Jump to content
BulForum.com

Регистрираме домейни и на кирилица

Slain

Recommended Posts

BULdomain.com стартира нова за България услуга – регистрация на домейни на кирилица.

Вече всеки българин може да регистрира собствен уеб-адрес, в който присъстват думи и фрази, изписани на български, като адресите ще изглеждат по следния начин: www.домейн.com, www.поща.net. Разширенията, с които могат да бъдат регистрирани сайтове са .com и .net.

Домейните на кирилица ще улеснят значително достъпа до интернет на хората, които не знаят или трудно се оправят с чуждите езици. Същевременно това няма да попречи на чужденците да гледат българските сайтове.

Очакваме първо да се регистрират най-често използваните думи в интернет пространството, както и имена съдържащи букви, които нямат еквивалент на латиница, например като www.книжарница.com, коментира мениджърът на сайта Цветелин Йотов.

Регистрацията на домейни от този тип се осъществява до 24 часа, а стават активни в световната мрежа до 72 часа. Годишната цена за закупуване на домейн е 14.90 USD. В цената влизат услуги като URL пренасочване и e-mail пренасочване.

На 13 декември 2003 телекомуникационният гигант VeriSign Inc. обяви официално свободната регистрация на домейни, съдържащи символи, различни от латиница. BULdomain.com е единствената компания, която предоставя услугата за България към момента. Мощните хостинг сървъри в САЩ, с които разполага компанията, директно свързани с няколко високоскоростни линии, осигуряват бърз достъп до страниците както от България, така и от чужбина.

кво ша кажете по въпроса ?

аз не мисля че ще е много удобно да се пишат сайтове като www.книжарница.com,www.поща.com и т.н.

но излгежда по-добре така и като идея не е зле :)

а и поне като са го измисли вече така да го бяха направили да се влиза в сайт като напишеш примерно поща.бг,музика.бг и такива подобни.Така вече наистина щеше да е по удобно.

Хмм, ако е истина, те трябва да пренастроят поне руут сървърите да работят с такива имена :wacko: Но явно са го направили, щом вече има такива домейни..

А иначе това според мен наистина не е добра идея, как някой в Корея например ще види www.книжарница.com ? Това не разчита ли най-малкото всеки да има инсталирани кодови таблици и шрифтове за съответния език?!

tedy ,изисква да :) . но като се замислиш тази услуга май е по-скоро за удобство в тесен кръг на потребители , т.е. тези на територията на дадена страна. Едва ли идеята е да се улеснява използването на интернет от Китайци ,Корейци и тям подобни далечни за нас (най-малкото като разстояние) националности и култури :) или пък да бъдем улеснени ние , за да разработваме страници с домейни от рода hu-hai-jo.com :>

Само дето не става дума за реални домейни, а за чист редирект.... Айде проверете дали след като си регистрирате домейна е възможно да си го хостнете другаде или да го сложите на друг DNS сървър освен при тях.... едва ли...

Мощните хостинг сървъри в САЩ, с които разполага компанията, директно свързани с няколко високоскоростни линии, осигуряват бърз достъп до страниците както от България, така и от чужбина.

Не знам до колко им е вярна информацията за Верисайн - трябва да се провери, но ме съмнява... Доста време ще мине докато стане реално възможно това което предлагат - защото не трябва да го прави една компания, а да е стандарт в Мрежата... Знам само, че се работи по такъв стандарт, не знам да е приет вече.

tedy напълно си прав че тва ще пречи на хора които не са българи да отварят нашите страници.

DRAIMAN тва като идея е добро точно поради това че ще се избегнат проблеми като този

как някой в Корея например ще види www.книжарница.com ? Това не разчита ли най-малкото всеки да има инсталирани кодови таблици и шрифтове за съответния език?!

:D

Сещам се за един начин локално да си решиш проблема, ако толкова те кефи да си пишеш URL-ите на кирилица:

В HOST файла на WINDOWS-а си добави ред от вида:

ууу.яху.ком *IP-YHOO-COM-SERVER*

Би трябвало следващия път като напишеш ууу.яху.ком в адресния бар Експлодер да ти отвори www.yahoo.com - казвам би трябвало, щото не съм пробвал. Но по принцип трябва да сработи. Ако Експлодер не ти се направи на интересен и не ти каже, че формата на адреса не е правилен....

хех ov3rm4n тва ако проработи ша е доста добре :) поне малко така да има разнообразие :Р само да ми кажеш тоя хост файл на уйндоус къде да го намера :) и дали има няква опасност след едит-а му да прееба уйндоуса :)

Пусни find... Не знам на ХР къде е. Не бой се - ако се прецака нещо, просто изтрий това което си добавил - това всъщност си е обикновен текстов файл - с нотепад го бъзикаш... Но трябва да знаеш и IP-то на сървъра дето ще го "превеждаш"... Ако пробваш, пиши какъв е резултата, че ми е интересно... Не съм го правил - просто сега ми хрумна на момента, че Уин първо преглежда дали в този файл го няма IP-то и ако го няма, чак тогава "пита" DNS сървъра за съответствието - поне така е на теория....

по принцип е готино, но не е рационално, щото трябва да превключиш два пъти езика(клавиатурната подредба) за да напишеш едно www.дейбамааму.com :lol:

C:\WINDOWS\system32\drivers\etc\hosts

а иначе за да стане това, все пак не мислите ли че точно руут сървърите трябва да поддържат това, било то и редиректване?!

Домейните от второ ниво преминават през тези сървъри за резулвиране. А те са няколко по целия свят. Това трябва да се приеме като стандарт за да може един руут сървър (*root-servers.net, мисля така се казваха) да върне DNS сървърите за книжарница.com например.

Защо си мисля, че UNICODE стандарта ще е част от този нов стандарт за имената ;)

da we namerih go faila :) redaktirah to :) ako go napravi6 da se otvarq s 'яху' ne raboti oba4e ako napravi6 da se otvarq s 'yahoo' vsi4ko e 6 :)

216.109.118.70    yahoo

195.161.114.176  warez         

zasega si dobavih teq dvete sega smqtam da si naprava i za drugi saitove podobni shortcuti :) pak posle ako ima jelae6ti moga i da ka4a faila ta da go drapnete na gotovo :)

Be kvo da vi kaja,ne e losho kato ideq i 4estno kazano na men ne mi puka mnogo za koreicite...To i az kato otvorq nqkakav tehen site i kato vidq gadnoto prozor4e - Need To Download Corean Language Package ili neshto ot sorta az razbiram 4e nqma kvo da razbera ot tam...Taka ili ina4e ideqta na Dreiman si e qka ama ako toi ne se pogriji,nqma koi drug :blink: .

Защо си мисля, че UNICODE стандарта ще е част от този нов стандарт за имената  ;)

Именно - те все още ОС-овете нямат стандартизирана поддръжка на UNICODE, та какво остава за друго... Освен това, за да стане официално, трябва ICANN да го одобри, а там е трудничко - години минаха докато се одобриха домейни като .biz и .info... Скоро имаше подобен случай - някакви регистрираха домейни .usa - доколкото си спомням стана скандал и ги съдиха за измама, щото такива домейни естествено няма. За руут сървърите - ами те са "последна" инстанция - т.е. ако никой друг второстепенен сървър няма отговор за зазен адрес, тогава се прибягва до тях - те все пак са само 13 - представи си ако всичко минаваше през тях. По-скоро имат достъп до някой сървър за имена достатъчно високо в йерархията, но далеч не до руут сървърите...

...те все пак са само 13 - представи си ако всичко минаваше през тях. По-скоро имат достъп до някой сървър за имена достатъчно високо в йерархията, но далеч не до руут сървърите...

да разбира се, но руут-овете са най-високо в йерархията. Като регистрираш например my.com, никой второстепенен сървър по света не знае нищо за my.com и в този момент руут ще бъде запитан за DNS на my.com и ще бъде кешнат, например за следващите 3 дни, когато може DNS записа да бъде променен (нали все пак 72 часа е магическо число за време на обновяване в DNS) ;)

Това няма кой знае какво значение все пак, понеже това се отнася до всички DNS сървъри - те трябва да поддържат този нов стандарт за да могат да резулвират който и да е домейн на който и да е език.

Струва ми се наистина както ти каза, скоро няма да стане.

аз мисля 4е е супер неизползваема за напреднали усери на интернет. кой 6те тръгне да пи6е на БГ като е свикнал да пи6е на Енгли6. вие бихте ли го използвали? неудобно е и поради факта 4е трябжа три пъти да сменя6 клавиатурата. тва е от мен

da we namerih go faila :) redaktirah to :) ako go napravi6 da se otvarq s 'яху' ne raboti oba4e ako napravi6 da se otvarq s 'yahoo' vsi4ko e 6 :)

zasega si dobavih teq dvete sega smqtam da si naprava i za drugi saitove podobni shortcuti :) pak posle ako ima jelae6ti moga i da ka4a faila ta da go drapnete na gotovo :)

Интересно... Очаквах го това - Експлодер да откаже да приеме адреса на кирилица, въпреки, че фигурира в хост файла... И си мисля, че се сещам защо - заради някои настройки на ИЕ в регистъра на Уин... И нещо за URL кодирането на кирилските знаци ми се върти из голямата глава. Но все пак не съм сигурен. Ще го опитам когато седна утре зад Уин машина. А и си е потенциално опасно, защото се бутат регистрите, но мен поне никога не ме е било страх да се гъбаркам там - затова са бекъп-ите, нали?! ;) Ако стане - ще пусна тук описание кое как съм направил за тези, които искат да опитат.

http://www.sciam.com/print_version.cfm?art...4A8809EC588EEDF ;) което значи, че Верисайн наистина регистрират вече такива и подобни домейни - трябва май по-сериозно да се поразрови...

Така... На бързо погледнах и се получи следното:

195.161.114.176    уарез

добавено в хост файла работи, но само ако се изпише в адрес-бар-а като [http://уарез] - без http:// не ще да бачка.

216.109.118.70 яху

не действа и в двата варианта - и с http:// и без http://....

Що така - не мога да разсъждавам сега, спи ми се. Ще бъзикна регистъра по-късно днес... BTW - направи ми впечатление нещо в страницата за грешка, върната от evrocom.net сървъра, но наистина не ми се мисли сега.

ЪЪЪЪ НЕ искам да утварям нова тема но искам да питам Някой знае ли някой саит който да подаржа PHP (фодум) и да е фрии щот в някои сайтове чак сами надминават себеси за някви си 100мб и 70$ за хостинг 1година :) 10х предварително

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...