Jump to content
BulForum.com

Безработицата в България има ли я ?

zlobil

Recommended Posts

...и тази заплата е сравнително ниска в сравнение с общи работници на други места.например в строителството заплащането е 20-25 лева на ден като голяма част от работодателите поемат и пътните на работниците си,плащат се извънредни и така нататък...

А ти въобще някога работил ли си :wacko: Как може да сравняваш общата работа на строеж с тази в магазина :confused Хем ти се обясни работата от какво естество е и ти пак намилаш за тия строежи :confused Има коренна разлика :excl:

• Replies 76
  • Created
  • Last Reply
Да бе да. Ей сега ще иде кака пена със 8ми клас в щатите и за нула време ще научи Хамериканския. Тя с писмения Български трудно се оправя та ей сега ще стане сервитьорка в щатите за $400/ден... което много ми е чудно къде точно ще стане защото по груби сметки това прави $8800/месец или иначе казано над 100,000/година което си е направо докторска заплата... опсааа да не обърка мерните единици. На седмица е по-вероятно да е... И пак остава момента - КОЙ нормален американски работодател ще вземе един сульо дето не може да каже 5 думи на кръст за сервитьор(ка) и как именно се предполага въпросния човек да вземе поръчката.

Да добавя и аз малко за сервитьорите на този континент. Не само трябва да са с перфектен английски (дори бих казал, че трябва да са и с перфектен американски акцент, защото доста от тукашните образи могат и да не те разберат ако им говориш с британски такъв, да не говорим ако акцента е източноевропейски), но трябва през цялото време да забавляват клиентите и нито за секунда усмивката да не им изчезва от лицето (ако ще и да са ти потънали гемиите). На мен вече чак ме дразнят като още от вратата почват да ми се мазнят. Намръщен сервитьор е някакъв абсурд, който трудно може да се срещне дори и в най-забутания Макдоналдс. Направете си сметка как се вадят тези заплати. Иначе $400/ден биха могли да се извадят с големите бакшиши, но само от елитен сервитьор в елитен ресторант. Българин на такова място обаче не си го представям, защото този тип сервитьори са един вид потомствен занаят или просто голям талант. Най-малкото за такава позиция се кандидатства с богато резюме и два метра препоръки, също като за девелопър в Гугъл, Яху или Майкрософт. :D

Само и аз да вметна нещо, което обаче не е много по темата.За студентите в България и тяхната заетост се мисли много малко.Все пак това е доста голяма група от млади хора, които могат да са доста полезни не само с "неквалифициран" труд ако са в сферата която изучват и в университета си.Освен това твърде малко са работните места, където предлагат работно време удобно за студент/ка.В крайна сметка се стига до вариант пълен работен ден, в договора какво пише е отделен въпрос, а изпитите как ще се вземат още по-далечен.

...............................

чакай малко как разбра че не ги поощрявам ? някъде да виждаш да съм го написал това ? как изобщо също така предположи че ги цедя , никой в магазина не върши работа за която не му се плаща ама нали тука всички сте медиуми та веднага предположихте какво е положението , дали бих я вършил ли еми да бих я вършил може да нямам преспектива да се издигна в йерархията но за мене е по-добре да работя и да знам че имам 2лв в джоба отколкото да рева пред приятели колко трудно се намирала добре платена работа сред приятелите ми има доста безработни , да ти кажа ли каква е причината , търсят работата на която ще има дават по 2000лв а само ще си седят , задържат се по месец два тука таме и напускат . мнението ми за безраобтните знаеш ли какво е , че не са се постарали добре да си намерят работа , може да е крайно но за мене е така , както казах е по-добре да се работи нещо , каквото и да е отколкото да си седиш и да чакаш да ти падне дар от бога , 6ца от тотото или каквото щеш ;) много хора се специализират в определени сфери е по някога в точно тази сфера в която си специалист няма места и .... кво правим ? клатим си краката и чакаме да се освободи место а пък междувременно се оплакваме от живота , заплащането и как нямало работа за миличките тях .....

...............................

ето и на мен се сърдиш вече и аха-аха да се опиташ да ме обидиш. как съм бил познал ли?! ми ти си го казваш бе човек. няколко души ти казват, че е необходимо да мотивираш някак си човека за да работи добре и да ти върши работата, от която и ДВАМАТА ще имате печалба, но ти продължаваш да твърдиш, че народа е мързелив. т.е. другите са криви, а ти не! ето дори ти се дразниш като ти кажат че си мързелив и без никой да те е питал се обясняваш колко много работиш, въпреки че си наследствено обезпечен. а представи си на непознат човек още преди да е постъпил да му заявиш, че е тъп и мързелив и не заслужава по-добър живот.за предразсъдъците става дума - не са полезни за взаимоотношенията работодател-работник.

българите и дори циганите изобщо не са мързеливи, защото с подходящата мотивация вършат чудеса и аз съм бил пряк свидетел на такива. и всички са били доволни и от свършената работа и от спечеленото. затова и в много градове в българия дори и да закъсам посред нощ без превоз и пари имам на кого да се обадя - всичко е въпрос на отношение.

За студентите - само бригади..... :lol: :lol:

Само че за тази работа дупе да е яко.Там ако не си мързелив, няма да ти е трудно.Защото много хора, като се върнат и викат, ей че трудно, скъсват ти гъза от работа.Хе-хе...че вие кво си мислихте, че ще взимате пари с клатене на крака ли?Е да, ама не.Има и много хора, които просто си заявяват - тва не е за мен.Еми как с изнежените си ръчичики ще работиш в ферма в Англия например.Иначе доста пара се изкарва от студентските бригади.Но се иска и яко бачкане.Което трябва да стане и в БГ - да се разбере че за да взимаш хубави пари, трябва да се бачка яко и да си вършиш работата както трябва.Пък те това го виждат шефовете, и тези кадърни работници няма да останат без работа.

мнението ми за безраобтните знаеш ли какво е , че не са се постарали добре да си намерят работа , може да е крайно но за мене е така.

По тази логика може да се каже, че и ти не си се постарал да пуснеш обявата по всички възможни места, за да можеш да твърдиш, че всички са мързеливи. Не всеки си взима в-к Марица или влиза във форума. Може да се обърнеш напр. към Бюрото по труда. Много хора работят за по-малко пари, така че...

Да бе да. Ей сега ще иде кака пена със 8ми клас в щатите и за нула време ще научи Хамериканския. Тя с писмения Български трудно се оправя та ей сега ще стане сервитьорка в щатите за $400/ден... което много ми е чудно къде точно ще стане защото по груби сметки това прави $8800/месец или иначе казано над 100,000/година което си е направо докторска заплата... опсааа да не обърка мерните единици. На седмица е по-вероятно да е... И пак остава момента - КОЙ нормален американски работодател ще вземе един сульо дето не може да каже 5 думи на кръст за сервитьор(ка) и как именно се предполага въпросния човек да вземе поръчката.

Виж да иде да бере портокали в гърция е по-вероянтно да му се удаде - там с жестове някак ще се разберат ама нъл' са' сещаш че туй брането на портокали е тежка работа и нежните и ръчички на нашата кокона няма да издържат.

Как се предполага един човек без средно образование (или пък със средно образование и точно толкова среден успех едвам избутвайки до абитуриентския си бал и крещейки после до полуда че изобщо е завършил и мъчението му е свършило) ще научи английски до такава степен че да става за нещо повече от чистач или селскостопански работник?

Ей много ги обичам подобен вид разсъждения - аз тука най-много 500лв да взема а нам си къде ще ги взимам същите ама на ден. Да бе да. Я пак? Айде иди до там и като се върнеш след 6 месеца да си поговорим пак, а?

Айде стига глупости че ми е писнало да слушам какво светло бъдеще ги чака хората като идат на запад а после се оказва че не само трябва да си скъсат гъза от бачкане ами и с уменията си правят общо взето същите кинти и като се приспаднат всичките разходи дето тука нямаше да ги имат и излиза че са на нулата и едвам събират кинти за да се върнат.

Изключвам от това число хората с квалификация - те и тука и там могат да си намерят свястна работа. Само за пример - програмист в днешно време много трудно можеш да намериш свестен за под $1200/месец заплата (говоря за хора с поне 2-3 години опит а това не е ЧАК толкова много). А това за България ако не са много пари... И въпреки това пак много трудно може да се намери свестен.....

Айде глупости ще си приказваме ся. Ами аз бях и се върнах и имам наблюдения. Затова и говоря. Минималната ти заплата там е 6.25 на час, а от тази година и по-висока ще става. Може да живееш като тук, но от време на време можеш да си купиш това и онова и хладилника ти постоянно е пълен с какво ли не. Я да те видим тука със 180лв. Не казвам, че там е по-добре. Казвам, че не е така както го представяш. И ДА, сервитьори взимат по $400, че ако си на банкет и повече можеш да удариш. Tам където бях имаше и българи, работещи на такива места, а английският им беше по-лош от моят. В Four Seasons примерно, постоянно има банкети. Да ти казвам ли какви пари се взимат там, при положение, че стаите започват от 400 на вечер? Ами ресторантите в същият този хотел? И не само той. Ами заведенията по богаташките квартали? Разбира се, че не говоря за долнопробни, евтини заведения, където ходят редовни посетители и са на по 1 час и половина от центъра на града.

Имаше едно момиче, което учеше там. Българка. Работеше като банкетен сервитьор на повикване само уикендите и то не всеки уикенд. Събираха и се по 4-5 дена на 2 седмици. С тези пари се издържаше, плащаше наем, плащаше учебници и доплащаше семестриална такса.

Друга сервитьорка отиде на почивка в Hawaii докато аз бях там.

Tака че, разсъжденията продължавай да си ги обичаш, но проумей, че не всичко е черно и някои от нещата, които се говорят за чужбина са верни.

Друг е въпроса до колко годишна възраст може да се работи сервитьор, но пък там като работиш сервитьор известно време ще ти предложат повишение в супервайзър и мениджър.

За студентите - само бригади..... :lol: :lol:

Само че за тази работа дупе да е яко.Там ако не си мързелив, няма да ти е трудно.Защото много хора, като се върнат и викат, ей че трудно, скъсват ти гъза от работа.Хе-хе...че вие кво си мислихте, че ще взимате пари с клатене на крака ли?Е да, ама не.Има и много хора, които просто си заявяват - тва не е за мен.Еми как с изнежените си ръчичики ще работиш в ферма в Англия например.Иначе доста пара се изкарва от студентските бригади.Но се иска и яко бачкане.Което трябва да стане и в БГ - да се разбере че за да взимаш хубави пари, трябва да се бачка яко и да си вършиш работата както трябва.Пък те това го виждат шефовете, и тези кадърни работници няма да останат без работа.

Правят се пари ама преди време. Сега нищо не можеш да направиш. Tи ходил ли си изобщо?

Много по-добре е да си безработен отколкото да робуваш на някой за 300-400лв. Радвам се че все повече хора мислят така, особено "младите". Работодателите трябва да се научат да уважават тези, които им изкарват парите. Да си пазят кадрите като им дават стабилни възнаграждения, по-високи от средните в сектора, за да няма напускащи. А не да обясняват че при тях идват само неквалифицирани и мързеливци, и че не могат да "инвестират" в тях. Не да се чудят защо никой не им отговаря на обявите. За тия пари - толкова. Злобиле искаш ли да ти кажа как да си намериш бързо общи работници с опит и желание за работа? Обяви 800 лева заплата и гледай как всеки ще си натиска парцалите и ще идва навреме и ще изпълнява. Или май скъперничеството надделява, а? Виждам че ти е прекалено трудно да се сетиш сам, затова ще ти помогна - знаеш ли защо твоите работници се отнасят пренебрежително към работата? Защото за същите пари могат да си намерят работа навсякъде и като не им харесват условията или видят че се правиш на шефче си го слагат на хуя и отиват на друго място, а ти продължаваш да търсиш твоите мечтани висококвалифицирани работници съгласни да работят без пари за теб.

Много си прав. Шефовете изобщо не ценят работниците си. Много рядко някой се сеща да ти повиши заплатата ей така за стимул. В повечето случай гледат да измисля за какво да те глобят и как да ти орежат и без това "огромната заплата" (от примерно 15 лева на ден, от които 5 отиват за храна и транспорт). А когато шефа започене да "цака", рабониците започват също. Като цяло съм много коректен работник и винаги гледам да си свърша работата качествено, а не да отбия номера, ама след като ме задържат цяла седмица след работно време, накарат ме да работя и в събота и накрая вмсто да ми се плати извънредно, ми сложи и глоба, някак си желанието за коректност ми се убива.

Дето има една приказка - Каквото повикало, такова се обадило -

Злобиле

Ако искаш да си задържиш работниците стимулирай ги по някъв начин. С 10 лева на месец да вдигаш заплатата на месец на някой работник, ще видиш че ще работи по добре. Щото малко или много тия работници придобиват някакъв стаж, дори и в неквалифицираната работа, а по тоя начин им показваш че все пак виждат че работят.

w00x, не казвам че е невъзможно обаче няма да е всеки ден. Инцидентно евентуално може и да си изкара някой такива пари, но всеки ден най-много $50-100 да си докара не повече. Защото както го казваш излиза че човека може да си докарва по толкова (че и повече) при това всеки божи ден... е то ебаси златната мина излезе че е това. Аз доста хора познавам там и при това са програмисти - т.е. доста квалифициран персонал - и никой от тях не взима такива заплати. Говориш наизуст от човек който ти се е похвалил че 2-3 пъти в живота си е направил такава цифра за деня. То и аз тука съм успявал за 4 часа да изкарам 1000лв от някоя хитроумна програмка която е вършила точното нещо в точното време и клиента е бил супер доволен, това не значи че се движа с по 250лв в час нали? Винаги може да направиш доста пари за много кратко време но това не е определящо. А и примера който си го дал с онова момиче е доста показателен - бачка 4-6 дена в месеца и си заработва прилично. Сега вземи я попитай обаче дали като е бачкала е било на нормиран работен ден или се е стояло до ранни зори и докато последния клиент не си тръгне/припадне от препиване?

А и Godfather ти го обясни добре - без перфектен английски ще си намериш такава работа ама на кукуво лято. Особено в богаташките квартали или 5-звездните хотели! В някоя долнопробна кръчма е по-вероятно особено за "кака пена" дето е с 8ми клас образование и освен ако не изглежда като Памела Андерсън да я вземе някой заради визията има да си търси работа на такива места каквито ти описваш до второто пришествие и ще е абсолютно ясен резултата.

За "размислите и страстите" мисля че не си ме разбрал правилно. Говорех за нискоквалифицирани хора които тръгват да си дирят късмета без грам да се замислят че хората там говорят друг език и без изобщо хабер да си имат какво смятат да правят като нагласата е: "еее ми мога да чистя, да мия чинии, мога и деца да гледам, в магазин или ресторант мога да работя" е можеш разбира се ама като не знаеш езика малко трудно. Не мога да издиря статията от блога на едно момиче работещо в социалните служби някъде в Los Angeles което описваше как идвали при нея разни образи и тя като ги пита какво образование имат при нея по изключение имало няколко човека със техникум другите я средно я дори това нямат, а на въпроса къде живеят и имат ли кола те весело отговаряли че са при приятел и ще ходят с рейс на работа - абе изобщо голяма веселба (за хората дето не са наясно - Los Angeles преди да кацне самолета около 30тина минути лети и е все над въпросния град, така че там или имаш кола или ходиш пеш до работа такова нещо като рейс аз докато бях там не съм забелязал по улиците, може и да е имало ама само легенди съм чувал за него).

Това за супервайзора и мениджъра е някаква перспектива която е в много далечен план и не е това за което говорихме. А и подобна работа има и тука - МакДоналдс точно такива има... ооо като стана дума за МакДоналдс се сетих за човека оплакващ се че няма работа за студентите - ето добро място където можете да погледнете за такава работа. А по специалността - всеки да се огледа за фирмите по специалността в които после ще си търси работа. Аз чудно как така докато бях студент и 1 месец не съм оставал без работа?

малко оффтопик ама.. последните 8-10 поста в тая тема са публикувани в работно време в делничен ден... та въпроса ми е що не ба4кате ами пишете по форуми бе? :rolleyes:

малко оффтопик ама.. последните 8-10 поста в тая тема са публикувани в работно време в делничен ден... та въпроса ми е що не ба4кате ами пишете по форуми бе? :rolleyes:

Ха..ха...хвана ги! :D

Реално обаче са доста по-малко от посочената бройка - първият пост след 9.00 е на 'Кръстника', който обаче пише от другата страна на Земята, тъй че отпада. 'Хоста' е студент, доколкото знам, тъй че и той отпада. 'Дядо ти Мраз' е в частна фирма и при тях нещата са много разтегливи....като махнем от останалите 4-5 човека още някой студент, ученик или такъв на свободна професия...може и да не остане никой. :bgrin:

Това обаче не променя ситуацията с безработицата и псевдобезработицата... ;)

П.П. А ако питаш за мен - в момента пиша в следобедната си почивка. :laughing:

Аз имам 20-годишен стаж, висше образование, преподавам в известен университет и работя точно за 400 лв. и въпреки всичко не смятам, че робувам на някого.

Именно заради такива като теб положението е такова.

w00x ти кво ся направи една бригада и вече стана специалист по щатите и заплатите там. Тия $400 на ден, където ги е взимал някой българин със кофти английски са изключение, не правило. Недей го изкарвай толкова розово, че ще вземе някой да се юрне с голямата кошница. А почивката в хавай там е все едно тук да отидеш на почивка в турция, не е кой-знае какво..

Аз говорех за бригада в Англия, не в САЩ.А и това понятие добри пари е доста разтегливо - за един човек едни пари са много, за друг са малко.Аз говорех като цяло.Както и да е. ;) ;)

w00x ти кво ся направи една бригада и вече стана специалист по щатите и заплатите там. Тия $400 на ден, където ги е взимал някой българин със кофти английски са изключение, не правило. Недей го изкарвай толкова розово, че ще вземе някой да се юрне с голямата кошница. А почивката в хавай там е все едно тук да отидеш на почивка в турция, не е кой-знае какво..

Аз отидох на бригада, но получих ударна доза USA, защото след 30 дена ме изгониха от фирмата с която имах договор като заминах от тук и се изнесох в голям град сам. Затова и са ми по-ясни нещата от на някой, който си е работил и е обикалял по магазините. Хората с които контактувах в последствие живеят там от доста време и нямаше нито един "бригадир" като мен. Останалите пък, на новото ми работно място, всичките бяха Американци. Не съм казал, че е правило, но и 200 да направиш на ден, пак е повече от 400 лв на месец. Аз споменах, че не е толкова розово, но не е и толкова черно. Страна като страна. С различен стандарт и начин на живот. Самоче не е точно като да идеш до Турция, защото Хавай е на 10 часа със самолет от Източните щати. От тук до USA е 11-12 часа със самолет. А даже и Турция да е. Тук сервитьорка дали може да иде в Турция или Египет на почивка през лятото?

Както и да е. Това е съвсем далеч от темата на темата. Факт е че тук заплатите са ниски, но е и факт, че хората вече не си правят и труда да се замислят и разучат преди да обявят, че някой дава ниска заплата или пък, че това е "Българска работа" и "само в България може да се случи".

Има хора на които не им се работи. Това е моето заключение ;) Татко съкрати сумати народ шото буквално седят и си чешат задниците и същевременно мрънкат за по-висока заплата. :angry:

па сме били мързеливи българите,бляблябля,ебати глупостите,слушал съм ги вече.

само не знам що злобил си е въобразил(ха,поетът в мен се обади),че на запад подобни работни места се заемат от ултра сериозни хора,които освен да са лоялни и коректни,остават да работят на същото място минимум 5 години на тази позиция.

ми не е така пич,там положението е същото.

както вече няколко пъти казаха - това е позиция без абсолютно никаква перспектива и само хора без никаква,ама никаква амбиция в живота биха се задържали там.напълно естествено е 25 годишният ви склададжия,които има там някви кирливо образование, да напусне и да отиде да работи някъде другаде пак за 500 лева,но със шансове за развитие.

освен това ти какво очакваш от хора,които цял живот не са полагали усилие да постигнат каквото и да било.щото и тоя момент го има - тоя тип работна ръка няма да напусне работното място заради по-добро такова,ами ще го напусне за да помързелува месец-два с парите,дето е изкарал,пък после ше му мисли.

същите цял живот са чесали топки в училище и са подрусвали паласки по чалгатеките,как очакваш такава пасмина да ти прояви заинтересованост и коректност на работното място?че то в главата му само бръмбъри и последните хитове на азис бе,ако не броим и силно развитото чуство за модна ориентация.

пп - някой спомена да увеличи заплатата,пък щяли повече хора да дойдат.

лоша идея.те хора ше дойдат,ама качеството им на работа ще е същото.

функцията на полезната работа,дето един работник я върши с-у определено заплащане далеч не е безкрайно нарастваща,ми точно обратното.

след определен праг колкото пари и да му даваш на работника той няма да работи по-добре,даже ще почне да лентяйства.

така е, човек увеличава оборотите според заплатата и уменията си до едно време (все пак машина да си е до време. после ЕГН-то почва да те стяга). След това заплатата се определя според заслуги, отговорности, инфлация, стаж, лоялност и т.н. разни мениджърски съображения. Но едно е сигурно. Който не работи, не яде! А храна не е без пари :)

EDIT:

@djadomraz, аз имах предвид чисто технически ако бъдеш стимулиран :)

Иначе според мен всичко си е до човек.

но и 200 да направиш на ден, пак е повече от 400 лв на месец.

w00x, продължаваме с розовата приказка. 200 на ден също са много повече отколкото един нормален сервитьор, работник в магазин или друг човек без квалификация. Не казвам че там заплащането не е по-добре въпроса е че както го изкара просто човек оттука може да приговти голямата кошница и ще остане с впечатлението че там парите по дърветата ги берат.

Не казвам че е черно, просто различно. Но определено ако знаеш езика и имаш квалификация ще се оправиш докато тука е малко на късмет. Иначе там "серсеми" си имат в изобилие и хич не са им притрябвали още особено такива тръгнали с голямата кошница. Всеки решил че там ще бачка за много пари остава страшно разочарован. Пари може да се изкарат но с цената на много усилия. И ако човек се замисли то с аналогични усилия и тука могат да се изкарат много пари само че всеки се дърпа и гледа да иде да си пие кафенцето и вечер да се види с приятели докато отидиш ли на "гурбет" бачкаш до припадък и не се оплакваш.

Не знам кой го изръси това за Хаваите и че било аналога на почивка в Турция - изобщо не е така. И Хаваите са си класа. Вероятно има и по-ефтини места но там без сериозни пари не можеш да се замъкнеш. За сравнение около $100 ти е една вечер във Вегас при това ако не е събота и неделя. Говорим за приличен хотел а не някакъв кокошарник и изобщо не говорим за апартаменти или някакъв лукс - просто да е чистичко и да има легло и баня (а и да не е много далече от "strip"-a). Това е ефтинията. Айде сега се сети колко ще ти струва една вечер на Хаваите и дали човек който взима чисто под $3000 (болшинството сервитьорки и касиерки) ще могат да си го позволят 1 път на няколко години и при това ако спестяват сериозно. Айде сметни и колко е наема на еднин нормален апартамент и обясни в какво дережде са и че нямат нищо общо със спретнатите двуетажни къщички по филмите ами в най-добрия случай има хол, спалня и някаква баня които хич не са толкова луксозно обзаведени, пералня има 1 в цялата кооперация или е на 2 пресечки щото хазяина няма застраховка против наводнение и има много против да си купиш пералня а това го има в договора дето си подписал... и т.н. и т.н. Дайте малко по-реално да гледаме на нещата а не "тука взимаш 400лв на месец а там ще ги взимаш пак толкова ама на ден".

Както и да е продължаваме да спорим за нещо което даже не е по темата (главно по моя вина за което много се извинявам на zlobil)

Както и да е. Това е съвсем далеч от темата на темата. Факт е че тук заплатите са ниски, но е и факт, че хората вече не си правят и труда да се замислят и разучат преди да обявят, че някой дава ниска заплата или пък, че това е "Българска работа" и "само в България може да се случи".

Съгласен съм с теб но има и още нещо - хората първо не си знаят цената второ очакват работодателя да каже колко е заплатата. Ако всеки си знае цената и може да каже ЗАЩО аджеба иска толкова и как е навит да работи и какво ще свърши за да си заработи парите ще получи работа. Не един и два пъти като съм правил интервю питам човека каква заплата иска, той отговаря че нямал претенции. Като предложиш ниска човека решава че се бъзикаш или се засяга направо. Или се хваща ама моментално почва да си търси работа. Ако го попиташ каква заплата според него заслужава - вдига рамене... Излиза че колкото и да предложиш все няма да е достатъчно и човека ще иска повече и по никакъв начин няма да успее да ти обясни защо. Стимула да даваш повече пари действа за съвсем малко. А не може до безкрайност така. Просто има хора които им се работи и такива които ги мързи за съжаление втория вид са много повече...

след определен праг колкото пари и да му даваш на работника той няма да работи по-добре,даже ще почне да лентяйства.

Не само ами като ми дойдат повечко кинтите ще тръгне да се чуди с какво да се поглези и само това ще му е в акъла :)

човек увеличава оборотите според заплатата и уменията си до едно в

Не си много прав за увеличаването на оборотите според заплатата. Ако дадеш на някой увеличение ще има разлика първите седмици (максимум 3 в общия случай - 1) а след това пак ще си бачка както си знае. Ако човека е свестен и съвестен ще си бачка ако не ще те чака да си обърнеш гърба и ще спре - като във вица:

- Колко човека работите във вашия офис

- Ами със шефа сме 5

- Е шефа.. не питам за шефа, без него колко бачкат

- Аааа като го няма шефа никой не бачка - пием кафенце, лаф-мохабед, едно друго...

И защо? По твоята логика трябва да затворим всички университети в страната, защото заплатите навсякъде са такива...нещо не се връзва май... :P

Много по-добре е да си безработен отколкото да робуваш на някой за 300-400лв. Радвам се че все повече хора мислят така, особено "младите". Работодателите трябва да се научат да уважават тези, които им изкарват парите. Да си пазят кадрите като им дават стабилни възнаграждения, по-високи от средните в сектора, за да няма напускащи. А не да обясняват че при тях идват само неквалифицирани и мързеливци, и че не могат да "инвестират" в тях. Не да се чудят защо никой не им отговаря на обявите. За тия пари - толкова. Злобиле искаш ли да ти кажа как да си намериш бързо общи работници с опит и желание за работа? Обяви 800 лева заплата и гледай как всеки ще си натиска парцалите и ще идва навреме и ще изпълнява. Или май скъперничеството надделява, а? Виждам че ти е прекалено трудно да се сетиш сам, затова ще ти помогна - знаеш ли защо твоите работници се отнасят пренебрежително към работата? Защото за същите пари могат да си намерят работа навсякъде и като не им харесват условията или видят че се правиш на шефче си го слагат на хуя и отиват на друго място, а ти продължаваш да търсиш твоите мечтани висококвалифицирани работници съгласни да работят без пари за теб.

ще ме извиняваш ама ти избщо имаш ли си идея какви тъпотии пишеш ?

изобщо преглеждал ли си се скоро за психични отклонения , как изобщо си въобрази че човек които носи по 20 кашона на ден може да взема 800лв ? ??? изобщо наясно ли си колко взема една магазинервка ако не си наясно ще ти кажа от 300 до 500лв .... 800лв съм на 100% сигурен че в пловдив няма такава заплата за магазинерка или за общ работник и знаеш ли какво вземи да прочетеш първият ми пост , хубаво го обмисли преди да напишеш каквото и да е защото ако съдим по поста ти изобщо не си запознат със заплащането в определените сведи , дори се съмнявам че изобщо някога си работил. На мене ми е пределно ясно какво трябва да се направи затова не се опитвай да ми се правиш на по-умен от колкото си и да ми даваш какъвто и да е акъл . относно това на къв се правя и на къв не ще го оставя без коментар просто не си заслужава да се хабя да пиша и да ти обяснявам работи които едва ли някога в тоя живот ще ги проумееш..... :angry1 :angry1

А ти въобще някога работил ли си :wacko: Как може да сравняваш общата работа на строеж с тази в магазина :confused Хем ти се обясни работата от какво естество е и ти пак намилаш за тия строежи :confused Има коренна разлика :excl:

абе то във форума е пълно с разбирачи , в темата поне 3 пъти съм писал в какво се състои работата обаче те продължават да си намилат......

ето и на мен се сърдиш вече и аха-аха да се опиташ да ме обидиш. как съм бил познал ли?! ми ти си го казваш бе човек. няколко души ти казват, че е необходимо да мотивираш някак си човека за да работи добре и да ти върши работата, от която и ДВАМАТА ще имате печалба, но ти продължаваш да твърдиш, че народа е мързелив. т.е. другите са криви, а ти не! ето дори ти се дразниш като ти кажат че си мързелив и без никой да те е питал се обясняваш колко много работиш, въпреки че си наследствено обезпечен. а представи си на непознат човек още преди да е постъпил да му заявиш, че е тъп и мързелив и не заслужава по-добър живот.за предразсъдъците става дума - не са полезни за взаимоотношенията работодател-работник.

българите и дори циганите изобщо не са мързеливи, защото с подходящата мотивация вършат чудеса и аз съм бил пряк свидетел на такива. и всички са били доволни и от свършената работа и от спечеленото. затова и в много градове в българия дори и да закъсам посред нощ без превоз и пари имам на кого да се обадя - всичко е въпрос на отношение.

добре 1 не мога да разбера , от къде точно разбра че не ги мотивирам ?

на всеки празник им правим вечери , всеки ден АБСОЛЮТНО ВСЕКИ ден ги храня на обяд и не им давам стара наденица и карам месаря да пече на скарата кебапчета и кюфтета ся сигурно ще ми кажете че навсякъде го правят тва е аз пък ще ви кажа че не го правят , когато през деня има много работа им се дават допълнително пари , има дни в които нямат време да изпушат 1 цигара , ТОВА СЕ ЗАПЛАЩА , допълнителната работа се ЗАПЛАЩА , който си е заслужил получава коледна премия какво повече от това като стимул може би да им купя по 1 чисто нова да не им е проблем да идват на работа , или пък направо и по 1 шофиор ........ ;)

Много си прав. Шефовете изобщо не ценят работниците си. Много рядко някой се сеща да ти повиши заплатата ей така за стимул. В повечето случай гледат да измисля за какво да те глобят и как да ти орежат и без това "огромната заплата" (от примерно 15 лева на ден, от които 5 отиват за храна и транспорт). А когато шефа започене да "цака", рабониците започват също. Като цяло съм много коректен работник и винаги гледам да си свърша работата качествено, а не да отбия номера, ама след като ме задържат цяла седмица след работно време, накарат ме да работя и в събота и накрая вмсто да ми се плати извънредно, ми сложи и глоба, някак си желанието за коректност ми се убива.

Дето има една приказка - Каквото повикало, такова се обадило -

Злобиле

Ако искаш да си задържиш работниците стимулирай ги по някъв начин. С 10 лева на месец да вдигаш заплатата на месец на някой работник, ще видиш че ще работи по добре. Щото малко или много тия работници придобиват някакъв стаж, дори и в неквалифицираната работа, а по тоя начин им показваш че все пак виждат че работят.

ако беше прочел темата щеше да разбереш че заплата им се увеличава абсолютно всеки месец , започват на 450лв общият работник като за около 6-7 месеца ако има желание за работа и се държи нормално ще взема над 500 , глоби не им налагаме все още макар че има за какво

не не е такова положението заради такива като мидекс положението е такова заради такива като тебе само като ти гледам отношението си представам какъв работник си (няма как да си шеф и да мислиш по тоя начин) ...... :sick

Точно заради хора като Midex имаме някакъв шанс да се оправим. Не е седнал да се оплаква колко нископлатен му е трудът ами се опитва със собствени усилия да постигне нещо без да чака да му дойде на готово.

Работно време за кой? То на всеки е различно, така че ...

Колкото за парите... Не знам млад човек, който ще откаже да си има собствени доходи и да ги харчи за всякакви прищевки колкото и малко да са. Друг е въпроса, ако техните му дават повече отколкото може да изкара. Само родителите са виновни тогава

За Америка е много относително. Това 400$ да ги изкара за 1 смяна от 7-8 часа е някаква фантазия или случайност. За сравнение ресторант в хотел Хилтън, Атлантик Сити 7$ на час и се работи по 1 смяна на ден, а бакшишите са малки

Минималната ти заплата там е 6.25 на час, а от тази година и по-висока ще става. Може да живееш като тук

във всеки щат е различна минималната. При нас е 7.93, като от следващата година става над 8. Отделно взимат бакшиши. Познавам хора, които работят това и са доволни

Проблема на "безработицата" е по-скоро в това,че съществуват разни "митове и легенди" за трудолюбието на българина на първо място и реалното положение на страната.

По първа точка - дори повечето хора да не са живяли в през това време ( включително и аз ) всеки знае какво е било през "онова време"- стабилно крадене при възможност, замазване на положението като планове ( петилетки, конгреси и т.н. ) и общо взето мотаене. Което генерира неконкурентно способна работна ръка. Нещо,наследено и днес. Не сме станали най-мързеливият народ - просто винаги сме били. Затова другите страни "дръпнаха" с няколко години напред,а ние сме още тук. Митове от едно време - също като това,че сме най-умните,най-красивите,най-можещите и другите стандартни бози от едно време...

Другата точка - митовете за "лесните пари" - всеки иска да направи "удар" и да заживее спокойно. Една от тези легенди са бригадите. Толкова много млад народ се лъже да заминава навън и съответно се съсипва,че направо е плачевно състоянието. И все повече хора от младите имат желание да ходят навън,за да се докоснат до илюцията "американската мечта". Много хора записват университет,не за да учат,аз за да може да отидат на бригада и да направят "удара" на живота си.

Бил съм в САЩ,бил съм в Англия ( макар и за малко ),водил съм разговори с не-native жители на съответните страни,които вече са установени там и изобщо не е това,което си мислят хората. Няма я опцията "$400 на ден". Такива неща като установяване в САЩ отнема толкова ресурси,ако не и повече, колкото тук,само че там е илюзията,че нещата са по-добре. Човек реално и там работи и тук работи. Но там се трепе за вярата,че е по-добро.

Жалко е да видиш някои,който мечтата му е да отиде в САЩ,защото там ще си намери половинка ( нали,те нас само чакат там ) и ще се устрой. Ще каже човек,че става просто ей така...

Относно това което каза Midex - не обиждайте човека,че заради такива като него е на това положение страната - хората в университетите ако са малко кадърни си изкарват допълнително доходи ( както той каза ) по честен начин. Стига да има желание човек. А и това да се преподава на хора не е лесна работа.

zlobil-е : ако говориш,че "намилането" в темата ти продължава - темата е за безработицата в България и е интересна тема.

Позната продавачка е вземала твърда заплата + % и е стигала до ~600лв и отгоре,сега не знам какво е положението.

От друга страна голяма част от работата в Пловдив не отговаря на това,което заработва - все пак всеки иска да експлоатира някои ( иначе нямаше да наема хора ) и да печели колкото може повече. Много работодатели ще продължават да имат проблеми с намирането на подобен род персонал,докато не се оправи положението. НЕ може Пловдив да е на едно от първите места като цени ( преди време в един от вестниците имаше "класация" с конкретни цени - еми владеем ги като цени* ),а заплатите да са ниски. Щом цените са високи,значи се прави оборот,следователно има печалба,която не винаги трябва да отива само в джоба на собственика. Съотношението цена на живот/заплата в града е доста различно спрямо другите градове. А това не е нормално. Затова и няма и как да се намира персонал...

За високо-квалифицирана работа е още по-зле....там искат да правиш неща за милиони,а да ти плащат 500лв без осигуровки...да се гръмнат ( примерно asic design за 400лв.... ).

*- относно цените - помня едно сравнение като цени Пловдив/София от цитираният от мен вестник - продукт - в София цени от 1,2лв до 1,5лв. Пловдив - от 1,8 нагоре. НЕ помня кой беше продукта точно,май беше млечен,но най-високата средна цена в София беше по-ниска от предлаганите в Пловдив...за какво говорим после... и да се работи за старите от преди няколко години заплати

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...