Jump to content
BulForum.com

Забиване на компютър

Recommended Posts

Компютъра ми много често както си гледам форумите или си седи и нищо не прави забива. Еи така просто по някое време се шашардисва тотално и каквото и да правя неще да го изпълни. Не иска да отвори даже и таск мениджъра!! Това се случва само когато се натоварва минимално. Мога само да си движа мишката и нищо повече!!! Някакви идеи как мога се справя с този проблем :confused

Вирус, затлачен/повреден Windows, някой драйвер се е*ава.

Има доста вероятности, дори нещо с хардуера.

Пиши какви мерки си взел и какво си проверил.

Вирус, затлачен/повреден Windows, някой драйвер се е*ава.

Има доста вероятности, дори нещо с хардуера.

Пиши какви мерки си взел и какво си проверил.

ами не съм взел никакви мерки защото нямам си на представа какъв е проблема но еи сега ще пусна антивирусната спай уера и ще кажа

Преинсталирай Windows. Би трябвало да помогне. Ако е стара ОС и е наблъскана с програми, нищо чудно да забива по този начин. За всеки случай може да опиташ със скан или дефрагмент, че да олекотиш малко хард-диска. Съмнява ме да се получи, но все пак говорим за спестяване на преинсталация на операциона система.

Ако не ти се преинсталира или имаш прекалено много програми и настройки - направи упражнение #1 както съм обяснявал нееднократно в подобни теми - потърси в темата за вирусите че не ми се дават подробните обяснения още 1 път кое кога и как да направиш че в противен случай всичко друго ще е загуба на време.

и на мен едно време ми праише така ама нещо ми се беше преебало дъното смених го и процесора и твърд диск абе сичко без видео карта и се оправи. Ама помна ,че дъното беше издъхнало

добре де и все пак какво прави че пак стигаме до гадаенето с карти или хвърляне на боб за да разберем какво точно се случва след като си сложил новата видеокарта :)

тра ла ла ... който не чете после ей такива простотии ръси - разбрал недоразбрал..... :) не е лесно ... :)

аааа ъъъъъ... абе не ми обръщай внимание. Нещо ми се омешиха нещата в главата и докато съм писал горния пост май говорех и по телефона. Sorry нещо не съм в час и пиша глупости :)

вземи си един лайв линукс ( на CD )

и поработи с него

виж дали пак ще рестартира

ако да

най-вероятно лошо охлаждане

ако не

най-вероятно си за нов win

Едит:

djadomraz обичаш да се заяждаш винаги :)

писал съм "най-вероятно"

• 3 weeks later...

Ами не съвсем по темата, но според мен djadomraz се е нагледал на глупости и наслушал на "ами той един приятел дето разбира"... Затова и тонът му е такъв.

Иначе и Аз мисля, че е гадинка.

• 3 months later...

пиша тук, щото вече нямам нерви, а и нямам време да се ровя .... ако има подобна тема, се извинявам предварително

значи .... както винаги ми натресаха един комп и аз тъй като не мога да отказвам, обещах да го "погледна". бил е на win98 до сега и е правил някакви проблеми.

тръгнах да му инсталирвам XP. независимо дали е XP с интегриран SP1 или SP2, по време на самата инсталация много пъти забива и трябва да започвам инсталацията от начало. както и да е ... някак си успявам да му инсталирам с SP1 (не знам що така, ама с SP2 нещо не ще да ходи до края). та ... след инсталацията въпросните забивания продължават и в windows-ка среда ....

първи вариант - харда. не е от него. сканирах го за лоши сектори и не откри.

втори вариант - паметта. същата работа. наред си е.

ся за дъното ... не знам как да проверя дали не е от него :huh:

иначе за нещо софтуерно ... не мисля, че е от програма или дори os-a.

идеи?

...ся за дъното ... не знам как да проверя дали не е от него :huh:

Може поне да го огледаш за бременни елементи. Провери му температурите и виж дали няма Лабави кебели.

идеи?

Да, обясняваш им къде се намира най-близката кофа за боклук, че сиренето е с пари и че труда по оправянето (без никакви гаранции още колко време ще работи) ще струва почти колкото един нов компютър и д се спасяват.

Като идеш да ти оправят колата според теб как стои въпроса с частите и труда? Защо се смята че компютрите трябва да са хем без пари хем като се скапе нещо ти да си загубиш 3 дена за да го оправиш. Като идеш при някой познат автомонтьор дали ще ти вкара колата в канала и ще се занимава да ти я оправя 2-3 дена за без пари? На мен последно към 150 кинта за 1 ден труд ми взеха, отделно частите...

Явно щом е правил проблеми и с 98, сегашните проблеми са свързани с това.

Не знам как и с какво си тествал и за колко време харда и мемтест-а, но причини могат а бъдат и видеокарта, или някой друг вграден или не, компонент, като звуоква/лан/друга карта.

Пробвай да разкараш първо всички pci/isa карти от дъното, виж за подути кондензатори, и от BIOS изключи де кво можеш като портове и вградени звуци алабала. И пробвай пак. Виж и видеото да не грее.

И прбвай с опцията Plug-n-Play OS, нормално трябва да е на No, но на Yes може да помогне, може биос-а да вегетира.

Да, обясняваш им къде се намира най-близката кофа за боклук, че сиренето е с пари и че труда по оправянето (без никакви гаранции още колко време ще работи) ще струва почти колкото един нов компютър и д се спасяват.

Като идеш да ти оправят колата според теб как стои въпроса с частите и труда? Защо се смята че компютрите трябва да са хем без пари хем като се скапе нещо ти да си загубиш 3 дена за да го оправиш. Като идеш при някой познат автомонтьор дали ще ти вкара колата в канала и ще се занимава да ти я оправя 2-3 дена за без пари? На мен последно към 150 кинта за 1 ден труд ми взеха, отделно частите...

помагам на приятели и роднини. в случая е последното, така че ...

Явно щом е правил проблеми и с 98, сегашните проблеми са свързани с това.

Не знам как и с какво си тествал и за колко време харда и мемтест-а, но причини могат а бъдат и видеокарта, или някой друг вграден или не, компонент, като звуоква/лан/друга карта.

Пробвай да разкараш първо всички pci/isa карти от дъното, виж за подути кондензатори, и от BIOS изключи де кво можеш като портове и вградени звуци алабала. И пробвай пак. Виж и видеото да не грее.

И прбвай с опцията Plug-n-Play OS, нормално трябва да е на No, но на Yes може да помогне, може биос-а да вегетира.

... pc-то е сравнително старо. купувано някъде 2002

значи на pci има само една лан карта ... и без нея, и с нея пак е същото положение т.е. забива си.

видеото не грее ... не мисля, че е от него.

ся, има една особенност, която ми направи силно впечатление ... на pc-то има 2 оптични устройства. един cd-rom и една писачка, която преди да се сложи на машината (беше на друга) за проба, си работеше нормално. когато обаче на едно от двете оптични устройства се вкара диск и системата се опита да го разчете, os-а рестартира :huh: ... ако устройството се откачи, компа изобщо не може да boot-не от харда, което за мен е супер странно. пробвал съм и с отделни интерфейсни кабели - за харда и за cd-rom-а, пак същата хава.

помагам на приятели и роднини. в случая е последното, така че ...

Именно именно. Като ти тръгне славата че не ти се занимава да оправяш боклукчавите им компютри а ги пращаш да си взимат нови - разбира се след любезни обяснения а не грубо от сорта "ай глей си работата остави ме на мира и си купи нов компютър, махни го тоз боклук" - така освен да ти се разсърдят и да те заклеймят като неразбиращ друго няма да стане... аз им обяснявам къде е проблема и защо даже да го оправим няма да реши за дълго и скоро пак ще дойдат и най-добре да се вземе нов и хората разбират... това ако беше твой компютър как щеше да постъпиш? Ако беше мой - точно в първата кофа и bye bye - мразя да си губя времето със смотан хардуер особено такъв дето струва има-няма и 50-60лв най-вече защото даже днес да го оправя, утре ще изскочи друго и само ядове...

А след като WinXP/2000/NT дава сини екрани докато се инсталира - направи си труда и виж какво му пречи и къде той смята че е проблема и съответно сменете въпросното нещо (дъно, памет, видеокарта, каквото там). Ако това като го смениш се оправи - щракай с пръсти, ако не - както казах - кофи за смет има много..... :bgrin:

на pc-то има 2 оптични устройства. един cd-rom и една писачка, която преди да се сложи на машината (беше на друга) за проба, си работеше нормално. когато обаче на едно от двете оптични устройства се вкара диск и системата се опита да го разчете, os-а рестартира :huh: ... ако устройството се откачи, компа изобщо не може да boot-не от харда, което за мен е супер странно. пробвал съм и с отделни интерфейсни кабели - за харда и за cd-rom-а, пак същата хава.

Тъй като гледам най-вероятния кандидат е дъното. Това да не може да boot-не от харда е меко казано странно. Освен boot sequence да е нещо омазано и затова да търси в продължение на 5-10минути CD ROM-a преди да прецени че ще стартира от диска друга идея нямам.

Друг вероятен кандидат е захранването въпреки че не бих заложил на него. Но при всички положения машина взимана 2002-ра вероятно е Celeron на 1Ghz или нещо от сорта помня че тогава P4/1.6ghz беше върха на сладоледа а сега подобни машинки струват по има-няма 100лв, което абсолютно потвърждава горенаписаното от мен за боклуците :)

никъде не съм споменавал за син екран :huh: ... иначе позна - процесора е 1.1ghz/duron

за ся се отказвам, щото просто нямам нерви да се занимавам

никъде не съм споменавал за син екран :huh: ...

Верно не си, но пък под забива инсталацията аз това разбрах. Ако забива като в смисъл ей така замръзва и нищо не става - стои си 1 и също на екрана и не мърда значи работата е още по-зле отколкото съм си мислел

иначе позна - процесора е 1.1ghz/duron

Дървон както се изразяваше един познат. При това положение може и процесора да е заминал - тези не се славеха като особено надеждни, да не говорим че по онова време най-големите "печки" бяха АМД-тата, оттогава такива рекорди не е имало.

Помня че бях в магазина на Ресет и гледам USB-лампичка, USB-вентилатор, гледам и се хиля и го питам, добре а нещо за подгряване на кафето нямате ли за USB, той вади един athlon и вика - абе ще го пригодя някак да му пусна захранване - ей ти кАтлонче :bgrin:

Последно имах такъв проблем с дефектна памет... наистина проц-а може да се сдухал. Дошло му е времето...

... наистина проц-а може да се сдухал. Дошло му е времето...

а то това как може да се установи със сигурност? :unsure: .... без да търся друг и да го сменям :P

На мен ми смърди от дъното... IDE контролерите може би не са в час, за да прави такива проблеми. Провери все пак за конфликтираща оптика, като последователно изключваш едната, другата, разменяш контролера, на който са включени и проверяваш за повторение на проблема. Аз лично така бих постъпил...

С какво си тествал за проблеми? Hirens? Ако не - съветвам те да си набавиш един Hiren's Boot Disk и да ползваш Memtest-а от него...

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...