JiMbo Posted March 9, 2008 Share Posted March 9, 2008 От тук разбрах, че трябва да се поливат с дестилирана,изворна или дъждовна вода, но според мен дъждовната вода отпада, защото докато падне от небето до земята тая какпа дъжд, за това разтояние тя минава през какви ли не кесилини от мръсният въздух над града. Поправете ме, ако греша, но мисля че преварената вода може би 10 минути, също е дестилирана вода или поне се доближава най-близко до нея и става за целта. edit: абе чудя се, тъй като вкъщи не мога да намеря нито мулци нито мухи или хлебарки, дали да не му дам някакво друго месо от вкъщи (сурово де и без кебапчета!) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aquila Posted March 9, 2008 Share Posted March 9, 2008 Aquila искам да те питам ето този съд подходящ ли е и като гледащ водата достатачно ли е ?днес му дадах разни бръмбари и божи крави .Купих си дестилирана вода както ми каза също исках да те питам колко голямо може да порастне ? Хубаво е съдът да е по-широк, така ще повишава влажноста на въздуха покрай саксията. Иначе става ей толкова голяма цък. Поправете ме, ако греша, но мисля че преварената вода може би 10 минути, също е дестилирана вода или поне се доближава най-близко до нея и става за целта.Не абе чудя се, тъй като вкъщи не мога да намеря нито мулци нито мухи или хлебарки, дали да не му дам някакво друго месо от вкъщи (сурово де и без кебапчета!) Не Link to comment Share on other sites More sharing options...
PEO Posted March 9, 2008 Author Share Posted March 9, 2008 Да и аз искам да попитам дали може нежива мръвка да му се дава (някав вид месо домашно).(аха на пурвия въпрос си отговорих вече) И абе от де зимате тая така прочута дистилирана вода?В две аптеки питам и ми викат че имат само на ампули. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aquila Posted March 9, 2008 Share Posted March 9, 2008 Както казах, месо не. Отиваш в първата бензиностанция и срещу ~80ст. си тръгваш с литър дестилирана или дейонизирана вода. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Viper Posted March 9, 2008 Share Posted March 9, 2008 Някой беше питал дали не миришат лошо тези китки поради това ,че трябва да привличат мухи и др. насекоми. Та какъв бе отговора ? Немога да го намеря . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aquila Posted March 9, 2008 Share Posted March 9, 2008 Някой беше питал дали не миришат лошо тези китки поради това ,че трябва да привличат мухи и др. насекоми. Та какъв бе отговора ? Немога да го намеря . Мухите не се привличат само от лоша миризма Тези, които продавам почти нямат доловими от човешкия нос миризми. Има сарацении, които ухаят много приятно. Link to comment Share on other sites More sharing options...
_shefa_ Posted March 9, 2008 Share Posted March 9, 2008 И аз да питам нещо. Правилно ли съм разбрал, че растението не иска умрели насекоми, а само живи? И друго - на етикета пише, че е препоръчително да се полива с дъждовна вода, докато тук се говори като да е задължително само с дъжовна или дестилирана вода? Къде е истината? Link to comment Share on other sites More sharing options...
slay Posted March 10, 2008 Share Posted March 10, 2008 Има ли проблем венерината мухоловка да си съжителства с котката ми, да не вземе да я ухапе, или пък котката да се заиграва с устите и да ги дразни да се затварят напразно @slay, не знам за котката ти, но откак си взех тази китка...кучето ми се запиля някъде, а пустата китка бая затворени усти има и докато ги изчакам да се отворят всичките... Майтапът настрана...познавам доста хора, които имат по 2-3 котки и отглеждат такива растения...тъй че няма проблем. (Midex) Link to comment Share on other sites More sharing options...
e-force Posted March 10, 2008 Share Posted March 10, 2008 И аз да питам нещо. Правилно ли съм разбрал, че растението не иска умрели насекоми, а само живи? И друго - на етикета пише, че е препоръчително да се полива с дъждовна вода, докато тук се говори като да е задължително само с дъжовна или дестилирана вода? Къде е истината? Можеш да си поливаш цветето с дъждовна или дистилирана (дейонизирана вода). Също така, можеш да го поливаш с вода от планински извори. С друг вид вода НЕ се полива! Преварена вода НЕ СТАВА. В противен случай растението ще умре. Link to comment Share on other sites More sharing options...
lokil Posted March 10, 2008 Share Posted March 10, 2008 Откъде в Пловдив мога да си купя такова растение Има тема за доставка във форума. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Midex Posted March 10, 2008 Share Posted March 10, 2008 Никой не спомена досега какво да правим с остатъците от насекомите, след като устата се отвори...явно в природата никой не ги маха, но си мисля, че заемат част от 'полезното' място за следващата жертва....та се чудя дали внимателно с пинцетка да не ги махна? Същото питам и за умрелите вече листа - да ги отстранявам ли? Освен това на моето в чинийката му сипвам изворна вода - имам периодични пътувания извън Пловдив и постоянно си пълня вода от една изворна чешма (не минерална). Ако оцелее, значи освен дъждовната и дестилираната приема и изворна вода. А някой сложил ли е ситна мрежичка между саксийката и чинийката, както пишеше в линковете (да не се оттича почвата)....аз не съм, но и не съм забелязал някакво оттичане...при положение, че не поливам отгоре... Link to comment Share on other sites More sharing options...
chistacha Posted March 10, 2008 Share Posted March 10, 2008 сипах му вода, след час всичко беше сухо това смучи вода , като адвокат пари ааааааа пак му сипах малко и сега пак няма нищо в "купичката" ,стига му толкова за тези дни Едит : Моето хубосниче засега се развива много добре ,хлебарките направо ги мачка. Вече една нова "уста" е напът да се появи (само зъбките й липсват) Баце твойта венерена мухоловка е пияница! Трябва да внимаваш да не се пропие Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aquila Posted March 11, 2008 Share Posted March 11, 2008 Никой не спомена досега какво да правим с остатъците от насекомите, след като устата се отвори...явно в природата никой не ги маха, но си мисля, че заемат част от 'полезното' място за следващата жертва....та се чудя дали внимателно с пинцетка да не ги махна? Същото питам и за умрелите вече листа - да ги отстранявам ли?Освен това на моето в чинийката му сипвам изворна вода - имам периодични пътувания извън Пловдив и постоянно си пълня вода от една изворна чешма (не минерална). Ако оцелее, значи освен дъждовната и дестилираната приема и изворна вода. А някой сложил ли е ситна мрежичка между саксийката и чинийката, както пишеше в линковете (да не се оттича почвата)....аз не съм, но и не съм забелязал някакво оттичане...при положение, че не поливам отгоре... Ако те влече, махай "плакатите", но не е задължително. Мрежа няма смисъл, този торф няма как да изтече доброволно. По принцип никое растение не трябва да се полива отгоре, а още по-малко тези. Link to comment Share on other sites More sharing options...
RaptoR Posted March 11, 2008 Share Posted March 11, 2008 Момци вече и аз съм In Da Club както се казва. Ето ги моите Сарацении: ХОП Link to comment Share on other sites More sharing options...
mobo Posted March 11, 2008 Share Posted March 11, 2008 на някой да му се е случило на мухоловката затворените усти с храна да съхнат така? на конкретното растение това се случва вече с 3 от 5те захапали усти. някакви идеи? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aquila Posted March 11, 2008 Share Posted March 11, 2008 на някой да му се е случило на мухоловката затворените усти с храна да съхнат така? на конкретното растение това се случва вече с 3 от 5те захапали усти. някакви идеи? Най-вероятно това са от най-старите листа и им е дошло времето. С какво си го нахранил? Link to comment Share on other sites More sharing options...
mobo Posted March 11, 2008 Share Posted March 11, 2008 Най-вероятно това са от най-старите листа и им е дошло времето. С какво си го нахранил? живи, омаяни от студ мухи от най-простите. но си шаваха, не са третирани с препарати или други подобни. полива се с "изворна" вода, т.е. от подпочвените води от собствена сонда без хлориране или други обработки. водата престоява по 4-5 дена на слънце в бутилка и си зеленясва надлежно, т.е. си е съвсем жива вода и аз предположих че листата са стари но притеснително е това съхнене, тъй като се получава само на напълнени усти и вече на 3 от 5 случая. ако почнат и останалите две усти да съхнат се чудя ква ли болест може да го е налазила. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Midex Posted March 11, 2008 Share Posted March 11, 2008 ..."изворна" вода, т.е. от подпочвените води от собствена сонда без хлориране или други обработки. водата престоява по 4-5 дена на слънце в бутилка и си зеленясва надлежно, т.е. си е съвсем жива вода и аз предположих че листата са стари но притеснително е това съхнене, тъй като се получава само на напълнени усти и вече на 3 от 5 случая. ако почнат и останалите две усти да съхнат се чудя ква ли болест може да го е налазила. Спокойно...и аз имам няколко изсъхнали затворени усти, но пък никнат нови (като гъби) . Но друго ми е интересно....защо ти зеленясва изворната вода, защото моята (пак изворна) я държа по няколко месеца без да има ни най-малка промяна както във външния й вид, така и във вкусовите й качества...да не би в твоята да има някакви микроорганизми...? Link to comment Share on other sites More sharing options...
mobo Posted March 11, 2008 Share Posted March 11, 2008 Спокойно...и аз имам няколко изсъхнали затворени усти, но пък никнат нови (като гъби) .Но друго ми е интересно....защо ти зеленясва изворната вода, защото моята (пак изворна) я държа по няколко месеца без да има ни най-малка промяна както във външния й вид, така и във вкусовите й качества...да не би в твоята да има някакви микроорганизми...? ами очевидно има и затова я наричам жива вода - има живот в нея всички други китки из къщата много си я харесват и уважават. Link to comment Share on other sites More sharing options...
RaptoR Posted March 11, 2008 Share Posted March 11, 2008 mobo кажи къде я държиш водата и това ще обясни ситуацията. Защото аз мога да ти покажа и как чешмяна вода си зеленясва успешно. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aquila Posted March 11, 2008 Share Posted March 11, 2008 mobo, бях казал ПЛАНИНСКА изворна. Няма нищо общо със изворна от сонда. Идеята е водата да е дейонизирана и деминерализирана. Като е планинска е минала през възможно най-малко пластове и си е почти чиста. Не виждам какъв е проблемът да си купувате дестилирана за стотинки и да си нямате ядове. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mobo Posted March 12, 2008 Share Posted March 12, 2008 правим всичко в името на експеримента. от снощи водата е сменена със купена и ще видим през следващата седмица как ще се развие хайванчето. въпроса ми беше свързан с това че само пълните и затворени усти започват да съхнат, което някак си не успявам да свържа с качеството на водата - не би ли трябвало всички листа и усти да проявяват еднакви симптоми независимо дали са отворени/затворени? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aquila Posted March 12, 2008 Share Posted March 12, 2008 "метаболизма" на затворените е съвсем друг от този на отворените. А може и да са наистина най-старите листа и да им е дошло времето. При теб започна ли да разгъва нови листа? Link to comment Share on other sites More sharing options...
JiMbo Posted March 12, 2008 Share Posted March 12, 2008 Никой не спомена, вече изсъхналите или полуизсъхнали листа трябва ли да ги отстраняваме ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Midex Posted March 12, 2008 Share Posted March 12, 2008 Никой не спомена, вече изсъхналите или полуизсъхнали листа трябва ли да ги отстраняваме ? Лично аз вече ги почистих...имаше 5-6 изсъхнали листа и внимателно ги отрязах с ножичка. Между другото...не прехранвайте растението. От четенето за грижите по него установих, че напълно му е достатъчна светлината и дестилираната вода, а насекомите се явяват като екстра към менюто му - веднъж месечено по 1 средноголямо насекомо е нормалната ситуация. А и друго искам да попитам Иво, когато намине насам - тези растения придирчиви ли са към постоянно място? Имам предвид - през деня го слагам на прозореца, за да хваща слънцето, а вечер го прибирам на хладно в другата стая....а понякога дори през деня се налага да го махна от прозореца и да го занеса пак на слънце в съседната стая...с това местене да не го повредя нещо... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.