tracker Posted January 2, 2008 Share Posted January 2, 2008 На тази примерна снимка на задната страна на UPS без изход шуко за разклонител, възможно ли е да се направи нещо за да се включи разклонител към него? Съществува ли някакъв преходник, който да се сложи в другия край на кабела, който върви с юпиеса (дето се свързва към захранването на пс-то), за да можеш да се получи контакт шуко? Link to comment Share on other sites More sharing options...
shondll Posted January 2, 2008 Share Posted January 2, 2008 Може би тази примерна снимка ще те подсети как да стане работата с части от конрад Link to comment Share on other sites More sharing options...
tedy Posted January 3, 2008 Share Posted January 3, 2008 Че какъв е проблемът, моят отзад е същия (това е Mustek btw ).Както виждаш всеки изход има 3 дупки (жици) като средната е третата/масата, и аз съм си направил разклонител за модем/принтер и т.н. Аз лично предполагам, че третата жица упс-а просто я дава към третата на изходите. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tracker Posted January 3, 2008 Author Share Posted January 3, 2008 Може би тази примерна снимка ще те подсети как да стане работата с части от конрад Здравей! На мен точно нещо такова ми се въртеше в главата, но тъй като не съм компетентен затова и пиша тук за да получа компетентен отговор от хора, като теб които разбират. Освен това предполагам има и други лаици като мен дето ще могат да видят темата и да си обогатят познанията. В интерес на истината аз май ще взема да си я принтирам тая твойта снимка и бегом в конрада . Така се надявам да не оплескам нещо, че с тия тоци.....Иначе тя снимката подсеща супер, ама .... Че какъв е проблемът, моят отзад е същия (това е Mustek btw ).Както виждаш всеки изход има 3 дупки (жици) като средната е третата/масата, и аз съм си направил разклонител за модем/принтер и т.н.Аз лично предполагам, че третата жица упс-а просто я дава към третата на изходите. Прав си това е мустек. Снимката е съвсем произволна. Моя е друга марка, но отзад изходите са на същия принцип. Колкото и да изглежда елементарно за теб, аз не би се пробвал да си направя сам разклонител без да има някой да мен, който да ме светне , че да не взема да вържа нещо неправилно и да светна аз . Link to comment Share on other sites More sharing options...
shondll Posted January 3, 2008 Share Posted January 3, 2008 Разгеле намерих го: http://en.wikipedia.org/wiki/IEC_connector Само дето се съмнявам някой да те разбере като го наречеш така, аз подхождам описателно: "а бе като на кабел за компютър ама мъжкото" и винаги ме разбират бтв, можеш да го направиш тва и като си купиш готов разклонител и отрежеш щепсела като на негово място сложиш този, по научному С14 конектор (да де той май и tedy тва ти предлага) Аз лично предполагам, че третата жица упс-а просто я дава към третата на изходите. Само за безопасност да спомена, че при евтините UPSи освен средната жица(която е просто закон божи да не се прекъсва) и една от другитне също така си върви необезпокоявана от входа към изходите. Та извода е ясен - зависи как обърнеш щепсела фазата може и да не се прекъсне Link to comment Share on other sites More sharing options...
jozo Posted January 3, 2008 Share Posted January 3, 2008 Третата жица си е просто зануляване.Проблема е да не се объркат зануляването с другите 2 които са фаза и нула.Иначе как ще се завърти щепсела дали на единия кабел е фаза или нула едва ли е от значение все пак това е променлив ток и тук поляритет няма Link to comment Share on other sites More sharing options...
tracker Posted January 3, 2008 Author Share Posted January 3, 2008 Купувам си един С14 конектор и ще си търся някой майстор "токаджия" да извърши тази сложна за мен манипулация с фази, занулявания, обръщане на щепсели, тоци и т.н. щото ...... Link to comment Share on other sites More sharing options...
shondll Posted January 3, 2008 Share Posted January 3, 2008 Третата жица си е просто зануляване.Проблема е да не се объркат зануляването с другите 2 които са фаза и нула.Иначе как ще се завърти щепсела дали на единия кабел е фаза или нула едва ли е от значение все пак това е променлив ток и тук поляритет няма Нещо не ме разбра какво имах предвид: нали знаеш, че от трите жици само от тази с фазата ще те изтряска тока, а нулата и защитното заземяване в повечето инсталации са едно и също. Така че дори и при изключен UPS(а и при мн други уреди) фазата от мрежата пак си достига до уреда, въпреки че си мислиш че е изключен. Това се прави защото производителите явно пестят от части, от което: - ако се правиш на майстор и не си изключил от щепсела може да стане "...светнаха кат крушки..." - компа и останалите неща след UPSа реално не са защитени от токови удари при изключен UPS - принтерът ми например ако се падне да му се спре нулата при изключване на UPSь, продължава да си мига диодчето му за он. Сума ти време се чудих и дивих дали не съм получил някаква форма на перпетуум мобиле Link to comment Share on other sites More sharing options...
tedy Posted January 3, 2008 Share Posted January 3, 2008 Нещо противоречиво ми се струва това, което казваш, shondll. Не че си противоречиш ти, а по-скоро това, което казваш за принтера ми се струва в разрез с мислите ми за прекъсване на нула и фаза. Както и да включиш в тока УПС-а, като го изключиш (ако това довежда до изключване на Поне една от двете основни жици), би следвало да му спре напрежението в/у уредите. Защото последното място, до което нула и маса са на едно, са контактите по стените. Оттам нататак всичко което се включва в тях е с отделни 3-ка жици, понеже не се знае узера как ще включи в контакта, така или обратно . Пък и тук явно говорим за Offline UPS, щото онлайн такивата там си има двойна конверсия и входа не отива до изхода под никаква форма. Та ако УПС-а изключва в случая нулата, какво имаме - фаза към уреда и маса (3-та жица) към уреда. Уреда разбира се не затваря верига през масата си (3-та жица), затова ми се струва невероятно да ти свети принтера при изключване. То зависи какво значи според УПС-а изключване де. Може просто да си изключва схемите и възможността да реагира на спирания на тока, а не да изключва изходите си тотално.. Я поясни, че ми стана интересно Link to comment Share on other sites More sharing options...
tracker Posted January 3, 2008 Author Share Posted January 3, 2008 Говорете си, говорете....аз стигнах вече дъното на отчаянието от вашите приказки . Накрая ще взема да помоля shondll или tedy да вземете да ми сглобите един "преходник" като оня от първата снимката на shondll- частите ще си ги платя както и двулитровката бира (марка по избор) за "услугата" . Или пък мога да отнеса някой направен вече "преходник" втора употреба , пък вие да си сглобите нов....... Link to comment Share on other sites More sharing options...
shondll Posted January 4, 2008 Share Posted January 4, 2008 ще пробвам пак да обясня, че май от мухата стана слон : Първо да поясня, че говоря за офлайн UPS(евтините са в повечето ако не и във всички случаи такива). Под включване и изключване на юпса имам предвид чрез копчето на кутията му. Ето какво се получава: След като се прекъсва само 1та жица то ако тя е нулата както е на картинката, фазата от контакта си продължава необезпокоявана чак до уреда, без значение дали юпсът е включен (от копчето си) или не. Ако обърнем щепсела на юпса нещата стоят по-съвсем друг начин За принтера: Наистина си мигаше неограничено време - т.е не се разреждаха разни кондензатори и не беше под напрежение, схемата беше точно както на картинката, защото моя юпс съм го отварял и знам че при изключено състояние релетата напълно откачат входа от изхода. Така и не разбрах какво става(за тъпотия после принтера го развалих по други причини и не мъга да възпроизведа условията), но обясненията са ми: - имало е бъг в захранването в буквалния смисъл, ако е имало някаква хлебарка в захранването, което ми се е случвало и на компа, тя може да е "пробила" така да е затворила веригата между фазата и защитното заземяване - имало е бъг в небуквален смисъл - на повечето захранвания им слагат едни филтрови кондензатори между: преди и/или след входния грец и заземяването, може би те са давали утечки - парче уран в принтера или просто някой по етажите си е правил експериментите на митбъстърите с микровълнови печки Та затова и ми беше страшно чудно какво става, но после обърнах щепсела на юпса и принтера угасна. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jozo Posted January 4, 2008 Share Posted January 4, 2008 shondll това че на старите исталации хората вързват 3-тия край на щепсела на нулата незначи че на 3-тата клема винаги тече нула.На новите инсталации вече задължително си върви 3-ти отделен проводник.Та на такива устройства като принтери който даваш пример хич не се ползва защото тя е защитна ако избие фаза на корпус.На тея устройства като скенер, принтер корпуса е пластмасов и естествено тя си губи смисъла.Иначе на метален корпус като излезне фаза на корпус се срещат фаза и нула и гърмят бушони защото тая жица е свързана на корпуса само Ако не изключищ ЮПС-а ще светнеш като крушка само ако затвориш веригата.Много хора незнаят че спокойно можеш да си държиш фазата без да те хване ток стига да знаеш как Тая схема както си е дал ЮПС-а никога няма да се изключи ако приема че долната жица е зануляване/заземяване а другите 2 са фаза и нула.Това копче не върши никаква работа по твоята схема.Ако долната е нула а средната е зануляване хавата вече е друга. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tracker Posted January 4, 2008 Author Share Posted January 4, 2008 Моят юпиес е лайн-интерактив, демек тоя дето е между офлайн и онлайн моделите. Това ще окаже ли някакво значение при направата на "джаджата"? Link to comment Share on other sites More sharing options...
shondll Posted January 4, 2008 Share Posted January 4, 2008 Тая схема както си е дал ЮПС-а никога няма да се изключи ако приема че долната жица е зануляване/заземяване а другите 2 са фаза и нула.Това копче не върши никаква работа по твоята схема.Ако долната е нула а средната е зануляване хавата вече е друга. Извинявай ако схемата е малко грозна, но според мен ясно се виждат означенията, които всеки кадърен електротехник би разбрал по следния начин: L - live - фаза N - neutral - нула GND - ground - защитно зануляване Ако не изключищ ЮПС-а ще светнеш като крушка само ако затвориш веригата.Много хора незнаят че спокойно можеш да си държиш фазата без да те хване ток стига да знаеш как Да бе то това си важи за произволно високо напрежение, например нали знаеш ще далекопроводите се поправят(ако не са скъсани) без да се спира напрежението по тях. То добре ама домашния майстор има голяма вероятност да се подпре на стената макар и с чудесните си гумени ботушки, а пък и след като вече и кучетата научиха че защитното заземяване не се прекъсва чак до уреда, я си представи как отверката ти направи късо към корпус - хоп, и пак е нова година . Та на такива устройства като принтери който даваш пример хич не се ползва защото тя е защитна ако избие фаза на корпус.На тея устройства като скенер, принтер корпуса е пластмасов и естествено тя си губи смисъла.Иначе на метален корпус като излезне фаза на корпус се срещат фаза и нула и гърмят бушони защото тая жица е свързана на корпуса само А бе че си прав, прав си, но с някои изключения - на повечето импулсни захранвания било то за лаптопи, принтери, скенери и т.н, предполагам с цел електромагнитна съвместимост се поставят екрани около трансформаторите, свързани към заземяването, отделно че съм виждал и магнитопроводи закачени към същотото това заземяване - еми явно не е безсмислено. От друга страна има и премного устройства с метални външни части, които не са свързани към земя - сега се сещам за двдито, рисивъра, бормашината... Може би от след печката ЕЛВА уредите станаха достатъчно надеждни, за да са сигурни производителите, че не им трябва земя на корпуса, а пък заземяването си стои - т.е. служи и за друго. shondll това че на старите исталации хората вързват 3-тия край на щепсела на нулата незначи че на 3-тата клема винаги тече нула.На новите инсталации вече задължително си върви 3-ти отделен проводник. Ами аз затова бях писал "в повечето инсталации". Но къде си мислш че са свързани и двете - с големи медни колове, забити в земята под сградата. Ако ти живееш в нова къща "с три жици" свържи 1 крушка между фаза и заземяване - според мен ще светне по същия начин както и между фаза и нула - т.е. получава се същото Link to comment Share on other sites More sharing options...
jozo Posted January 5, 2008 Share Posted January 5, 2008 Извинявай ако схемата е малко грозна, но според мен ясно се виждат означенията, които всеки кадърен електротехник би разбрал по следния начин:L - live - фаза N - neutral - нула GND - ground - защитно зануляване Еми честно да тъи кажа да GND ясно си го разбрах ама другите 2 означения ми са видяха като допълнения към схемата защото са шарени.Иначе това че 2-те са нула нищо незначи, защото ти както сам каза по-надолу в този си пост какво ще стане ако подам нула на корпуса на траф който е включено заземяването а на 1 захрнващ кабел на трафа има фаза?За това казах че ясно трябва да се означи кое от тея е свързано на корпус кое не е въпреки че и 2-те са нула. Да бе то това си важи за произволно високо напрежение, например нали знаеш ще далекопроводите се поправят(ако не са скъсани) без да се спира напрежението по тях. То добре ама домашния майстор има голяма вероятност да се подпре на стената макар и с чудесните си гумени ботушки, а пък и след като вече и кучетата научиха че защитното заземяване не се прекъсва чак до уреда, я си представи как отверката ти направи късо към корпус - хоп, и пак е нова година . Да знам учил съм и техники на високите напрежения,направа на кабелни мрежи,подтсанции как се изграждат и т.н. така че си имам представа.Баща ми също е завършил ТЕТ-а при прословутия Жак Асса като мен така че сигурно се досещаш че у нас домашен майстор токаджия хич не ни трябва Иначе аз като бъркам по контактите ми е пределно ясно че нетрябва да се опирам на стената.Освен гумени ботуши имам и ръкавици за 10 000 волта ама се работи неудобно с тях.Ако отверка направи късо към корпус незнам дали си го правил но аз лично е стопих и в уплахата си хвърлих отверката А бе че си прав, прав си, но с някои изключения - на повечето импулсни захранвания било то за лаптопи, принтери, скенери и т.н, предполагам с цел електромагнитна съвместимост се поставят екрани около трансформаторите, свързани към заземяването, отделно че съм виждал и магнитопроводи закачени към същотото това заземяване - еми явно не е безсмислено. От друга страна има и премного устройства с метални външни части, които не са свързани към земя - сега се сещам за двдито, рисивъра, бормашината... Може би от след печката ЕЛВА уредите станаха достатъчно надеждни, за да са сигурни производителите, че не им трябва земя на корпуса, а пък заземяването си стои - т.е. служи и за друго. Не съм казал че идеята за самото заземяване е безмислена.При някой устройства си губи смисъла.Ето на както казваш ДВД,Телевизорите,Бормашините,ГСМ-ите са с кабели с по 2 проводника.Защо?Какт казах аз Телевизор с метална кутия не съм виждал и просто в тоя случай няма смисъл Ами аз затова бях писал "в повечето инсталации". Но къде си мислш че са свързани и двете - с големи медни колове, забити в земята под сградата. Ако ти живееш в нова къща "с три жици" свържи 1 крушка между фаза и заземяване - според мен ще светне по същия начин както и между фаза и нула - т.е. получава се същото Прав си светва Все пак земята в електротехниката се приема за нула Link to comment Share on other sites More sharing options...
jijane Posted January 6, 2008 Share Posted January 6, 2008 L e line, а не live. - в повечето случаи, да не кажа и всичките няма такова нещо като медни колове. Кола дето се забива в земята за защитно заземяване е стоманен, поцинкован. Просто не ми е ясно как ще забиеш триметров меден кол в по-твърда почва. Плюс това доброто заземяване няма нищо общо с кол, било той и меден. - няма никакви проблеми да си зануляваш контактите и да си караш без трети проводник, който в повечето случаи е трети само до таблото долу където се връзва в една обша точка с нулата. - нулата си е заземена винаги, все пак завършилите снабдяване и т.н. би трябвало да знаят как се връзва един силов трансформатор. - искам да се запозная с тия самоубийци дето ремонтират далекопроводи под напрежение.Има си мерки за безопасност, пък било и сам човек се пази. Кой ще е тоя откачалник да бърника по мрежа 220kV да речем под напрежение, ако обичате не говорете глупости. jozo недей да бараш така фазите с голи ръце, не се прави на мъж щото то един път става. Няма и да усетиш как имаш камък в подметката си и недай си боже да прескочи от там, ще бъдеш доста поопекан смелчага занапред. Тва дето се учи в университета няма нищо общо с практиката от мене да го знаеш. Аз като влизам в нащо РУ 20kV с гумени ръкавици, ботуши, гумени постелки, щанги и т.н. ме е шубе да не прескочи нещо, особено при влажно време. Момци най-трудно е да се пазиш от нещо, което не виждаш, така че внимавайте малко и се пазете сами щото не прощава. Link to comment Share on other sites More sharing options...
shondll Posted January 7, 2008 Share Posted January 7, 2008 L e line, а не live. Оставям коментара за теб: цък - искам да се запозная с тия самоубийци дето ремонтират далекопроводи под напрежение.Има си мерки за безопасност, пък било и сам човек се пази. Кой ще е тоя откачалник да бърника по мрежа 220kV да речем под напрежение, ако обичате не говорете глупости. Ами гледай повечко дискавъри да се пообразоваш, качват се на едни вишки дето клетките им са изолирани и оттам се хващат за кабела с метални куки, за да не възниква разлика в потенциалите между тях и кабела(което е всъщност опасното). Гугутките по тролейните линии работят на същия принцип Link to comment Share on other sites More sharing options...
jozo Posted January 7, 2008 Share Posted January 7, 2008 L e line, а не live.- искам да се запозная с тия самоубийци дето ремонтират далекопроводи под напрежение.Има си мерки за безопасност, пък било и сам човек се пази. Кой ще е тоя откачалник да бърника по мрежа 220kV да речем под напрежение, ако обичате не говорете глупости. jozo недей да бараш така фазите с голи ръце, не се прави на мъж щото то един път става. Няма и да усетиш как имаш камък в подметката си и недай си боже да прескочи от там, ще бъдеш доста поопекан смелчага занапред. Тва дето се учи в университета няма нищо общо с практиката от мене да го знаеш. Аз като влизам в нащо РУ 20kV с гумени ръкавици, ботуши, гумени постелки, щанги и т.н. ме е шубе да не прескочи нещо, особено при влажно време. Момци най-трудно е да се пазиш от нещо, което не виждаш, така че внимавайте малко и се пазете сами щото не прощава. shondll в случая е прав че далекопроводите се ремонтират под напрежение.Има си специални техники на високото напрежение и се работи.За другите високоволтови съоражение е друга ама за далекопроводите е така. Както казах не само в Университета съм токаджийска специалност,ами и средното съм завършил такова.Пък съм работил и като електротехник на механото и почти работихме само под напрежение защото всеки в тея училища правил инсталации и на едното място да спреш тока от другаде някъде има кабел и там има ток.Да не говоря как над черната дъска висеше един кабел и аз реших да го резна щото той седи на горната част на дъската.Оказа се че по него има ток и стопих едни резачки.Един господ знае как не се е опекал някой ученик като е бърсал дъската.Иначе това не ме праве смелчага.Винаги имам едно наум и има част страх да не ме хване тока за това гледам да внимавам много. Така е прав си че тока е много опасен защото не се вижда.Пак ще цитирам Жак Асса който казваше: "Токът е най-добрият помощник и коварният враг". Link to comment Share on other sites More sharing options...
pamporov Posted January 7, 2008 Share Posted January 7, 2008 Имаше едно -две клипчета в нет-а точно за тези които преглеждат високоволтовите далекопроводи. С хеликоптер ги качват на кабела и от там ги проверяват и после пак си ги прибират. Ако намеря линка ще го дам. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jijane Posted January 9, 2008 Share Posted January 9, 2008 Усещам, че материята специално с далекопроводите ви е доста мътна та не ми се спори. Само едно ще кажа - тука не е Дискавъри чанъл, тъка е България и ремонт и диагностика на далекопровод са две коренно разлини неща. @shondll ти хубаво ли изчете линка като го пусна? Ясно ми е , че никой от двамата не се е занимавал с високи напрежения та ако обичате спестете ми нещата как са по Дискавтри и тем подобни канали, тука е България и нещата стоят съвсем друго яче. Та някой гледащ много Дискавъри да ми обесни как се сменя носеш изолатор аджеба, щото ако е под напрежение тоя сменящия си е жив самоубиец. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pamporov Posted January 9, 2008 Share Posted January 9, 2008 Имаше едно -две клипчета в нет-а точно за тези които преглеждат високоволтовите далекопроводи. С хеликоптер ги качват на кабела и от там ги проверяват и после пак си ги прибират. Ако намеря линка ще го дам. Прочети внимателно какво съм написал - "преглеждат", а не ремонтират. Мисля че поназнайвам някои неща, не съм специалист точно по високите напрежения, но си имам представа все пак. И ако в България са непознати тези методи, това не значи че са невъзможни! Все пак клипчетата не са случайни. Амбицира ме и ще ги намеря. Нека се пообразоват и невярващите. Пък и нека не е по Дискавъри А, ето го и клипчето - Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eagle Posted January 20, 2008 Share Posted January 20, 2008 Вижте на каква статия попаднах одеве и понеже си спомних, че тука в тази тема се беше заформил спор на тема електротехника и реших да е постна тук. Може на някой да му е интересна http://schuko.hit.bg/el-prosweta.htm#schuko Link to comment Share on other sites More sharing options...
petarzzz Posted January 21, 2008 Share Posted January 21, 2008 dobre maistori kupuva6 si razklonitel s trijilen kabel reje6 6tepsela nasukva6 ednocvetno provodnicite izolira6 i si 6+ (snajda6 s power kabela na UPS) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.