Jump to content
BulForum.com

П Е Т И Ц И Я

Grimjaur

Recommended Posts

Ние, гражданите на Република България, протестираме срещу обявения в българските медии Законопроект на Министерския съвет за изменение и допълнение на Закона за народната просвета (внесен в НС на 25.01.08 г.) в частта, която касае отпадането на т. 4, чл. 16 от Закона за народната просвета.

Чл. 16, т. 4 от действащия сега Закон за народната просвета гласи, че държавните образователни изисквания се прилагат включително за усвояването на книжовния български език.

В Законопроекта, предложен от правителството, е записано тази точка да отпадне. Параграф 2 на законопроекта разпорежда: „В чл. 16 т. 4 се отменя.”

Като граждани и родители настояваме да има ясни и категорични стандарти по отношение усвояването на българския език в училищата. Настояваме нашите деца, наред с всички останали български граждани, да познават историята на своята странa, да знаят, да говорят и да владеят официалния език в своята Родина и това да бъде гарантирано от държавата със законови изисквания!

Силно сме обезпокоени от все по-ниската степен на владеене на родния ни език през последните години, особено сред учениците. Министерството на образованието и науката е длъжно да защитава и пази българския език като признак на образователното ниво на българските граждани. Защитавайки родния си език, ние защитаваме своята история, култура и национална идентичност.

Настояваме да не бъде погазвана Конституцията на Република България!

В нея изрично е записано, че официалният език в страната ни е българският език.Това означава той да бъде задължително изучаван и усвояван на нужното високо ниво във всички български училища, от всички български граждани и на също такова ниво да бъде изискван и използван във всички български институции.

Призоваваме всички ние, като български граждани, да се противопоставим на все по-настойчивото утвърждаване на неграмотността като норма в най-новата история на България!

Връзка към петицията

Връзка към стенограма от заседанието.

Не бъдете овни, да защитим националната си идентичност!

"Желателно е да попълвате данните си на кирилица!"

Смях в залата. Дори с протеста си се излагаме.

Аз ще внеса петиция за чистотата на българския език със следните предложения за промяна, за улеснение предвид масовата употреба.

Отпадане на паразитната буква "ъ", т.е. "аз сам", "сабера" и т.н. ще са с верен правопис

Множествено число да се образува с "й", вместо погрешното "и", т.е. батерий, конституций...

Моля давайте вашите предложения да допълня искането си

в нашата фирма всички подписаха петицията, дори и немците. Сега се опитваме да регистрираме около 40 милиона европейски email-a в тази петиция :)

нещо скрипта ни не работи :(

Само аз ли не намирам проблем в това?Който иска да не учи български - да не го прави,нека има тази свобода.Има около 6 милиарда души, които не учат български и не са умрели.

Нямам търпение да дойде момента,в който думите граница,нация,националност,народ,религия,етнос и раса ще бъдат изтрити от речниците.Макар тоя заокон да е прокаран по чисто политически причини идеята ми харесва!

Нямам търпение да дойде момента,в който думите граница,нация,националност,народ,религия,етнос и раса ще бъдат изтрити от речниците.

Едва ли ще доживеем този момент. За пример ще ти дам Косово - когато едни премахват границите помежду си, други се заграждат.

Не мога да повярвам как може такива продажници и боклуци да ни управляват :angry1

Иначе и аз дадох своя глас.

Може, може брат !! Да не забравяме с чия квота беше направено правитерството...... !

И все се сещам за онази песен на "Ъпсурт" :

....Искам да ида в парламента !

- Иди ! Никога няма да имаш хемороиди.....

:angry1 :sick

П.С. Дано този път да се съобразят с волята на българите !

bratmito Публикувано на Днес, 16:33

Само аз ли не намирам проблем в това?Който иска да не учи български - да не го прави,нека има тази свобода.Има около 6 милиарда души, които не учат български и не са умрели.

Абсолютно си прав !! Предлагам в такъв случай да използваме книжовен Ки - Суахили или книжовен "Майчин" език.

Едва ли ще доживеем този момент. За пример ще ти дам Косово - когато едни премахват границите помежду си, други се заграждат.

Знам, че няма да го доживеем, но ако не мислим в тази насока никой няма да го доживее.Вместо да попълваме петиции и да се възмущаваме може просто да си отворим очите и да си изкараме главите от задниет части, защото там е тъмно,тясно и мирише.Светът не свърша след Черно море,Дунав и Родопите, а напротив - от там започва и свърша доста по-далеч от носа.

Колкото и да е неприятно и да не искаме да го осъзнаем, в момента България е най-голямата дупка в Европа.Дупка,която сами копаем ограждаме зад високите стени на апатията,глупостта и предразсъдаците,докато будните и съзнателни народи градят,развиват се и мислят за бъдещето си.

Ако тявба да се търсят виновни,отворете си очите докато главите са ви още там долу,между краката,и ще ги видите.

Бла бла бла... историята знае - всяко обединение се разпада след изтичане на взаимната изгода. Римската империя, СССР, Югославия... един ден и европейският съюз ще се разпадне... в крайна сметка това е изкуствено създадена организация с цел противопоставяне на САЩ, които след като ги разтресе икономическа криза в близките години ще се разпаднат. И граници ще има отново и отново. Винаги ще има. Какво е първото нещо, което прави човек пред къщата си - стена. Колкото по-дебела и висока, толкова по-добре. Това е напълно естествено... а твойте приказки - пълна глупост. Единственото вярно нещо е, че страната ни затъва. Що се отнася до българският език - трябва да е задължителен най-малкото защото хората в тази държава трябва да могат да си комуникират... или да мучим, а? И държавата ни затъва 'щото такива пайтаци като теб нехаят за родното, нямат принадлежност. Тръгнал съвети и сравнения с други държави да прави.. иди в Германия и виж как хората си защитават езика. После отскочи до Франция... тъкмо носа ти да види и извън "Черно море, Дунав и Родопите". Аман от разни сополиви капацитети.

Усещам лични нападки в изказването ти.Лично обиден ли се чувстваш?

Тези обединения,които ти споменаваш,не само са създадени по изкуствен начин,а и насилствено(без ЕС).Как очакваш те да са трайни,когато народите в границите им не искат обединение?

Не знам умишлено ли четеш между редовете,защото не ти се мисли, или така ти отърва,но изрично съм писал, че нито ти,нито аз,или някой друг,който чете тази тема ще доживее да види нещата,за които говоря.Впрочем,със сегашния манталитет никой няма да доживее тези времена,защото те просто няма да дойдат.

Имал съм възможността да посетя и Германия и Франция и други европейски страни и точно затова си позволявам да говоря за културата на съответните народи.На светлинни години са от нас!И не защото има таквиа като мен,които "нехаят" за родното, а защото има такива като теб които не приемат чуждото,гледат с недоверие на промените и наричат чуждото мнение "пълни глупости".Аз мога да кажа същото за твоето мнение,но не го правя,защото макар да не съм съгласен с него го зачитам,а не го отричам.Напротив - дори донякъде съм съгласен с теб,но ти говориш за ситоацията в момента, а аз говоря за промени.

Колкото до самия език - пак казвам 7 милиона сме тези,които говорят български,другите 6 милиарда не сумтят,нито ръкомахат.До сега като беше задължителен езика,защо повече от половината от връстниците ми сумтят при опит да завържеш сериозен разговор с тях?Работата не става със задължаване и заставяне с нож,опрян в гърлото,а с лична преценка.Системата на задължения и репресии падна преди 20 години и всички видяха колко струва.Дори след още 40 няма да можем да се оттървем от белезите и.

Последното ти изречение няма да го коментирам.Ще си помисля дали да го "репортна" на някой от модераторите,или ще се направя,че не съм го прочел.Ако ще общуваме - прави го културно,аргументирано и достойно.Ако ще се псуваме - намери си друг събеседник,някой не сополив.

Нямам търпение да дойде момента,в който думите граница,нация,националност,народ,религия,етнос и раса ще бъдат изтрити от речниците.

Комунистически идиотщини, това никога няма да стане. И точно заради това, езикът трябва да е задължителен.

Точно заради кое?Не схващам мисълта ти,но май и ти не схващаш моята.Мнението ми е напълно лишено от политичекси идеи,и държа да се разглежда като такова.

@bratmito - би ли спрял с безсмислени изказвания?!

Как мислиш, че едно дете на 10-15 години ще има лична преценка за да оцени, че не е необходимо да учи език-а и културата на държавата в която живее....

Пишеш, че си бил в Германия и Франция - ок, ама явно като си бил май не си видял много - отгледай едно дете по тяхната образователна система и тогава ще разбереш къде ти е грешен мирогледа....

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...