VeSo Posted February 13, 2008 Share Posted February 13, 2008 Днес ми се появи странен проблем, почна да ми стърже вентилатора на видеокартата, погледнах го и както се върти намаля скоростта после пак дига и пак намаля, също така и картата е доста нагрята. Става въпрос за NVIDIA GeForce 6600 (256 MB) с оригиналния вентилатор си е Link to comment Share on other sites More sharing options...
alchemy Posted February 13, 2008 Share Posted February 13, 2008 Ако ти се занимава да разглобяваш вентилаторчето и да му смажеш оста със силиконова гресчица, това ще ти реши проблема за около месец - месец и нещо. Най-добре го смени с ново. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tedy Posted February 13, 2008 Share Posted February 13, 2008 Само дето аз ли нещо бъркам, или в темата няма отправен въпрос или нещо.. Има само констатация за проблем, който и дете би се сетило, че щом се е повредила джаджата, се подменя. Причина -> следствие. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamen Posted February 13, 2008 Share Posted February 13, 2008 На моята nvidia FX5600 с оригиналния вентилатор е същата работа. Едва половин година след като я взех започна да стърже, като капна масло изкарва месец-два и пак почва. И почти не охлажда. Затова най-добре сменяй вентилатора. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Midex Posted February 13, 2008 Share Posted February 13, 2008 Само дето аз ли нещо бъркам, или в темата няма отправен въпрос или нещо.. Има само констатация за проблем, който и дете би се сетило, че щом се е повредила джаджата, се подменя. Причина -> следствие. А може да е риторичен въпрос...аз така като исках да купувам преди време една пералня (без поддръжка в BG) в другия раздел, зададох риторичен въпрос за резервни части и тутакси ми беше сложен % за обаждането...не ме разбраха. Както и да е...човекът явно си пита за различните варианти за разрешение на проблема. Смазването както Сашо каза, има само временно действие и е по-скоро за закърпване на положението. Смяната е най-подходящия вариант, но ако се смени пак с такова малко бързооборотно вентилаторче, няма гаранция, че след година и то няма да започне да издава същите звуци. Смяната със скъпо охлаждане не винаги е приемлив вариант за джоба на всеки потребител. И остава вариантът "направи си сам", който ми се наложи да използвам в събота вечерта и то точно тогава, когато се събираха някакви слети празници. Тъй като не можех да чакам толкова дни...първо го смазах....но луфта в оста вече беше толкова голям, че след няколко минути пак започна да бучи. Тогава го изключих и го махнах изобщо, а на платката на най-близкия PCI слот до AGP-то (картата ми е на AGP) закрепих един сравнително голям бавнооборотен и абсолютно безшумен вентилатор, който да духа и разсейва топлината от радиатора на видеокартата. Направих тестове с натоварена графика - никакъв проблем....дебитът на въздуха духащ към радиатора даже е по-голям, отколкото беше с оригиналното малко вентилаторче на видеокартата, а на всичкото отгоре получих безплатно охлаждане и на радиаторчетата, закрепени върху паметите. Не казвам, че Весо трябва да постъпи като мен....най-добре да си купи ново охлаждане, но все пак решх да споделя още едно нестандартно решение. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tedy Posted February 13, 2008 Share Posted February 13, 2008 В България всичко е стандартно . Аз доста мразя малките дяволити вентилаторчета от 40мм надолу. Един постоянен страх ме гризеше овтътре като оставя компа сам в къщи. Затва и видеокартата ми вече е с пасивно охлаждане, и дъното е с хеатпипес. Та Весо, моя съвет е купи си видеокарта с пасивно охлаждане (демек с огромен радиатор и без внтилатор) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stenli Posted February 13, 2008 Share Posted February 13, 2008 може ли едно пасивно охлаждане да е ефективно колкото активното? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Surgul Posted February 13, 2008 Share Posted February 13, 2008 Наскоро моята 7300gt се раздрънча ужасно и се наложи да я смажа смазах я и стана по-зле след 2 дена мъки се разходих малко по фирмите и естествено не открих нищо по-така евтинко продават само едни титански охлаждания за 15-20 лв които за по-мощните карти са пълно дърво накрая в JAR за 38 лв взех един Zalman V700AlCu или нещо такова се води модела и работата заспа. Пуснах го на 1300 оборота (тих режим) и свалих 5 градуса от нормалното охлаждане при 2600 оборота не съм го пробвал но сега не се чува че има някой и макар да ме болеше сърцето заради парите сега съм доволен че ги дадох Link to comment Share on other sites More sharing options...
VeSo Posted February 13, 2008 Author Share Posted February 13, 2008 Май май утре и аз ще ида да си купя едно ново тва кара повече от 2 години, не е чак толкова зле Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.