Jump to content
BulForum.com

П Е Т И Ц И Я

Grimjaur

Recommended Posts

bratmito,

колкото и да не ти се ще, хората говорят на различни езици (било то и използвайки родния си).

Много мога да говоря за произхода на езиците и съм убедена, че всеки един изразява културата (тук се включва емоционалност, манталитет, нрави и т. н.) на народа, който го използва. Ако не употребяваме езика, който най-добре се вписва на нашата националност, с който сме отраснали и с който общуваме помежду си, тогава как ще общуваме?

Задължителното му изучаване в училищата е съвсем естествено, защото иначе няма как един гражданин на България да води нормален живот в България. Всъщност, животът на този човек може и да е нормален, но той е неграмотен както за всички държавни институции, така и за огромна част от работодателите. Предполагам, че не е лесно да си намериш работа например в Китай, говорейки испански (примерът е с два езика, които се говорят от много хора).

Обидно е за всички български граждани да се съобразяват с неграмотността, която се шири дори и в медиите и официалните документи. Не ми е и приятно да гледам новини на турски език по Българската национална телевизия, защото някой не е ходил на училище и е останал неграмотен.

Ако някой иска да завърши училище в България, то за мен е неразбираемо как ще го завърши, ако е неграмотен и как ще бъде пълноценен гражданин на държавата, в която живее, без да живее за сметка на българското общество.

Официалният език в България е един - българският. Всички останали са въпрос на избор.

Хорааа, ние сме си избрали правителството ей...ние сме си виновни! След време може да им скимне английския език да бъде официален в България...но какво очакваме като ни оправляват турци?! :blink:

ПОТВЪРЖДЕНИЕ НА ПОДПИС

Вашият подпис е потвърден успешно

Хорааа, ние сме си избрали правителството ей...ние сме си виновни! След време може да им скимне английския език да бъде официален в България

Ние турци в парламента имаме,и то не 1-2ма,ами цяла партия!Баси мамата,накъде вървим?!?

Без език, няма култура - без култура, няма история - без история, няма държава !! Може би мечтата на

@bratmito ще се сбъдне след 2 - 3 поколения с промити мозъци. Аз лично поощрявам дъщеря ми да изучава чужди езици, но не за сметка на Българският език. Така че, когато иде оттатък Родопите, Дунав и Черно море или Рейн, хем ще знае коя е , хем ще се разбира с хората. И мисля че, това че, знае коя е няма да и е в минус, даже напротив. Оцелели сме като народ 500 години и още 200 преди това благодарение на езикът си. И да не забравяме че, този език е говорен доста преди много от съвременните "високо културни" държави да ги е имало на картата. А за образованието през онова "репресивно" време

могат да говорят хората които са го получили тогава !!! По не само мое мнение тогава то беше на доста по - високо ниво от сега.

Като си ходил из Европа си пропуснал да видиш същественото. Що се отнася до промените... повярвай, всичко де що е смислено се пробва. Професията ми е такава, работата ми е таква и така дори живея. Но за родният език не си прав. А твоето изказване го нарекох "пълни глупости", защото няма нормален човек, който да се отрече от културата и историята си... поне аз не го мога да го възприема.

Имам кетапи за английски и френски език, разбирам сносно испански и италиански, но никога не ми е минавало през акъла да заменя родният ми език с някой друг. Всъщност, когато съм имал досег с чужденци съм се стремял да ги науча да казват по някоя фраза на български.

Що се отнася за промените, за които говориш - дано никога да не настъпят, макар че не знам дали има накъде по-неграмотни да излизат децата от училищата в днешно време. И после ходи се чуди защо сумтяли съучениците ти - явно са на твоя акъл.

Ти ако на това да изучаваш родният си език казваш репресия... явно освен да ядеш и да ходиш до тоалетна всичко друго ти е наложено репресивно. Всъщност не съм убеден дали и 2то не ти се вижда като чиста проба репресия.

Дали ще ме репортнеш е твой личен избор. Чувствай се свободен да го упражниш.

Мисля, че проблемът е достатъчно сериозен...и нещата само за 10-15 години толкова са тръгнали в посока надолу, че нямам думи.

Въпреки всички протести и защити на книжовния език, имам чувството, че след още 10-15 години ще виждаме още повече постове като тези на този индивид, който в скромните си 12 поста с по едно изречение, сигурно е допуснал поне 120 правописни и пунктуационни грешки...и това определено не се дължи само на писането на SMS-и. ;)

Имам процедурно предложение: Да се определи модератор, чиято единствена задача да бъде поправката на правописните грешки в постовете на всички с червено :excl: Да, да, точно като учител по български език! И тогава ще се разбере кой колко и до кой клас! Горкия човечец, чака го денонощен труд! :cry

Съгласен съм,че тази точка не бива да отпада от конституцията,но по мое мнение има забележително малък резултат от подобни интернет петиции.И може би това до известна степен е свързано със серията сложни манипулации,които трябва да се извършат,а именно - натискане на бутон с дясната ръка,последвано от множество натискания на копчетата на клавиатура с общо времетраене около 10 мин.Определено не се учудвам,че това ще остане незабелязано от всеки,които не се е включил в гореспоменатото събитие.

Смешно е просто да се прави някой на патриот,критикувайки чуждото мнение,а още повече изказвайки своето по толкова остър начин,след като го мързи да напише с фулмастер едно плакатче,да излезе на улицата и да си упражни гласните струни за половин час - ето това вече може да бъде забелязано.Ако пък се случи нещо такова като протестите,които всяка година буквално разтърсват Франция и то за "щяло и нещяло",както казват патриотите българи,тогава вече смея да твърдя,че сами ще ковете законите на милата си татковина ! Дотогава всеки може свободно да пише остри,дълбоко патриотични мнения по форумите и да кликва на разнообразни бутончета,очаквайки бленуваната промяна да почука на вратата !!!

Мир !

Имам процедурно предложение: Да се определи модератор, чиято единствена задача да бъде поправката на правописните грешки в постовете на всички с червено :excl: Да, да, точно като учител по български език! И тогава ще се разбере кой колко и до кой клас! Горкия човечец, чака го денонощен труд! :cry

Ами аз често го правя негласно...напр. когато видя множествено число с "ий", незнание за "подлог", думички като "бомбандировки", "копувам" и други...нещо ме жегва и не мога да се стърпя да не поправя "згрешеното" :laughing: ...разбира се, не го оцветявам. :rolleyes:

Хубава, но невъзможна за изпълнение идея. А тази петиция няма да подпиша. Струва ми се някак си безсмислено. Кликаме два-три пъти някъде и заспиваме спокойни, че сме направили нещо за българския език. Прекалено недостатъчно ми се струва...

Няма да подпиша. Защото съм потресен от познанията по Български език на подрастващите и смятам, че ако продължаваме така скоро Български език няма да има. За това НЯМА да подпиша тази петиция. Тези които смятат, че тази поправка в закона би навредила на Българския език, съветвам да помислят пак, да се информират преди да хукнат да подписват първосигнално разни петиции... Колко от вас са се поинтересували за какво НАИСТИНА става дума, преди да се направят на много загрижени? Николко. Ако наистина сте толкова съзнателни, първо се запознайте с въпроса, после тичайте като стадо. Ето от тук може да почнете, статията се казва "Да разлаем кучетата" - аналогията е ясна ако сте гледали филма:

http://nabludatel.blogspot.com/2008/04/blog-post_11.html

Чудя се да се смея или да плача на глупостта на хората. Да се смея не върви, защото не всеки може да тълкува нещата по еднакъв начин заради разликите в умствения багаж. Да плача - също не върви, защото за глупостта на глупака не винаги е виновен друг. Но все пак, да си имаме уважението. Сериозно поставям под съмнение възможността да тръгнеш да протестираш за нещо, само защото някой ти казал, че има конспирация и се готви национална измяна и турцизация на българския народ, видиш ли, както го изтълкуваха мои, уж интелектуално запасени колеги.

Днес е националния протест срещу поправка в Закона за народната просвета, която отменя

"чл. 16. Държавните образователни изисквания се отнасят за:

ал. 4. усвояването на книжовния български език" (фото-линк)

Чули-недочули, мнозина се юрнаха да защитават българщината, без, ама без ни най-малко да знаят за какво става въпрос. Камо ли да си имат представа от законодателство или от ДЪРЖАВНИ ОБРАЗОВАТЕЛНИ ИЗИСКВАНИЯ и... от политика.

Да го обясня на прост-разбираем език

Понеже липсва нормативна уредба (в случая наредба), която да регламентира как става оценяването на матурите (зрелостните изпити) министърът на образованието Даниел Вълчев е инициирал премахването на този чл. 16, ал. 4, за да не атакува случайно някой родител или ученик провеждането на матурите през лятото на 2008 г. Т.е. с тази поправка той бетонира провеждането на матурите и устойчивостта им в съда. Иначе би могъл да се появи родител, който да каже - "Ама вие нямате критерии, по които да оценявате, не сте написали наредба, а го правите със заповед, което е недопустимо" и така матурите да паднат в съда. Така обаче, те няма да паднат.

...

Ако някой е усетил, че е бил воден за носа тези дни, може да се сърди освен на себе си и на медиите, които за пореден път показват, че липсата на професионализъм е доминиращ фактор в бизнеса. Освен това да се знае, че който е бил воден за носа, е сметнат за глупак. А тези, които ме поканиха днес да протестираме и тези, с които дискутирах тази тема тези дни, да си знаят, че са били водени за носа и да си правят извода :-)

Вместо да се информирате, да осмислите и анализирате сами наличната информация по въпроса, какво направихте? Прочетохте поста на Наско и юрууууш!! Мъпети.

ov3rm4n,

крайно неприятно ми е да прочета последните ти редове.

Откога потърпевшите са виновни?

Първо да изясня - подписах Петицията.

Опитвам се да проверя кога е пусната в сайта, но нещо без успех. Едва преди няколко дни прочетох, че всъщност въпросната Петиция най-вероятно е абсолютно неоснователна.

Аз искам да те попитам ти лично ли провери как стоят нещата? В смисъл, прочете ли всички закони и разпоредби, свързани с образованието, издири ли всички стенограми от обсъжданията на въпросните промени, изрови ли всички изявления на законодателни органи по тази тема и т.н. Изобщо наистина ли притежаваш лукса сам да си изграждаш обективно мнение по всеки един въпрос, с който се сблъскваш? Или дори конкретно по този?

Живеем в свят на свръх информация. Никой не може да е запознат с всичко, а дори и да иска, ще трябва да разполага с десетина живота, за да разбере това, което трябва да разбере за един.

Който се чувства застрахован от измама, нека пръв да хвърли камъка.

Много е лесно да наричаш хората "стадо", "глупаци", "мъпети", но така проблемът с манипулацията на общественото мнение има един единствен изход - пълна липса на обществено мнение.

А в същото време истинските виновници кроят следващите си интриги, защото всичко им се разминава.

Законодателните органи разполагат с експерти, които ги консултират и би трябвало да създават закони, които са в интерес на обществото. Медиите от своя страна се славят като четвъртата власт и моралната функция, която изпълняват е да следят дали другите три власти си вършат добре работата. "Сериозните" медии претендират за независимост и афишират функцията си на червервена лапичка за обществеността.

Обаче какво се получава? Някой си решава да манипулира общественото мнение. Пуска стръвта.

Медиите мълчат или се хващат за нея.

Ето, аз разбрах за петицията на 1.04 (и в интерес на истината помислих, че е шега).

Към настоящият момент линк към петицията присъства на доста места Гугъл казва:Резултати 1 - 10 от около 12 600 за "http://www.bgpetition.com/knijoven-balgarski/index.html".

Не ми е известно за целия този период от десет дни дали е излизало официално становище относно петицията. Че Министерството на образованието няма ли отдел, който прави ежедневен мониторинг и няма ли отдел, който е кръстен "Връзки с обществеността"? Защо не изказа становище по въпроса?

Медиите защо мълчаха толкова време?

Като резултат 65 937 подписа до този момент.

А най-абсурдното е, че тези, които имат гражданска позиция са глупаците, защото са не направили нещо, което не им е работа. В същото време тези, на които им е работа да правят точно това са тарикатите. Аман от тарикати!

Но ще е така, докато измамените се изкарват за виновни. Нищо чудно, че никой не би се притекъл на помощ, когато някой е нападнат някъде посред нощите, щото той си е глупакът. Къде ми се разхожда в 11,30 зад блока.

Колко много приказки... и за какво?

За да оправдаеш хора, които бързат да се разпишат на всяко парче хартия, преди да се запитат наистина трябва ли и чии интереси ще подкрепят с подписа си. Извинявай ти, но такива хора НЕ са жертви. Това са хората, които пак по същия начин се юрват да гласуват за този, който вика най-силно и който ги бъзика (точно така - бъзика, проверете значението на думата) по първосигналните реакции. Избират го, а после се замислят и цъкат с език - ебааати, пак жертва станахме, да го... аре да подписваме петиции... Но и през ум не им минава да започнат да мислят, да започнат да пресяват, да питат, да анализират... Не. Никога. Просто чакат да им посочи някой с пръст посока и те се юрват.

Винаги съм смятал Българският език за нещо от съществена важност. Всеки въпрос свързан с него е въпрос свързан пряко с България и българите. С мен. По важни въпроси нямам навика да взимам леки решения, без рационален анализ, базирани на емоциовални изблици. Съгласна си с мен предполагам, че ако взимаме важните решения в тоя живот базирайки се само на емоции, то сме обречени. Е как тогава хора, които твърдят, че милеят за език и народ, се подвеждат по една емоционална петиция и застават зад нея, без изобщо да са се замислили върху нея?! Как ги наричаш такива хора? Дето по такива важни въпроси реагират преди да са се замислили и преди да са проучили фактите?!? Най-мекото за което се сещам е "безотговорни".

Нека ти кажа, че информираният избор не е трудно нещо. Не е невъзможно. Информацията е навсякъде около теб. Ако аз мога да се сдобия с нея, то може всеки - аз не съм по-умен, по-интелигентен изобщо нещо по- от всеки един тук. Напротив, може дори да съм по-глупав от 2/3 от хората в този форум. Но съм си изградил един рефлекс. Не вярвам. Просто не вярвам. На никого не вярвам, преди да съм положил макар и минимални усилия да си изградя собствено мнение по въпроса за който става дума. Не е хич трудно. Не взимам решения воден от емоциите на другите или от моите собствени. Поне не и важните решения. Старая се да събера достатъчно информация, която да ми позволи да направя рационален избор. И моята първа реакция беше да се възмутя от наглите българоубийци, дето посягат на езика ни. И на мен ми кипна и аз първосигнално щях да подкрепя протеста. Но съм се научил да не бързам и да питам, да искам обяснения и подробности. Едва тогава да действам. Дори в Библията е казано - "Бъдете бързи на слушане и бавни на говорене". Не, не съм застрахован от заблуди. И аз мога да бъда измамен и подведен. Но поне се опитвам, старая се да се направя по-малко поддатлив, по-труден за манипулации. А това става само така - като разбереш, че е добре преди да подкрепиш някого, да го проучиш. Преди да подпишеш, да се запознаеш с всички достъпни факти.

Ако не искаш да си жертва, не се дръж като жертва. Направи нещо.

Да наричаш "жертви" хора които не използват главите си и нямат (и очевидно не искат да имат) собствено мнение за ставащото около тях е огромна самозаблуда. Всички други сме жертви на тези хора. И ще продължаваме да сме.

Аз не съм бил прав да ги обиждам и нападам.. а кое е правилното поведение спрямо тях? Да ги галкаме по кухата главичка и да им думаме кротичко - "Оо-ооо-оо.. милото... жертвичката ми. Пак докара бандити на власт, ама няма страшно, ти не си виновно, ти си жертвичка... ооо-ооо-оо-о..." Не мисля, че това ще помогне. Трябва по-сериозен поход.

ov3rm4n,

принципно съм съгласна с почти всичко, което казваш. Но!

Все повече хора нямат време да проверяват информацията. Още повече, че вече сме принудени да подписваме всякакви неща. Само като пример ще посоча условията за ползване на някои сайтове. Еднотипна информация, еднотипни условия, еднотипни скрити текстчета и като резултат - все повече хора не ги четат и се съгласяват с тях. Мисля, че има и законови разпоредби за подвеждаща информация. Това, за което писах е, че се лепкат класификации, а всъщност тези, които са за бой и санкции се разминават безнаказани, а това всъщност е големият проблем. Всъщност, дори и да имаме време да проверим цялата информация, дали наистина можем да знаем какво се върти в главата на държавниците ни и задкулисните им игрички... Дали сондират, дали разлайват кучетата, дали е нещо друго, никой простосмъртен не знае.

Много добре си спомням случая с Баташкото клане. Е, тогава намерих време и изчетох творенията на тези, които го определиха като мит. Цялата общественост се вдигна и е нормално да е така, защото някой боцнал дадена медия да пусне тенденциозен материал, за да отклони вниманието от себе си. Въпросната Петиция също беше пусната в неслучайно избран момент. Между другото, вече съм си набелязала една "медия", от която тръгват едни от най-големите "сензации", но имена няма да споменавам, защото това са лични впечатления. Нямам достъп до мониторинг. Всеизвестна тайна е, че всякаква информация може да излезе в медиите за определена сума. Изобщо - навсякъде цари пълен хаос и властва ненаказуемост.

И не мога да се примеря, че цялата агресия се излива върху тези, на които най-много им пука. Защо не се получава нормалната за другите общества реакция - наказание и строги санкции за виновниците, които подвеждат с и нформация или спекулират с правомащията, които са им дадени?

Вече го казах, но ще го повторя. Много по-страшно би било, ако нямаше обществено мнение.

Тъкмо минавах, за да пусна линк към мнението на Симион Патеев, но... нали :)

Напоследък все по-често се сблъсквам с хора, които наистина са стигнали до много висока степен в гражданската си култура - да протестират публично за защита на правата си - но всъщност им липсва най-важното - вярна информация. Включително, за мое огромно унижение - и аз тръгнах да се разправям и да търся отговорност (много добре се отразява на самочувствието ти на анти-естаблишмънт-човек), обаче ми затвориха доста бързо устата. И си прехапах езика от яд, че не съм била права.

Личното ми мнение е, че не трябва да даваш съгласието си за кауза, с чиято същност си слабо запознат. Иначе много лесно могат да те оборят - дори другите да не са прави. Случи ли се веднъж да кажат, че си глупак и не знаеш под какво си слагаш подписа, трудно можеш да кажеш втори път: "Ама, то всъщност...".

Не е страшно това, че ще те оборят. Защо да е страшно и унизително - нормално е в сблъсък на мнения и позиции, никой не е винаги прав и винаги на правилната страна. Най-малкото наистина не винаги разполагаш с цялата информация, така че е нормално понякога да избереш грешна позиция, която на по-късен етап да бъде оборена. Страшното е, че могат да злоупотребят с подкрепата и авторитета ти, за кауза която всъщност не е твоята кауза. Да се окаже, че си застанал зад нещо, което е диаметрално противоположно на разбиранията ти - какъвто е случая с тая петиция... За това трябва да се внимава и да си отваря очите и ушите човек, преди да си отвори устата.

Не са ви толкова различни възгледите по въпроса, а по-скоро имате противоречия в начина на изразяване на протест. В крайна сметка всички искате/искаме едно и също. Но тъй като сте/сме индивидуалисти го изразяваме по различен начин и изведнъж възникват някакви странни конфликти и дискусии.

И все пак не се стърпявам да напиша, че НЯМА да подпиша тази петиция, защото ми се струва крайно недостатъчно като реакция...

Не са ви толкова различни възгледите по въпроса, а по-скоро имате противоречия в начина на изразяване на протест. В крайна сметка всички искате/искаме едно и също. Но тъй като сте/сме индивидуалисти го изразяваме по различен начин и изведнъж възникват някакви странни конфликти и дискусии.

И все пак не се стърпявам да напиша, че НЯМА да подпиша тази петиция, защото ми се струва крайно недостатъчно като реакция...

Струва ми се, че не си разбрал/а за какво става дума. НЕ СТАВА ДУМА за отменяне на изучаването на български език в училищата, а за отменяне на една формулировка в закона, чрез което въвеждането на задължителни матури по български език няма да може повече да се оспорва в съда.

За съжаление, ov3rm4n е прав... Получих до момента 4-5 имейла с активното разпространяване на въпросната петиция - от хора, които също не са прочели линковете, които пускат, но са взели решение по въпроса... Тъжното е, че между тях има и учители, които иначе прекрасно знаят какво е Държавно образователно изискване, само че не са си направили труда... :angry:

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...