Radev Posted January 31, 2008 Share Posted January 31, 2008 Прекарахме UTP кабел около 70 метра между 2 къщи като 2/3 от него е под-земята и под мазилката на къщата. Кабела Беше срязан на 1 място и го запоих, изолирах го, и след това го проверих за къси съединения. - всичко беше ок. За мрежата използвах 2 прави кабела и 1 swich/hub-става. Като свържа обаче компютъра през дългия кабел ми изписва че има връзка с хъба ама не може да намери другото PC всички съмнения падат върху дължината , възможно ли е заради нея да става тоя парадокс? Link to comment Share on other sites More sharing options...
бат Ицо Posted January 31, 2008 Share Posted January 31, 2008 Не. До 130-140 метра върви нормално. По спецификация го дават до 100 метра. Нещо не си кримпнал като хората Link to comment Share on other sites More sharing options...
Radev Posted January 31, 2008 Author Share Posted January 31, 2008 Възможно е и да не съм ги кримпнал добре. Но щеше ли да намира хъба ако някой от пиновете не дава контакт?! аз уж ги проверих с мултицета (първо дали няма късо между пиновете ,после окъсих всички пинове на входния конектор и ги проверих с мултицета дали правят връзка и всичко беше ок) Ще ги клъцна и кримповам отново, дано се получи Link to comment Share on other sites More sharing options...
Antares Posted February 1, 2008 Share Posted February 1, 2008 И двете машини ли виждат хъба, или само едната? Ако е само едната би трябвало и сам да се сетиш. Добре ли е захранен хъба? Виж си кримпването, както правилната последователност по цветове и в двата края, така и доколко добре са влезнали в RJ-тата... Link to comment Share on other sites More sharing options...
GeorgeCh Posted February 1, 2008 Share Posted February 1, 2008 Не. До 130-140 метра върви нормално. По спецификация го дават до 100 метра. Нещо не си кримпнал като хората Това е вярно, но за МЕДЕН кабел. Ако кабела е CCS (стоманено жило покрито с мед) или CCA (алуминиева сърцевина покрита с мед), то няма да прекара на 100 метра, а CCS няма да прекара и на 60. Зависи и как са настроени IP адресите на компютрите. Един до друг двата прес суича и с два къси кабела работят ли? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Radev Posted February 2, 2008 Author Share Posted February 2, 2008 Да, един до друг с двата къси кабела си работят перфектно. И двата компютъра намират хъба през дългия кабел. Хъба си има стабилно захранване. Поиграх си малко с един хъб и установих че като има някакво съпротивление или напрежение между 2 от пиновете веднага се активира порта, но няма гаранция че 3-4; 5-6 пин контактуват добре за да направи връзката. Трябваше да взема ФТП кабел а не този.... Мисля си ,че ако е заради дължината, ще одрежа дългия кабел на половината път и там ще сложа още 1 хъб. Дано се получи нещо Link to comment Share on other sites More sharing options...
Antares Posted February 2, 2008 Share Posted February 2, 2008 Виж при включени компютри как индикира хъб-а. Ако светодиодите, индикиращи връзка светят постоянно или неравномерно - това означава проблем с връзката - или кабела, или мрежовите устройства дават проблем. Мрежовите устройства не са проблем, след като комуникират нормално помежду си машините. Ако светодиодите мигат равномерно, без прекъсвания (на око - 4-5 мигвания в секунда) - това значи, че сигнала е стабилен и проблема е софтуерен. Провери снадката отново - първо дали не си объркал цветовете при снаждането. Бз-бз, з-з, бо-бо, о-о, бс-бс, с-с, бк-бк, к-к... Сините и зелените жила, както и кафявите и оранжевите на някои кабели са доста близки по тоналност и аз самия нееднократно съм ги бъркал. Виждал съм и UTP кабели, при които имаше две двойки бк,к... Също така виж дали са добре изолирани една от друга споените двойки. Добре е да я направиш наново, за всеки случай (без видим проблем при преправянето на снадка нета е тръгвал), като те съветвам да заголиш всички жила и да ги отделиш настрани (да не контактуват) и да ги снаждаш едно по едно - син със син, изолираш, бялосин с бялосин, изолираш и т.н. Но ти споменаваш, че с късите кабели компютрите са комуникирали нормално, което отваря един огромен въпрос. За хъбове не знам, но за суичове кабела трябва да е прав. И ако машините са комуникирали нормално с директна кабелна връзка - това значи, че кабела е кримпнат кръстосано. Сигурен ли си, че кабела е кримпнат право? Тоест, ако последователността на едното RJ e бо,о,бз,с,бс,з,бк,к - на RJ-то в другия край трябва да е същата последователност. 90% съм сигурен, че така трябва да се кримпне за връзка с хъб. Link to comment Share on other sites More sharing options...
GeorgeCh Posted February 4, 2008 Share Posted February 4, 2008 Трябваше да взема ФТП кабел а не този.... Това е задължително. FTP ти е най-евтиния кабел с някакво екрниране. UTP е само за локално окабеляване вътре в сгради. За навън - поне FTP. Прегледай си снадката - лоша снадка влошава много нещата и резултата е все едно си удължил кабела с 10-20 метра. С поялник не се прави. Най-добре по едно RJ на двата кабела и от Викиват си вземаш една специална снадка за RJ-45, която струва 80ст. Ако не помогне, пробвай суич на нейно място. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Antares Posted February 9, 2008 Share Posted February 9, 2008 Муфата (т.нар. "специална снадка") горещо НЕ я препоръчвам! Не захваща достатъчно стабилно RJ-тата, поема влага и връзката ще е нестабилна с нея. Освен това, ако през прекъснатия кабел върви захванването за хъба - ще се стопи за нула време. Муфата също е решение само за вътрешно окабеляване. Не си навличай повече ядове с такава глупост. Редакция: mobo Link to comment Share on other sites More sharing options...
mobo Posted February 9, 2008 Share Posted February 9, 2008 Муфата (т.нар. "специална снадка") горещо НЕ я препоръчвам! Не захваща достатъчно стабилно RJ-тата, поема влага и връзката ще е нестабилна с нея. Освен това, ако през прекъснатия кабел върви захванването за хъба - ще се стопи за нула време. Муфата също е решение само за вътрешно окабеляване. Не си навличай повече ядове с такава глупост. мдамм, така е. особено когато се пести едно просто покриване на снадката с термосвиваема средностенна тръба 23/6, която струва зашеметителните 2,50 лв/м и е едно от най-простите решения за хидроизолация на подобна връзка за външни условия. все пак съгласи се, че "специалната снадка" има най-големи шансове да запази симетрията на чифтовете и оттам да закара сигнала на по-голямо разстояние. никой не го попита дали няма някакви източници на електромагнитни смущения по трасето на връзката - например някой променливотоков захранващ кабел наоколо, някой електромотор или радиоапаратура. тези смущения не винаги успяват да се уберат от входните филтри на "хъбовете". а ако е имал късмет кабела да му е успореден в някакъв участък със силов кабел е чудно как изобщо са оцелелели тези "хъбове". а хъбове изобщо произвеждат ли се все още? мислех че отдавна схемите им се изравниха по цена и функции с тези на суичовете, поради което производството им замря... друг е въпроса защо изобщо се напъва да се ползва кабел за вътрешни инсталации във външни климатични условия, ама не щъ да коментирам много-много, щото пак ще ми обясните къф съм тъпак и че въобще не помагам за решаването на проблема. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Buster Posted March 22, 2008 Share Posted March 22, 2008 Провери си как кримпнат кабела - Antares ти е написал цветовете по стандарта. Най - често срещаната грешка при кримпването която съм виждал вече десетки пъти е когато се каже "прав" кабел да се кримпват по чифтове кабелите от двете страни а не по стандарта, което работи до 10-20 метра. При по- голяма дължина обаче линковете светят а пакетите минават само в едната посока, защото едната линия не е по усукана двойка. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.