Jump to content
BulForum.com

Compaq Deskpro

Recommended Posts

Щайгата беше транспортирана на съвсем късо разстояние с автомобил предполагам без много сътресения след, което не тръгна. На кощницата има хиляда стикера и никъде не пише точния модел. Пише само Compaq Deskpro. Серийният номер не ми помогна въобще за търсенето в сайта на прозиводителя. По мои догадки го слагам да е Compaq Deskpro EN Desktop PC P650 (процър му е РIII 650 Mhz midi tower case стандарта вертикална кутия). Пс-то преди транспортирането работеше. Сега пали светят диодите по дъното, на клавиатурата светват 3-те лапми, хардът развърта и инициализира, сд-то се чеква, процът топли, паметта и видеото (външно агп) са си наред, но видео сигнал към монитора няма. Не съм много сигурен, но май тия железа нямат биос на дъното, а на малък дял на харда ?!? В биос се влиза само с 1 (или 2-3) дискети. Тъй, та значи в началото при пускане всичко си изглежда наред търси си нещо на харда и явно не го намира след което изписква 2 къси сигнала и търси нещо от флопито - предполагам Биос. Ресетвах биос-а с джъмпера - нищо. Вадих батерията пак не ще. 2 къси зигнала означават за компак - General error, обяснение няма. Опитах да бутна без хард - не ще. Ако харда е прецакан значи няма Биос ли? Батерията на дъното е 2 пъти по-мощна и 2 пъти по-голяма образно казано от стандарните и така стара няма смисъл да търся, че ще е изтощена навярно като тая на дъното. Мъчих да свалям някакви биоси за сега поне не се справих. От всичките ми опити само от някаква диагностична дискета флопито чете, но така или иначе сигнал няма щото явно проблема е в биос. В най-добрия случай се сещам някой с подобна машина ако има да копирам някак си буутващия дял от неговия хард на моя. Ако опре въпроса за програматор няма смсъл. Всъщност това дъно моето ако има чип за РОМ-а за биос той май бил толкова оскъден, че все едно няма и няма какво да се програмира. Ми това е което мога да кажа. АКо махна видео картата си писка така както когато няма. Мониторът работи.

Намести хубаво паметта. Извади я и пак я сложи хууубаво да легне.

3 банки са (май 2х64 и 1х128). Опитах само с една същата работа. Маркови са (поне на едната видях че пише Кингстън). Вадих ги слагах ги - не ще (за сега). Иначе си мисля, че ако беше паметта според бийп кодовете за грешки на компак друг е сигналът, който трябва да се чуе. Дори сменях процесор-а (слот 1) да не би да е сменена някак си шината 66/100 и да не пали ама не е това. Процът си работи. Е пък какво толкова й стана на кошницата. Никак няма да се учудя ако причината е батерията. Т.е за да се пренесе е изключен от контактната мрежа и .... не знам....Тия кошници са разпространени и все някой се е борил с подобен проблем.

Писва ли PC-Speaker-а?

Провери процесора, може за по-сигурно да го извадиш и да го монтираш пак.

Мърляв ли е компютъра отвътре? Ако да - може да извадиш памети, видео, процесор и да осмучеш с прахосмукачка слотове, димове и сокет. След това ги включваш и пробваш пак.

Писва ли PC-Speaker-а?

Провери процесора, може за по-сигурно да го извадиш и да го монтираш пак.

Мърляв ли е компютъра отвътре? Ако да - може да извадиш памети, видео, процесор и да осмучеш с прахосмукачка слотове, димове и сокет. След това ги включваш и пробваш пак.

Писва PC-Speaker-а ама сигнала не ме устройва :), трябва да избипка веднъж а аз см написал съм как писва и какво "уж" можело да значи, това с една дума всичко. Ето линк. Аз попадам в графата 2 shot beeps. Компютър без прах няма, обаче специално и само за тоя никак не бих казал, че е чак мърляв. Има прах, но честно казано това е наи-чистия комп отвътре, който съм виждал (а аз съм виждал май малко повече от колкото трябва :laughing:). Има само 2 фана един отзад в захранването и един опред ама той е бая "ощупан" и навлизането на прах е редуцирано максимално. Процът и видеото са с пасивно масивно охлаждане. Чипсетът е стар и даже и радиатор няма. Вадих процесорът, слагах друг по-слаб. После пак стария. Захряват си. Има едни не знам как да го нарека - щифчета на дъното, на старите машини служеха да се определя ръчно шината и множителя на проца чрез съответните комбинации, ама те няма как да се щтракнат че да се променят настройките на проца. Ако все пак това стане или ще бачка на по-ниска тактова честота или ако е клокнат и не издържи въобще няма да запали. А компа си дава съвсем явни признаци на живот. Започвам пак да се замислям за видео-то (външно, мак е матрокс агп 16 мб дуал хед) да не в него дерта. Щеше ми се да тествам с някоя писиай карта да видя дали ще подаде сигнал към монитора. Някъде четох за подобен проблем и че с писиаската карта палело и после умирало ама...

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...