The^Undertaker Posted December 4, 2007 Share Posted December 4, 2007 Здравейте, От известно време ме тормози толкова така наболял въпрос: Какво толкова печелим като ни осигуряват на минимални заплати ,а другото в пликче? А какво губим? В този ред на мисли Работодателя какво печели от цялата работа и дали губи нещо ? Четох едно кило теми нищо не схванах, като за по малоумни . Чудя се и аджеба ако се осигуряваш на пълната си заплата паричките дето наливаш в нашата родина в кой джоб отиват, помагам ли на тая страна така или не ... съзнавам обаче че тук отиваме в някакъв красив затворен кръг. Предполагам във форума има доста хора с повече опит на тази тематика , ще ги замоля да обяснат нещата .. пък надявам се темата да е полезна и за други. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sothbiss Posted December 4, 2007 Share Posted December 4, 2007 Здравейте,От известно време ме тормози толкова така наболял въпрос: Какво толкова печелим като ни осигуряват на минимални заплати ,а другото в пликче? А какво губим? Печелиш и ти, и твоят работодател, защото най-грубо казано, пред държавата той декларира малък доход, който се облага с по-малки данъци, печелиш и ти по-същият начин, на теб ти "режат" от минималната заплата с данъци, докато другата част в пликчето никой не я закача. Губи държавата Ако се осигуряваш на пълна работна заплата помагаш на държавата , отделен е въпросът дали това наистина е така Link to comment Share on other sites More sharing options...
slay Posted December 4, 2007 Share Posted December 4, 2007 Помагаш на държавата с изплащането на пенсиите , защото всички осигуровки до 89 година са изпукани от комунистите. И сега ние плащаме пенсиите, да се надяваме само, че ще има кой да ни плаща на нас пенсията Link to comment Share on other sites More sharing options...
zlobil Posted December 4, 2007 Share Posted December 4, 2007 а и сигурно работодателите които те осигуряват на нормалната ти работна заплата са доста малко , те дори и повечето хора предпочитат да ги осигуряват на минималната иначе ще им е по-малка заплатата Link to comment Share on other sites More sharing options...
en3rgy Posted December 4, 2007 Share Posted December 4, 2007 нз какво печели работодателя и дали печели от това , но със сигурност печели от следото: как ще се чувстваш ако държавата ти взима 200лв от заплатата как ще се чувстваш като знаеш къде отиват тези пари т.е къде не отиват та си мисля че най големия + за работодателя е че така ще ти дава по висока заплата разбирам данъци ама да виждаш къде ти отиват парите , както в другите страни от ЕС колко по уредени са им градовете че и селата т.е тяхното село все 1 е наш град :ph34r: Link to comment Share on other sites More sharing options...
JDFU Posted December 4, 2007 Share Posted December 4, 2007 Ако хората си плащаха данъците....ама всички хора...даже и ония дето само лапат и не се баш хора, можеше и друго да е. Те за това сега правят данъка 10% и съм сигурен, че ще има положителен ефект в/у икономиката като цяло. Иначе не сте прави, че има само ползи от това, даже аз съм на точно обратното мнение. Като за начало пенсията, която колкото и далече да ви се струва е много вероятно да бъде точно такава - минимална. Големия минус обаче са кредите...сами се сетете що. Link to comment Share on other sites More sharing options...
exabyte Posted December 4, 2007 Share Posted December 4, 2007 Ако хората си плащаха данъците....ама всички хора...даже и ония дето само лапат и не се баш хора, можеше и друго да е. Те за това сега правят данъка 10% и съм сигурен, че ще има положителен ефект в/у икономиката като цяло. Иначе не сте прави, че има само ползи от това, даже аз съм на точно обратното мнение. Като за начало пенсията, която колкото и далече да ви се струва е много вероятно да бъде точно такава - минимална. Големия минус обаче са кредите...сами се сетете що. Дам и мене мн ме притеснява тая работа с кредитите, защото излиза почти невъзможно да те удобрят.Горе-долу като смятам трябва да те осигуряват на 500лв за да може да теглиш без проблем ( за жилище примерно ).Незнам каква заплата трябва да взимаш, че работодателя да те осигурява на тези пари при положение, че като идеш някъде и ти казват: Взимаш 450лв чисти като те осигуряваме на 200лв ( примерно ). Link to comment Share on other sites More sharing options...
azsum Posted December 4, 2007 Share Posted December 4, 2007 Дам и мене мн ме притеснява тая работа с кредитите, защото излиза почти невъзможно да те удобрят.Горе-долу като смятам трябва да те осигуряват на 500лв за да може да теглиш без проблем ( за жилище примерно ).Незнам каква заплата трябва да взимаш, че работодателя да те осигурява на тези пари при положение, че като идеш някъде и ти казват: Взимаш 450лв чисти като те осигуряваме на 200лв ( примерно ). Банковите служители познават действителността в България, и едва ли съдят за доходите ти по осигурителните вноски. Питат те колко получаваш, а не на колко се осигуряваш. За никой не е тайна например, че преди 5 6 години масово работодателите изобщо не плащаха такива, когато в магазина поискаш касова бележка те гледаха някак си странно и т.н. Такива бяха законите тогава - такава беше практиката. Ако има вратичка в закона да не се плащат данъци, не виждам защо работодателя и работника да не я използват. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mila Posted December 4, 2007 Share Posted December 4, 2007 Печелиш и ти, и твоят работодател, защото най-грубо казано, пред държавата той декларира малък доход, който се облага с по-малки данъци, печелиш и ти по-същият начин, на теб ти "режат" от минималната заплата с данъци, докато другата част в пликчето никой не я закача.Губи държавата Ако се осигуряваш на пълна работна заплата помагаш на държавата , отделен е въпросът дали това наистина е така Не е точно така. Според мен в този случай печели само работодателят, а работникът се съгласява, щото няма накъде. Ако разбира за какво става дума, разбира се.... Осигуряването не е същото като плащането на данъците от гледната точка на работника.... Например, каква пенсия ще получаваш след години, зависи точно от това - на колко те осигурява работодателят. ако те осигурява на минимална, ще получаваш минимална пенсия, съответно вероятно ще мизеруваш.. Със сигурност на повечето младежи не им пука сега, но когато дойде тогава, вече ще е късно да направят нещо по този въпрос... Лично аз не виждам защо трябва да помагам на работодателя да плаща по-малко данъци, като цената, която АЗ плащам за това е да мизерувам на стари години. Но все пак си е въпрос на избор. За кредитите - да кажат по-знаещите, банките имат ли достъп до данните от НОИ - на колко е осигурен човека. Щото аз ако съм банка, щях по-предпазливо да отпускам кредит на някой, който ми декларира 1500 лева заплата, а се осигурява на 200 лева - най-малкото поради факта, че явно лъже (държавата). Link to comment Share on other sites More sharing options...
exabyte Posted December 4, 2007 Share Posted December 4, 2007 Не е точно така. Според мен в този случай печели само работодателят, а работникът се съгласява, щото няма накъде. Ако разбира за какво става дума, разбира се.... Осигуряването не е същото като плащането на данъците от гледната точка на работника.... Например, каква пенсия ще получаваш след години, зависи точно от това - на колко те осигурява работодателят. ако те осигурява на минимална, ще получаваш минимална пенсия, съответно вероятно ще мизеруваш.. Със сигурност на повечето младежи не им пука сега, но когато дойде тогава, вече ще е късно да направят нещо по този въпрос... За кредитите - да кажат по-знаещите, банките имат ли достъп до данните от НОИ - на колко е осигурен човека. Щото аз ако съм банка, щях по-предпазливо да отпускам кредит на някой, който ми декларира 1500 лева заплата, а се осигурява на 200 лева - най-малкото поради факта, че явно лъже (държавата). Абе те и едно време уж са ги осигурявали ама сега хора с 40г стаж в някоя мина получават 100лв пенсия. ами би трябвало да имат достъп до някъде или поне да правят някаква проверка, защото ми искаха бележка да докажа какви доходи имам.Та малко смешно е да взема да покажа, че заплатата ми е 500лв пък ме осигуряват на 250лв.Тук идва и другия момент, че доста често ( както и в случая ) имам роднини който са извън БГ и могат да ми помагат за изплащане на заема, ама иди та докажи Link to comment Share on other sites More sharing options...
azsum Posted December 5, 2007 Share Posted December 5, 2007 Не е точно така. Според мен в този случай печели само работодателят, а работникът се съгласява, щото няма накъде. Ако разбира за какво става дума, разбира се.... Осигуряването не е същото като плащането на данъците от гледната точка на работника.... Например, каква пенсия ще получаваш след години, зависи точно от това - на колко те осигурява работодателят. ако те осигурява на минимална, ще получаваш минимална пенсия, съответно вероятно ще мизеруваш.. Със сигурност на повечето младежи не им пука сега, но когато дойде тогава, вече ще е късно да направят нещо по този въпрос... Лично аз не виждам защо трябва да помагам на работодателя да плаща по-малко данъци, като цената, която АЗ плащам за това е да мизерувам на стари години. Но все пак си е въпрос на избор. За кредитите - да кажат по-знаещите, банките имат ли достъп до данните от НОИ - на колко е осигурен човека. Щото аз ако съм банка, щях по-предпазливо да отпускам кредит на някой, който ми декларира 1500 лева заплата, а се осигурява на 200 лева - най-малкото поради факта, че явно лъже (държавата). Първо - винаги има накъде - няма да има работодател, който да откаже да те осигурява на пълна работна заплата, но се сещаш от къде ще се вземат тези пари нали ? По-закон една част трябва да е от него, а друга от теб, т.е. той си е изпълнил неговата част с минималната осигуровка, остава и ти да си изпълниш своята. В частния сектор всичко е на пазарлък и договорки. Колкото до пенсията - Който има желание намира начини - има много пенсионни фондове, където можеш да се осигуряваш, и то с доста изгодни условия, като например при нужда да изтеглиш събраните пари и т.н. и т.н. Със здравното осигуряване нещата стоят по различен начин - там здравната каса е монополист. И независимо дали се осигуряваш на 100 или 10000 лева, обслужването е едно и също. pcworm за жилищен кредит обезпечението е самото жилище - т.е. взимаш го, живееш в него,но не е твое. Както при наема, с тази разлика, че ако си редовен платец след определен период жилището остава твое. Така че, не би трябвало да ти направят проблем с отпускането на кредита, освен ако не е на цялата сума за покупка. Колкото до парите от чужбина - ами пиши ги в графа други приходи - например наем или свободна практика. При военните съм виждал договор за наем м/у баща и син с цел получаването на квартирни. Link to comment Share on other sites More sharing options...
djadomraz Posted December 5, 2007 Share Posted December 5, 2007 Помагаш на държавата с изплащането на пенсиите , защото всички осигуровки до 89 година са изпукани от комунистите. И сега ние плащаме пенсиите, да се надяваме само, че ще има кой да ни плаща на нас пенсията Както е тръгнало - ромите (нали така се нарича това "малцинство" за да си политически коректен?). С каквито темпове се плодят а българите с каквито темпове намаляваме най-вероятно нашите пенсии ще бъдат изплащани от ромите ако не стане чудо и не почнат да ни ги плащат Германците Аз лично от държавата нищо не чакам - плащам многократно повече от 1 мизерна пенсия на родителите си защото с тази пенсия много ми е любопитно с какво точно се предполага да се хранят - хляб и сол може би и на празници могат да си резнат малко сланина и сиреце. Настрана че аз плащам сметките за ток, телефон, парно и т.н. За здравното осигуряване пък няма да коментирам. Който може да си го позволи по-добре да не ползва родните болници ами да ходи на частно - в общия случай са същите доктори но поне отношението и вниманието са по-различни и не те третират като натрапник и симулант и да гледат как да те разкарат или да ти изкопчат пари по "2рия начин" ами поне е ясно колко трябва да си платиш. Мнението ми за всичките такива истории е крайно негативно и подигравката с нашите родители ме кара сериозно да се съмнявам в системата. Утре ще кажат че царя, кучето му или не знам си кой бил изял парите за пенсиите, че не знам си какво било станало и затова и моята пенсия ще е колкото да си купувам хляб и сол и да спя под моста завит с вестници. Хайде някой да да обясни каква е далаверата човек да си плаща изобщо осигуровките че ме е яд всеки месец като го правя ама няма накъде... Лично аз не виждам защо трябва да помагам на работодателя да плаща по-малко данъци, като цената, която АЗ плащам за това е да мизерувам на стари години. Но все пак си е въпрос на избор. Абе ти не беше ли някъде в "белия" свят (т.е. на запад от България)? На мен това с "мизерстването на стари години" ми звучи меко казано тъпо но както казах имам "светъл пример" пред очите си как хора работили през целия си живот получаваха пенсии чийто размер мога да определя само и единствено с думата ПОДИГРАВКА. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marvin Posted December 5, 2007 Share Posted December 5, 2007 Интересен е случаят, при който те осигуряват на минимална заплата и се наложи да излезеш в болнични. Колко ще получаваш тогава? А ако е за повече време? Или ако се осигурява на минимална заплата, какво майчинство ще получи след няколко месеца някоя жена, на която й предстои да става майка (според последните промени в закона)? Оставяме на страна случаите, в които щом работодателят разбере, че негова подчинена е бременна и я уволнява на другия ден. Така и не мога да разбера какво печели той от хватката, при положение, че парите се дават от държавата. Едно от най-хубавите пожелания за благоденствие, които съм чувал, гласи "Да ти пораснат данъците!". Признавам си, че като малък не го разбирах. Link to comment Share on other sites More sharing options...
DREBNIA Posted December 9, 2007 Share Posted December 9, 2007 Ами аз ще ти отговора с един пример пред очите ми. Момичето работи в банка(без да посочвам коя) и е осигуряваха на 1130 лв. Забременя съответно бонични майченство бла бла и знаеш ли колко пари взимаше ??? точно толкова колкото и гнусната циганка която не е осигурена и която в най-добрия случай е осигурена на минимална заплата. Та питаам аз, защо аз трябва с мойта заплата и осигуровка да покривам на циганите осигуровките? А и не са само циганите, пенсионерите като са плащали едно време от тия пари какво е останало, надали има и 20% от тях които да взимат сега таван на пенсията, другите се борят за 100-120 лв пенсия. Така че моят съвет е колкото повече може да скриш го крий, защото поне ти ще си добре. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.