zlobil Posted December 18, 2007 Share Posted December 18, 2007 значи искам да споделя с вас моето възмущение като цяло към българина и в частност към пловдивчани . Уж всеки реве че нямало работа , нямало пари а всъщност на никой не му се работи , хем иска да работи 4 часа хем да взема 1000лв пък ако е възможно и работата да е супер лека. Е не става така писна ми вече , тая вечер в магазина заявката ни с бира дойде в 7 часа питам го аз момчето що така той подвига рамене и казва " Еми няма кой да кара камионите , няма хора" . При нас в магазина положението е същото 2 седмици бяхме без общ работник а парите които давах бяха що годе добри , условията също (все пак говорим за неквалифициран персонал) и няма и няма , през отваряне на заведение в с.Крумово там работата е същата не мога да намеря персонал а заплатата която давам в селото е по-висока от повечето заплати които се предлагат в кафетата в пловдив . Та си задавам аз 1 простичък въпрос , къде отидоха хората на които им се работи , останаха само скапаняци последнит 2 месеца сме сменили 2ма общи работници работата им била тежка , не можели да стават сутрин рано при положение че се почва в 10 ( ) . В другият ни магазин в тракия е същата работа , едната ни от продавачките ще се жени и иска да напуска от 2 месеца не можем да намерим жена да работи , обявата върви във весника , има залепена обява на вратата на магазина , има и обява в интернет до сега са се обадили само 2 жени да попитат , една дойде учи се от 8 до 12 на касовият апарат тръгна си и каза че и било сложно не можела да се оправи . В момента подготвят които ги мързи да гледат и е по-лесно да стоят и да се оплакват колко било гадно в българия , как не се давали пари , как нямало работа . Е писна ми каква работа искат и аз искам да не работя и да разполагам с по 100 000 бона на месец ама не става , блъскам се от сутрин до вечер за да постигам някъв стандарт на живот и пак не се оплаквам при положение че работата ми напоследък е повече от тежка и изморителна . Изобщо като разговарям с хората които ни снабдяват магазините със стока навсякъде е същото положение идват работят по 2 дена и напускат , почти във всяка фирма (говоря специално за дистрибуторите) има свободни места за които няма желаещи . И що щото е по-лесно да се оплакваме колко ни е гаден живота. Вчера или онзи ден по БТВ гледах дискусия , според която българите сме станали едни от най-мързеливите в европейският съюз ..... това ако не е срам незнам кое .... и статистиката го показва колкото и смешно да звучи има много свободни места , но никои няма желание да ги заеме , не че безработицата била висока . Вярно като заплащане може би са малко предлаганите пари ама по-добре ли е на месец да си с 300лв и да бачкаш някъде от колкото да си без тия 300лв и да седиш и да ревеш против всичко живо. ай сиктир писна ми ..... незнам на кое вече , всеки се оплаква ама като дойде време за работа се скатават и се почват едни жалвания колко били гадни шефовете в пловдив Link to comment Share on other sites More sharing options...
AssassiN Posted December 18, 2007 Share Posted December 18, 2007 В голяма степен си прав! Голяма част от лайнарчетата(да ме извиняват свестните измежду тях), които сега завършват са свикнали да цоцат от семейната цица, без да знаят как на практика се вадят пари. Забелязва се криза в предлагането на работна ръка, особено квалифицирана такава. Все повече фирми установяват, че независимо от предлаганата заплата, кандидатите са все така неподходящи. Това е вследствие на тотално разрушеното и корумпирано висше образование в страната, в комбинация с унаследения мързел в българина като цяло. Това е едната страна на нещата. Другата - За доста широк спектър от професии, заплатите остават ниски. Това, по мое мнение, се дължи на факта, че се намират хора, които се наемат да работят работа, за която следва да се заплаща 1000 лева (например) срещу 300 лв. Това ужасно подбива пазара на труда. Това е и причината за забавения прираст на заплатите в България в сравнение с други страни в преход. На мен 300 лв не ми покриват твърдите разходи, не знам за вас... Изводът: И двете страни са виновни. Докато няма коректни отношения работодател - работник, пазарът на труда в България ще остане нестабилен, непредвидим и силно подценен. За това, аз лично, обвинявам и двете страни... Не искам да обидя никого с поста си. Просто казвам това, което мисля, и то съкратената версия... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Blitz^^ Posted December 18, 2007 Share Posted December 18, 2007 Според мен проблемът е друг. Злобиле, виждаш за каква работа говориш - шофьори, работиници, които да товарят, разтоварват, тоест "хамалска" работа. Българинът живее с илюзията, че има работа, която е срамна и такава, каквато не е. Като цяло българинът обича да обръща внимание на темата за срама... Плюс това всеки като си мисли, че е нещо повече от това, което е какво става? "По-добре да не бачкам, отколкото да бачкам каквото и да е". Отделно от това, че сме мързеливи. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Runner Posted December 18, 2007 Share Posted December 18, 2007 На хората, които им се бачка като хамал са навън... Link to comment Share on other sites More sharing options...
zlobil Posted December 18, 2007 Author Share Posted December 18, 2007 от кога продавачка в хранителен магазин , дистрибутор или пък сервитиорка е хамалска работа ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
mobo Posted December 18, 2007 Share Posted December 18, 2007 проблема ти, злобиле, е от разликата между даването и взимането. едно е да даваш 300 лв заплата за неквалифициран труд със средно тежко физическо натоварване, друго е да вземаш 300 лева за целодневно бъхтане. ти например би ли вършил предлаганата работа и срещу какво заплащане? перспектива за развитие имаш ли, т.е. след 3 години пак ли ще си общ работник или фирмата ще инвестира в развитието ти? аз много се дразня на работодатели, които при първи неуспех за наемане на персонал срещу ниско заплащане обявяват че целокупния български народ е супермързелив, с което искат да вменят винатта във евентуалните кандидати, та да посрутят самочувствието им и желанието им за развитие. тия приказки от много време се носят из пространството, но не са верни. безработицата е ниска, особено в градовете. и е ттакава защото всеки веднага започва работа, ако я намери срещу добро заплащане и му доставя някакво вътрешно морално удовлетоврение. ако второто липсва, първото трябва да се увеличи. елементарно. п.п. междудругото, как така целия български народ е супермързелив, пък само ти се трепеш по цял ден за парите си? ти не си от народа ли? Link to comment Share on other sites More sharing options...
zlobil Posted December 18, 2007 Author Share Posted December 18, 2007 да бе добре сигурно е така , според тебе по какъв начин мога да инвестирам в човек който няма завършено и средно образование ? да му направя заплатата 10000 лв може би че да му дигна самочувствието ? еми няма да стане даже и 500лв са много за подобна работа , аз да не съм някое благотворително дружество да раздавам заплати по 1231231 лв и защо , за да имат преспектива ..... казваш дали бих я вършил ли .... еми да вършил съм я и пак я върша макар че баща ми е шефа никога не съм се правил на мамино детенце а съм бачкал наравно с другите ....... и повярвай ми това не е първият ми неуспех при търсене на персонал , това е неуспех на който съм ставал свидетел от дооооста години Link to comment Share on other sites More sharing options...
w00x Posted December 18, 2007 Share Posted December 18, 2007 от кога продавачка в хранителен магазин , дистрибутор или пък сервитиорка е хамалска работа ? Не е. Но си остава работа за която не е нужна квалификация и хората, които на 30+ години са останали да работят това и само това могат, са решили да излезнат в чужбина, защото сервитьорка тук прави по 400-500 лева на месец, а сервитьорка в USA може да направи и $400 на ден. А и зависи от дистрибутора. Във Philip Morris взимат по 1200 лева дистрибуторите. Защо пък да не поработя 1-2 години дистрибутор там и после да си търся късмета някъде? Какво като няма просперитет. Голяма работа. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mobo Posted December 18, 2007 Share Posted December 18, 2007 да бе добре сигурно е така , според тебе по какъв начин мога да инвестирам в човек който няма завършено и средно образование ? да му направя заплатата 10000 лв може би че да му дигна самочувствието ? еми няма да стане даже и 500лв са много за подобна работа , аз да не съм някое благотворително дружество да раздавам заплати по 1231231 лв и защо , за да имат преспектива ..... казваш дали бих я вършил ли .... еми да вършил съм я и пак я върша макар че баща ми е шефа никога не съм се правил на мамино детенце а съм бачкал наравно с другите ....... и повярвай ми това не е първият ми неуспех при търсене на персонал , това е неуспех на който съм ставал свидетел от дооооста години ами точно това е. ти и не искаш да търсиш начини да поощряваш. ти искаш да цедиш, а ефекта на лимона е отдавна познат вече на нашия трудов пазар и хората си имат едно наум. и не каза дали би вършил тази работа срещу точно това заплащане, нали? защото не би го правил или не за дълго. всеки иска нещо повече за себе си. а и аз приказки като твоите съм слушал също доооооста години и какво от това? колко души безработни познаваш сред кръга си от познати и приятели? и безработните са такива щото са мързеливи ли? Link to comment Share on other sites More sharing options...
en3rgy Posted December 18, 2007 Share Posted December 18, 2007 еми няма да стане даже и 500лв са много за подобна работа , аз да не съм някое благотворително дружество да раздавам заплати по 1231231 лв и защо хах ако даваш 300лв работата ми е ясно , с 300лв не мога си платя ниощо - не си заслужава да работиш за тези пари според мене за тази работа минимум 400лв и при това пак съм виждал как за подобна неквалифицирана работа има голямо текучество хората вече наистина си имат едно на ум което лично ме радва ... не само заплата се иска а иначе си прав няма хора ! особено квалифицирани .. направо нз на къде отива тази държава така Link to comment Share on other sites More sharing options...
toti_barabata Posted December 18, 2007 Share Posted December 18, 2007 Дам zlobil е много прав!В България има прекалено много мързели!Аз съм работил 2 лета като общ работник и сега когато съм 12 клас от време на време бачкам сервитиор!Някой по долу каза че тва било срамна работа!Е аз въобще не смятам че има нещо срамно в която и да е работа която е легална!Искам само от любопитство обаче да питам zlobil каква е заплатата,която дава на общия работник!Все пак ако е под 350 е нормално да няма желаещи за мястото Link to comment Share on other sites More sharing options...
Psihara^^ Posted December 18, 2007 Share Posted December 18, 2007 Zlobil дава 500 и казва, че е склонен да дава повече. При добре изчислените часове се пада по 2.50 на час. Не говорете на изуст а четете във форума! Парите, които дава Васко са много, много - много за подобна работа. Аз бих работел за тези пари подобно нещо, ако имах времето и ако нямах друго предвид. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ikin Posted December 18, 2007 Share Posted December 18, 2007 какво се оплакваш че неможеш да намериш хора?просто не подхождаш по правилния начин за търсене на работник и незнаеш как да ги задържиш на работа хората.нямаш подход навярно.обясни какви са условията конкретно.има ли осигуровки,на колко ще ги осигуряваш,трудов договор?ти посочваш само заплатата и работното време.на българина вече му трябва стимул,а не празни приказки.аз например от 12 години работя,а имам 5 години стаж,като половината ми е на 4 часа.като му кажеш на шефа за осигуровки и той ти вика :ако не ти харесва се махай.но сега има работа ,а няма кой да работи.това положение си го направиха работодателите. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bonbonco Posted December 18, 2007 Share Posted December 18, 2007 Такова нещо като срамна работа няма.Особенно пък сервитьор - има заведения в Пловдив, където сервитьорите си правят 600-700лв. и отгоре.Това не е лъжа, има ги.И ако да взимам над 700лв. на месец е срамно, еми тогава тоя дето го твърди това да се хвърли в Марица.Наблюдава се и нещо хубаво - вече хората(особенно квалифицираните)държат на заплата и условия на работа, а не почват за каквито и пари да е.Но е напълно вярно че българина го мързи, та даже и в червата.Лошото е че повечето млади не им се работи, а кадърните хора вече не са в България.Твърде много хора заминаха на запад, че за първи път това лято имаше недостиг на работна ръка на морето.А като гледам, няма да е само лятото май. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Antares Posted December 18, 2007 Share Posted December 18, 2007 Това си е война. От едната страна - аз искам да започна работа като склададжия, тоест материално отговорно лице за склада, приемащ приходящата стока. Имам желание да работя като такъв. После обаче, се започва "айде, моля те, ела да почистиш тук, че един клиент изпусна кофичка кисело мляко, а касиерката е претрупана"... "виж, ела помогни да наредим в магазина хляба, че хлебаря напусна"... "ела работи малко на каса, че Нина се разболя"... "правим ревизия, оставаш след 12, като затворим да броим" и куп други неща, които определено не са мое задължение. И за които не получавам допълнително възнаграждение, потъпква се кодекса на труда - заплати ли ми двойно времето след 12 часа, плащаш ли ми съответното за почивен ден възнаграждение?? И как да съм мотивиран да работя странична работа, като знам, че ще си остана склададжия, не виждам да има премии за страничната работа, която съм вършил, а най-малкото - осигуряваш ме на минимална заплата. Ако въобще има договор. Давам реални примери, работил съм като склададжия във Фантастико, една от най-големите вериги супермаркети в София. Това е война. Ти от друга страна искаш персонала да е коректен. Да не те лъже. Да не краде. И понеже непрекъснато се сблъскваш с такива хора, в един момент ти се ражда увереността, че всички са такива. И се държиш като с потенциален престъпник дори и с човек, който се опитва да е максимално коректен. Да, аз се старая да върша работата си максимално добре. Приемам млечни храни, обаче не мога да си позволя да следя стриктно качеството й, понеже ме очакваш да ти помогна за пренареждането на стилажа със захарните изделия и трябва да бързам. Приемам киселото млякот на-две-на-три и отлитам да ти помагам. Аз съм работохолик и хвърча като финикиец, идвам, помагам ти за захарните и хоп - клиент връща кофичка кисело мляко с изтекъл срок на годност. Реакция - бивам глобен. Как да запазя мотивацията си за работа?! Ти искаш да изцедиш максимума от мен. Ако разбирам английски - веднага ставам и преводач. Не ми се плаща за преводач. Справям се добре с компютрите - еми вместо да викаш тия от софтуерната фирма и да им плащаш, се възползваш от възможностите ми и аз ти оправям проблема с касовия компютър. Разбира се, не ти и минава през ума, да ми платиш за допълнителната работа. Понеже имам и книжка и съм карал доста из София ми възлагаш, като е болен шофьора, да закарам едикоеси до едикъде си. Е, това ми е включено в задълженията като склададжия, нали?! Разбира се, не е нужно да плащаш на чистачка за почистване на магазина и склада, след като имаш касиерки и склададжия? Също така не е нужно да има човек, който да реди млека и напитки в магазина, след като склададжията не приема целодневно стока. Защо примерно межу десетте каси на "Данон-Сердика" не иде да зареди стилажа с безалкохолните, а после да си приеме нервничещия пред склада шофьор на "Геник" с четирите му палета стока... Яко, а? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thief Posted December 18, 2007 Share Posted December 18, 2007 Проблемът с "работицата" е доста сериозен. Основните причини е недеклариран доход, финансиране от майка/баща, изтичане на мозъци, и най-вече - БУМ в икономическото развитие. Безработицата пада до рекордно ниски нива. С една дума, икономиката "прегрява". Нищо, което да не е виждано и в други държави. Злобиле, до болка познат ми е твоя проблем. Навсякъде е така. Има дефицит за неквалифицирана и в същото време достатъчно кадърна работна ръка. Затова и София е ~1.5-2m. Всичко бяга и се спасява. А лятото да не говорим. Кой по море, кой по балкан и градът накрая е празен. Ако имаш проблем с точната доставката на бира, пиши едно пм и си оправен Antares, в малките (че дори и в доста големи) фирми е така. Всеки изпълнява повече от една функция и това трябва да се приема за абсолютно нормално. Където и да идеш из Европа е така и винаги е било така. Хич не се залъгвай, че западно-европейският работодател много ще се церемони да ти възлага каквото му скимне. Нали идеята му е да спести от разходи. Ако ти беше работодател щеше да си същата картинка. Link to comment Share on other sites More sharing options...
edeam Posted December 18, 2007 Share Posted December 18, 2007 проблема идва от там,че хората вече смятат 300 лв за малка заплата и си казват-защо да се хващам сега за тия пари,като след месец ще си намеря някаква за 600?по-добре да си седя в нас,щото един мой братовчед ми каза,че на някакъв негов приятел вуйчо му имал съсед,който работил в някаква фирма,в която март месец щели да набират персонал и заплатата щяла да бъде 1200 лв на никой не му се върши тежка работа,ако може да се намери нещо по-приятно ще е най-добре.явно хората не са опряли до там,че да търсят работа на всяка цена.а и вече много хора се ориентираха към чужбина,а там заплаитте са в пъти по-големи.но и там не се работи на бюро и не си клатиш краката по цял ден.пожелавам ти успех в набирането на персонал и дано ти и те останете доволни един от друг Link to comment Share on other sites More sharing options...
zlobil Posted December 18, 2007 Author Share Posted December 18, 2007 А и зависи от дистрибутора. Във Philip Morris взимат по 1200 лева дистрибуторите. сигурен ли си в това си твърдение или просто така си чул понеже съм почти на 100% че не вземат толкова , да не прибързваме утре като ми докарат цигари ще попитам.... ами точно това е. ти и не искаш да търсиш начини да поощряваш. ти искаш да цедиш, а ефекта на лимона е отдавна познат вече на нашия трудов пазар и хората си имат едно наум.и не каза дали би вършил тази работа срещу точно това заплащане, нали? защото не би го правил или не за дълго. всеки иска нещо повече за себе си. а и аз приказки като твоите съм слушал също доооооста години и какво от това? колко души безработни познаваш сред кръга си от познати и приятели? и безработните са такива щото са мързеливи ли? чакай малко как разбра че не ги поощрявам ? някъде да виждаш да съм го написал това ? как изобщо също така предположи че ги цедя , никой в магазина не върши работа за която не му се плаща ама нали тука всички сте медиуми та веднага предположихте какво е положението , дали бих я вършил ли еми да бих я вършил може да нямам преспектива да се издигна в йерархията но за мене е по-добре да работя и да знам че имам 2лв в джоба отколкото да рева пред приятели колко трудно се намирала добре платена работа сред приятелите ми има доста безработни , да ти кажа ли каква е причината , търсят работата на която ще има дават по 2000лв а само ще си седят , задържат се по месец два тука таме и напускат . мнението ми за безраобтните знаеш ли какво е , че не са се постарали добре да си намерят работа , може да е крайно но за мене е така , както казах е по-добре да се работи нещо , каквото и да е отколкото да си седиш и да чакаш да ти падне дар от бога , 6ца от тотото или каквото щеш много хора се специализират в определени сфери е по някога в точно тази сфера в която си специалист няма места и .... кво правим ? клатим си краката и чакаме да се освободи место а пък междувременно се оплакваме от живота , заплащането и как нямало работа за миличките тях ..... хах ако даваш 300лв работата ми е ясно , с 300лв не мога си платя ниощо - не си заслужава да работиш за тези пари според мене за тази работа минимум 400лв и при това пак съм виждал как за подобна неквалифицирана работа има голямо текучество хората вече наистина си имат едно на ум което лично ме радва ... не само заплата се иска а иначе си прав няма хора ! особено квалифицирани .. направо нз на къде отива тази държава така да видя да съм написъл 300лв някъде ? да видя изобщо да съм писал някакви примерни суми , старият ни общ работник работи при нас около година започна на 350лв и преди да напусне зимаше ~550лв месечно , ай сега ми обяснявай колко е малко 550лв за такава работа...... а работата знаеш ли каква е , да пренесеш нещо от склада и да го наредиш по рафтовете , предполагам сам се сещаш каква квалификация ти трябва , ако не се сещаш все пак ще ти кажа - никаква , айде сега ми посочете примерно човек който няма завършено и средно образование може да зима такава заплата и работата не е свързана с нечовешки физически труд примерно като общак на някой строеж..... според мене са малко ....... какво се оплакваш че неможеш да намериш хора?просто не подхождаш по правилния начин за търсене на работник и незнаеш как да ги задържиш на работа хората.нямаш подход навярно.обясни какви са условията конкретно.има ли осигуровки,на колко ще ги осигуряваш,трудов договор?ти посочваш само заплатата и работното време.на българина вече му трябва стимул,а не празни приказки.аз например от 12 години работя,а имам 5 години стаж,като половината ми е на 4 часа.като му кажеш на шефа за осигуровки и той ти вика :ако не ти харесва се махай.но сега има работа ,а няма кой да работи.това положение си го направиха работодателите. не се оплаквам , възмущавам се има разлика която явно не можеш да доловиш..... колкото до подхода ми дори моят да е неправилен на нашите би трябвало да е правилен при положение че се занимават с подобни работи близо 20 години ....... плащат им се осигуровки , имат си трудов договор ..... имаме хора в магазините които работят за нас по близо 15 години трябва ли да ти обяснявам как сме ги задържали толкова време , явно има някои стимули . Проблема с който ти явно не си запознат е че никой не ти оценява усилията които полагаш примерно общият работник да се чувства комфортно , като се държиш приятелски ти се качват на главата , не може да го заварвам с качени крака на бюрото ми в работно време защото си мисли че няма да се появя ...... а като се държиш гадно все са недоволни , все са невинни ...... как всеки път работодателя е виновен за всичко , ние не сме можели да ги задържим според тебе как може да се задържи човек който е на работа от 10 часа сутринта а идва в 11 щото се оспал.... сигурно да ходя до тях да го зимам да не се затормозява да идва на работа. шефовете винаги са гадни , ама явно също така не си наясно че на 1 редовен служител със всичките му там документи и да искам не мога да го изгоня , то не са известия , то не са предупреждения , а той ако иска може да ме съсипе от проверки и комисии , това никой не го споменава ...... Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamen Posted December 18, 2007 Share Posted December 18, 2007 ама по-добре ли е на месец да си с 300лв и да бачкаш някъде от колкото да си без тия 300лв и да седиш и да ревеш против всичко живо. Много по-добре е да си безработен отколкото да робуваш на някой за 300-400лв. Радвам се че все повече хора мислят така, особено "младите". Работодателите трябва да се научат да уважават тези, които им изкарват парите. Да си пазят кадрите като им дават стабилни възнаграждения, по-високи от средните в сектора, за да няма напускащи. А не да обясняват че при тях идват само неквалифицирани и мързеливци, и че не могат да "инвестират" в тях. Не да се чудят защо никой не им отговаря на обявите. За тия пари - толкова. Злобиле искаш ли да ти кажа как да си намериш бързо общи работници с опит и желание за работа? Обяви 800 лева заплата и гледай как всеки ще си натиска парцалите и ще идва навреме и ще изпълнява. Или май скъперничеството надделява, а? Виждам че ти е прекалено трудно да се сетиш сам, затова ще ти помогна - знаеш ли защо твоите работници се отнасят пренебрежително към работата? Защото за същите пари могат да си намерят работа навсякъде и като не им харесват условията или видят че се правиш на шефче си го слагат на хуя и отиват на друго място, а ти продължаваш да търсиш твоите мечтани висококвалифицирани работници съгласни да работят без пари за теб. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Midex Posted December 18, 2007 Share Posted December 18, 2007 Много по-добре е да си безработен отколкото да робуваш на някой за 300-400лв. Камене, що така бе пич? Аз имам 20-годишен стаж, висше образование, преподавам в известен университет и работя точно за 400 лв. и въпреки всичко не смятам, че робувам на някого. На когото не му харесва да работи за толкова - да бяга в чужбина...много е лесно нали - там нали всеки работи за големи пари. Друг е въпросът, че аз съм си намерил и друг начин да си допълвам доходите, тъй като разходите ми са доста над тези на повечето хора, но тази допълнителна работа често е свързана с 12 часов непрекъснат работен ден (тогава, когато не съм на щатното си място), без значение дали е събота, неделя или официални празници - именно поради тази причина не си спомням кога за последен път съм ходил където и да е на почивка. А иначе почти всичките ми познати се жалват постоянно, че нямали пари, че не им плащали...но никога не пропускат лятото да си отидат на морето, зимата са по ски и хижи и като ме попитат кои заведения около нас били най-готини, че другите вече им били писнали...мен ме е срам да отговоря, защото просто не ги знам....така, че нещата са много разтегливи в това отношение и всъщност смятам, че Васко дава съвсем прилично заплащане за работата, която трябва да се извършва. П.П. С горенаписаното не искам да защитавам експлоататорите в някои фабрики (гърци и турци най-често), които цедят до дупка шивачки напр., после им измислят някакво фалшиво обвинение (напр., че са откраднали или повредили нещо) и ги уволняват без да им платят, за да могат да цедят следващите постъпили. В случая говорим за конкретен пример, конкретна работа, която трябва да бъде извършена и прилично заплащане за такъв тип работа...тъй че изобщо не ги виждам къде са тия "твоите мечтани висококвалифицирани работници съгласни да работят без пари за теб", за които говориш. :ph34r: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thief Posted December 19, 2007 Share Posted December 19, 2007 камене, доста си заблуден, човече. Май бъркаш София с град-село Пловдив. Лично на мен ми се струва, че ни най-малка представа от пазара на труда си нямаш. Айде посочи ми кой дава 800 лв за продавач в магазин. Харабия, покажи ни 1 обява където продавач взима 800 лв. Иначе трябва да сме ти благодарни за безценния съвет - ако искаш добри работници давай повече пари, демек 800 лв, сиреч 2 заплати. Някой хора не държат само на пари. Освен парите има и други източници на мотивация. Ако някой дойде при мен на интервю и видимо си проличи, че само заплатата му е в устата...по-добре да му се покаже вратата. И няма гаранция, че и 800 лв да даваш пак ще намериш нещо читаво. А знаеш ли, че производителността на труда е най-ниска в БГ ? Защо са ниски заплатите ли? Една от причините ще намериш 2 изречения по-назад. Не може цял ден цигари, хахо хихи и накрая 4цифрена сума. Ниската безработица идва донякъде и от ниската производителност. Работа, която може да се свърши от 2ма, реално са необходими 3ма и нагоре. Истината е някъде по средата. Повече пари, но и повече работа. И разбира се, уважение. Това не се заменя с пари (поне за мен). Link to comment Share on other sites More sharing options...
ikin Posted December 19, 2007 Share Posted December 19, 2007 камене, доста си заблуден, човече. Май бъркаш София с град-село Пловдив. Лично на мен ми се струва, че ни най-малка представа от пазара на труда си нямаш. Айде посочи ми кой дава 800 лв за продавач в магазин. Харабия, покажи ни 1 обява където продавач взима 800 лв. Иначе трябва да сме ти благодарни за безценния съвет - ако искаш добри работници давай повече пари, демек 800 лв, сиреч 2 заплати. Някой хора не държат само на пари. Освен парите има и други източници на мотивация. Ако някой дойде при мен на интервю и видимо си проличи, че само заплатата му е в устата...по-добре да му се покаже вратата. И няма гаранция, че и 800 лв да даваш пак ще намериш нещо читаво. А знаеш ли, че производителността на труда е най-ниска в БГ ? Защо са ниски заплатите ли? Една от причините ще намериш 2 изречения по-назад. Не може цял ден цигари, хахо хихи и накрая 4цифрена сума. Ниската безработица идва донякъде и от ниската производителност. Работа, която може да се свърши от 2ма, реално са необходими 3ма и нагоре. Истината е някъде по средата. Повече пари, но и повече работа. И разбира се, уважение. Това не се заменя с пари (поне за мен). разлика има между пловдив и софия и тя е очевадна,но тука става дума за определена работа с определена заплата,и тази заплата е сравнително ниска в сравнение с общи работници на други места.например в строителството заплащането е 20-25 лева на ден като голяма част от работодателите поемат и пътните на работниците си,плащат се извънредни и така нататък.ти казваш че ако някой дойде на интервю при теб и видимо си проличи ,че само за пари мисли ще му покажеш вратата ми покажи му я.света се върти около парите,неразбра ли?в българия много хора са на прага на бедноста и едвам свързват двата края.ако мислиш че с 400 -500 лева се живее(и това ако е живот)жестоко се лъжеш.а покажими някой работодател да не е лъгал работниците си?я с осигоровки,я с заплати,я с болнични,с отпуски и т.н.хората са опарени и вече не им пука.работа има,вярно с ниско заплащане все още,вземаш на ръка 500 лева ,а те осигуряват на 185,полагат ти се 14-16 дена отпуск в годината,ти ползваш 7 от тях,когато дойдат празници,не се почива ,защото работодателя печели,но ти си мълчиш за да не те изгони от работа,а имаш да внасяш вноска на някой кредит,в събота работиш до обяд,макар че по закон е почивен ден и трябва да ти се плати допълнително,но то ти влиза в общата заплата и т.н.ЗАПОМНЕТЕ ДРАГИ РАБОТОДАТЕЛИ:ТЕКУЧЕСТВО ВИНАГИ ЩЕ ИМА,ПО ВАЖНОТО Е ДА ЗНАЕТЕ КАК ДА СЕ ДЪРЖИТЕ СЪС СЛУЖИТЕЛИТЕ СИ НА КОИТО СТЕ ПОВЕРИЛИ ОПРЕДЕЛЕНИ ДЕЙНОСТИ ОТ СВОЯ БИЗНЕС СРЕЩУ ЗАПЛАЩАНЕ.КАДЪРНИ ХОРА ОСТАНАХА МАЛКО,А И ТЕ, ПОВЕЧЕТО СА РАЗОЧАРОВАНИ ОТ СИСТЕМАТА.наистина не е въпроса в парите,а да кеф на работа.а ти slobile си промени малко отношението към "общитети работници".как може като те няма да ти влизат в кабинета? ми то може и поразий да направят.но мисля че трябва да търсиш контакт с подчинените си,а не да се държиш като тъпоумен шеф.мисля че ще имаш повече успех.от мен толкова. Link to comment Share on other sites More sharing options...
stefan Posted December 19, 2007 Share Posted December 19, 2007 zlobil според мен просто си в такъв бизнес, в който хората не им се работи. Аз като пуснах една обява за офис сътрудник и ми се изсипаха 30 човека за 2 дена. Друг е въпроса, за нищо не ставаха. Link to comment Share on other sites More sharing options...
djadomraz Posted December 19, 2007 Share Posted December 19, 2007 Не е. Но си остава работа за която не е нужна квалификация и хората, които на 30+ години са останали да работят това и само това могат, са решили да излезнат в чужбина, защото сервитьорка тук прави по 400-500 лева на месец, а сервитьорка в USA може да направи и $400 на ден. Да бе да. Ей сега ще иде кака пена със 8ми клас в щатите и за нула време ще научи Хамериканския. Тя с писмения Български трудно се оправя та ей сега ще стане сервитьорка в щатите за $400/ден... което много ми е чудно къде точно ще стане защото по груби сметки това прави $8800/месец или иначе казано над 100,000/година което си е направо докторска заплата... опсааа да не обърка мерните единици. На седмица е по-вероятно да е... И пак остава момента - КОЙ нормален американски работодател ще вземе един сульо дето не може да каже 5 думи на кръст за сервитьор(ка) и как именно се предполага въпросния човек да вземе поръчката. Виж да иде да бере портокали в гърция е по-вероянтно да му се удаде - там с жестове някак ще се разберат ама нъл' са' сещаш че туй брането на портокали е тежка работа и нежните и ръчички на нашата кокона няма да издържат. Как се предполага един човек без средно образование (или пък със средно образование и точно толкова среден успех едвам избутвайки до абитуриентския си бал и крещейки после до полуда че изобщо е завършил и мъчението му е свършило) ще научи английски до такава степен че да става за нещо повече от чистач или селскостопански работник? Ей много ги обичам подобен вид разсъждения - аз тука най-много 500лв да взема а нам си къде ще ги взимам същите ама на ден. Да бе да. Я пак? Айде иди до там и като се върнеш след 6 месеца да си поговорим пак, а? Айде стига глупости че ми е писнало да слушам какво светло бъдеще ги чака хората като идат на запад а после се оказва че не само трябва да си скъсат гъза от бачкане ами и с уменията си правят общо взето същите кинти и като се приспаднат всичките разходи дето тука нямаше да ги имат и излиза че са на нулата и едвам събират кинти за да се върнат. Изключвам от това число хората с квалификация - те и тука и там могат да си намерят свястна работа. Само за пример - програмист в днешно време много трудно можеш да намериш свестен за под $1200/месец заплата (говоря за хора с поне 2-3 години опит а това не е ЧАК толкова много). А това за България ако не са много пари... И въпреки това пак много трудно може да се намери свестен..... Link to comment Share on other sites More sharing options...
velvet_underground Posted December 19, 2007 Share Posted December 19, 2007 Много хора надават вой, че работодателят не се държал нормално с хората... в този ред на мисли- замисляли ли сте се как се държат работниците, какво им е отношението към работата, към клиентите? Струва ми се, че сте точно от онези хора, които са избутали средното образование, не са изучили поне някакъв занаят/ а знаят,че нямат акъл за друго/ и после мрънкат,че заплатите са им ниски, работодателите са животни и прочее. Продължавайте в тоя дух, трябва да има и такива хора- по цял ден си седят вкъщи, по кафенетата и мрънкат, че нямало работа. Мрънкайте бе, яжте хляб и сол, затъвайте в дългове. Винаги ми е било чудно как може човек да стои и да реве, а има страшно много работни места. Ок, 300-400 лева са малко пари, но като нямаш знания за повече- по-добре работи за 300 вместо да седиш и да гледаш тъпо в телевизора. Може да помечтаете, че ще ви дават много пари за нискоквалифициран труд. И ми се струва, че zlobil се отнася съвсем нормално с работниците, които обаче нямат същото нормално отношение. Мога да дам доста примери за хора, които идват за работа, каквато предлага и zlobil- положението е съвсем същото- хората са или много мързеливи, или ужасни тъпи, което им пречи да си вършат работата. А става въпрос за работа по 8 часа на ден/като се извършва дейност само при наличие на клиенти, което ще рече, че има време, в което се поклащат краката/, 4 часа в събота, трудов договор, осигуровки, заплащане над 300 лв/месечено, по празниците се почива. Идват много хора за работата, дигат кашонче, тежащо 15 килограма и казват, че много им тежи.... отиват си. Други не могат да запомнят разположението на стоките в склада по 2 седмици- отиват си, клиентите не могат да ги чакат по половин час да търсят. Айде,бягайте по строежите, за да взимате по 25 лева на ден Сладка е работата там, само вас чака Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.