Slain Posted December 27, 2007 Share Posted December 27, 2007 оффф изключих старата от биоса и дадох да търси на външна карта ,а не тази от дъното и я засече само не знам в биоса кояот от 3-те опции за външна карта е най-добре да се избере...мерси за помощта ще се оправя вече :Р Link to comment Share on other sites More sharing options...
basten Posted December 27, 2007 Share Posted December 27, 2007 Ами и за мен драйверите на нВидиа са по-читави.Винаги съм бил на нВидиа и аз се подлъгах и реших да мина на АТИ нали са "по-добри".Та имах Гигабайт Х1600 Про и след като си инсталвах драйверите ставаше така че като пусна някоя игра компа ми се рестартира от тях.Оказа се че трябвало допълнително да слагам някви си Нетфреймуорк пък незнам какви други драйвери от незнам си там къде сваляне за да ми вървят игрите.Да не говоря че ми трябваше инжинерска диплома да подкарам стария ми монитор на 85 херца,защото вътре в настройките на самата карта от драйверите ми слагаше автоматично някакво ограничение на 75 херца незнайно защо.Докато която и да ми е била карта на нВидиа само съм слагал драйверите от диска, от сетингсите си настроя честотата на монитора и пускам да играя игри.Не случайно и сега си взех 8600 ГТ и лично аз не бих си взел повече АТИ ако ще 15 000 пъти да е по-производителна. Toва не е проблем на драйвърите, това е: 1) Изискване на майкрософт относно драйвърите... щеш не щеш и в нВидиа ще го сложат /ако искат пълна сертификация под виста/. 2) Написано е с големи букви на сайта им, че ти трябва. А за монитора не мога да коментирам... звучи ми фантастично. Най-вероятно въпросните 85Хц не са реални 85Хц. Спомням си навремето хората пишеха моднати драйвъри за монитори, които да им вдигат херците (с 5 макс 10 хц, смях). Така и не можах да седна на монитор с моднати драйвъри да видя има ли разлика. Ако си с PN TFT матрица, хич не си мисли че виждаш повече от 60Хц. Тези матрици работят на толкова ако ще и 200 да им зададеш. Отзад си бачкат на 60, а от пред се симулират нещата, така че да излгежда че е повече (т.е. реално матрицата отзад си работни на 60хц във абслолютно всички случаи - от 60 до колкото уж може монитора). Твоя случай ми прилича на приказката - "на крива ракета, космоса и виновен". И такова нещо като по-добра марка няма. Има по-добро за парите си... Това че между въпрсоните 2 модела ати-то излиза по-добро като цена-производителност, хич не значи, че във всички сегменти на пазара е така. Примерно твоето 8600ГТ е за предпочитане пред 2600ХТ. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jozo Posted December 27, 2007 Share Posted December 27, 2007 Toва не е проблем на драйвърите, това е:1) Изискване на майкрософт относно драйвърите... щеш не щеш и в нВидиа ще го сложат /ако искат пълна сертификация под виста/. 2) Написано е с големи букви на сайта им, че ти трябва. А за монитора не мога да коментирам... звучи ми фантастично. Най-вероятно въпросните 85Хц не са реални 85Хц. Спомням си навремето хората пишеха моднати драйвъри за монитори, които да им вдигат херците (с 5 макс 10 хц, смях). Така и не можах да седна на монитор с моднати драйвъри да видя има ли разлика. Ако си с PN TFT матрица, хич не си мисли че виждаш повече от 60Хц. Тези матрици работят на толкова ако ще и 200 да им зададеш. Отзад си бачкат на 60, а от пред се симулират нещата, така че да излгежда че е повече (т.е. реално матрицата отзад си работни на 60хц във абслолютно всички случаи - от 60 до колкото уж може монитора). Твоя случай ми прилича на приказката - "на крива ракета, космоса и виновен". И такова нещо като по-добра марка няма. Има по-добро за парите си... Това че между въпрсоните 2 модела ати-то излиза по-добро като цена-производителност, хич не значи, че във всички сегменти на пазара е така. Примерно твоето 8600ГТ е за предпочитане пред 2600ХТ. 1.Съгласен съм щом е изискване на Майкрософт. 2.Къде е казано че като си купил тяхна карта и трябва да тръгна да им чета сайта?Пък и нали като са ми е продали тая карта имам диск и като знаят че е така защо не са записали въпросните работи на диска?Аз както казах като съм си бил на нВидиа бутам диска,слагам драйвери и бягай да играеш.Хич не съм си и помислял че трябва да си играя с какви ли не работи ако имам АТИ. Монитора си ми беше тогава обикновенно ЦРТ 17" Дел и подържаше спокойно на 1024 Х 768 100Херца аз си го карах на 85.Незнам как ставаше това преди ама ставаше че ми праска ограничение.Сега като съм с ЛСД ми е ясно че реално си е на 60 Херца и за това не го пускам на повече защото файдата е 0 както каза. А относно 8600ГТ го взех защото много дертове брах с това АТИ.Дори и 2600ХТ да беше по-добро както казах пак щях да взема нВидиата.Това е въпрос на вкус тествах веднъж другата марка и нямам намерение да е пробвам пак. Link to comment Share on other sites More sharing options...
lord_darth_vader Posted December 28, 2007 Share Posted December 28, 2007 2.Къде е казано че като си купил тяхна карта и трябва да тръгна да им чета сайта?Пък и нали като са ми е продали тая карта имам диск и като знаят че е така защо не са записали въпросните работи на диска?Аз както казах като съм си бил на нВидиа бутам диска,слагам драйвери и бягай да играеш.Хич не съм си и помислял че трябва да си играя с какви ли не работи ако имам АТИ. NET Framework е изискване за да работи Catalyst Control Center и няма нищо общо с драйверите и проблемите които си имал в игрите. Може да сложиш само драйверите и пак да играеш. Но няма да можеш да изполуваш софтуера на ATI за настройка на видеокартата. Но можеш да изполуваш други програми за тази цел. Въпрос на вкус и предпочитание е какво ще изполуваш. Но ако имаш две (или както се очертава в соро време и повече от две) видеокарти нямаш избор и за да могат да работят в CrossFire трябва да изполуваш Catalyst Control Center. Преди да измислят Catalyst Control Center от ATI изполуваха Control Panel който не изискваше за да може да работи да имаш инсталиран Net Framework. Затова на диска с драйверите ти го нямаш (понеже имаш стара версия на драйвера с Control Panel). Затова е желателно да отидеш на сайта на ATI и да си свалиш последните драйвери. В тях има оправени грешки както и подобрения които или ще ти вдигнат броят кадри или ще подобрят качеството на картината или и двете едновременно. Засега изискването за да работи Catalyst Control Center е да имаш инсталиран NET Framework 2.0 така че не е необходимо да изполуваш версия новата му 3.0. Отиваш на сайта на Microsoft и го дърпаш веднъж и после само играеш. Така че не са ти виновни нито картата, нито драйверите, нито хората които работят в ATI за това че теб те мързи да прочетеш как да изполуваш техните продукти. На мен също не ми харесва че трябва да слагам NET Famework но в случая нищо не може да се направи. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tedy Posted December 28, 2007 Share Posted December 28, 2007 Аз пък не разбирам какво толкова ви бърка тоя .NET framework. Сигурно имат и JRE инсталирано заедно с някоя джава програма, и кво от това, това е компонент, нужен на все повече програми вече. Едва ли 20-30 МБ пространство ще затормозят работата ви, както имате directx, windows media components, IE core, и сумати windows компоненти. Това не е минус изобщо на контрол центера. Разбира се не е и плюс, но натам вървят нещата, managed code, унниверсалност, лесна поддръжка и т.н. Още повече този подход предполага и по-малко бъгове, а това вече има значение Link to comment Share on other sites More sharing options...
djadomraz Posted December 28, 2007 Share Posted December 28, 2007 На мен също не ми харесва че трябва да слагам NET Famework но в случая нищо не може да се направи. А Java VM си сложил за да виждаш разните аплетчета и да можеш да пускаш разни java програми? А относно 8600ГТ го взех защото много дертове брах с това АТИ.Дори и 2600ХТ да беше по-добро както казах пак щях да взема нВидиата.Това е въпрос на вкус тествах веднъж другата марка и нямам намерение да е пробвам пак. Аз пък с nVidia съм брал повече ядове с драйвери и т.н. отколкото с ATI. За протокола най-безпроблемната карта която съм имал е Matrox G550 - хем вадеше по-добър образ от другите хем драйверите си бяха като слънце и от най-първата версия си имаша сертификата за качество от МС и не ме е питало да го инсталирам ли тоз драйвер или не и т.н. Можех да настроя 2 монитора с различна разделителна способност (като казвам различна имам предвид че единия може да е 1280х1024 другия да е 800х600 примерно) а не като ати-тата и нвидиите да трябва да съвпата поне едното за да може да го напасне като монитор в дясно или отдолу и да разпъне съответно десктопа по този начин. Филми си гледах без никакви проблеми на телевизора докато на компютъра правех нещо друго а не като човръкна нещо или дойде нова поща (или каквото и да цъфне на екрана) и да ми се свие образа на филма на 1/4 и да вземат да ми излизат едни зелени правоъгълници на половината екран и да примигва ами матрокса си показваше филма и само него на телевизора а не да ми разширява десктопа - е одеве на жената на компютъра какво му щукна и почна всичките прозорци на телевизора да ги отваря. Гледам я че нещо мучи и не може да разбере какво става и почва да се ядосва че цъка и не може да си види пощата а то се отваря на телевизора. Цъка да пусне нов браузър и пак същата работа. Аз взех да се хиля като го усетих тя още повече взе да се ядосва докато разбере на какво точно се хиля... Не че точно това на ATI-то е много по-добро, но като че ли настройките за филмите са му по-нормални. Може би е въпрос на вкус. Ако не бяха такива измислени цените на матроксите пак щях да си взема матрокс ама толкова пари за видеокарта не ми се даваха (сега гледам са паднали но преди бяха над $500) Link to comment Share on other sites More sharing options...
jozo Posted December 28, 2007 Share Posted December 28, 2007 NET Framework е изискване за да работи Catalyst Control Center и няма нищо общо с драйверите и проблемите които си имал в игрите. Може да сложиш само драйверите и пак да играеш................ Е проблема беше че неможех.Сложа ли само драйверите и пусна ли НФС Карбон или Про Стрейт ела да гледаш не ми ли се рестартваше компютъра.Докато както казах с която и да е нВидиа никога не съм имал проблем да свалям незнам си там какви неща от незнам си там къде за да играя игра или да си ползвам някви настройки.Сегашната ми сложих драйверите от диска пуснах Карбон или Про Стрийт и чудо компа си ми ги кара.Пък вие ме убеждавайте че това ми трябвало, че били добри и незнам си там какво. Иначе нещо се бъркаш с тея драйвери за моята карта си бяха точно с Catalyst Control Center в диска.И дори и да ги инсталвах както казах се ресетваше и никой неможе да ме убеди че това е невярно след като 1 месец съм се чудил и маял и кви ли не тестове съм правил на хардуер докато разбера че "хубавото" АТИ и неговите драйвери ми прави проблем.Както казах въпрос на вкус е и аз неща повече АТИ пък били те и по-добри.За мен не са. П.П.Сега като съм си купил скенер Канон задължително ли е да им изчета целия сайт дали случайно не ми трябва няква добавка за да мога да си сканирам някой документ?Не много ясно защо тогава като съм си купил АТИ трябва да им изчета сайта или да го отварям изобщо затва че съм им станал клиент. Link to comment Share on other sites More sharing options...
lord_darth_vader Posted December 28, 2007 Share Posted December 28, 2007 Хайде да не превръщаме темата в ATI срещу останалите (то в момента е само nVidia). И без това темата на човека е за съвсем друго нещо. ATI за целият си стаж като производители до сега има една единствена карта която си заслужава да бъде спомената. Това са базираните на R300 Radeon 9700 и Radeon 9500. Драйверите им също никога не са били на нивото на картите им с изключение на един период от преди няколко години когато част от програмистите на nVidia бяха баха напуснали и постъпиха на работа в ATI. djadomraz да понякога не слагам Java. Освен това не е коректно да сравняваш геймърски карти с професионални такива. Matrox правеха прекрасни карти за 2D, но на тях винаги им е куцало 3D-то. Хайде да не се връщаме до времената на S3 и 3DFX (или даже до времето когато всичко се смяташе от CPU-то и видеокартата не се занимаваше с нищо друго освен просто преобразуване). jozo а ти махна ли старите драйвери на nVidia? И след като откри че проблема е в картата пробва ли с друго ATI или направо взе поредната nVidia (че ти е по-позната)? Крайностите никога не са били най-доброто решение както и не забравяйте че монетата има две страни. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jozo Posted December 28, 2007 Share Posted December 28, 2007 jozo а ти махна ли старите драйвери на nVidia? И след като откри че проблема е в картата пробва ли с друго ATI или направо взе поредната nVidia (че ти е по-позната)? Крайностите никога не са били най-доброто решение както и не забравяйте че монетата има две страни. Машината беше закупена на части втора ръка, а старият ми комп го продадох също цял така че ти е ясно сигурно че в този си вид машината като е сглобих си и сложих Вин боза и няма как да омешам драйвеите на едното и на другото.Друг е въпроса че старото ми видео беше АГП а АТИ-то ми беше PCI-E така че хич нямаше как да омешам драйверите(все пак и дъно смених и рам и хард).Не съм чак таква невежа та като сменя видеокартите да не махна драйверите на старата и като казвам какви проблеми ми правеше не си ги измислям. Ами след като вече им хванах цаката и наистина се убедих, че не е кой знае какво и че неискам да имам повече проблеми от този род гледах как да се отърва от АТИ.Който му харесва да си блъска главата с такива работи да си е блъска на мен си ми е по хубаво да съм с нВидиа.И както казах нямам намерение да пробвам с друго АТИ.Един път ми стига. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Botev1912 Posted December 29, 2007 Share Posted December 29, 2007 и аз съм имал главоболия с драйвъри на АТИ Радеон 9550. Каквото и да правех драйвърите не искаха да открият картата. За това за мен винаги взимам нвидиа Link to comment Share on other sites More sharing options...
Slain Posted December 29, 2007 Share Posted December 29, 2007 имам въпрос... така ли трябва да е при моята карта ? Nvidia GeForce 7300GT Sonic 256MB DDR3 http://www.picvalley.net/v.php?p=u/269/67210_256.JPG и има ли някви по специфични настройки ,който аз трябва да направя ? и тези настройки също http://www.picvalley.net/v.php?p=u/269/67213_603.JPG Link to comment Share on other sites More sharing options...
SouLReAVeR Posted January 3, 2008 Share Posted January 3, 2008 xpertvision ati 2400xt - на мен ми струваше 107 лв в адроит преди 2 седмици. мн съм доволен. Link to comment Share on other sites More sharing options...
shtaiga Posted January 4, 2008 Share Posted January 4, 2008 i vse pak choveka iska ot vreme na vreme da igrae igri na neia za koeto nvidia e mn po dobra zashtoto ima mn igri koito sa napraveni za nvidia i s tiah varvi nai dobre (nVidiaTheWayItsMeantToBePlayed predpolagam ste sreshtali tova logo v nachaloto na niakoia igra) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yorikkk Posted January 4, 2008 Share Posted January 4, 2008 xpertvision ati 2400xt - на мен ми струваше 107 лв в адроит преди 2 седмици. мн съм доволен. сподели, ако имаш възможност, колко вади на марковете, че ми е любопитно... картата е със 128bit предполагам.. ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
djadomraz Posted January 4, 2008 Share Posted January 4, 2008 i vse pak choveka iska ot vreme na vreme da igrae igri na neia za koeto nvidia e mn po dobra zashtoto ima mn igri koito sa napraveni za nvidia i s tiah varvi nai dobre (nVidiaTheWayItsMeantToBePlayed predpolagam ste sreshtali tova logo v nachaloto na niakoia igra) Еee аман от лапешки глупости. Сериозно ако си над 15 години и си изръсил таз простотия аз ще се напия от мъка! Няма майтап! Кажи каде го видя това? На кутийката от видеокартата ли? Също толкова глупаво мото ще намериш и на кутийките на ати при това и на модели от по 100-200лв. Достатъчно показателно е че има карти както на nVidia така и на ATI от по 700-800лв ти си вади сам изводите колко ще играеш на едната и колко на другата. Ето АТИ за 730лв: http://www.jarcomputers.com/l_bg/?m=7&i=528724 Ето и подобна nVidia пак за същата цена: http://www.jarcomputers.com/l_bg/?m=7&i=528121 Link to comment Share on other sites More sharing options...
tedy Posted January 4, 2008 Share Posted January 4, 2008 @djadomraz, пича май говореше, че това се появява в самите игри, а не на самите карти или техните кутии . Аз тия дни като минах HL2 Episode2, в нея също имаше в опциите логото на ATI и че на АТИ уж било препоръчително. Но я минах на GF без проблем разбира се. Предполагам има разлика в имплементацията на различните екстри като шейдъри, АА, color correction, и др. при двете фирми. Link to comment Share on other sites More sharing options...
djadomraz Posted January 4, 2008 Share Posted January 4, 2008 Aaaa това си правел значи - ето къде си се бил покрил.. в HL2 Episode2 За логото - освен да се опитват да ползват на по-ниско ниво хардуерната акселерация а не през DirectX-a друго не виждам да могат да направят повече, а оттам насетне всичко зависи от процесора на картата, обема памет и т.н. и се сещаш SLI от 2 ATI-та от по-висок клас какво ще направи в сравнение с повечето карти на nVidia не че си струва да изръсиш 1200лв за видеокарти ама просто тая глупост че игрите работели най-добре на nVidia ще остане в историята. Ако беше казал че за същите пари е леко по-добре може и да се съглася, ама таз за мъдрост не можах да се сдържа Link to comment Share on other sites More sharing options...
basten Posted January 5, 2008 Share Posted January 5, 2008 SLI от 2 ATi-та не можеш да направиш посмъртно. Еквивалента (който всъщност скалира по-добре от SLI при бройка) се казва кросфайър. Игрите вървят различно на всяко различно поколение видеокарти. Когато поколението на нВидиа е по-добро от съответното на АТи, то то ще подкарва игрите по-добре. Факт! Такова обобщение е най-малкото неподплатено с доказателства... това го казвам макар да виждам какво всъщност си искал да кажеш. The way its meant to be played можеш да го гледаш и с АТи, че дори и да изглежд по-добре. Примери бол... най-пресен такъв е painkiller, който даже беше промоигра на nVidia. В момента, в който играта излезе се оказа, че начина по който трябва да се играе е с АТи карти. Това е просто реклама... по телевизията като ти рекламират най-често Dacia не значи, че това е марката. Уви, има много хова които гледат рекламните блокове - хора с много свободно време... аз тях ги пропускам. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.