azsum Posted January 28, 2008 Share Posted January 28, 2008 Интересувам се за дистрибуция или готово решение което да поддържа тази функция ? Засега успях единствено с pfSense, през web интерфейс, но не ми харесва разпределението на нета, голяма част от трафика минава през WAN а не през OPT1. Друг недостатък на pfSense е това, че не събира двата доставчика в обща скорост, а просто се ползват и двата. Въпроса можеше да го задам и във Linux раздела, но също така се интересувам и от хардуерно решение на проблема - рутери с 2WAN порт - мнения и препоръки за такива са добре дошли ... Link to comment Share on other sites More sharing options...
djadomraz Posted January 28, 2008 Share Posted January 28, 2008 Ако имаш опит с подобни неща пробвай с MikroTik. За хардуерни решения - забрави. Всички ефтинии ползват главно единия нет, а другия като backup. Можеш специално да настройваш routing tables но тогава винаги ще минаваш през зададения доставчик когато отваряш даден сайт а не да се балансира натоварването или да свали половината картинки през единия а другата през другия доставчик. Свестните CISCO рутери го могат и то добре ама дават ли ти се 5-цифрена сума в долари за подобна екстра? Преди време бях се засилил да си настроя един MikroTik но така и не стигнах до това да изтипосам още 1 машина тука и съответните кабели че и да си отделя няколко дена да си играя с настройките. Аз бих си пуснал и 3 доставчика ако намериш лесен начин да го направиш но до момента не ми е известно подобно решение... Link to comment Share on other sites More sharing options...
en3rgy Posted January 28, 2008 Share Posted January 28, 2008 Интересувам се за дистрибуция или готово решение всеки линукс може да прави това ако ти се занимава потърси и ще намериш как се прави колкото до но тогава винаги ще минаваш през зададения доставчик когато отваряш даден сайт а не да се балансира натоварването или да свали половината картинки през единия а другата през другия доставчик. това е положението всъщност ако се опиташ да "свали половината картинки през единия а другата половина през другия" може да имаш проблеми .. не толкова с картинки колкото примерно с пощи според мене всичко работи добре но си е доста занимавка докато стигнеш до това положение за съжаление готови решения не са ми известни , а с хардуерни такива не сам се занимавал Link to comment Share on other sites More sharing options...
azsum Posted January 28, 2008 Author Share Posted January 28, 2008 всеки линукс може да прави това ако ти се занимава потърси и ще намериш как се прави Това ми е ясно, нали тези готови решения са линукс базирани. Хубавото при тях е, че са изчистени от излишни неща, оставени са само необходимите.pfSense например е BSD базирано. Осен това са максимално опростени - лесна инсталация, Web интерфейс и т.н. и т.н. djadomraz разгледах MikroTik-а. Не видях да има Web интерфейс - може и да бъркам, а не ми се работи в конзола. Има някакво WIN приложение, но ... Link to comment Share on other sites More sharing options...
djadomraz Posted January 28, 2008 Share Posted January 28, 2008 всъщност ако се опиташ да "свали половината картинки през единия а другата половина през другия" може да имаш проблеми .. не толкова с картинки колкото примерно с пощи според мене всичко работи добре но си е доста занимавка докато стигнеш до това положение Освен поддържането на отворен сокет - нещо което няма как да стане през 2 различни места, останалото не трябва да е проблем. Света вече се е нагледал на сменящи се IP-та благодарение на AOL където от 1 и същи човек в рамките на минути могат да ти дойдат заявки от различни адреси, настрана че там са през някакви невъобразими проксита, но в крайна сметка работи. Аз поне не се сещам за причина да не може половината картинки да се свалят през единия доставчик а другата половина през другия при това едновременно. Дори да са свързани със сесии и т.н. - това си е в HTTP header-a пак не трябва да има проблеми дори през 3 доставчика да го прекараш... djadomraz разгледах MikroTik-а. Не видях да има Web интерфейс - може и да бъркам, а не ми се работи в конзола. Има си чудна програмка за Windows, която е по-добра от всеки web interface. Разбира се има и конзола. Link to comment Share on other sites More sharing options...
en3rgy Posted January 28, 2008 Share Posted January 28, 2008 Аз поне не се сещам за причина да не може половината картинки да се свалят през единия доставчик а другата половина през другия при това едновременно. има сървари които не признават "Range: bytes=" или нямат HTTP/1.0 Partial Content Link to comment Share on other sites More sharing options...
djadomraz Posted January 28, 2008 Share Posted January 28, 2008 има сървари които не признават "Range: bytes=" или нямат HTTP/1.0 Partial Content Нямах предвид да се сваля половината от една картинка през единия а другата половина през 2рия доставчик, а говорех за свалянето на цялата картинка от един доставчик а цяла друга картинка от друг доставчик. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tedy Posted January 28, 2008 Share Posted January 28, 2008 Проблем могат да се окажат огромна част от логин и секюрити на системи, които в сесията пазят и IP адреса на инициатора. Вкл. аз винаги така ги правя. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Godfather Posted January 28, 2008 Share Posted January 28, 2008 Въпросът не е дали може или не може принципно а дали си струва. Положителен ефект от load balancing на трафика се постига при значителен брой на конкурентни заявки. Няма никаква логика една отделна HTTP заявка да бъде балансирана дори и да се налага да сваля една камара съдържание като картинки, обекти и прочее (дори да се обстрахираме от споменати вече проблеми). Играта още повече загрубява например при използването на SIP/RTP трафик. Принципно при домашните мрежи не се наблюдава истински load balancing дори и да сложиш хардуер за няколко хилядарки просто защото трудно може да се изпълни условието за голям брой конкурентен трафик, генериран от една-две машини. Иначе ми е трудно да ти препоръчам лесно за използване решение, защото леснотата винаги е била последното нещо, от което съм се интересувал. Link to comment Share on other sites More sharing options...
azsum Posted January 30, 2008 Author Share Posted January 30, 2008 С pfSense стигнах до някакво приемливо решение. По-принцип след load balance не би трябвало скоростта да се сумира, но при сваляне от дата.бг се получи следното, предполагам заради броя конекции. ISP1 - 1 Мб/с ISP2 - 600 Кб/с Balance - 1200 - 1300 средно с две конекции на флашгет и 1400 - 1500 с 4 такива. При торенти не съм пробвал, като имам впечатления ще споделя. Link to comment Share on other sites More sharing options...
djadomraz Posted January 30, 2008 Share Posted January 30, 2008 По-принцип след load balance не би трябвало скоростта да се сумира, но при сваляне от дата.бг се получи следното.... Е как да не трябва да се сумира? Да не би да трябва да се ползва само единия и ако той "умре" да се премине на другия в такъв случай? Link to comment Share on other sites More sharing options...
midas Posted January 31, 2008 Share Posted January 31, 2008 И аз имам един въпрос, който май има нещо общо с този на първия пост и за това ще го задам тук. Значи аз и още един познат сме на Визио. Връзката ни към международни сървари е между 10 и 40к, зависи от времето . Но връзката между нас двамата е 2-3МБ и си мислих дали някак си не можем да съчетаем тези 20к международен в едно. Смисъл тои като не си ползва межународния аз да свалям със 2*20к, т.е. да позлвам и неговия . Единия вариянт е той да свали половината рар-чета от торента и да ми ги прати, пък аз си свалям другата половина само. Обикновенно това действа в торентлийч, но май само там защото в дургите сайтове не разделят торентите на рар-чета. Сега се замислих, че може да има някво подобрение на връзката ако двамата пуснем един торрент и го аддна като peer . Ще пробвам по-късно, но не става въпрос само за торенти. Някой ако има някакви идеи да казва Link to comment Share on other sites More sharing options...
FrAgMaKeR Posted January 31, 2008 Share Posted January 31, 2008 Връзката ни към международни сървари е между 10 и 40к, зависи от времето . Как търпиш такава скорост.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
azsum Posted January 31, 2008 Author Share Posted January 31, 2008 Е как да не трябва да се сумира? Да не би да трябва да се ползва само единия и ако той "умре" да се премине на другия в такъв случай? Не. Просто се ползват двата интернет-а. Когато падне единия от двата е отделен въпрос - продължаваш на другия. Иначе е на принципа - примерно 50К през единия 50К през другия, но не и едновременно ... ( освен ако не са няколко конекции ) Има смисъл от това, ако са няколко компютъра зад рутера и искаш равномерно разпределение на скоростта, или искаш за всеки отделен процес отделен интернет. Например торентите да си ги направиш да ти минават през LAN, а сърфирането през ADSL и т.н. В опциите при настройка на лан картите има като опция да се включат и още връзки, така че не вярвам да е проблем да се пуснат и три доставчика. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.