Xa_Xo Posted January 24, 2008 Share Posted January 24, 2008 Наскоро рещих да заделя някой лев да управя малко щайгичката. Взех видео :NVIDIA GeForce 6600 и още 2 плочки рам с които станаха общо 3 X 256 DDR. Преинстапнах и уина, и когато го включих отново за процесора вместо AMD Athlon XP 1800+ както си беше ми излиза просто: AMD Athlon XP, 1150 MHz (11.5 x 100). Няколко дена преди да преинстална бях накичил новите чаркове и всичко си бачкаше добре и промяната се усещаше, а сега с тоя процесор си е почти като преди ъпгрейда. Само за справка: уина от профешънъл го смених с хоум - може ли да е от това?? Надявам се някой да даде акъл Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yorikkk Posted January 24, 2008 Share Posted January 24, 2008 влизаш в БИОС... намираш Change FSB/Adjust FSB/FSB frequency или както е при теб и го променяш на 133... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marvin Posted January 24, 2008 Share Posted January 24, 2008 Ами влез в биоса и си направи настройките! Напр. FSB на 133 и готово. Най-вероятно и други настройки са се променили, ама като не разбираш, по-добре не ги пипай, щом работи! Edit: А, изпреварили са ме, докато пиша. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Xa_Xo Posted January 24, 2008 Author Share Posted January 24, 2008 Za na4alo sorry za latinicata, pak si slojih profesional XP i posle 6te si drapna kir. Pone mi stana qsno 4e ne e ot win-a, procesora pak e 1,15. Ina4e tova koeto mi go pisahte ve4e go bqh pro4el tuka i probval. Maksimalnata stoinost v BIOS-a e 115. Po princip BIOS-a e malko star versiq nqkade iz 2003 god. Na 110 procesora naistina se vdigna do 1,33 GHz i kompa ostana sravnitelno stabilen, no tova ne re6i problema. Predi da baram navsqkade qsno pi6e6e Athlon XP 1800+ na 1,53 a sega si e prosto Athlon XP bez nikakvi 4isla sled imeto i e nevazmojno da dostigna predi6nata proizvoditelnost. Ako na nqkoi mu hrumne ne6to drugo - da kazva. Priemam vsqkakav akal 6toto mnogo tapo mi se polu4i taka. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gorgar Posted January 25, 2008 Share Posted January 25, 2008 кви 110 фе виж къде се сменя цялата шина ( може и да е с джъмпери ) а не да го местиш с 1мгз даже и на 166 ще бачка тва животно ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yorikkk Posted January 25, 2008 Share Posted January 25, 2008 Za na4alo sorry za latinicata, pak si slojih profesional XP i posle 6te si drapna kir. Pone mi stana qsno 4e ne e ot win-a, procesora pak e 1,15.Ina4e tova koeto mi go pisahte ve4e go bqh pro4el tuka i probval. Maksimalnata stoinost v BIOS-a e 115. Po princip BIOS-a e malko star versiq nqkade iz 2003 god. Na 110 procesora naistina se vdigna do 1,33 GHz i kompa ostana sravnitelno stabilen, no tova ne re6i problema. Predi da baram navsqkade qsno pi6e6e Athlon XP 1800+ na 1,53 a sega si e prosto Athlon XP bez nikakvi 4isla sled imeto i e nevazmojno da dostigna predi6nata proizvoditelnost. Ako na nqkoi mu hrumne ne6to drugo - da kazva. Priemam vsqkakav akal 6toto mnogo tapo mi se polu4i taka. щеше да е хубаво да си кажеш дъното, ама... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mad^Jack Posted January 25, 2008 Share Posted January 25, 2008 Ако не стане с джъмпери, какво става като от биос дадеш Load Optimized Defaults? Пак ли се връща на шина 100? Имам някакъв бегъл спомен, че когато зададеш от биоса Load Safe Defaults ФСБ-то пада на 100. Когато включиш ПЦ-то има ли нещо необикновенно (например да чакаш малко повече време да ти се появи POST екрана? При вече загрял монитор имам предвид.) Пробвай да махнеш 2-те нови платки и виж дали ще се оправи или да оставиш само 2 платки. Update на BIOS?!? Clear CMOS?!? Виж в биоса в HW Monitor дали отчита нормални напрежения на процесора? Стига толкова хвърляне на боб за един ден. Кажи си цялата конфигурация и какво си опитвал за сега за решаване на проблема? Поздрави! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Xa_Xo Posted January 25, 2008 Author Share Posted January 25, 2008 Много благодаря на всички, които се отзоваха с идеи. Проблема се реши. Оказа се от неправилно поставен джъмпер (така е като барам там където не ми е работа). Вчера изтетлих един фаил с подробно упътване за дъното от сайта но производителя и намерих грешката. Поне научих нещо ново. Отново благодаря на всички Link to comment Share on other sites More sharing options...
d3Mag Posted February 3, 2008 Share Posted February 3, 2008 Значи, проблема е следния.Имам процесор AMD Athlon XP 1600+, след като си смених дъното с абсолютния боклук на "Fic"(мисля) модела е FIC KT-600 Pro, освен това, че видеокартата която е Radeon 9550 ми върви на х4 скорост (защото иначе по време на игра компютъра се рестартира), но и процесора който трбваше да работи на около 1.45 GHz, сега работи на 1.15 Ghz.Влизам в БИОС и виждам, че FSB frequency е на 110, а максималната е 132.Когато се опитам да го пусна на 111 дори след като ми изкара екрана на който Windows-a зарежда се рестартира и не може да се пусне, ако не намаля отново на 110. Нищо не разбирам, не знам тези джъмпъри нито къде са нито какво са?Нито знам как се ъпдейтва БИОС.Някой може ли да помогне? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Surgul Posted February 3, 2008 Share Posted February 3, 2008 Разгледай си книжката на дъното там е описано как да нагласиш джъмперите за да си пуснеш 133 шина. Link to comment Share on other sites More sharing options...
d3Mag Posted February 3, 2008 Share Posted February 3, 2008 Добре в книжката пише как да насторя тези джъмпери на 200MHz, 266Mhz, 333Mhz, 400Mhz.Не пише коя честота ще ми върви със 132МHz, да разбирам ли, че е максималното, т.е. 400Mhz ? Да не вземе да гръмне нещо?! Link to comment Share on other sites More sharing options...
zizirixo Posted February 3, 2008 Share Posted February 3, 2008 Добре в книжката пише как да насторя тези джъмпери на 200MHz, 266Mhz, 333Mhz, 400Mhz.Не пише коя честота ще ми върви със 132МHz, да разбирам ли, че е максималното, т.е. 400Mhz ?Да не вземе да гръмне нещо?! Да, може да гръмне! Работната честота на процесора се определя от 2 неща "множител" примерно на 1800+ е 11.5 и шина... като се умножат нещата се получава реалната честота на процесора. Примерно 11.5х133МХз (266 FSB) = 1530 MHz ... Избягвай числа различни от 133/166/200 съответно 266/333/400, защото при KT600 чипсет при не точен делител се вдига шината на PCI/AGP и може да изпука я хард, я видео!!! Не винаги шината се оправя с джъмпери, на повечето дъна това става от BIOS-a! Колегата явно доста време е изключил компа, докато качи частите и BIOS-a се е занулил! Може да пуснеш процесора и на по-восока шина, това се нарича "оувър клок" примерно процесора 1800+ (1530Мхз) може да ги пуснеш да работи на 11.5 х 200 = 2300Мхз , НО това е вредно за цялата система, задължително е да са налице много добър охладител, качествено захранване (не някойе JNC, Codegen, Delux) и т.н. ... Оувърклока си е цяла наука и е по-добре неопитните да не рискуват, защото може да изпуши нещо! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.