A55A551N80R Posted December 17, 2007 Share Posted December 17, 2007 Наскоро открих, че съм лееееко късоглед(от 2я чин едва закарвам до дъската).И най-интересното, че изведнъж се появи тази работа, винаги досега съм виждал добре. След нова година ще ходя по доктори и се колебая много между очила и лещи. Някой ми каза, че лещите били адски вредни, трудни за съхранение и много капризни. За очилата пък чувам, че били много по-леки за понасяне от очите, и даже имало такива, които през лятото ще ме пазят от слънцето= компютърна защита.Как стоят нещата с парите? Какво мислите вие?Нека тези, които имат опит да помогнат на нас невежите. ; ) П.П. Не съм сигурен дали темата е за тук или за харудеър и електроника. ; )Ако някой модер реши нека я премести ; ) Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamen Posted December 17, 2007 Share Posted December 17, 2007 Лещи. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grimjaur Posted December 17, 2007 Share Posted December 17, 2007 Амиии...сега да сметна - нося очила от 4 клас, което ще рече, горе-долу 15г.Минах и през лещи, но непрекъснато съм бил с очила.Ако диоптърът ти е нисък /да не надхвърля 1/ няма смисъл от лещи.Но пък, от друга страна, между самата леща на очилата и очите има едно разтояние, което не се коригира.Има го и факторът, че всичко е строго индивидуално - аз не можах да изтрая повече от 3 месеца с лещи - имах непрекъснати възпаления и прочие.Най-добре се консултирай с опитен лекар, направи си цялостни изследвания на очите, прецени кое ще ти подхожда повече за начина на живот,съобрази отношението в сумите за очила-лещи.И тогава решавай. Link to comment Share on other sites More sharing options...
TAZ Posted December 17, 2007 Share Posted December 17, 2007 A55A551N80R - не можеш ей така просто да търсиш решение на въпрос, който е много важен за теб. Как хората да ти помогнат когато самия ти си нямаш и идея примерно колко диоптъра си, какво ти е на очите и т.н. Според мен очния ти лекар ще ти даде най-добрите отговори на всички въпроси, които имаш и ще те запознае с плюсовете и минусите както на лещите, така и на очилата. На малък диоптър лещи не се слагат - това е нещото, което мога да ти кажа. Останалото - нека хора, които са учили за това - да ти дадат съвет, не такива "изчерпателни" отговори като този на kamen, което си е чист спам. kamen при подобен отговор ще се наложи да излезеш във ваканция. Не може просто да напишеш 5 символа и това да ти е отговора - обоснови се, напише НЕЩО, ако не можеш - недей пиши изобщо. А и ще те помоля да се запознаеш с точка 12 от Правилата ни. Благодаря ти. Останете със здраве! P.S. Темата ще я оставя тук, защото няма нищо общо с харудеър и електроника. Поне не още, може би след няколко десетилетия ще си е баш за там Link to comment Share on other sites More sharing options...
A55A551N80R Posted December 17, 2007 Author Share Posted December 17, 2007 A55A551N80R - не можеш ей така просто да търсиш решение на въпрос, който е много важен за теб. Как хората да ти помогнат когато самия ти си нямаш и идея примерно колко диоптъра си, какво ти е на очите и т.н. Според мен очния ти лекар ще ти даде най-добрите отговори на всички въпроси, които имаш и ще те запознае с плюсовете и минусите както на лещите, така и на очилата.На малък диоптър лещи не се слагат - това е нещото, което мога да ти кажа. Останалото - нека хора, които са учили за това - да ти дадат съвет, не такива "изчерпателни" отговори като този на kamen, което си е чист спам. kamen при подобен отговор ще се наложи да излезеш във ваканция. Не може просто да напишеш 5 символа и това да ти е отговора - обоснови се, напише НЕЩО, ако не можеш - недей пиши изобщо. А и ще те помоля да се запознаеш с точка 12 от Правилата ни. Благодаря ти. Останете със здраве! P.S. Темата ще я оставя тук, защото няма нищо общо с харудеър и електроника. Поне не още, може би след няколко десетилетия ще си е баш за там Как хората ще ми помогнат ли?Ами просто тези, които имат опит ще кажат какви са плюсовете и какви са минусите на едното и на другото.Иначе разбира се, че последната дума ще има лекар, просто ако каже, че няма значение какво ще избера и диоптъра ми позволява и двете възможности казаното тук ще повлияе много на избора ми. А колкото до мястото на темата...колебаех се, защото тва си е вид хардуеър все пак. ; ) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Белов Posted December 17, 2007 Share Posted December 17, 2007 Носих очила близо 8 години, но тъй като диоптъра ми се покачи съм с лещи близо 2 години. Невероятно е просто се чувствам прекрасно. Консултирай се с лекар и наистина ако диоптъра ти е по-малък от 1 е безмислено да си взимаш лещи. Успех : ) Link to comment Share on other sites More sharing options...
DaToNik Posted December 17, 2007 Share Posted December 17, 2007 Имам висок диоптър по наследство. В началото носих очила в училище, ама децата ми се смееха и мама ме заведе в София да ми сложат лещи, щото аз отказвах да нося очилата. Тогава още не бяха толкова разпространени. Като ги сложих, все едно току-що ми бяха монтирали нови очи: виждах всичко, всеки и то с подробности. Голям кеф. Носих ги близо 10 години. После, след поредния преглед, ми казаха че не съм носила правилните лещи и аз сложих очила за постоянно - по-евтино ми излизаха. Сега нося и очила, и лещи: редувам ги според случая: когато спортувам или свалям гаджета - лещи; на работа нося очила щото придават повече респект и сериозен вид. Моят съвет е: направи и си и двете ако имаш висок диоптър: вечер като свалиш лещите, очилата винаги са до теб; лещите вече не са скъпи, а очилата са и стилен аскесоар. При някои са и фетиш Link to comment Share on other sites More sharing options...
Legop4o Posted December 17, 2007 Share Posted December 17, 2007 Лошото на лещите е, че винаги трябва да носиш със себе си кутийка и разтвор, в противен случай ако например спонтанно решиш да пренощуваш някъде ще трябва да не спиш... Очилата пък много лесно се губят. И за двата случая говоря от личен опит Не, сериозно, вместо да питаш по форумите направо питай лекаря, той гарантирано ще се сети за "малко" повече причини за едното или другото. Link to comment Share on other sites More sharing options...
netrootbg Posted December 17, 2007 Share Posted December 17, 2007 Лошото на лещите е, че винаги трябва да носиш със себе си кутийка и разтвор, в противен случай ако например спонтанно решиш да пренощуваш някъде ще трябва да не спиш... Очилата пък много лесно се губят. И за двата случая говоря от личен опит Не, сериозно, вместо да питаш по форумите направо питай лекаря, той гарантирано ще се сети за "малко" повече причини за едното или другото. Има лещи за еднократна употреба . Носят се само един ден и после се хвърлят. Така всеки ден отваряш нов комплект. Даже съм се научил както карам да ги свалям и да ги изхвърлям :ph34r:. Да уточня че съм -0.5 и нямам нужда да нося лещи постоянно. Честно казано ги използвам рядко. Link to comment Share on other sites More sharing options...
velvet_underground Posted December 17, 2007 Share Posted December 17, 2007 Трябва сам да пробваш очила и лещи и след това да решиш кое ти е по-удобно. Аз носих лещи близо година, но така и не свикнах с тях. Моите бяха от тези, с които можеш да спиш и прочее-така няколко дни, след това сваляш-разтвор, пак ги слагаш. Но просто сутрин чувството е много неприятно, защото лещата е леко изсъхнала в началото. Освен това не можеш хубаво да си разтъркаш очите, защото може и да не си намериш лещата. Иначе слгането и свалянето на лещи се учи бързо- аз и без огледало правех тези операции. Плюс за лещите е, че можеш да носиш и слънчеви очила. Но ако не си с висок диоптър и ти трябва да виждаш отлично в определени ситуации/ шофиране, гледане на телевизия и прочее/- очила. Доста по-удобно е. Link to comment Share on other sites More sharing options...
stefan Posted December 17, 2007 Share Posted December 17, 2007 Всичко зависи от диоптъра и чувствителността на очите ти. Аз доста години носих очила и на скоро сложих лещи. Много съм доволен от лещите, няма го запотяването от студено на топло, цапането, чупенето и т.н. Освен това едни хубави рамки с хубави стъкла са поне 100-150 лева, а 3 месечни лещи са 10-15 лева. Още ми са зачервени очите, сигурно щото работния ден ми е 16 часа, ама се надявам да свикнат . Link to comment Share on other sites More sharing options...
second.life.syndrome Posted December 18, 2007 Share Posted December 18, 2007 Хм... Като един ужасно късоглед човек няма как да не се намеся... При контактните лещи няма нищо страшно - зная как звучи 'чуждо тяло в окото', но ако избереш меки с по-голямо водно съдържание няма никакво чувство за дискомфорт. Носенето им изисква някакви елементарни хигиенни навици - да си миеш ръцете преди поставянето или свалянето им, периодично да се почиства контейнера, както и да се научиш да ги промиваш правилно... Няма нищо трудно и неудобно в използването им; колкото до нуждата да имаш винаги наблизо контейнер, ако решиш изненадващо да пренощуваш някъде - продават комплекти, включващи кутийки да речем 7 на 6 см, които побират пинсети за ваденето на лещите от контейнера, както и самия контейнер + малко шишенце за разтвор. Нищо, което не би се побрало в един средностатистичеси джоб Самите лещи са с различен вид трайност - има тримесечни, има и едногодишни; аз лично предпочитам тримесечните, просто ми се струва по-хигиенично сменянето им на такъв период от време, защото могат да се замърсят по някакъв начин... Не живеем в стерилна среда. И в никакъв случай няма да загубиш, ако си набавиш и едни очила Моят съвет е: направи и си и двете, ако имаш висок диоптър: вечер като свалиш лещите, очилата винаги са до теб; лещите вече не са скъпи, а очилата са и стилен аскесоар. Надявам се да сме ти помогнали някак... Усмихнат ден ти желая. Link to comment Share on other sites More sharing options...
NeRoX Posted December 18, 2007 Share Posted December 18, 2007 Ми аз нося очила също от 4-ти клас значи вече 5 години. Първоначално само за в час, пред TV-то и PC-то и от няколко месеца насам всикнах с тях и не ги свалям. След като ги носиш определено време и ги свалиш ставаш още по-сляп от колкото трябва да си. Това е един неприятен момент. Сутрин винаги като ставах си виждах нормално и ги слаагах само по гореспоменатите причини, но забелязвам от извесно време, че като стана докато не ги сложа съм много зле. Иначе са удобни могат да се свалят и слагат когато пожелаеш. За губенето и чупенето нищо не мога да кажа, защото ти трябва да се познаваш по-добре и да си прецениш податлив ли си на това. Аз лично съм и чупил и губил. Първите ми очилца бяха доста скъпи и след като един ден излезох в квартала и се усетих, че съм с тях ги свалих и ги сложих в джоба на др ден ги намерих пред блока ан сол Вторите бяха от Руския пазар, защото наще се бяха ядосали много и отказаха да ми куппят свястни като разбира се стъклата си бяха по поръчка. След едно замахване към лицето ми уж на бъзик паднаха и едното стъкло замина и сега съм с третие. Рамката беше 40, стъклата по 20 едното и обще 80. За лещи съм се интересувал, но майка ми неще и да чуе. Каза, че е носила и било някав ужас. Въпреки, че когато ги е носила е нямаоли такижа като сегашните, а са били някфи по-скапани, но все пак не исак да чуе. Иначе не ме е срам и никога не са ме бъзикали по адрес на очилата ми. Едно време е било странно, а и рамките са били под всякаква критика. Сега са толкова красиви, че за някои са фетиш както беше споменато по-горе. Пък и превличат мацките... Айде стига толкова от мен и се надявам да съм помогнал Link to comment Share on other sites More sharing options...
second.life.syndrome Posted December 18, 2007 Share Posted December 18, 2007 Ами това е много тънък момент... Очилата и лещите като цяло не лекуват късогледството, просто ти помагат да виждаш добре. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Legop4o Posted December 18, 2007 Share Posted December 18, 2007 Да обобщя - иди при лекаря, говори с него и пиши пак тук. Много е вероятно изобщо да нямаш нужда нито от едното, нито от другото - например ако седиш много на компютъра има шанс просто мускулът, който се грижи за фокусирането на окото, да има... един вид мускулна треска. Свръхтонизиране му се вика. От прекалено честото фокусиране на къси разстояния мускулът се уморява от прекаленото напрягане и с времето може да загуби способността си да се отпуска правилно, така че далечното виждане ще ти се струва трудно. Ако не вземеш мерки сега, вече преминава в късогледство. Аз примерно, последния път като ходих на преглед, виждах таблата 1.2 с едно око, а с две очи до 1.5. При нормално зрение човек не може да вижда по-малки от 1.0 с две очи - представи си за какво свръхнапрягане говорим. Лечението е просто - правиш редовни почивки от компютъра/четенето/телевизията и гледаш през прозореца или просто спиш за 20 минути. Така мускулът се отпуска. Така че по-добре лекарят ти да провери първо дали не е такова положението, ако каже че ти трябва корекция вече се чуди с какво ще изглеждаш по-добре П.С. Ако решиш да си слагаш лещи си вземи яркочервени с оранжеви ивици! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.