Jump to content
BulForum.com

Безработицата в България има ли я ?

zlobil

Recommended Posts

*- относно цените - помня едно сравнение като цени Пловдив/София от цитираният от мен вестник - продукт - в София цени от 1,2лв до 1,5лв. Пловдив - от 1,8 нагоре. НЕ помня кой беше продукта точно,май беше млечен,но най-високата средна цена в София беше по-ниска от предлаганите в Пловдив...за какво говорим после... и да се работи за старите от преди няколко години заплати

В София има много по - голяма конкуренция и много по - голямо потребление. За това се получава тази разлика.

• Replies 76
  • Created
  • Last Reply
zlobil-е : ако говориш,че "намилането" в темата ти продължава - темата е за безработицата в България и е интересна тема.

Позната продавачка е вземала твърда заплата + % и е стигала до ~600лв и отгоре,сега не знам какво е положението.

и все пак от 600 до 800 разлика е немалка.... аз все още чакам камен да ми каже в кой магазин дават такива заплати , наистина ми е интересно какво ще измисли при положение че хората в този бизнес се познават от доста години и горе долу имам понятие навсякъде какви са заплатите та даже и в санита лексита мега марина и т.н. ..... ;)

edit : а и под намилане нямам точно това което буквално означава , да кажем че не се изразих правилно , исках темата да се получи нещо като дискусия ама отиде в друга посока , все тая все пак се развива интересно ..... ;)

На хорат дето оплакват за чужбината мога само да им препоръчам да прочетат статията за емиграцията във вестинк Млък в подписа на Earthwalker. Няма такова нещо като много пари на ден в чужбината. Има сезонна работа, в която се изкарават много пари. Аз например тоя месец ще направя поне 1500-1700 паунда. Но това е само тоя месец. През останалите изкарват толкова колкото да си плащам наема, и да си позволя някакви минимални луксове. Да в българия всичките познатаи които работят, но работят здраво, и те могат да живеят по същия начин, с малки луксове, да плащат сметките. Аз съм тук защото ми трябват пари да си платя обичението. Ангийският ми е почти перфектен. Работя нископлатена работа. Чужденците винаги живеят под най-ниското равнище и то много години преди да се издигнат по обществената стълбица и то само ако са умни. Относно случая на мидекс мога да кажа само че той е много готин тип дето си изкарва храната честно. Вуичо и също е преподавател в Софийския и взима и той там 400лв. Да не мислиш че го прави главно за парите бе? Ремонтира техника у дома, и бачка и още на едно друго място. И живее добре. Да много работа е, но ако искаш да живееш между българо говорящи явно това начина.

ако някой е обиден от "бе" то ще го едитна да го махна.

В първият пост попита злобил къде се е дянал свястният прсонал и добрите работнице. Тука са батка, защото си имат идея колко струва труда им!

Именно заради такива като теб положението е такова.
Да беше прочел и какво пише след цитата, който си извадил от контекста...

Злобиле - от където и да го погледнеш - никой няма да се задържи продължително време на такава длъжност. Ще седи, докато не открие или нещо по-добро, или начин да духне. Това е работа за студенти и младежи без професия.

За последните пет години съм повишил три пъти получаваната заплата, а работното ми време е свалено един път и половина. А колко работодатели като теб съм сменил не ми се брои...

Аз примерно от лятото на 2005-та година не съм оставал повече от месец без работа. Само че при мен го има момента с наем, сметки, храна... Тоест не мога да си позволя лукса да ми спре заплатата. Поради което работя едва ли не каквото ми падне. Бил съм ресторантски работник в китайски ресторант за бързо хранене, репортер, склададжия във Фантастико, кабелен техник, а в момента - компютърен асемблатор.

Вчера, по време на обедната ми почивка, точно преди да захапя първия си сандвич, дойде шефа ми и ми каза, че отивам до складовете на "Most", за да натоварим един камион на "Speedy" с кашони с тонколони. 350 на брой. Седял съм там три часа, два от които - в чакане на транспорт обратно. При минусови температури, слабо облечен. Смяташ ли, че ще бъда грам лоялен към такъв работодател? При това говорим за реномирана фирма, захранваща Метро, Технополис и Office1 с компютри и периферия...

Във Фантастико беше редовно - искат да съм навсякъде, не обръщат внимание, че в обедната си почивка съм подредил операторната, а ми се карат, че съм седнал да изпуша една цигара след самия обяд. Въпреки, че по договор имам право на един час обедна почивка, а яденето плюс цигара рядко ми отнемат повече от половин...

Злоба, сам си нямаш идея колко такива дребни недоразумения стават между теб и служителите ти ежедневно. Просто защото за теб те са мързелива сган, която иска да й плащаш, без да работи. И защото сит на гладния вяра не хваща.

Във втория магазин от веригата "Фантастико", в който работих, след като си бях подал предизвестието за напускане дойде нов управител. Човек, който идваше половин час по-рано и си тръгваше доста често и час след края на работното му време. Който зареждаше магазина със стока наравно с общите работници. Който помагаше на оператора (мен), когато доставчиците, чакащи да ги приемат станат много. Който работеше и на каса, когато опашките станат огромни. Този човек, за единия месец, който ми оставаше там не е повишавал тон на никой от персонала. Ето този човек можеше да те мотивира да работиш на максимума си.

Аз отидох на бригада, но получих ударна доза USA, защото след 30 дена ме изгониха от фирмата с която имах договор като заминах от тук и се изнесох в голям град сам. Затова и са ми по-ясни нещата от на някой, който си е работил и е обикалял по магазините. Хората с които контактувах в последствие живеят там от доста време и нямаше нито един "бригадир" като мен. Останалите пък, на новото ми работно място, всичките бяха Американци. Не съм казал, че е правило, но и 200 да направиш на ден, пак е повече от 400 лв на месец. Аз споменах, че не е толкова розово, но не е и толкова черно. Страна като страна. С различен стандарт и начин на живот. Самоче не е точно като да идеш до Турция, защото Хавай е на 10 часа със самолет от Източните щати. От тук до USA е 11-12 часа със самолет. А даже и Турция да е. Тук сервитьорка дали може да иде в Турция или Египет на почивка през лятото?

Както и да е. Това е съвсем далеч от темата на темата. Факт е че тук заплатите са ниски, но е и факт, че хората вече не си правят и труда да се замислят и разучат преди да обявят, че някой дава ниска заплата или пък, че това е "Българска работа" и "само в България може да се случи".

Аз не ти казвам, че е на еднакво растояние, а че е еквивалентно. И да, сервитьорите и сервитьорките в добрите заведения могат спокойно да отидат на почивка в Турция или Египет. След като си получил ударна доза САЩ е тъпо да сравняваш 200 долара на ден там и каквото и да е тук, защото трябва да ти е станало ясно колко струват квартирите, какви са данъците, застраховките и цените на нещата, както и какви са растоянията. Айде ако искаш да спориш пиши ми един ПМ, с удоволствие ще те разубедя, да не се цапа темата.

добре де , не искам да се карам с никой обаче какво точно трябва да значи такива като тебе ? какъв съм аз , в смисъл никой от форума не е работил за мене и няма преки наблюдения как тече работата в нашата фирма , това че си работил еди си къде и са ти скъсвали гъза от работа си е съвсем отделен въпрос , не искам да се искарам най-добрият работодател на света ама какво се случва в една фирма и какво е реалното положение в наща са 2 съвсем различни неща ;)

а ако съдим по последните изречения от поста ти би трябвало да им давам на всичките ебати мотивацията , принципно аз на персонала рядко се карам , трябва да ме изкарат извън нерви ( и това се случва чат-пат) гледам да се държа нормално с тях , като с равни но просто явно попадам винаги на такива хора които не го оценяват давам ти за пример , идва огромна заявка бири и туби минерална вода да кажем за 1000лв , това са си доста туби и доста стекове бира , в това време аз съм свободен , започвам да нося тубите а общият работник стои на мивката и пуши цигари докато аз мъкна , е да му е*а мамата в крайна сметка за какво му плащам , значи аз мога цял ден да се спускам нарпед назад я за документи я за други работи , като отида в магазина да помагам и за неговата а той цял ден да се чуди как да се скатае ........ това ако питаш мене си е ебати наглоста..... сигурен съм че в много магазини биха го изгонили само заради това , изобщо аз не мога да си обясня като ме гледат че правя нещо което те трябва да го правят не им ли е неудобно ако аз работех някъде и шефа ми вършеше моята работот щеше да ме е срам да го погледна в очите ;)

добре де , не искам да се карам с никой обаче какво точно трябва да значи такива като тебе ? какъв съм аз , в смисъл никой от форума не е работил за мене и няма преки наблюдения как тече работата в нашата фирма , това че си работил еди си къде и са ти скъсвали гъза от работа си е съвсем отделен въпрос , не искам да се искарам най-добрият работодател на света ама какво се случва в една фирма и какво е реалното положение в наща са 2 съвсем различни неща :P

Ами това "такива като тебе" говори на какъв хал е пазара - всички работодатели са гадни за работниците, всички работници са некадърни за работодателите. Лошото е, че второто е по-вярно от първото ;)

Много по-добре е да си безработен отколкото да робуваш на някой за 300-400лв.

Абе друго си е да те "спонсорират" мама и тате и да не се притесняваш за банални работи като сметката за тока или парното, памперсите и храната на бебето... Толкова сега за 1 бира тате ще ти отпусне, пък разни "екстри" може и без тях - голям праз нали? Той живота не е само до пари - трябва си време да излезеш с приятели пък 5лв стигат за кафе за цяла седмица - това са има-няма 25 кафета а без другото можеш. Покрив над главата имаш, гладен и жаден няма да останеш - ми то какво му трябва повече на човек :)

Каменеее ейййй, като се сетиш къде зимуват раците се обади. А ако имаш способности да правиш нещо няма да останеш без работа, аз от 16-17 годишен (тъкмо завършвах 10ти клас когато написах първата програма за която взех пари) не съм оставал без да има какво да правя и въпреки че поне първите 5-6 години когато почнах да работя бях страшно експлоатиран и поне 3 пъти по-ниско платен поне пък се научих как да си върша работатата и добих опит. За сведение - около половин година съм продавал вестници на сергия на вън и съм ставал в 4 сутринта. Ти колко пъти си станал толкова рано?

Хората взимали много пари - ми взимат защото им се работи. Аз няколко пъти за последните 10 дена съм си лягал в 6 сутринта, 1 път хич не си легнах - на теб тази година да ти се е случвало това защото си имал работа а не защото си къркал до зори?

Аз не ти казвам, че е на еднакво растояние, а че е еквивалентно. И да, сервитьорите и сервитьорките в добрите заведения могат спокойно да отидат на почивка в Турция или Египет. След като си получил ударна доза САЩ е тъпо да сравняваш 200 долара на ден там и каквото и да е тук, защото трябва да ти е станало ясно колко струват квартирите, какви са данъците, застраховките и цените на нещата, както и какви са растоянията. Айде ако искаш да спориш пиши ми един ПМ, с удоволствие ще те разубедя, да не се цапа темата.

Абе хора престанете с ГЛУПОСТИТЕ! Няма заплата за неквалифициран персонал в щатите от $200 на ден. Дори в NY го няма. Питайте Godfather ако не вярвате на мен. Може еднократно някой да удари тотото и това е. Може да му се случва 2-3 пъти в месеца да изкара за 1 вечер $400-500 и ТОВА Е. Тука сервитьор(ка) в Хепи, Хемингуей или Капитан Кук също може да получи бакшиш от една по-голяма компания в размер на 50-100лв, това не значи че всеки клиент оставя по толкова.

Заплатите са около $2000 което на ден прави не-повече от $100 при това без да се приспаднат данъците а там такова нещо като да си вземеш парите на черно го няма. $50-70 на ден за човек дето няма специалност е нормалната заплата, то ако беше както го описвате нямаше да може да се намери подобна работа изобщо бе хора. Американците да не мислите че всеки взима $10,000 на месец? Само доктори и адвокати взимат подобни кинти. Дори програмист като иде на H1-В виза почва от $5000-6000 на месец - разделете го това на 22 работни дни и сметнете колко взима на ден. Говорим за човек поне с 2-3 години опит а не за прясно завършил университета. Тука (в Пловдив) същия човек при мен може да взима най-малко $1000 на месец...

Чужденците винаги живеят под най-ниското равнище и то много години преди да се издигнат по обществената стълбица и то само ако са умни.

това може да се отнася за Англия, но категорично не е вярно за САЩ

След като си получил ударна доза САЩ е тъпо да сравняваш 200 долара на ден там и каквото и да е тук, защото трябва да ти е станало ясно колко струват квартирите, какви са данъците, застраховките и цените на нещата, както и какви са растоянията. Айде ако искаш да спориш пиши ми един ПМ, с удоволствие ще те разубедя, да не се цапа темата.

единствените по-скъпи неща в САЩ са медицината, услугите и наема. Всичко друго е или еднакво или по-евтино от БГ

Дори програмист като иде на H1-В виза почва от $5000-6000 на месец - разделете го това на 22 работни дни и сметнете колко взима на ден. Говорим за човек поне с 2-3 години опит а не за прясно завършил университета. Тука (в Пловдив) същия човек при мен може да взима най-малко $1000 на месец...

Ей много ги прехвалихте програмистите. Реализацията извън бг е трудна. На човек с H1-B, който (макар с опита) тепърва стъпва в У.С ще му е доста трудно да удари тази сума без найстина солиден късмет (както и опит, квалификации и т.н)

Относно неквалифицирания труд, как има още хора дето така и не разбраха. Набийте си в главите, че повече от 2,5к не може да се извади без буквално да се съсипеш от работа. 400$ на ден са махленски слухове. Еди кой си се върнал с парсата от УС и раздухва ли раздухва.

Каквото и да си говорим, с минимална заплата в УС съм цар в сравнение с това, което бих бил тук с подобно заплащане. Махай данаци, такси и т.н. Няма никаква база за сравнение. Та с тази заплата дори не мога да ям 3 пъти на ден.

Тука (в Пловдив) същия човек при мен може да взима най-малко $1000 на месец...

/не издържах

с изисквания минимум 10 програмни езика с по няколко години стаж,mysql,ms sql,oracle,sharepoint,etc,шофьорска книжка...

/не издържах на изкушението

А да,не знам дали знаете - в УСА в момента,в който стъпиш на тяхна територия работодателите се избиват с предложения от няколко хиляди долара доход на месец + full социален пакет. С тези пари може човек да живее като цар и да си позволи всичко,дори повече от американците...понеже си чужденец,а те там ценят страшно много българина като работлив,умен,красив и добър човек...

zlobil-е : това като заплата,което цитирах го чух случайно,не претендирам дали е вярно и в коя сфера на продажбите е ( май не е хранителен магазина ) и не знам дали сега е същото положение. До колкото знам е твърда заплата + % от оборота.

единствените по-скъпи неща в САЩ са медицината, услугите и наема. Всичко друго е или еднакво или по-евтино от БГ

Я пак? Колко пъти си ходил на кафене последната седмица? Помниш ли цената на кафето? Да те светна ли че в US цената е около $2-5 за кафе. На бирата няма да ти казвам колко е в заведение защото ще се задавиш. Ходенето на заведение не само ще ти се стори лукс ами не знам...

Ей много ги прехвалихте програмистите. Реализацията извън бг е трудна. На човек с H1-B, който (макар с опита) тепърва стъпва в У.С ще му е доста трудно да удари тази сума без найстина солиден късмет (както и опит, квалификации и т.н)

Говоря ти за хора с поне 5 годишен опит и поне малко препоръки. Миналата година правих интервюта за една фирма и такива бяха офертите (работата беше в района на New York). Поне $5000/месец беше обещаваната заплата (която в онзи район точно ще ти стига до никъде но това е друга тема). За да идеш да бачкаш там ако нямаш кой да те поеме и да ти помогне с квартирата там, гаранции за вадене на кредитна карта, кола и прочее просто има да мизерстваш като куче около година-две докато изобщо успееш да си стъпиш на краката...

/не издържах

с изисквания минимум 10 програмни езика с по няколко години стаж,mysql,ms sql,oracle,sharepoint,etc,шофьорска книжка...

/не издържах на изкушението

А да,не знам дали знаете - в УСА в момента,в който стъпиш на тяхна територия работодателите се избиват с предложения от няколко хиляди долара доход на месец + full социален пакет. С тези пари може човек да живее като цар и да си позволи всичко,дори повече от американците...понеже си чужденец,а те там ценят страшно много българина като работлив,умен,красив и добър човек...

Глупости говориш. Минимум 10 програмни езика са пълни тъпотии. Няма фирма в която да се ползват и 10те и обикновено за конкретна позиция се търси човек с определени познания. Ако знае повече е плюс но не задължително.

Това за избивнето да дават пари по няколко хиляди долара е така. Само дето няколкото са около 4-5 максимум 6 и е добре да си със зелена карта. Инак ти ебават мамата по всякакви параграфи щото си им вързан и нищо не можеш да направиш - напуснеш ли хващаш първия самолет и обратно на аерогара София (или стоиш нелегално докато те хванат).

Верно не си като в Европа - Gastarbeiter, и поне не гледат на теб като на някакъв вид втора класа човек поне не извън работата, но на работата като знаят че колкото и да те юркат максимума дето може да се случи е да напуснеш а това ще е последното нещо което искаш освен ако не си кандардисал друга фирма да кихне на IRS за трансфера на спонсорството за визата .... абе схващаш идеята....

Айде стига съм ви отварял очите че ме чака работа мен а стана 2 сутринта...

едно кафе около 1.5-2 долара, но сравнено със стандарта не е много. Обаче САЩ не е нито толкова розово нито толкова черно колкото се опитвате да го изкарате както това

Поне $5000/месец беше обещаваната заплата (която в онзи район точно ще ти стига до никъде но това е друга тема). За да идеш да бачкаш там ако нямаш кой да те поеме и да ти помогне с квартирата там, гаранции за вадене на кредитна карта, кола и прочее просто има да мизерстваш като куче около година-две докато изобщо успееш да си стъпиш на краката... Айде стига съм ви отварял очите че ме чака работа мен а стана 2 сутринта...

Искаш да кажеш, че с хубава работа няма да можеш да живееш добре в САЩ? Това е най-голямата глупост, която може да се каже

едно кафе около 1.5-2 долара, но сравнено със стандарта не е много. Обаче САЩ не е нито толкова розово нито толкова черно колкото се опитвате да го изкарате както това

Искаш да кажеш, че с хубава работа няма да можеш да живееш добре в САЩ? Това е най-голямата глупост, която може да се каже

$1.5 спрямо тукашното 0.20лв излиза че заплатата на някой ако там е била $5000 тука трябва да е към 670лв...

То ти го каза - с ХУБАВА работа. И ако РАБОТИШ добре и не те мързи. В щатите имаш ли желание да бачкаш ще "успееш" - или поне ще взимаш пари. Работата е там че и тука ако имаш желание да работиш ще можеш.

Ето ще дам за пример жената която намерих да чисти апартамента ни (предишната чистачка я изгоних след като открадна 2 парфюма на жена ми - преценила че и са излишни и си има предостатъчно... ама взела най-пълните). Момичето работеше в някакъв офис но освен при нас ходеше при някакви гърци и си докарваше някой и друг леф допълнително. Когато учителите стачкуваха не пожелал да я пусне в отпуска а нямало кой да и гледа децата и затова напуснала. Сега си е намерила още няколко такива като мен и е доволна защото хем работи по-малко хем взима повече. Евала на момичето. И не се е оплакала 1 път че е мръсно у нас или че нещо е свършила в повече и т.н. Предната (бабишкера) се оправяше за най-малко 5 часа а това момиче се оправя за 2 максимум 2:30. Бабето всеки път се оплакваше колко се уморила и прочее баре забърше някой леф бакшиш и аз и давах, а това момиче категорично отказва да вземе и леф повече (освен когато няма да ми върне, тогава следващия път си ги приспадаме). Другото което ми хареса при нея беше че си знае цената. Когато се уговаряхме първия път каза че за около 20лв но след като изчисти първия път ще каже ако реши че са малко. След като почисти каза че иска още 5лв и се обоснова защо. Евала на момичето! Ей така се прави! А не "аз няма да робувам за 400лв на някой" - ми ако щеш бе човече, аз пък не искам никой да ми робува а да ми се свърши работата бързо и качествено!

$1.5 спрямо тукашното 0.20лв излиза че заплатата на някой ако там е била $5000 тука трябва да е към 670лв...

Не е така както го изчисляваш. Щото примерно с 600 лв можеш ли да си купиш кола та дори на изплащане. В САЩ стандарта е по-голям колите по-евтини и нямаш никви проблеми да изплащаш чисто нова кола примерно Тойота. Храната в магазините е по-евтина, телевизори, игри и компютри също

Не е така както го изчисляваш. Щото примерно с 600 лв можеш ли да си купиш кола та дори на изплащане. В САЩ стандарта е по-голям колите по-евтини и нямаш никви проблеми да изплащаш чисто нова кола примерно Тойота. Храната в магазините е по-евтина, телевизори, игри и компютри също

Тук си прав. Други неща пък са по-скъпи... Но пак стигаме до намирането на ХУБАВА работа щото скапана и тука има а там освен това мизерията ще ти е много по-голяма освен ако няма кой да те поеме... Моите приятели плащат поне по $500/месец за квартира а взимат добри пари. Не мога да кажа че живеят в някакви много хубави квартали или големи квартири. За човек дето взима чисто има-няма $2000 това е доста. Познай за $200 в каква дупка ще трябва да се навреш а без credit history искат 6 месеца авансово... Такива работи.

Не ме разбирайте погрешно: да бачкаш в щатите хич не е кофти. И страната е готина и уредено всичко - пак относително де - не очаквайте всичко да е 6 - висят кабелите за тока и интернета по дърветата поне в калифорния и това е :) Просто трябва да ИСКАШ ДА РАБОТИШ И ТО ЗДРАВО. Мисълта ми е че ако искаш да бачкаш здраво и тука ще успееш да направиш добри пари. Стандарта там е друг. Цените на някои неща дори са по-ниски - пазар - това е. Други са по-високи - пак пазар..

Темата не е ли "Безработицата в БГ", а не "Кое е по-добре - тука или в чужбина"? Отклонихте се малко. Аз пък застъпвам за UK - верно, зор е отначало, ама то къде не е?! Трудно е да намериш работа по интересите си и от това, от което разбираш най-много, но намериш ли я - кралството ти предоставя не само нормален начин на живот, а доста над ниската тамошна класа (която btw е със светлинни години над нашата средна). Средна класа за Англия значи 20 паунда/час + извънредни двойни и тройни (зависи от работата), задължителен почивен ден, в повечето случаи и 2, парично успокоение при положение, че искаш да си вземеш я телефон, я кола на изплащане, че дори и жилище, в замисимост от това дали си твърдо решен да оставаш там попринцип. Тук колко процента от обществото ни може да се похвали с такова нещо? Да не говорим за начина на живот, бита, самочувствието, придобито от паричното успокоение и мирният начин на живот, чистотата навсякъде, уважението което ти дават хората и т.н.

По темата - в Б-я има безработица, както има и мързел. Всичко е относително. Както има селски мързели на по 30-40 години, живеещи с тяхните и завършващи с ракията с комшиите, псувайки политиците всяка вечер, така има и качествени кадри с образование, притискащи се от това, че са вече на възраст, а навсякъде търсят "млади специалисти с опит!". Тенденцията е уж да се оправяме, сега ще го видим тоя прословут ЕС какво ще измисли по въпроса... Не е като едно време - нямаш работа?! - веднага ти намираме!

1. Отклонихте се малко.

2. Тук колко процента от обществото ни може да се похвали с такова нещо?

3. Не е като едно време - нямаш работа?! - веднага ти намираме!

1. Отклонихме се...и то - много.

2. Изобщо не става дума за сравнение и не трябва да става. Много сме назад, но трябва да се оправяме в положението, каквото и да е то (но не и с лайтмотива "по-хубаво да не бачкам изобщо")

3. Напротив...едно време дори беше задължително да работиш (искаш или не искаш), а и най-често където си постъпил - там се и пенсионираш (с леки изключения).

И като заключение - който е инициативен, кадърен и има подходящо образование...винаги ще се оправи, независимо тук или там. :punk

Ахъм да се изкашлям. Навсякъде където и да отидеш, ако няма кой да те подкрепи поне в първата до втората година ще живееш като плъх. Особено ако издържаш семейство тука. Това е с изключение ако си някакъв хипер специалист, но въпросните изкарават добри пари и тука щото специалист не се става без много работа.

едит@ дЯДО мРАЗ. DA DE AZ TOWA IMAH PREDWID.

И като заключение - който е инициативен, кадърен и има подходящо образование...винаги ще се оправи, независимо тук или там. :punk

Това е с изключение ако си някакъв хипер специалист, но въпросните изкарават добри пари и тука щото специалист не се става без много работа.

Общо взето аз от 2 дни горе-долу това казвам. Само че, Xciter, няма нужда да си хипер специалист а просто да имаш квалификация (т.е. все пак да разбираш и да можеш нещо по-така от това да пренасяш кашони от точка А до точка Б) и най-вече мотивацията да работиш здраво а не колкото да мине деня и стане ли 5 да си хващаш торбичката и Hasta la vista baby... ми тъй де те overtime не ти плащат ако ще и 30 минути да е - плащат ти за 8 часа, а служебния телефон се изключва пак по същата причина...

ще ме извиняваш ама ти избщо имаш ли си идея какви тъпотии пишеш ?

изобщо преглеждал ли си се скоро за психични отклонения , как изобщо си въобрази че човек които носи по 20 кашона на ден може да взема 800лв ? ??? изобщо наясно ли си колко взема една магазинервка ако не си наясно ще ти кажа от 300 до 500лв .... 800лв съм на 100% сигурен че в пловдив няма такава заплата за магазинерка или за общ работник

Не разбирам - не ти се дават 800 лева защото:

1. Никой не дава 800 лева за преместването на 20 кашона даже и 500лв са много за подобна работа.

2. Защото в България има безработица и винаги може да се намери човек да върши същата работа за по-малко пари ?

3. Защото нямаш финансовата възможност да дадеш тези пари ?

4. Защото професора в университета работи два месеца за тези пари ?

Камене, що така бе пич? Аз имам 20-годишен стаж, висше образование, преподавам в известен университет и работя точно за 400 лв. и въпреки всичко не смятам, че робувам на някого.

Е що се бъхтиш за 400 лева в тоя университет. zlobil ще ти дава с около 20% повече :D

И тука идва въпроса - защо учителя седи в у-щето за 400 лева заплата, като може спокойно да дойде при теб и да взима 500 600 лева ? Или да се хване на строеж за 800 лева. Или да бере маслини в Гърция за 1300 1500 лева ?

аз да не съм някое благотворително дружество да раздавам заплати

А тия работници да не ги просят от тебе тези пари ? Ако не са те ти ще вземеш ли ?

Ще ти дам и друг пример - интернет доставчик - сменя постоянно работниците си ( последните една букса не могат да криптнат като хората ) = на некачествена стока = на недоволни клиенти = на загуби. И не защото фирмата не може да си позволи да дава по-високи заплати, да наеме клалифициран персонал, а защото им се вижда много 500 лева за подобна работа.

А в големите вериги магазини - продавач консултанти ? Колкото пъти да отвориш вестника толкова пъти търсят работници :D

Така е и със сервитьорките - за 300 350 лева много ясно, че ще е намръщена, ще отблъсква клиентите, ще изпуска таблата и т.н. Още повече когато оборота минава през ръцете й, наясно е с разходите и вижда как обира трохите, докато някой и се подиграва с труда докато прибирайки 15 20 пъти нейната заплата.

zlobil ти работил ли си на друго място освен за баща ти ?

Иначе за другите неща си прав - има селски тарикати ( да не се обиждат живущите на село знаят за какво говоря ) които наистина киснат по цял ден в кафетата и реват, че няма работа. Но повечето са такива които мама и тати имат магазин, кафене, фирма и не са приритали за 300 лева заплата.

А и ти можеше да си като тях, ако родителите ти те бяха възпитали по различен начин :D Добре е, че се стремите да поощрите персонала, но никога не се ограничавай до дадена сума като таван на заплатата само защото някой селски тарикат е решил, че може на два месеца да си сменя работниците.

Така че, ако имаш възможност, и магазинерката ги заслужава - дай и 800 лева ( е не на втория месец разбира се ) макар никоя магазинерка в града да не получава такава заплата.

off/искам да питам дядо ви мраз, къде по точно кафето е 20ст, че нещо не се сещам.дори от машините е 25-30ст, а по заведенията на центъра е 1.10лв, по махалите е 60-80ст/off

според мен безработица има и то осезаема.в малките градове и села, дори близко до градове като софия и пловдив хората, ако нямат животни и зарзават са живи-умрели, щото няма достатъчно работни места.тогава младите бягат към големия град и кво става.земат работата на гражданите, щото бачкат за доста по малко пари.иначе не смятам, че българина го мързи.естествено има изключения, но като цяло всеки е готов да работи, ако има стимул насреща.сложете едни пътни, едно кафе, една кутия цигари и един сандвич на ден и кво се получава-минимум 5лв на ден разходи.и това са задължителните разходи, на месец става 100-120лв.като сложим и сметка за джиесем, ако има и интернетче и кво става :bgrin:

и това е ако не плащаш наем и храна, а мама и тати те издържат.еми как тогава да искаш да работиш за 400лв примерно като половината ги даваш преди да си ги взел.

аз напуснах точно такава работа този месец- за 400лв.догодина трябва да взема правоспособност и ще се блъскам като обществен защитник.връзки-няма.познатите ми връзкари се набутаха в полицията-700лв начална базова заплата :rolleyes:

off/искам да питам дядо ви мраз, къде по точно кафето е 20ст, че нещо не се сещам.дори от машините е 25-30ст, а по заведенията на центъра е 1.10лв, по махалите е 60-80ст/off

В кафемашината при едни мои клиенти, в аналогична кафе машина в офиса на един приятел и в магазинчето под нас - може и 25 да е то пак е в магазинчето но е същия порядък като цена, но за 2те кафемашини съм 100% сигурен за 20те ст. Ако не се лъжа и кафеавтомата във 2ра поликлиника също взима по 20ст за кафе.

според мен безработица има и то осезаема.в малките градове и села, дори близко до градове като софия и пловдив хората, ако нямат животни и зарзават са живи-умрели, щото няма достатъчно работни места.

Такова нещо като безработен селянин е просто ебаси смехорията. Хем да имаш земя хем да чакаш някой да те назначи на заплата да си я обработваш...

иначе не смятам, че българина го мързи.естествено има изключения, но като цяло всеки е готов да работи, ако има стимул насреща.сложете едни пътни, едно кафе, една кутия цигари и един сандвич на ден и кво се получава-минимум 5лв на ден разходи.и това са задължителните разходи, на месец става 100-120лв.като сложим и сметка за джиесем, ако има и интернетче и кво става :bgrin:

И в тоя ред на мисли като сложим и задължителното посещение на Плейбой бара пък там искат вход и питиетата са скъпи какво остава за цената на жените там та после докъде ще стигне тая заплата да го е*а?!

и това е ако не плащаш наем и храна, а мама и тати те издържат.еми как тогава да искаш да работиш за 400лв примерно като половината ги даваш преди да си ги взел.

Ами тъй де тъй? Те мама и тати тъй или иначе все ще се смилят да пуснат нещо, защо да се хабиш изобщо вместо да си гледаш кефа?

аз напуснах точно такава работа този месец- за 400лв.догодина трябва да взема правоспособност и ще се блъскам като обществен защитник.връзки-няма.познатите ми връзкари се набутаха в полицията-700лв начална базова заплата :rolleyes:

Добре де а ти с каква "кошница" отиде в университета? Завършваш и почваш работа в елитна кантора на заплата от 200лв на час и само чакаш да дойде еди коя си богата манекенка която иска да се развере със 90 годишния си съпруг щото не може да си изпълнява съпружеските задължения и ти да вземеш % от издръжката ли? Или обратното да дойде чичко паричко и да каже - давам ти 250 бона ако ме разведеш с жена ми така че да не ми вземе половината къщи и коли? Тъй става по филмите... реалността както вече обясних и за работата в Щатите е леееко по-различна. Естествено че ще почнеш някак и то за мизерни пари. Извинявай ама ти какъв опит имаш? Какво си правил досега и какво можеш да правиш? Само не ми казвай че всичко и че се учиш бързо - по-голяма глупост тругно ще изтърсиш. Винаги тези които са ми казвали че се учат бързо са такива папагали че нищо не става от тях.

Та така - почваш от нулата а пък ако имаш акъл в главата ще се ориентираш и след години връзкарчетата ще ти дишат праха. Въпрос на усилия, амбиции и воля за работа. Само че като те гледам с това мислене "мама и тати ми помагат, аз за 400лв няма да си тровя живота" ще има да стоиш по кафенетата и да оплакваш злочестата си съдба как връзкарите са взимали 2 пъти повече вместо да си седнеш на задника и да се потрудиш и след 5-6 години да почнеш ти да взимаш 2 пъти повече от въпросните връзкари....

Не разбирам - не ти се дават 800 лева защото:

1. Никой не дава 800 лева за преместването на 20 кашона даже и 500лв са много за подобна работа.

2. Защото в България има безработица и винаги може да се намери човек да върши същата работа за по-малко пари ?

3. Защото нямаш финансовата възможност да дадеш тези пари ?

4. Защото професора в университета работи два месеца за тези пари ?

Ок нека те попитам. Според теб ти за колко пари ще вършиш работа там и считаш ли че ако ти даде 800лв ще си ги заработиш? Ако няма какво да вършиш ще се хванеш ли да помагаш на другите и ще почистиш ли магазина/склада/кафенето или каквото е там? По собствена инициатива а не да те накарат? Или ще чакаме чистачката - те затова са я назначили. Ако работата ти е да носиш кашони а има изгоряла крушка ще си надигнеш ли задника да я смениш ако има някъде резервни? Да продължавам ли с въпросите? Представи си че ти дадат тези пари, ти каква инициатива ще проявиш освен най-преките ти задължения които са носенето на кашони и какво би направил ако в даден момент работа няма или поне си приключил с носенето? Само не ми отговаряй - ще излеза да изпуша една цигара, защото това се прави в почивките а не по когато ти дойде на акъла и прецениш че си се уморил или просто ти писне от работата? И дали като ти свърши работното време зарязваш нещата което докъдето е стигнало и си тръгваш или си довършваш нещата доколкото е възможно в следващите минути и тогава си тръгваш? Повярвай ми това се забелязва. Не очаквай да те аплодират първия път като го направиш но в един момент това ще го забележат и ще бъде оценено. Поне от всеки един свестен шеф.

И друг въпрос: смяташ ли че реално вършиш повече работа от това за което ти плащат? В моя случай беше така - реших да започна сам и въпреки че ми беше по-трудно започнах да взимам в няколко пъти повече отколкото ми плащаха като заплата (под няколко разбирай повече от 3).

За сведение: средната работна заплата за гр. София за сектор продажби е 500лв според този сайт: jobtiger.bg/salary.php

Добре де а ти с каква "кошница" отиде в университета? Завършваш и почваш работа в елитна кантора на заплата от 200лв на час и само чакаш да дойде еди коя си богата манекенка която иска да се развере със 90 годишния си съпруг щото не може да си изпълнява съпружеските задължения и ти да вземеш % от издръжката ли? Или обратното да дойде чичко паричко и да каже - давам ти 250 бона ако ме разведеш с жена ми така че да не ми вземе половината къщи и коли? Тъй става по филмите... реалността както вече обясних и за работата в Щатите е леееко по-различна. Естествено че ще почнеш някак и то за мизерни пари. Извинявай ама ти какъв опит имаш? Какво си правил досега и какво можеш да правиш? Само не ми казвай че всичко и че се учиш бързо - по-голяма глупост тругно ще изтърсиш. Винаги тези които са ми казвали че се учат бързо са такива папагали че нищо не става от тях.

Та така - почваш от нулата а пък ако имаш акъл в главата ще се ориентираш и след години връзкарчетата ще ти дишат праха. Въпрос на усилия, амбиции и воля за работа. Само че като те гледам с това мислене "мама и тати ми помагат, аз за 400лв няма да си тровя живота" ще има да стоиш по кафенетата и да оплакваш злочестата си съдба как връзкарите са взимали 2 пъти повече вместо да си седнеш на задника и да се потрудиш и след 5-6 години да почнеш ти да взимаш 2 пъти повече от въпросните връзкари....

сега отивам при един съдия да му се моля да ме прикрепи към някой адвокат, щото после имам да обикалям по кафетата и като се върна мама ако не есготвила ще и се карам ;)

дядо мраз, тва за сядането на гъза ми е пределно ясно и съм си седнал аз, ама проблемът е, че е много важно чии задник е седнъл до тебе :)

сега отивам при един съдия да му се моля да ме прикрепи към някой адвокат, щото после имам да обикалям по кафетата и като се върна мама ако не есготвила ще и се карам ;)

дядо мраз, тва за сядането на гъза ми е пределно ясно и съм си седнал аз, ама проблемът е, че е много важно чии задник е седнъл до тебе :)

:) Ето това беше добър отговор а не хленчене че парите са малко а работата не си струва и т.н. Хареса ми!

Това за задника си много прав. Сетих се за вица дето заека стоял и пишел реферат "как зайците ядат лисици" после "как зайците ядат вълци" и т.н. пък лъва отзад чака заека да му ги доведе и си хапва и извода че не е важна темата а кой ти е научния ръководител :)

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...