semiloma Posted April 2, 2008 Share Posted April 2, 2008 Здравейте, Преди 2 дена купих един цветен лазерен принтер на старо, Gestetner DSc38. Искам да използвам вградения network interface за да може всеки компютър в мрежата да използва принтера БЕЗ да се налага да превърна някой компютър в сървар т.е. да бъде включен, да споделя принтера итн ... В гугъл не намерих нищо ясно по въпроса, ако включа принтера в рутера какво ли ще стане ? Това ли е начина ? Мерси предварително. ЕДИТ: Имам някакъв напредък. Включих принтера в рутера и му зададох статично вътрешно IP. Всички компютри в мрежата могат да пингват към принтера. В настройките на самия принтер има някои неща, които не са ми ясни, можете ли да ми дадете идея коя функция да е включена и коя не ? Network Setup/Access Control/000.000.000.000 Network Setup/Access Mask/000.000.000.000 Network Setup/NetworkBoot/DHCP или NONE , DHCP e избрано. Network Setup/Frame Type (NW)/AUTO, ETHERNET II, ETHERNET 802.2, ETHERNET 803.3, ETHERNET SNAP - AUTO е избрано. Network Setup/Active Control/TCP-IP/Active, None - Active е избрано. Network Setup/Active Control/Netware/Active, None - None е избрано. Network Setup/Active Control/NetBEUI/Active, None - None е избрано. Network Setup/Active Control/AppleTalk/Active, None - None е избрано. Link to comment Share on other sites More sharing options...
semiloma Posted April 2, 2008 Author Share Posted April 2, 2008 "Ъпвам" темата с цел да ви разкажа как се справих с гореописания проблем. Включих принтера в рутера, след това отидох в страницата на рутера (192.168.1.1) и видях, че се разпознава като отделно PC. На принтера, който се разпознава като отделно PC, му зададох статично вътрешно IP, в моя случай 192.168.1.100. На всички компютри активирах протокола NETBIOS, a на принтера му активирах протокола NETBEUI. За щастие принтера поддържа DHCP, така не се наложи да задавам IP, gateway и маска ръчно. След това на всеки компютър в мрежата добавих нов принтер посредством "add a new printer > a network printer, or a printer attache to another computer". От възможните 3 опции избрах "Connect to a printer on the internet or on a home or office network" и в полето URL написах адреса който зададох като статично в рутера т.е. http://192.168.1.100/printer След това изскочи един въпросник за избор на принтер, но тъй като моя принтер го нямаше в този списък натиснах бутона "have disk", посочих драйверите на принтера и инсталирах ново печатащо устройство. Статичния адрес, който зададох на принтера в мрежата го пинг-нах и всичко работи. Даже като напиша адреса в браузъра ми излиза КОНТРОЛЕН ПАНЕЛ НА ПРИНТЕРА, от където могат да се направят куп настройки, като смяна на мрежова група, имена итн .... Не знам дали и при другите принтери процедурата е същата, но ако някой случайно си вземе Gestetner DSc38, определено може да се обърне към мен. Поздрави Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marvin Posted April 3, 2008 Share Posted April 3, 2008 Ами да, това е начинът. Щом принтерът си има мрежов интерфейс е безсмислено да се връзва към компютър. Нали смисълът на този интерфейс е именно да се ползва в мрежа, иначе с компютър тази работа я може всеки принтер. Можеше да намериш упътване за принтера в нета и да си спестиш главоблъсканиците. Иначе всеки обикновен принтер може да се включи директно в мрежа чрез рутер, имащ USB или СОМ порт и си става мрежов. В упътването на рутера има подробни обяснения за това как се прави. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.