после си се стартирам ама за буутабъл ...

Интересно, не знам какво си имал пред вид като 'Стандартен' начин, но аз лично си правя буут ЦД с неро, и на нго слагам Ghost имейджа+DOS Navigator+някои сорсове от Делфи-то + някои снимки, абе сума ти разнороден stuffи всичко се вижда по ДОС и под Виндовс. Така че мисля че проблема е в 'стандартния' начин. Може би е от ДОС-а който взимаш от дискетата.

А, също така с какво гледаш под ДОС? пробвай с някой досовски файл мениджър, (препоръчвам ти DN).

sMARTBomber, ами под стандартен начин имам предвид давам New - CDRom (boot) и там в таб-а Boot цъкам първата опция за Bootable logical drive (must fit on CD!) и долу е листнато А: устройство с дискетата от Уин98.

И после адд-вам.

Правил съм го с иммидж файл, но свален от ЦД с УинИСО.

Под дос (зареден от сидито, което става буква А:) с обикнвенa dir команда гледам, но то няма значение.

Въпросът е да заредя ДОС, такъв какъвто е на дискетата. А този номер с Ghost image какво имаш точно предвид?

@JIS: и аз съм добавял така пачове и т.н. към ИСО-та и бинове, но въпросът е да е бутабъл в ДОС.

@Tedy ми значи не трябва да имаш проблем след избиране на опцията "1. Boot with CD ROM support" дето си е в 98-цата. А Ghost Image-to е файла, който Гхоста прави .img Той дефакто ми е архивирания дял на Windows-a.

ЕДИТ: Може би не чете правилно доса от дискетата, значи аз посочвам не дискетата, а двата файла от които се взима ДОС-а на 98-цата, които съм си копирал на харда:

• BOOTCAT.BIN 2 KB
    BOOTIMG.BIN 1 440 KB

Tedy specialno si burn-ah edno bootable CD (dobre 4e uspiah da si nameria boot disketa ot 98 :D ) ta vidiah za kakvo stava na vapros gore dolu, a puk imalko helpa kato pro4etoh mai mi se iziasniha niakoi ot neshtata, koito pitash.

Kato si napravish takova CD viarno to uj ti stava A, a flopito ti stava B. Ako hardut ti e v NTFS niama da si vijdash harda, a kato C shte vijdash taka nare4enoto RAM Drive, i D e tova koeto imash v CD-to, toest vsi4ko si se vijda. Tam, kogato pravish bootable, 4rez help-a ot dialogovia prozorec boot->enable expert settings->kind of emulation shte razberesh moje bi za kakvo stava na vapros, ako ve4e ne si pro4el i tova, koeto ov3rm4n ti e dal da 4etesh :lol:

@sMARTBomber: мда, така и предположих за Гхоста че ти е на целия хард, но това Bootimg.bin на дискетата 1.44 МБ пак ли с Гхоста го правиш?

Щото ми се струва, че трябва да е в подходящ формат прочетено посекторно за да стане с нерото да го изпека.

И да - имам проблем с първата опция With CDROM support, понеже сега ЦД-то е буква А:, драйверите от дискетата (в случая ЦД-то) зависват и дотам още в началото. Т.е. те явно търсят цдром, а цдрома в действителност се държи като флопи :angry1

Бтв, ти правил ли си точно такав буатбъл ЦД с добавени файлове?

@Jorkis: 10х че спциално си бърн-нал цд за да тестваш. Да, там в експерт сетингс си е на Floppy 1.44MB Emulation. То и затова при буут е А:.

Пробвах няколко начина, първо бях сложил моите файлс в директория, после в руут дир-а, и пак същото.

@ov3rm4n: и по твоя начин не стана, изпълних точно инструкциите в сайта, свалих 4-5 файла с BCD, BFD, ASPi, и какво беше още, изпе4е се, и пак моите файлс в девета глуха, т.е. ник'ви ги нема.

Ще пробвам още нещо което Amigo ми каза, че УинИСО, МагицИСО тея програмки могат да екстрактнат буут иммиджа на дискета във файл, и тоя файл да го дам на нерото, но се съмнявам дали ще стане.

Ако не, просто на втори 210МБ-ов ЦД ще си сложа моите неща за след буута.

Abe Tedy 4akai malko, kakuv ti e problema, ne e li tova: Mislish si, 4e tova koeto si zapisal kato dopulnitelni failove ne go vijdash pod dos, nali e tova :confused , zashtoto az tova razbiram, i ako e tova sum ti pisal v prednia post kakvo stava :P . Prosto A: ti e cd-to (vse edno sistemnata disketa), B: ti e flopito i na niakoe ot sledvashtite ustroistva (bukvi) e istinskoto CD, toest dopulnitelnite failove koito si zapisal sa tam. Az taka ti razbiram problema, popravi me ako gresha :wir

@ov3rm4n: и по твоя начин не стана, изпълних точно инструкциите в сайта, свалих 4-5 файла с BCD, BFD, ASPi, и какво беше още, изпе4е се, и пак моите файлс в девета глуха, т.е. ник'ви ги нема.
4. Now you can customize things like:

* Adding programs and files to "cds\cdromsi\files\" folder. These will appear in the root of your CD-Rom filesystem.

* Change the file "cds\cdromsi\files\autorun.bat" you can add any commands you want, like starting some application that is located on the CD-Rom.

5. When you're done customizing, you open a command prompt, change to the BCD folder and run "bcd cdromsi" to build your ISO image and burn it to your CD writer (if you have one).

Не знам ти какво правиш, но аз съм направил доста дискове по този начин. След като ги сложиш в папката cds\cdromsi\files\ и направиш ISO-то от директорията, файловете са си на него.

Jorkis, точно си разбрал проблема. Обаче както ти казах, понеже ЦД устройството е А: (като флопи) като дам опцията на Уин98 With CDROM support, драйверите за цдром-а от дискетата увисват при търсене на цдром устройство (бтв имам 3 различни и еднакви системни дискети с Вин98, и с трите едно и също, т.е. дискетите са наред, имам и оригинален имидж на харда, от който мога да ги направя ако се скапят).

И понеже БИОС емулира флопи, dir A: показва само това което е било на дискетата, но не и моите файлове. Затова си мисля, че аз не правя нещо както трябва или в Неро, или в BCD (ov3rm4n, и това което си цитирал съм го изпълнил абсолютно точно, сложих си там файлове и пак същото, bcd cdromsi, изпече се, и пак същото). Не знам, може пък да зависи и от писачката нещо.. :(

Всичко което добавям се вижда в Уиндоус, но не и в ДОС, въпреки че файловете са си на ИСО-то!

sMARTBomber, ще пробвам и твоите файлове.

Накрая ще направя бутващ цд от дискета на която има имидж и програмка за същата дискета, така да мога да я създавам ако нямам такава (имиджа компресиран е 800К).

Благодаря на всички, които се отзоваха, накрая разбрах къде е ключа от бараката, и всички мнения ми бяха от полза за да стигна до решението.

Както и предполагах, докато БИОС емулира флопи, на А устройство не може да се видят други файлове освен тези 1.44 МБ. Трябва да се зареди device driver за цдром за да се видят нормалните неща които добавям.

Обаче като дам опцията with cdrom support в началото на Уин98 менюто, увисваше за около 20 секунди докато търси сиди, и аз си мислех че е забило, и давах ктрл+алт+дел (и рестартваше, което пък трябваше да ме подсети, че компа не е забил :zzz ). Въпреки това трябваше да се зареди драйвера щом има хора които си виждат файловете.

И така, изчаках го тоя път повечко и след 20-тина секунди зареди драйверите за сиди, и моите неща вече ги виждах като F: :woot

Още 1 път благодаря на всички! :P

Та значи ситуацията е такава. Искам да си изпека bootable CD с Неро, направен от Уиндоус 98 буут дискета, ако го правя по стандартния начин, цд-то става бутабъл, зареждам от него без проблем, обаче под Уиндоус файловете, които са от дискетата не се виждат, което не е проблем. Но аз искам да добавя мои файлове (за да са ми достъпни след зареждането на ДОС-а от цд-то), което става, обаче те са видими само в Уиндоус, но не и в ДОС след като заредя  :confused .

Т.е. ако добавя в Неро разни файлове се получава така, че Уиндоус ги вижда след записа, не вижда съдържанието на файловете които са от дискетата. Като заредя от сиди-то, виждам файловте както от дискетата, но не виждам добавените ръчно от мен в Неро.

Въпросът е, има ли начин да добавя файлове, или пък някакси да направя буут сиди-то с отделен имидж, така, че като заредя от него да виждам всичко от него?

10x на всички, които ще се отзоват.

Според мен файловете са скрити и са два на брой, щото съм правил буут диск на 98

Според мен файловете са скрити и са два на брой, щото съм правил буут диск на 98

А според мен въобще не си схванал за какво става дума. Да беше прочел по-внимателно не само това дето цитираш, ами и цялата тема... Но нейсе - бройката е важна, а?

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...