Jump to content
BulForum.com

проблем с дисковото пространство

samkijot

Recommended Posts

с XP съм. размерът на дисковия дял на който е инсталирана ОС е 3,9 GB. в момента свободни са 199 МВ. махнал съм всички големи програми от този диск.на него са само XP-to,Office-a и BG pack-a(не ме питайте защо bg). използвал съм няколко "инструмента" за премахване на временни файлове(и без това ги трия излишните).изчистил съм всякакви следи/остатъци от програми, които вече не са на него.и все пак не мога да си представя какво заема толкова пространство, като изключим xp-то,драйверите за картата и за принтера.

дайте съвет как да го пичистя този диск.

преинсталацията отпада като вариант!

благодаря предварително!

п.п. при премахването на ACDSee-то се получи една аномалия(поне за мен).

before uninstall - 225 MB, after unistall - 197 MB. :confused

има ли логично обяснение?

• Replies 65
  • Created
  • Last Reply

Probvai slednoto: ot disk cleanup->more options i izbirash nai-dolnoto "remove all but most recent restore point", taka shte iz4istesh dosta ot harda

I si proveri naistina kakvo imash v temp-a kakvoto imash tam del i triabva da ti se opravi harda B)

CMexyBka, a ti za 10% free disc space pri defragmentation chuval li si?

man probva li da vidi6 da po zatyrka6 i ne6to ot sorta na

c:\Documents and Settings\Administrator\Local Settings\Temp

vinagi si go chistya, kogato mi ponamalee prostranstvoto. ;)

robvai slednoto: ot disk cleanup->more options i izbirash nai-dolnoto "remove all but most recent restore point", taka shte iz4istesh dosta ot harda

I si proveri naistina kakvo imash v temp-a kakvoto imash tam del i triabva da ti se opravi harda

i tova e praveno already

before uninstall - 225 MB, after unistall - 197 MB. :confused

има ли логично обяснение?

има един фаил в който АСDSee си пази DB-то - imagedb или dbimage или нещо от сорта - намери го и го del (понеже отдавна си цъкам само на Windows picture and fax viewer, съм забравил кой беше файла).

Горещо ти препоръчвам SequoiaViewthumbsupup.gif - ползвам я от години и съм предоволен - виждаш всичко много нагледно къде какво е. Гледам че я няма на Wareza, затова я качвам ТУК

След като разгледаш и поизтриеш боклука, ти препоръчвам да изтриеш и /Windows/Help (помисли от кога не си го ползвал) :evil

Погледни и тук: \WINDOWS\Downloaded Installations\

.... mi to za taq cel purvo se pravi error checking-a

tova sum go pravil, no ne vijdam vruzkata s problema.

1)... има един фаил в който АСDSee си пази DB-то - imagedb или dbimage или нещо от сорта ... 2)Горещо ти препоръчвам SequoiaView - ползвам я от години и съм предоволен - виждаш всичко много нагледно къде какво е. Гледам че я няма на Wareza, затова я качвам ТУК

1)iztril sum go.

2)blagodarya. shte ya probvam.

Да нямаш norton protected recycle bin?

ne, nyamam.

Един съвет: остави поне 5 ГБ за Уинодуса, суопа (добре е в отделен дял но и така става). Каквото и да прави, повече от 5ГБ едва ли ще нарастне.

Ами какво да ти кажа, има толкова много места където да погледнеш където може да има някой файлове, например интернет кеша (c:\documents and settings\{logonname}\Local Settings\Temporary Internet Files), знаеш откъде се чисти това, например веднъж с Неро-то правих копие на едно ЦД и той забрави да изтрие имидж файла от темп директорията (700МБ) и забелязах това едва след седмица :wacko:

Просто се разходи по директориите и за 10 минути ще видиш къде са ти мегабайтите.

Най-добре си спри System restore .. според мен само проблеми създава.

Това не е вярно!

Никакви проблеми не създава , а само може да оправи такива, и доста често оправя, поне на някои мои приятели, които бързо скапват машината.

Просто е хубаво да се намали използваното пространство от функцията. По подразбиране ползва мисля 12% от драйва, аз съм го дал на 4-5% най-много.

• 3 months later...

пак нещо свързано с проблема за дисковото пространството:

какви са тези "неопределени" 1.95 GB? :confused

... и мога ли да ги "прехвърля" в оперативния дял, защото все пак 2GB от 20GB не са малко и не ми се иска да си стоят(предполагам, че не се използват) така неизползвани.

Partition1.gif

...какви са тези "неопределени" 1.95 GB?...

Nai-grubo kazano tova e prazno miasto na diska ti koeto e nezaeto. Bi mogal da si dobavish tova nezaeto prostransvo kam partitiona, kadeto ti e Win-a. Samo ne sam siguren kakvo ste napravi partition magic-a po vaprosa. Ne sam eksperimentiral dali poslednia Partition Magic moze da resaizva NTFS partitioni, kakavto e tvoia. Niakoi mai tvardeshe che moze, neznam, nikoga ne sam opitval s NTFS, viz sas FAT i FAT32 sam siguren che se spravia zashtoto sam go pravil. Opitai, Partition magic ima tuk. Mai tova e poslednata versia za momenta.

Добре де от какво са се получили тези почти 2ГБ в празно и то unallocated място. Да не би да си използвал някакъв partition magic и да са се омазали нещата. Не вярвам още от самото начало на форматирането на харда да си пропуснал да ги заемеш тези гигабайти :)

Забивал ли ти е скоро компютъра, някакви проблеми имал ли си за да се появи тази мистерия

ЕДИТ Забравих да питам, как оправи предният път нещатата, да не би още тогава да са съществували тези unallocated GB's

Добре де от какво са се получили тези почти 2ГБ в празно и то unallocated място.

в интерес на истината това беше някакъв backup, който не съм го задавал аз.

pc-то е служебно. xp-то е оригинално т.е. лицензирано(а и е на български :wir ). сигурен съм, че този backup са го сложили предварително(впоследствие го открих). освен това не ми дават да го форматирам.

Забравих да питам, как оправи предният път нещатата, да не би още тогава да са съществували тези unallocated GB's

оправих го, както ми каза, за което ти благодаря със закъснение(едва си намерих темата :D )! освободи се някъде към 1GB от тези checkpoint-ове. научих нещо ново :punk

а тези 1.95 GB си ги е имало и преди, но както споменах ги забелязах впоследствие.

fon_tomov, възможно ли е да стане някой фал с този Partition Magic(към него съм се насочил засега).

fon_tomov, възможно ли е да стане някой фал с този Partition Magic(към него съм се насочил засега).

Da, vazmozno e. Ako spre toka dokato partition magic-a raboti ima veroiatnost da si batisash celia disk. Na men ne mi se e sluchvalo (slava bogu), no edin poznat imashe takav problem. Neznam kak se e opitval da opravi polozenieto, no krainia rezultat beshe zaguba na informaciata na celia disk.

E, da se nadiavame che ne si chak takav karuk :)

оправих го, както ми каза, за което ти благодаря със закъснение

Хехе :) моля

Сега пак да предложа нещо ;), защото нямам много доверие на partition magic, защото го зная какви изпълнения е правил

Пробвай с fdisk, тези 2 GB да ги направиш на ново устройство като внимавай да не зададеш буква C ili D на това ново устройство, защото C и D са NTFS и той няма да ги засече, но всичко това със системна дискета на 98

Ама май по-добре ще е да направиш merge с partition magic то това ново устройство от 2 GB какво ще го правиш, така че давай merge или там каквото беше и късмет :)

... и късмет

ще ми е нужен.

ако стане някой гаф, ще ме изхвърлят като куче от нас! :wacko:

само Partition Magic ли става за тази цел т.е. за merge? друга програмка няма ли или викате не ми и трябва?!

ГАФЪТ СТАНА!!!!!!!!!!!!!!!

моля помагайте, защото просто не знам.

направих всичко, както бе написано в ръководството. форматирах "незададения" и го merge-нах към оперативния, така че той да се появи като папка.

всичко стана, но при втория reset pc-то изобщо не зарежда т.е. нито BIOS-a, нито XP-то.

МОЛЯ ВИ ПОМАГАЙТЕ, защото положението в къщи е пред III световна война!!

не си спомням, но май active беше само единия дял и това не беше C:

каква беля съм направил?

п.п. на модераторът, който ми затвори темата - погледни ми двата post-a в тази тема и ще се досетиш, защо съм отворил нова. въпроса е прекалено належаш и си позволих "атака на фронта" ;)

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...