Jump to content
BulForum.com

Extended UPS с акумулатор (ама не точно)

Recommended Posts

Та шантавата ми идея за пореден път, е следната.

Имам си аз UPS, който няма да барам и отварям и т.н., който обаче държи при липса на ток само около 40-50 мин. с монитор макс. Не ползвам софтуера му за ауто-шътдаун и не искам да го ползвам по ред причини. Това само по себе си поражда в мен някои притеснения всеки път като излизам. Слава богу досега тока винаги е спирал по-продължително винаги като съм си бил тук, явно вечер и сутрин има навика да спира за по-дълго.

Та както винаги, изначалната идея е да се продължи автономната работа на компа без ток.

UPS винаги е нужен, първо мислех с безнинов генератор за около 200 лв, при което UPS-a да държи за времето докато го запаля.

Но да обслужвам двигател на терасата, и той да стои само за ползване един-два часа за няколко месеца, не ми се нрави. И като стои неползван, и ме мързи да го обслужвам, риска да не запали се увеличава.

Та другото е да ползвам акумулатор (за около 120 лв един 60Ah се намира), плюс един инвертор (във викиват примерно за 120 лв има 1000 ватови), който от 12 да прави 220 В. И тва да подава ток на UPS-a като спре тока. Един акумулатор в такъв случай общо ще направи автоноомната работа на компа около 6 до 10 часа! Ако зема някой 100Ah разбира се. При това това не се води самоделен УПС, понеже УПС-а ще поеме аномалиите от превключванията и т.н. на самоделните схеми и контактори/ключове и опасност няма.

Врътката дето да превключва входа на УПС-а от тока към тая джаджа при спиране на тока ще си я направя, УПС-а ще издържи примерно няколко секунди докато и ако ръчно превключвам.

Обаче ме притеснява какво ще стане ако се разреди акумулатора до отказ на инвертора (няма ток 4-5 часа).

Не съм много навътре в акумулаторите, но като наближи изтощаване, тоя инвертор изведнъж ли ще спре подаването на 220В, или?

И другото е , по тоя начин акумулатора ще падне, аз знам, че ако падне под 7-8 волта, е опасно, но е възможно инвертора да прекрати черпенето от него като намалее тока и напрежението да падне към 11 волта, което не е опасно. И просто след това с зарядно си го зареждам.

Та какво мислите? Притеснението ми е за акумулатора докъде ще пада.

(Доста по-евтино излиза това спрямо УПС който би могъл да задържи 6-7 часа на батерия.)

Хубаво де...ама доколкото разбрах идеята е сам да превключва докато те няма за по-дълго време, а чета за някакъв ръчен превключвател...?

Хубаво де...ама доколкото разбрах идеята е сам да превключва докато те няма за по-дълго време, а чета за някакъв ръчен превключвател...?

Nomera е че тук почти 24/7 (айде да е 20/7) има човек, който може да извърши завъртането на един ключ :) . И това е по-евтиния вариант.

За автоматично трябва да мисля по-сложни схеми, с един контактор или реле става лесно, ама ми се иска да нямам реле, което да е под напрежение 99% от времето и да изключва само когато няма ток.

А в момента мисля как да се включва тва реле само като спре тока, и да превключи на инвертор.

Ами при идване на по-силен ток от 220 волта нещо няма ли да изгори релето ... я земи начертай една схема на пейнт да видят хората какво се опитваш да направиш горе-долу и да те посъветват .

:laughing:

Хм... че то UPS-a е акумулатор... една или две акумулаторни батерии - според зависи. Отличава го именно това, че е "умен" и когато има ток в мрежата "заобикаля" батериите и черпи от нея, а когато в мрежата няма ток - минава на батериите... и естествено - изправя проблемите на мрежата...

Тоест това което ти искаш е да си направиш по-издръжлив UPS от по-неиздръжлив UPS... не виждам смисъл. Купи си по-голям. Верно е по-скъпо, но е по-сигурно.

Хм... че то UPS-a е акумулатор... една или две акумулаторни батерии - според зависи. Отличава го именно това, че е "умен" и когато има ток в мрежата "заобикаля" батериите и черпи от нея, а когато в мрежата няма ток - минава на батериите... и естествено - изправя проблемите на мрежата...

Тоест това което ти искаш е да си направиш по-издръжлив UPS от по-неиздръжлив UPS... не виждам смисъл. Купи си по-голям. Верно е по-скъпо, но е по-сигурно.

Не бих се съгласил с последното.

С първото да, UPS-а е батерии с електроника и AVR, няма спор, повече от ясно е :) .

Но това че AlBundy е рискувал да замени оригиналната с акумулатор, не означава че всеки UPS би се справил със заряда му след това. Доста теми съм изчел и съм питал в такива, никой не се нае да потвърди че е безопасно. Моя УПС е 200 лв line-interactive с 14Аh (2х7) батерии. Сигурен ли си че няма проблем да му сложа един акумулатор 100Ah? Ако се намерят поне 3-ма да потвърдят с малко теория, ще се съглася.

Моя начин разчита на вече наличния ми UPS за времето докато превключа входа му на външния акумулатор и инвертор. За 250 лв тва. Колко лв трябва да дам за UPS който да ме държи 8 часа? 2000 лв?

Т.е. цялата работа е че така с външно зарядно ще зареждам ръчно големия акумулатор.

И като спре тока, първо се включва големия акум. и инвертора, и за УПС-а няма промяна, за него има ток.

Аз пък не виждам смисъл да взимам огромен UPS (който като side effect ще има и голяма изходна мощност, ненужна за мен, заедно с защитите си), като моя УПС с неговите защити ми е достатъчен, а ми трябва само повече капацитет. Капацитет, който едва ли мога директно да ръгна вместо неговите батерии.

Така де - и аз никъде не казвам, че е безопасно - напротив :)

само искам да ми покажеш де го тоя UPS дето подава ток от батериите си 8 часа?!? Няма такова животно. Освен ако тия батерии не са в самостоятелна стая 5х5х3... или ако захранват джобно фенерче...

Колко време ще ти държи UPS-а зависи и какво храни... имам UPS за >2000 евро и ми осигурява захранване за... 15 минути :) Но на цяло сървърно - суитчове, рутери, сървър, телефонни централи, два компютъра... Но и през ум не би ми минало да се бъзикам с акумулатори към които да го вързвам и прочие... какво ще ми даде това? 60 минути? Все тая. При мен е важно при спиране на тока да има достатъчно време сървърите да си се загасят по процедурата, не да ми ги държи живи докато няма ток. И да ги "запали", когато се възстанови захранването... И естествено - да ги пази от свободните вариации по тема напрежение на ЧЕЗ Енерго. Всъщност то това е и основната задача на един UPS. За оставане онлайн при отпадане на захранването се ползват генератори... не акумулатори. Но ти това си го знаеш. Не си играй, ами си реши проблема сериозно, ако е толкова жизненоважно да си онлайн 24/7.

ами добре де, след като само те е страх от по-големия ток на заряд за големите акумулатори, защо не си ги зареждаш външно и не свържеш паралелно на вградените в използвания от теб UPS? и тази връзка също можеш да я направиш да се прекъсва и то с много прост прекъсвач и пак ще си зареждаш с външно зарядно.

не виждам смисъл да товариш системата с инвертори и да губиш огромно количество енергия, за да повишаваш и преобразуваш напрежението за да захраниш промемнливотоковия вход на UPS-a, след като при отпадане на напрежението на него му е напълнодостатъчен правотоковия 12V от акумулаторите.

колкото до зареждането на по-големите акумулатори - и аз не виждам пречка да бъдат зареждани от същото зарядно на UPS-а, ако той е също с оловни акумулатори а не с някакви NIMH, NiCd или LiIon измишльотини. просто на по-големия акумулатор ще му е необходимо доста повече време до пълен заряд, тъй като тока се контролира от зарядното и не може да надвиши зададеното от трансформаторите и стабилизаторите. и пак ти остава варианта за елементарно зареждане с външно по-мощно зарядно след прекъсване на връзката на акумулатора с UPS-a.

Хехе ov3rm4n...

Ти май не ме взе насериозно и не прочете какво точно ще правя :) .

УПС-а няма да го барам. В случая общо взето той ще служи с вградения си стабилизатор да обере падовете, които ще се получат от "бавните" релета/ключове с които ще подам 220 волта от инвертора (захранен от голям акумулатор) на входа на УПС-а. Т.е. входа му нормално е към контакта на стената. Като спре тока, входа му ще се превключи на инвертора, захранен от 100Аh акум.

И да, така ще държи над 6 часа, какво чудно има. От него ще се харчи около 150 вата (компа), което при един 100Ah, е близо 10 часа на теория.

100Ah = 100 часа при изходен ток от 1А. При 150 вата, тва са малко над 10А.

Знам,ч е се ползват генератори, но аз не мога да обслужвам двигател на терасата си и да се чудя да му сменям масла, бензини, и дали ще запали при -20 градуса зимата :) .

Един необслужваем акумулатор е решението за мен, напоследък по-често започна да спира тока за по 1-2-3 часа, а аз съм малко нервен, освен тва не ми се дават 1000 и нагоре лв за нещо което с малко подръчни средства и наличния UPS ще мога да си измайсторя.

Аз и затова попитах при изтощаване на акумулатора дали инвертор би спрял изведнъж и последствията за акумулатора и т.н.

@mobo, да, ако съм сигурен че вързвайки паралелно голям АК (ама не калашников) в ups-a, това ще има само ефекта на по-бавното зареждане, това е решението за мен! И би било супер. Само дето не съм по рисковете, а "аз не виждам пречка" не ми стига :) . Де да му знам схемите как и по какъв начин решават че са заредени батериите му и други незнайни за мен рискове.

Зареждането с външно зарядно и без това си е опция за мен.

А да, повишаването на 12 до 220 с инвертора има и страничния ефект че в него ще мога да включа и 2-3 крушки (осветление, уредба тва онва), което в UPS-а малко трудно щото той е по-слаб (600W), а и е с модифицирана синусоида и доколко знам е малко по-опасно за некомп. електроника..

това как инвертора би реагирал зависи от конкретния модел, питай в магазина (ама не им вярвай мн)

най просто е да си направиш 1 реленце което да спира акумулатора ако му падне напрежението и нямаш проблем

номера с авто акумулатор също става но разбира се никой няма как да ти го гарантира че всико ще е ок

като сяло ups с размер big tower и точно такъв акумулатор залепен за него колко ли ще издъжи 1 комп :unsure: ~16ч :bgrin:

1000вт 12/220 с PWM синусоида за 120лв :tongue не ми се вярва нещо ;)

това как инвертора би реагирал зависи от конкретния модел, питай в магазина (ама не им вярвай мн)

най просто е да си направиш 1 реленце което да спира акумулатора ако му падне напрежението и нямаш проблем

номера с авто акумулатор също става но разбира се никой няма как да ти го гарантира че всико ще е ок

като сяло ups с размер big tower и точно такъв акумулатор залепен за него колко ли ще издъжи 1 комп :unsure: ~16ч :bgrin:

1000вт 12/220 с PWM синусоида за 120лв :tongue не ми се вярва нещо ;)

Абе искам като спре тока, да събарям блока с рап/хип-хоп и да дразня съседите :bgrin: .

Това с реленцето е добра идея, ще видя някакви схеми дето да реагират точно на 10 или 11 волта.

Тъй че няма да са 10 часа, щото и телевизор ще работи :) .

Ми и да не е 120 лв, 160 мисля беше. Тва ще се реши впоследствие. То дет викаш и в упс има инвертор, та тоя дето е 120 лв може и да не е с чиста синусоида и той. ще видим.

тъкмо щях да ти предложа чудни 12V диодни осветления за аварийното подсвяткане и прочетох че искаш да клатиш стереоуредба. вече разбирам що не щеш да превключваш 12V а държиш да качваш на 220 и там да щракаш и да губиш доста мощност по пътя. между другото от ниските КПД-та на инвертора и на УПС-а недей да смяташ дирекно 100 AH като 10 часа работа, а по-скоро като 4.

и аз не му знам ква му е схемата на твоя UPS, но пък съм виждал включване на голям АК към прост офлайн такъв и безпроблемна работа по час и нещо без външно захранване. не е ясно за колко време се зарежда, тъй като си стои постоянно включен и си го зарежда UPS-а. между другото простите оловни акумулатори, дори и необслужваемите, поемат какъвто заряден ток им подадът и той се ограничава само от зарядното - трансформаторите и стабилизаторите.

теди, хубава приказка сте си отворили тука ;) Пиши ми на ПМ какъв ти е модела на упс-то и тоците дето ги черпиш от него и ще ти кажа как да си вържеш акумулатор да ти държи.

Не съм от локумажиите все пак ;)

Аз помня едно време Видеозона-та на Руски до Герджика идиотите от енергото ги бяха "уредили" 3 дни без ток, и за да работят хората носеха едни акумулатори от камион до друг техен обект, зареждаха го там в движение и носеха другия вече зареден на "Руски" - това им захранваше за няколко часа компютъра и осветлението. Tedy, мога да те свържа с човека който го беше изработил това на времето само не знам дали ще му се занимава с това но поне може да те светне :)

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...