GLT Posted February 18, 2004 Share Posted February 18, 2004 Мисля, че темата ще е необходима. Всеки се е сблъсквал с някакъв проблем. Нека тук да коментираме проблемите, свързани с компилирането на Kernel 2.6. Link to comment Share on other sites More sharing options...
GLT Posted February 18, 2004 Author Share Posted February 18, 2004 Ето и първия проблем- при изпълнение на make дава грешка: ...... make[3]: *** No rule to make target `net/ipv4/netfilter/ipt_mark.c', needed by `net/ipv4/netfilter/ipt_mark.o'. Stop. make[2]: *** [net/ipv4/netfilter] Error 2 make[1]: *** [net/ipv4] Error 2 make: *** [net] Error 2 Как да му ги задам тези rules? Система: ... макар в случая да няма значение каква е- RedHat 9, всички пакети (компилатора) са от самата дистрибуция. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Godfather Posted February 18, 2004 Share Posted February 18, 2004 Ето и първия проблем- при изпълнение на make дава грешка: ...... make[3]: *** No rule to make target `net/ipv4/netfilter/ipt_mark.c', needed by `net/ipv4/netfilter/ipt_mark.o'. Stop. make[2]: *** [net/ipv4/netfilter] Error 2 make[1]: *** [net/ipv4] Error 2 make: *** [net] Error 2 Как да му ги задам тези rules? Система: ... макар в случая да няма значение каква е- RedHat 9, всички пакети (компилатора) са от самата дистрибуция. Ха, как така реши, че няма значение, напротив - има огромно значение. Ако искаш нещата да се изяснят трябва да дадеш и конфигурацията на компилиране, както и точно всички, ама и най-незначителните съобщения Link to comment Share on other sites More sharing options...
ov3rm4n Posted February 19, 2004 Share Posted February 19, 2004 Не храня илюзии, че съм чак толкова навътре в материята, че да ми е по силите да се справя със всичко току що пуснато... Стратегията на Линус винаги е била пускай рано и на често. Не винаги пуснатото е пригодно за ползване от широкия кръг потребители. Ще си стоя на стабилното 2.4.хх поне докато не мине 10 номера на патча за 2.6... А това време не е далече. Тогава ще е по силите и на хора като мен да се справят с него. А и да не забравяме, че малко или много се иска време, за да могат останалите софтуерни пакети да се доведат до състояние да използват пълноценно възможностите на 2.6... До тогава да имаш 2.6 и софтуер правен за 2.4 не е голям келепир... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Godfather Posted February 19, 2004 Share Posted February 19, 2004 Вече бях казал в една тема, че ядрото се компилира безпроблемно (на платформи Fedora и Slack). Съществен момент се явява добре съставената конфигурация Разбира се, че ще излизат още доста нови версии, но за десктоп машина смятам, че може напълно спокойно да се използва. За сървърна платформа може би е още рано, просто защото по принцип си иска време за "шлайфане" Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shiro Posted February 19, 2004 Share Posted February 19, 2004 I na men da podkaram 2.6.0 mi trqbvaha nqkolko dena obache sega s 2.6.3 sichko mi se struva dobre ("mi se struva", zashtoto sym ot dva dena s nego). Ta po-hubavo si svali 2.6.3 ako do sega si se mychil s 2.6.0. http://kernel.org Imah edin mnogo interesen problem s 2.6.0: rename ne mi raboteshe. Davam rename <oldname> <newname>, natiskam ENTER i uj sichko e dobre. Obache failyt si stoi sys staroto ime. (s mv stavashe - dimek pravata i t.n. sa si nared). Shans! A inache osven sichki predimkstva na 2.6 pred 2.4 predi 5 dena razbrah oshte edno kato se mychih da sloja linux na edin komp deto harda mu beshe SATA ... hich ne stana Pri boot-a rygah sichkite raboti na qdroto i se okaza che 2.4 ne podyrja SATA. A za tva deto vika Godfather, che qdroto se kompiliralo bezproblemno SAMO na Fedora i Slack ... ne znam, sigurno e prav. Az sym na Slack i mi se kompilira dobre. A tova che posle ne mi trygvashe mashinata e otdelen vypros Chetene i poznavane na hardware-a mu e maikata. Ako tova e izpylneno problemi na bi trqbvalo da ima. Ne bi trqbvalo ... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Godfather Posted February 19, 2004 Share Posted February 19, 2004 A za tva deto vika Godfather, che qdroto se kompiliralo bezproblemno SAMO na Fedora i Slack ... ne znam, sigurno e prav. Az sym na Slack i mi se kompilira dobre. A tova che posle ne mi trygvashe mashinata e otdelen vypros Chetene i poznavane na hardware-a mu e maikata. Ako tova e izpylneno problemi na bi trqbvalo da ima. Ne bi trqbvalo ... Shiro, nikyde ne sym kazwal, che se kompilira SAMO na Fedora i Slack. Prsto towa sa platformite, na koito sym go kompiliral i instaliral bez problemi. Siguren sym, che i na drugi shte wyrwi. Za cheteneto i poznawaneto na hardware si absolutno praw Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rangy Posted February 23, 2004 Share Posted February 23, 2004 Вече бях казал в една тема, че ядрото се компилира безпроблемно (на платформи Fedora и Slack). Съществен момент се явява добре съставената конфигурация Разбира се, че ще излизат още доста нови версии, но за десктоп машина смятам, че може напълно спокойно да се използва. За сървърна платформа може би е още рано, просто защото по принцип си иска време за "шлайфане" Приказка на място. Точно така е. Даже трябва да сме още по-крайни - един сървър не се пачва (само security!), не се преинсталира, не се сменя ядро. Обаче, на обикновенният потребител, какво му пречи да се гаври с desktop-a си? Нека пробва, нека тества. п.с. егати! някъде ми се изгуби един постинг! така ми се пада, щом пиша много...... Там бях сложил линкове към две добри места за step_by_step за ядрото: http://thomer.com/linux/migrate-to-2.6.html и http://www.linux-sxs.org/upgrading/migration26.html ...както и да е. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shiro Posted February 24, 2004 Share Posted February 24, 2004 Taka .. imashe edna podobna tema i predi i mai pitah ama sq da si pitam pak. Dava mi sumati FATAL ERRORS pri startirane. Edna ot tqh e v modula oss. Kompiliram qdroto sys oss i bez oss i v dvata sluchaq mi dava. sounda mi e VIA AC97. Idei ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.