Jump to content
BulForum.com

Наредба за събиране и съхраняване на информация

samkijot

Recommended Posts

http://news.ibox.bg/material/id_172370956/

Наредба №40

интересно ми е какво мислите по въпроса ... 'щото според мен това са неща, които ясно ни дефинират какво представляваме като homo politicus т.е. отношението ни към държавната власт

Отворено писмо на FOSS

кво да мисля, връщаме се обратно към комунизма, само че тоя път няма агенти на ДС, а е малко по-съвременна технологията :angry1 мислете хубаво като гласувате, защото братят комунисти много обичат да се бъркат в личния живот на хората. правели са го преди, ще го правят и сега :lol:

в интерес на борбата срещу тероризма и по искане на Европейския съюз.

предстааш ли си

естествено, че ще е по искане на ЕС. всичко, което става тука са виновни ЕС и никой друг. управляващите ни си намериха хубав отдушник :)

Наситина е във връзка с Data Retention Act на Евросъюза, който пък е във връзка с поставените от САЩ условия - така че леко с комунистическите халюцинации хахахаха... Сега остава някой да изскочи и да обвини Костов.. Stenli излагаш се, пич... ако не си запознат по-добре не се обаждай.

А за тая наредба... Преди време като приеха аналогични мерки за мобилните обератори имаше предупреждения на къде се въри... Никой не ги чу и никой не протестира.... И ето сега - наредиха и доставчиците. Сега ще е същото. Пак кучетата си лаят и пак кервана се прави, че не се отнася за него и него не го касае... А аз себе си съм спокоен - ще ме хванат за цървулите. Знам какво да правя. За останалите (кервана)- да се оправят, като не слушат и не вдяват какво им се говори. Всеки пати от главата си.

на мен мисълта ми беше друга .... да приемем, че всички сме против подобни мярки, тук пишем, че не сме съгласни, а-у ... обаче как може да накараме тези, които се опитват да прокарат подобни хави да не изхождат от позицята на "аз държа властта, ще определям правилата както сметна за добре" .... 'щото това съм абсолютно сигурен, че е ставало, става и може да става и в други държави, само че там самото общество показва търпимост или нетърпимост тогава, когато бива засегната гражданската му свобода ....

или с две думи - к'во праваим? можем ли да направим нещо? как го правим? мен тея неща повече ме вълнуват :)

... А аз себе си съм спокоен - ще ме хванат за цървулите. Знам какво да правя. За останалите (кервана)- да се оправят, като не слушат и не вдяват какво им се говори. Всеки пати от главата си.

добре, защо ти лично изхождаш от тая позиция - "аз мога да се оправя, другите да му мислят"?

Наситина е във връзка с Data Retention Act на Евросъюза, който пък е във връзка с поставените от САЩ условия - така че леко с комунистическите халюцинации хахахаха... Сега остава някой да изскочи и да обвини Костов.. Stenli излагаш се, пич... ако не си запознат по-добре не се обаждай.

е как така в евросъюза няма такова нещо, а от нас ще искат да го направим? поне на мен ми звучи малко странно.

samkijot:

С две думи - нищо не правим. Както казах - когато въведоха тези изисквания за телекомункациите никой не реагира. Ти да си спомняш нещо? Тук там някой глас... като цяло - мълчаливо съгласие. Сега ще е същото. А защо изхождам от тая позиция ли? Ами обясних ти - защото тогава имаше предупреждения, имаше опити да се накара масата да се съпротивлява, да се защити - масата обаче си го премести от единия крачол в другия. Трябва ли да ми пука за тях тогава? Не мисля. Сега ще е същото, ще видиш. Три дни ще е новина, после Б.Б. ще изсере някой бисер и ще прати тая наредба на трета страница... и на четвъртия ден - никой няма да си спомня.

Абе Стенли, ти грамотен ли си?!? В евросъюза нямало такова нещо... Data Retention Act е точно на евросъюза. Кое ти звучи странно? Щатите първи въведха такива дивотии, после поискаха от ЕС да вземе налогични мерки. ЕС се запъна. И тогава... и тогава, драги ми смехурковци, много удобно и на време се случиха събитията в лондонското метро... и ЕС изведнъж се съгласи. И сега като страна-член от нас се иска да приложим тоя Data Retention Act.

Тия имам чувството,че се чудят каква глупост да измислят заради спорта...То бива некомпетентност ама това е върхът на сладоледа,жалко е че получават заплатите си от нашите данъци...

Задържането на данни е политика, която безпрецедентно разширява правата на полицейско наблюдение. В същото време нарушава много от инструментите, гарантиращи човешките права в Европа, като Директивите за защита на данните и Европейската конвенция за правата на човека и Конституцията на Република България (член 34).

значи ЕС хем си правят директиви за защита на данни, хем сами си ги нарушават, така ли да го разбирам? :wacko: по тази статия се подведох, че в ЕС няма такова нещо.

Смешното е, че когато посегнаха на торентите - куцо и саката рипна... сега става дума за защита на същите принципи, че и за по-големи, защото тоя път посягат не само на филчетата и музичката... Но никой не се впечатлява...

Stenli - да така го разбирай. Уловката е, че според тях данните са защитени, до колкото никой няма да записва какво сваляш или какво си чатиш. Ще записват неща от сорта на - "02.02.2008. Стенли с айпи адрес 255.255.255.255 се свързва в 12:00:45 с www.google.com. Сесията продължава 25 минути." А тъпото е че това къде ходиш и защо също е лично и следенето нарушава правата ти. Създава и предпоставки за злоупотреба... Представи си Славчо Кметчето се окаже абониран за гей сайт... какво ще стане, ако в ръчичките на някое админче на доставчика му попаднат данните кога, по кое време и колко време е прекарвал на тоя гей сайт? Сещаш ли се?

С две думи - нищо не правим. Както казах - когато въведоха тези изисквания за телекомункациите никой не реагира. Ти да си спомняш нещо? Тук там някой глас... като цяло - мълчаливо съгласие. Сега ще е същото.

...

е, все някога трябва да започне да се прави, да се реагира ... кое ни пречи, че не можем? 'щото за мен това тръгва от подобни на твоите размишления "аз ще се оправям, щото тея неща ги разбирам или ако не ги разбирам, ще ги науча/проуча ... и някак си ще се оправя. на останалите обаче не мога да помогна" ... което за мен е равносилно на приказките на един слабо интелигентен субект в градския транспорт, които много добре си спомням - "к'во да си купувам билетче, като тея там горе всичко окрадоха ... тук за някакви си 60 ст., а те там - милиони" т.е. всеки изхожда или от позицията на т.нар. "социална проприционалност", или от позицията "аз не мога да променя нищо" ...

Не си прав. Никаква връзка няма примера ти с моята реакция. Достатъчно енергия съм изхабил опитвайки се да накарам хората да разберат, че свободата им е под заплаха. Ако те не проявяват разбиране - не виждам смисъл да продължавам да се правя на Дон Кихот. Има други начини на съпротива. Твоя слабо интелигентен субект от градския транспорт, като тръгнеш да му разясняваш за какво става дума познай как ще реагира... Правилно - ще махне с ръка "Абе кво ма занимаваш, тея там отгоре окрадоха милиони ти тука за интернет ше ми говориш... аз у нас интернет не ядем." Знаеш ли колко пъти съм го чувал. Е как да ме е грижа за такива хора? Масата изхожда от позицията "аз свобода не ям". От мен да го знаеш.

само се огледай колко хора са чували изобщо за тази наредба и не само са чували, ами и са се замислили върху нещата... кофти бройка...

ами добре де, тези които виждат смисъл в това, ще се насочат към хора, на които могат да им въздействат, да ги убедят ... то няма как да стане това "всички" ... просто на мен непрекъснато ми се набиват подобни резонанси между нашето общество и една чехия или унгария да речем (за франция няма какво да се говори) ... и все повече започвам да се убеждавам, че в нас няма нищо европесйко (няма как да има, като ти никога не си преминал през една "реформация" на ценностите и нравите), а все повече е ориенталско т.е. чакаш нещата да станат, не предприемаш действия, които могат да ти довелкат неприятности, уповаваш се на "онея там горе", макар да ги знаеш, че са мекерета ... просто няма думи.

... а страха от държавата/властта не знам дали някога ще бъде преодолян. в тоя ред на мисли си спомням една случка, за която пишеше иван хаджийски (или антон страшимиров) по повод народопсихологията ни. там с две думи се казваше, че нашия народ разбира "или от бой/страх пред заплахата от бой (властта), или "ядене и пиене" (този, който ще му сложи нещо в търбуха или в джоба)

Както в повечето случай, съм съгласен с овърмен.Стадото ще си блее и преживя, а цялата ....хмх, даже не знам как да го нарека това, ще ни се изтресе.Ами да вземат да ни сложат и по една камера в тоалетните чинии, за да ни проверяват дигитално за хемороиди... :angry:

Хубавото на интернет технологиите е, че много бързо на всяко действие може да се приложи съответното противодействие. Подобни инициативи са предварително обречени на неуспех. Най-жалкото е, че Data retention методите по определение могат да бъдат прилагани само върху нищо неподозиращите обикновени хорица и нямат абсолютно никакъв ефект върху таргет групата, за която уж са предназначени - организирана престъпност, терористични групи и т.н. Ето точно това масата не може да го схване, че въпросните инициативи като тази са насочени единствено към тях. Разбира се и на този проблем може сравнително лесно и бързо да му се намери цаката, стига да има достатъчно потребителско търсене. Дори в момента някои популярни технологии като Skype използват достатъчно добри средства като 256-битови AES шифри за криптиране на трафика. Не би било никакъв проблем да се появят и доставчици на услуги (стига да има съответния потребителски интерес), предлагащи "ultimate privacy" - разпределени мрежи от сървъри в различни неутрални държави, предлагащи 100%-ва защита на трафика с използване на IPSEC VPN или подобни решения.

Не би било никакъв проблем да се появят и доставчици на услуги (стига да има съответния потребителски интерес), предлагащи "ultimate privacy" - разпределени мрежи от сървъри в различни неутрални държави, предлагащи 100%-ва защита на трафика с използване на IPSEC VPN или подобни решения.

Нали се сещаш, че това е нож с две остриета?Защото не е никакъв проблем именно тези " таргет групи" както ти ги нарече, да създадат своя си защитена мрежа и прочие, и прочие.Все пак електронната война не се води от днес или вчера.

Нали се сещаш, че това е нож с две остриета?Защото не е никакъв проблем именно тези " таргет групи" както ти ги нарече, да създадат своя си защитена мрежа и прочие, и прочие.Все пак електронната война не се води от днес или вчера.

Което пък за пореден път обезсмисля цялата тая пушилка (отново и отново), която се вдига за пореден път.

Какъв би бил успеха на това ако трафика минава през secure SSL connections (256бит)?

Никакъв. Те така или иначе биха записали че в еди колко си часа си се свързал през SSL с еди кой си сайт. И дотам.

За обикновения домашен юзър, както някой по-горе спомена, може МВР най-много да му го осмуче.

Колкото до Славчо дали посещавал гей-сайтове, знайш ли колко ме интересува, и аз мога да ги посещавам понякога от нямане какво да правя или просто ей така за сеир на някой профил. И кво?!

Нека ми засекат, че на 2.02.2008 съм се вързал с ICQ и на 2.06.2008 съм се развързал (ако държи връзката) хаха. Милиарди хора всяка секунда се връзват и развързват с десетки месинджъри, дори да не следят трафика, само обработването и анализирането на една такава информация ще изисква изчислителна мощ, която евентуално САЩ могат да си позволят, но в България това е поредния цирк.

В България големи катаклизми като зимата на '96-та и 7-ма не се очакват скоро според анализаторите, и правителството ще си изкара мандата. На следващите избори превещавам същия **й - циагните и турците с рейсовете с купени гласове ще изберат и президент и парламетн и същия разложен държавен апарат отново ще действа като преди и така занапред.

Тия дни като гледам какво става в Италия с боклука, ми става драго, че България не е най-лошото място в Европа за живеене, поне в това отношение с боклука делим последното място с друга държава хаха. Егати мафиотизирания свят.

Теб пък що те изби на политика, избори и мандати не знам... Никакво значение няма на кого е правителството - на когото и да е, ще се опитва винаги да постигне пълен контрол над всички. Това е в определението на самото понятие "власт". Тоя Data Retention Act да не е приет и наложен от цигани и турци в ЕС?! Все те са ви на устата ебати...

Примера за Славчо не си го схванал явно, щото иначе си интелигентно дете... Създава се предпоставка да се изнудват определени лица с помощта на тази информация. Както Кръстника каза - понеже терористите не са тъпи копелета, те ще си прекарат комуникациите през определените канали и ще ги хванат за пискюла на феса. Но такива като Славчо, срещу които уж не е насочена тая мярка, ще го издухат, като почнат да ги изнудват в една или друга посока с подобна информация. Хубаво е някак си да държиш политик в джобчето си, нали? Ето как ще стане.

samkijot - виждаш ли как разсъждават надсредноинтелигентните хора в България?! Ти им говориш, че им се посяга на свободата - те ти говорят, че им е през чепа и го обръщат на приказки за цигани, турци и комунисти...

П.С.

Теди, не си мисли, че това не засяга обикновените хора. Напротив. Първо - колкото повече конкретна и достоверна информация, макар и безвредна, има за теб властта, толкова по-лесно е да ти "припише" нещо в удобен за нея момент, ако й потрябва жертва. Второ - изобщо никъде не е регламентирано кой, как и при какви условия ще има достъп до тези данни, както и кой и как ще контролира тези които ги събират и съхраняват. А тези данни са не толкова "безвредни" колкото ти се струва на пръв поглед. Не на последно място - важна е посоката в която ни тласкат... Вчера поискаха данните за това с кой и кога говориш... понеже на масата й е през чепа - получиха ги. Днес искат данни за това къде "ходиш" и с кого се "срещаш" онлайн - масата пак й е през чепа... Утре ще поискат да отпадне изискването за предварителна съдебна заповед за обиск... пак като мярка за борба с тероризма и пак ще кажат "обикновените хора да не се притесняват" и пак ще има хора да кажат -"аз не праа нищо лошо, що да са притестянавам, да са притесняват терористите - аз съм съгласен да има обиски без съдебна заповед"... Щото вече ще са свикнали да разсъждават по този начин. И уж всичко се прави за по-голяма сигурност... Само дето след всички такива мерки никой не се чуства по-сигурен - напротив, изискват от теб да се откажеш от още и още свобода... Къде ще стигнем така? До момента в който ще ни имплантират чипове и ще ни следят с GPS къде ходим, какво мислим и какво ядем и какво серем?!

Пху, още ми е рано за дълбокомислие, ама земляк, колкото и да си лаем, стадото си е завряло главата в копанята и не му пука.Както казваше Митко Воев - "със сръбско, хеви метъл и гроздова ракия".Ако обаче кажеш, че тия нови мерки ще доведат до увеличение на данъците, инфлацията, шоков скок на цените на потребите от първа необходимост - стой та гледай.Щото нали тва значи купуване на техника, нови работни места, едно-друго, трето-пето, нова бюрократична верига на врата на данъкоплатеца.Ама на - дай на сганта да яде и да пие, да гледа Азис и да слуша "Великолепната ...ъъъ...шесторка" ли беше? - и са щастливи.Оф...наистина ми е мноо рано за такива неща...Приятен ден на всички.

Никога няма да мога да го разбера това поведение... Свободата е на върха на копието... нещо за което са се борили, умирали и още умират хора. Само заради принципа би трябвало да се съпротивляваме при всеки опит да се намали свободата... Свободата се ВЗИМА, не се подарява или дава... Тя е нещото което без бой не трябва да се дава. Дори без да знаем за какво става дума. Достатъчно трябва да е самото посягане към нея, без значение с какви оправдания и убеждения, за да се мобилизират за съпротива всички. Вместо това - ние почваме да разсъждаваме... да прегегляме засяга ли ни това или не... да се омаловажаваме сами и да търсим оправдание сами на тези които посягат... да се кефим как на Вуте ще му е по-зле (без да се замисляме дали на нас ще ни е добре)... да псуваме комунистите и циганите... и Костов и Царя... И на фона на всичко това - бе майната й на свободата бе, да взимат там колкото си искат от нея... И те взимат.

Знаеш ли колко абстрактно звучи това твое изказване в ушите на повечето потребители?Като го погледнат ще си кажат:"А, оня надутия пе***с пак се прави на умен, тука-мука хубави моабети ми разтяга за свободата, мен ко ме засяга, аз нали си пея националния химн на Нова година и като бием Македония на Балканските квалификации, па и аз съм си свободен, кой кво ще дойде да ми каже?!"Само дето започнаха да идват и да ни казват.И ние ще го направим, щото робското си ни е в душицата, и сме стадо...даже не стадо, ние сме една огромна ферма за бройлери/по аналогия със Васил Цонев/, където всеки го е страх да подаде глава навън от кокошарника, щото там му е топло, има храна и може да псува и цар,и бог, и отечество, и многознайковци кат нас, дето все още им пука и се мъчат да му нарушат свинстването в кокошарника, да му бръкнем в душицата и да му покажем, аджеба, че е на път да му клъцнат вратлето.Ама не!!Нека си лежи той на топло, да си бърка в носа, вечер да оножда дебелата си жена и да си вика:"Ебахти кефа, кво повече ми требва!"...

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...