fashion_m Posted March 7, 2008 Share Posted March 7, 2008 Здравейте, дойде време да си купя нов комп. Стария е вече на 8 години и е претъпкан от ъпгрейд. Не обичам да си сменям често техниката, затова ми кажете примерна конфигурация, с която да изкарам пак към 8-9 години. В днешно време колко най-много РАМ може да сложа, гледам че има дъна, които поддържат до 8 GB, но дали това е целесъобразно. За процесор съм намислил нещо от сорта на четириядрен Интел Core 2 Extreme (Kentsfield XE). Понеже тези процесори са нови, изчистени ли са от бъгове, стабилни ли са? Кажете и някое дъно, на което няма да му се надуят кондензаторите след 6-тата година. Освен това ми трябва не много голям, но бърз HDD, как стоят нещата със SATA2 има ли по-бърза технология? Общо взето, ако всичко е на макс (най-доброто на пазара), колко време мога да изкарам докато стане време за ъпгрейд и накрая смяна. Освен това що се отнася до видеокартите, как е по-добре: една но с много памет или няколко по-малки в режим SLI? Мерси. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tedy Posted March 7, 2008 Share Posted March 7, 2008 8 ГБ са напълно целесъобразни, даже ще ти се видят малко ако искаш да изкараш 8 г с тая конфигурация. Това че си изкарал с текущата толкова не значи че сега можеш да вземеш такава за следащите 8-10г. Сега нещата като че ли се развиват по-бързо отпреди години. Един приятел беше изкарал скоро около 4г. с един Пентиум 2 ГХц, а го ползва професионално, и преди година и нещо направи ъпгрейд и се оказа, че баш тогава май не беше най-удачния момент и сега пак ще прави, с нещо по-мощно. 4-ядрените са ти най-малкия проблем сега. Първо едно хубаво дъно, ако ще и по-скъпо, и един двуядрен докато събереш за 4 ядрен. Защото ако работата ти не е свързана супер професионално с нещо, за което 4 ядрен би дръпнал яко напред (какво ли би било това освен ако не си професионален и зает програмист или 3D гуру), за момента двуядрен е по-оправдано като когато паднат цените на 4 ядрените, тогава да го замениш. Не виждам смисъл да се инатиш и да искаш сега да сглобиш машина която едвда ли ще оползотворяваш и на 50%, след като след година ще можеш примерно да направиш един лек ъпгрейд дори без преинсталация. освен ако разбира се имаш 3-4000 лв да хвърлиш и не са никакъв проблем че ще дадеш едно 1000-1500 лв на вятъра. Явно другите компоненти като PSU/video не са ти първа грижа и сам можеш да се насочиш към нещо, относно рама, да, повечето дъна гледам и аз са с поддръжка до 8 ГБ, но има сървърни дъна с цени от около и над 500 лв, с поддръжка до около 48 или 64 ГБ рам. Те са даже и с по два сокета за двупроцесорни конфигурации. От едни форуми видях, че Photoshop може да получи голям boost в производителността дори на такава система, въпреки че е 32-битово приложение. Има разни оплаквания от хора с 16 ГБ рам, но общо взето се печели от кеширането на скрач дисковете му. Link to comment Share on other sites More sharing options...
fashion_m Posted March 7, 2008 Author Share Posted March 7, 2008 Най много ме притеснява РАМ-а и ХДД-то. Случвало ми се е старо дъно да не детектва модули РАМ в пълния им размер . Знам, че това зависи от чипсета... Освен това на стария ми комп ХДД-то беше много бавно, то ми бавеше целия комп. В днешно време кое е по-добре: SCSI или САТА2 Та кажете дъно и чипсет, които имат най-добри перспективи за ъпгрейд и ще детектнат всичко, което за в бъдеще им сложа. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stenli Posted March 7, 2008 Share Posted March 7, 2008 Ако си сложиш само един хaрд SATA2 почти няма да усетиш разлика в скоростта. поне при мен разлика SATA2/ATA е била в рамките на 10-15mb/sec. обаче SATA хардовете могат да се навържат вRAID масиви, които пък могат да ти вдигнат многократно скоростта -> info. ако все пак не ти се слага повече от 1 хард и не искаш да си правиш масив можеш да вземеш и такъв, който работи на 10 000rpm, но цените са малко соленички, а относно производителността не мога да кажа, понеже не съм ползвал такъв. едит: и като за последно ще подкрепя мнението на tedy, че нещата се развиват толкова бързо, че едва ли ще изкараш с една конфигурация 8 години и едва ли е оправдано да хвърляш толкова пари за компютър, но ти си знаеш. надявам се да съм бик полезен относно информацията за хардовете. Link to comment Share on other sites More sharing options...
бат Ицо Posted March 7, 2008 Share Posted March 7, 2008 Безсмислено е да се прави конфигурация, издържаща 8 години на конкуренцията. С парите дадени сега, всяка година може да си вземаш нов - топ модела от преди две години например и пак ще си по добре отколкото с 3,4,5,6,7 и 8 годишен комп. Да не говорим, че една нормална евтинка конфигурация, на която в момента тръгва Виста без бой, ще си я караш още осем години за нет и филми Link to comment Share on other sites More sharing options...
tedy Posted March 7, 2008 Share Posted March 7, 2008 Имам някои забележки . AlBundy принципно е прав за филмите, но не съвсем. Сега се появи x264 компресията, която дори на един AMD3800+ при 1080p ще лагва на моменти (освен ако не загубиш солидно време да оптимизираш всичко+кодеци и пак не е гаранция), а Виста на тоя проц ще тръгне без забележки все пак. След 8 години такива компресии ще има, че един сегашен проц ще може да декодва ... само до h264 без *много* забележки . За харддиска също не съм много съгласен, че 10-15 МБ/с разлика е нищо. усеща се. Да вметна, че за RAID ако ще се ползва вградения на дъното, е бошлаф. А свестен PCI-E такъв струва колкото едно дъно, ако не и повече. Толкова за райд . За начало SATA2 е Ок, пък и сега дисковете от 500ГБ нагоре са станали доста по-бързи. За сравнение 7200.10 серията на Seagate имат 78МБ/с sustained transfer rate (аз измерих реално към 70-75), а 7200.11 (500ГБ и нагоре, поне каквито има у нас) им дават 115 МБ/с! Разликата не е малка, нали, един такъв е почти колкото raid0 от по-старите. Тия дни ще купувам такъв и ще проверя дали и колко по-бърз е. Така че и при хардовете има голям напредък. Разлика между стария ми АТА и сследващия го САТА1 беше 25 МБ/с срещу 60 МБ/с. Разлика имаше, очевидно. Следващия ми сата2 е 75 МБ/с (както споменах), разлика имаше, но не толкова голяма. Сега с тоя 115 МБ/с определено нещата ще са доста по-добре. Иначе казаното от Stenli е така. 10000rpm си струва само ако парите не са никакъв проблем. И/или компа се ползва за професионални нужди. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stenli Posted March 7, 2008 Share Posted March 7, 2008 ами човека написа, че не иска голям хард и затова и предположих, че ще сложи нещо 200-300гб, където разликата идва 10-15mb/sec. не казвам, че не се усеща и разбира се, не ми е минавало през ум да си взима ATA. по-скоро отбелязах, че разликата няма да е кой знае колко фрапираща, защото той иска скорост, а реално няма да я получи с хард от серия 7200.10 (какъвто е и моя между другото). само да те питам с коя програма ги тестваш, защото на мен с HDTune ми дава 65.5mb/sec средно при 50mb/sec на стария макстор? Link to comment Share on other sites More sharing options...
tedy Posted March 7, 2008 Share Posted March 7, 2008 ами човека написа, че не иска голям хард и затова и предположих, че ще сложи нещо 200-300гб, където разликата идва 10-15mb/sec. не казвам, че не се усеща и разбира се, не ми е минавало през ум да си взима ATA. по-скоро отбелязах, че разликата няма да е кой знае колко фрапираща, защото той иска скорост, а реално няма да я получи с хард от серия 7200.10 (какъвто е и моя между другото). само да те питам с коя програма ги тестваш, защото на мен с HDTune ми дава 65.5mb/sec средно при 50mb/sec на стария макстор? Не е фрапираща, така е. В случая с 7200.11 обаче мисля че ще е, ще видя. Алтернативи много пред fashion_m. SCSI бидейки май най-бързите, особено в райд. Цените са солени на всичко що е качествен райд и бързина. Да каже колко пари само за хард(ове) може да отдели и какъв минимален размер дисково пространство иска, и все някой ще му каже кое е най-доброто решение. Иначе скорост аз меря в реални условия, с последователно четене от някой голям файл примерно, без да отчитам фрагментаации и т.н., обикновено с програмка, която сам си написвам набързо, или по-проста, и меря с Windowsкия perfmon, който просто ми показва с каква скорост се чете/записва в дадения момент. И чертае графика. I wse s различни файлове, за да го няма лъжовния момент с кеша. Link to comment Share on other sites More sharing options...
fashion_m Posted March 7, 2008 Author Share Posted March 7, 2008 А в днешно време какви скорости горе-долу се развиват с SCSI интерфейс? Link to comment Share on other sites More sharing options...
pazu Posted March 7, 2008 Share Posted March 7, 2008 Виж ... ако го ползваш само за нет , филми , музика и чат-пат някоя игра ... по добре се бръкни едно ... 2000 лева и си купи лаптоп . Аз направих така , преди около месец и съм адски доволен Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stenli Posted March 7, 2008 Share Posted March 7, 2008 Виж ... ако го ползваш само за нет , филми , музика и чат-пат някоя игра ... по добре се бръкни едно ... 2000 лева и си купи лаптоп . Аз направих така , преди около месец и съм адски доволен с 15 инча дисплей определено ще е много доволен за филми Link to comment Share on other sites More sharing options...
pazu Posted March 7, 2008 Share Posted March 7, 2008 Е какъв е проблема ? Познавам изроди дето си купиха покет пс-та , само за да гледат филми на тях Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stenli Posted March 7, 2008 Share Posted March 7, 2008 Е какъв е проблема ? Познавам изроди дето си купиха покет пс-та , само за да гледат филми на тях е да, прав си, има и манияци на тая тема Link to comment Share on other sites More sharing options...
tedy Posted March 7, 2008 Share Posted March 7, 2008 Остава fashion_m да сподели дали се смята за изрод. Баланс за пари/мощна конфигурация не ми се връзва с лаптоп и на мен. Съвсем друг е комфорта на desktop PC да работиш ако работиш каквото и да е по-сериозно от гледане на филми (айде, примерно с тв-аута на телевизор), или браузване. Десктоп ПЦ осван това по-лесно ще го ъпгрейдва, а дори да не ъпгрейдва, тоя лаптоп след прословутите 8 години на какво ше мяза. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stenli Posted March 7, 2008 Share Posted March 7, 2008 най-лесно ще е, ако fashion_m каже някаква сума и за какво ще се използва компютъра. така ще се кажат реални компоненти, а не да гадаем какви му са възможностите за видео, процесор или RAID масив Link to comment Share on other sites More sharing options...
Midex Posted March 7, 2008 Share Posted March 7, 2008 е да, прав си, има и манияци на тая тема За мен са глупаци, но това е друга тема... @fashion_m, на въпроса ти за скъзи-скоростите....по-добре направо виж какво казва "уики"-то за това....а ако искаш погледни и тази тема, в която аз, теди, дядо мраз и останалата дружина отново даваме 'умни' съвети за избор на процесор. Link to comment Share on other sites More sharing options...
fashion_m Posted March 7, 2008 Author Share Posted March 7, 2008 В последните години компютрите станаха нещо от днес за утре... По добре засега да си продължа с добрия стар Дюрон 750, докато изпуши щайгата. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Blade Master Posted March 7, 2008 Share Posted March 7, 2008 В последните години компютрите станаха нещо от днес за утре... По добре засега да си продължа с добрия стар Дюрон 750, докато изпуши щайгата. И аз щях да те посъветвам същото ... аз моята щайга я взех преди около 2 години за 700лв. и ъпгрейднах Рама и процесора ... а като гледам сега за 700лв. каква щайга мога да си взема направо съжалявам за парите дето сам ги дал за тази Link to comment Share on other sites More sharing options...
pazu Posted March 7, 2008 Share Posted March 7, 2008 В последните години компютрите станаха нещо от днес за утре... По добре засега да си продължа с добрия стар Дюрон 750, докато изпуши щайгата. Ако дъното е s.370 и е с 133 шина ... можеш да намериш процесорцче от 1000-1200 в рамките между 37-45 лв Link to comment Share on other sites More sharing options...
OutSider Posted March 7, 2008 Share Posted March 7, 2008 Според мен машина която да отговаря на изискването ти няма 8години в тази индустрия са адски много време.Аз лично бих ти препоръл да си вземеш някаква машинка от сорта на CPU: E8200 Ram: 2x2GB VGA: 9600GT PSU:550w Chieftec там 500гб хард някаква двд записвачка да му се радваш 2-3годинки и да го сменяш колкото и да е мъчителен процес Link to comment Share on other sites More sharing options...
tedy Posted March 7, 2008 Share Posted March 7, 2008 Като е казал "мощна" и упорито отказва да упомене колко мощна и скъпа, ще наспамя още малко с една кофигурацийка. CPU: Core2 Quad 9650/12MB/3GHz/1333 - 1900 лв MB: Asus P5E64 WS PRO, X38, LGA775, DDR3 - 490 лв (Само 8 ГБ рам поддържа за съжаление). (За 32 ГБ ддр2 при това приготви към 800 лв за дъно). RAM: 4x1GB Corsair DDR3/1800 MHz - 1600 лв (не съм видял още 2 ГБ модул ддр3 за съжаление). PSU: 2kW Topower външно (цена не видях, но приготви към 5-600 лв) HDD: 16x1TB Seagate 7200.11/32MB/Sata2 - 7000 лв за RAID5 RAID Controller: Някакъв на Areca (1220 като на дядомраз) - към 400 лв. ЕДИТ: Грешка, този е 8 канален, а на HiPoint 16-channel SATA2 е 800 лв VC: 2x BFG nVidia GeForce 8800 GTX PCIE, 768MB, HDTV + TV Out - 1600 лв за SLI Кутия: Някаква за към 500 лв сървърна. Водно охлаждане за към 1000-рка колкото да не ебез хич. По желание може и азотно. DVD - някакво като за без пари за 60 лв, има и позлатени за съответна цена. Монитор: ясно е че ще е 30" които в момента са към 3000 лв. Mouse: Logitech MX Revolution - 190 лв. По-скъпата Air е към 300 мисля, но не си струва. Пък и може да ти дойде скъпичка . Клавиатура: тва е най-евтината периферия, за към 200 лв има избор. И ето че налице имаме конфигурация, която ГАРАНТИРАНО (може да не са 8), но поне 4г. напред е много съмнително някой да те стигне и отговаря горед олу на изискванията ти. RAID-а от 16 диска трудно скоро ще те стигне някой, тва ще са близо 1.4 ГБ в секунда трансфер. Най-слабото място е изключително малкото РАМ, ама като се появят модули по 2 ГБ, ще сложиш 8 ГБ, с което гооре долу ще наваксаш донякдъе. Това удовослтвие ще ти струва към 18,600 лв, ама какво са те за тая конфигурация, все пак следващите 4 години няма да я бараш, нали тъй. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stenli Posted March 7, 2008 Share Posted March 7, 2008 ахахахахах, явно не само на мен ми писна от глупостите на тоя пич. цял ден спорим тука за хардове и процесори, а накрая реши да си остане с дурончето на 750mhz теди, ето едно добро предложение за клавиатура http://www.911.bg/a2/offers.asp?p=2657109&parent=3176 иначе конфигурацията ти е убиец едит: и за записвачка може да му туриш нещо по-квалитетно примерно нещо blu-ray ква е тая записвачка за 60лв Link to comment Share on other sites More sharing options...
OutSider Posted March 7, 2008 Share Posted March 7, 2008 теди как можа да ми причниш това какви са тези хардове сложи и няколко Mitron SSD Pro за цвят та и цената да стане по космическа Link to comment Share on other sites More sharing options...
fashion_m Posted March 7, 2008 Author Share Posted March 7, 2008 Като е казал "мощна" и упорито отказва да упомене колко мощна и скъпа, ще наспамя още малко с една кофигурацийка.CPU: Core2 Quad 9650/12MB/3GHz/1333 - 1900 лв MB: Asus P5E64 WS PRO, X38, LGA775, DDR3 - 490 лв (Само 8 ГБ рам поддържа за съжаление). (За 32 ГБ ддр2 при това приготви към 800 лв за дъно). RAM: 4x1GB Corsair DDR3/1800 MHz - 1600 лв (не съм видял още 2 ГБ модул ддр3 за съжаление). PSU: 2kW Topower външно (цена не видях, но приготви към 5-600 лв) HDD: 16x1TB Seagate 7200.11/32MB/Sata2 - 7000 лв за RAID5 RAID Controller: Някакъв на Areca (1220 като на дядомраз) - към 400 лв. VC: 2x BFG nVidia GeForce 8800 GTX PCIE, 768MB, HDTV + TV Out - 1600 лв за SLI Кутия: Някаква за към 500 лв сървърна. Водно охлаждане за към 1000-рка колкото да не ебез хич. По желание може и азотно. DVD - някакво като за без пари за 60 лв, има и позлатени за съответна цена. Монитор: ясно е че ще е 30" които в момента са към 3000 лв. Mouse: Logitech MX Revolution - 190 лв. По-скъпата Air е към 300 мисля, но не си струва. Пък и може да ти дойде скъпичка . Клавиатура: тва е най-евтината периферия, за към 200 лв има избор. И ето че налице имаме конфигурация, която ГАРАНТИРАНО (може да не са 8), но поне 4г. напред е много съмнително някой да те стигне и отговаря горед олу на изискванията ти. RAID-а от 16 диска трудно скоро ще те стигне някой, тва ще са близо 1.4 ГБ в секунда трансфер. Най-слабото място е изключително малкото РАМ, ама като се появят модули по 2 ГБ, ще сложиш 8 ГБ, с което гооре долу ще наваксаш донякдъе. Това удовослтвие ще ти струва към 18,600 лв, ама какво са те за тая конфигурация, все пак следващите 4 години няма да я бараш, нали тъй. tedy , с тази конфигурация, предвид сравнително ниските ми критерии в момента, ще изкарам не 4 а към 10-11 години, тъй като обичам да използвам всичко до краен предел, до когато е възможно. Аз изоставям един комп не когато остарее морално, а когато стане невъзможна употребата му. Може би критериите ми са се занижили в последно време заради остаряването на компа ми и може би отново ще се завишат при покупката на як комп... btw искам маняшки комп не за маняшки цели, а за дълъг живот. Просто не обичам промените. Конфигурацията, която си посочил ми харесва, но е малко скъпичка Link to comment Share on other sites More sharing options...
tedy Posted March 7, 2008 Share Posted March 7, 2008 tedy , с тази конфигурация, предвид сравнително ниските ми критерии в момента, ще изкарам не 4 а към 10-11 години, тъй като обичам да използвам всичко до краен предел, до когато е възможно. Аз изоставям един комп не когато остарее морално, а когато стане невъзможна употребата му. Може би критериите ми са се занижили в последно време заради остаряването на компа ми и може би отново ще се завишат при покупката на як комп... btw искам маняшки комп не за маняшки цели, а за дълъг живот. Просто не обичам промените. Конфигурацията, която си посочил ми харесва, но е малко скъпичка Ами тогава моят съвет е да намалим малко дисковете, вместо 16 да са 8, така с 3500 лв снижаваме. Ако монитора се внесе отвън където е $1600, още към 1000 лв по-малко. За 8 диска и Арека-та на дядомраз за 400 лв стига, значи още 400 лв надолу. Мишка, айде да е МХ1000, с 50 лв надолу. Вместо 2, да е една видеокарта, 800 лв надолу. Захрванването в случая може да снижим на 1200 вата, към 300 лв надолу. Процесора може да направим компромис с по-ниския модел който е 1700 лв. но едва ли искаш по-слаб. Т.е. общо към 5850 лв по-малко. Ако това вече ти идва слабо и вече напипахме цената около която си се ориентирал, кажи, може да покачим дисковете на 12, и да измислим някой контролер по-евтин. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.