Sky_Dreamer Posted December 21, 2007 Share Posted December 21, 2007 Така значи понеже не разбирам мн мн от такива работи да попитам яко някой може да помогне...та когато си включвам PC ми дава:"Hardware error monitor" ии в Device managera видях че има някакъв RAID controller ,който няма driver та ако някой има идея кво се прави в този случай предварително благодаря... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mike Patton Posted January 4, 2008 Share Posted January 4, 2008 По принцип, за да ти дава такова съобщение, най-вероятно си с ХП. Райд контролерите създават виртуална връзка между 2 или повече диска, с което се постига сливането или огледалното им изображение цел скорост или сигурност. Ако не си създавал Райд масиви, значи няма от какво да се притесняваш, но ми е интересно как ти дава такава грешка, при положение, че първо е трябвало да инсталираш такива контролери (обикновено с дискета). Така, че, ако може, задай си по-конкретно въпроса, за да знам как да ти отговоря по проблема. Ето ти малко инфо какво и как се прави когато се говори за RAID масиви Райд Масиви - защо и как Райд Масиви - защо и как 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Midex Posted January 4, 2008 Share Posted January 4, 2008 ...но ми е интересно как ти дава такава грешка, при положение, че първое трябвало да инсталираш такива контролери (обикновено с дискета). Може да става дума за вградения контролер на дъното му, ако е пипал нещо в биоса и го е активирал без да се усети... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Snake0ne Posted January 6, 2008 Share Posted January 6, 2008 Ще се възползвам от пуснатата тема за да попитам някои неща тъй като смятам да си взема втори хард за райд масив. Тъй като в изчетеното в hardware.bg не видях пример може ли двата харда да се вържат така, че да им се събира дисковото пространство. А не само да се използва за бързина. Или искам да си сложа втори хард, с който да си удвоя дисковото пространство и да ми се разглеждат пак като два партишъна, а не всеки хард с различен. И евентуално ще има ли някаква промяна при скороста на записа. Благодаря предварително! Link to comment Share on other sites More sharing options...
tedy Posted January 6, 2008 Share Posted January 6, 2008 Ще се възползвам от пуснатата тема за да попитам някои неща тъй като смятам да си взема втори хард за райд масив. Тъй като в изчетеното в hardware.bg не видях пример може ли двата харда да се вържат така, че да им се събира дисковото пространство. А не само да се използва за бързина. Или искам да си сложа втори хард, с който да си удвоя дисковото пространство и да ми се разглеждат пак като два партишъна, а не всеки хард с различен. И евентуално ще има ли някаква промяна при скороста на записа. Благодаря предварително! RAID 0 = точно което търсиш. Двата диска им се събира пространството и заедно с това работят почти 2-но по-бързо. Защото райд контролера/драйвера записва дадени данни на малки парчета и ги разпределя на всеки диск, нещо като клъстеризацията на файловите системи. Така един файл може да се намира на двата диска едновременно, разпределен поравно. И поради факта че двата диска работят паралелно и едновременно, файла ще бъде събран почти двойно по-бързо. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Midex Posted January 6, 2008 Share Posted January 6, 2008 RAID 0 = точно което търсиш.... ...с лекото допълнение, че ако се получи фал на единия диск, цялата информация и на двата диска отива на кино... .бързодействието си носи рисковете......или цена (имам предвид RAID10). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Snake0ne Posted January 12, 2008 Share Posted January 12, 2008 ...с лекото допълнение, че ако се получи фал на единия диск, цялата информация и на двата диска отива на кино... .бързодействието си носи рисковете......или цена (имам предвид RAID10). Какво имаш в предвид под фал? Да се прецака едното HDD ли? Или фал при самото записване? Link to comment Share on other sites More sharing options...
wolf Posted January 12, 2008 Share Posted January 12, 2008 Теди го е обяснил, но още веднъж: при RAID 0 физически файловете се разделят на двата ( или повече) диска, така че на всеки от тях има само част от всеки един файл. Това дава бързодействие при четене и писане, но откаже ли единия диск информацията и на другите става нечетима Link to comment Share on other sites More sharing options...
tedy Posted January 12, 2008 Share Posted January 12, 2008 Едно уточнение - не че става нечетима от другите дискове, а просто предвид че даден файл има части по всичките дискове, той не може да бъде 'събран' в пълния си вид защото част от него е и на повредения хард. А каква част, ами зависи, при два диска, може да е точно половината от файла. Ако е текстов файл, поне половината от текста може да бъде спасена, макар че тая половина няма да е последователна, а през части, понеже драйвера е редувал последователно части от файла между двата диска, а за изпълними файлове и друга бинарна информация забравяш. Има разни други типове RAID, като RAID5, при която обикновено един диск се отделя само за чексуми и реално капацитетът му не влиза в сметката, но най-добре е винаги бекъп на данните, че стане ли фал с някой диск лоша работа. Link to comment Share on other sites More sharing options...
djadomraz Posted January 12, 2008 Share Posted January 12, 2008 Само да добавя че RAID5 е най-добрия вариант за скорост/обем който може да се направи - при RAID 10 (1+0) се губи половината от обема (но пък сигурността е на ниво) докато при RAID 5 се губи само 1 от дисковете (или 2 ако се настрои да пази 2 чексуми) а останалите работят за скорост (т.е. като RAID0). Само че идва момента че за да работи бързо трябва да има процесор който бързо да изчислява тази чексума и затова или се товари централния процесор с това (при ефтините модели и тези които са по дъната ако изобщо поддържат raid5) или трябва сериозна инвестиция в контролер. Аз съм с Areca ARC 1120 на PCIe и съм повече от доволен с 6 диска ... 350мб/сек трансфер как ви се струват? Само че цената на подобен контролер е малко повече от цената на средностатистически компютър - поне тези от обявите в този форум... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.