Jump to content
BulForum.com

Кой Процесор е по добре да си взема ?

Bugich

Recommended Posts

Лично за мен Е2140 - нова архитектура, ново ядро, по-хладен, по-нов (като вид и като производстсво даже ако искаш)....

Реално Е2140 се води Pentium Dual Core и е върху Conroe архитектурата, затова и повечето фирми така го пишат..

Зависи и за какво ще ползваш машината.. Ако ти е нужен повече кеш, защо не се ориентираш към някой от по-високите модели на C2D - E4400 E4500 - не знам п4-ката колко е, но разликата в парите си заслужава, поне мое мнение...

Другите неща от конфигурацията какви са?

Дъното изобщо поддържа ли Conroe ?

Първият разбира се вземи.Както се каза е на по-добра и по-нова архитектура и наистина е много по-хладен.Повечето кеш на Пентиум 4-то не дава реално почти никакво предимство и бързодействието между двата не е по-добро спрямо по-големия кеш.Аз лично бях с Пентиум Д 820 2.8 гигахерца и 2х1 мегабайта кеш сега съм с Е2180 2 гигахерца и 1 мегабайт кеш и определено въпреки че втория "изглежда" с по-лоши параметри работи по-бързо.Това видимо се забелязва и в игри в с разни програми и приложения.

dvdrw said:
Лично за мен Е2140 - нова архитектура, ново ядро, по-хладен, по-нов (като вид и като производстсво даже ако искаш)....

Реално Е2140 се води Pentium Dual Core и е върху Conroe архитектурата, затова и повечето фирми така го пишат..

Зависи и за какво ще ползваш машината.. Ако ти е нужен повече кеш, защо не се ориентираш към някой от по-високите модели на C2D - E4400 E4500 - не знам п4-ката колко е, но разликата в парите си заслужава, поне мое мнение...

Другите неща от конфигурацията какви са?

Дъното изобщо поддържа ли Conroe ?

Sega shte se sglobqva novoto PC i tai kato dvata sa na edna cena se chudq kav da vzimam i ochakvam saveta :)

• 1 month later...

мен ако питаш P4 СИ ВЗЕМИ. защото според мен а и не само пентиумът сред интелските прицесири си е пентиум. Макар е малко по топъл и с по старо ядро. хем повече кеш хем доказано качество,но ти решаваш все пак а и зависи за какво ще се ползва.

Ами ами ... OutSider, много си е добре човека - сигурно бачка във фирмата дето ще му сглобяват компютъра и се чудят как да му пробутат някое старо дъно и въпросното CPU което най-вероятно е изпаднало от ъпгрейд на 1/3та от цената на която ще му го шитнат... тъкмо са намерили балък дето да им изкупи залежалата стока при това на 3на цена :)

djadomraz said:
Ами ами ... OutSider, много си е добре човека - сигурно бачка във фирмата дето ще му сглобяват компютъра и се чудят как да му пробутат някое старо дъно и въпросното CPU което най-вероятно е изпаднало от ъпгрейд на 1/3та от цената на която ще му го шитнат... тъкмо са намерили балък дето да им изкупи залежалата стока при това на 3на цена :)

Именно те във фирмите така правят.Скоро един ми се хвалеше какъв "як" комп си е взел и се оказа че само с около 330 лв са го заковали горница :D Ама те хората са малко серсеми и си мислят че колкото повече Мегахерци на процесора и колкото повече памет на видеото по-добре.Ама дали е ДДР1 или ДДР2 или за видеото ДДР3 не им е ясно важното е да е повече.

2140 е по-добрия избор.Както казах преди имах процесор пентиум с 2 пъти повече кеш и по-висока честота от сегашния ми ама определено работеше по-бавно.

Абсолютно вярно...всяко ново поколение вкарва нови иновации, нови инструкции и в случая вече не играят толкова много роля честотите...мога да дам пример дори от далечното минало - P2 Deshutes на 450 Mhz и P3 Katmai на 450 Mhz имат голяма разлика в производителността в полза на Р3...да не говорим при сегашното положение на процесорите с повече от едно ядро. Не само, че има реално физическо разпределение на потоците (срещу емулираното такова от HT), но и новите инструкции допълнително ускоряват доста процеси. Така че от известно време законът на Мур си се изпълнява, но вече не от нарастването на честотата, водещо до повишена производителност, а с повишена производителност, получена от повечето ядра и други фактори. :)

http://www23.tomshardware.com/cpu.html

Друго си е човек да попита гугъл не само да разсъждава философски но продължавам да твърдя че щом човека се чуди между двете значи някой консултант от фирмата дето му продава компютъра му е споменал че са близки по производителност пък П4 даже е с повече мегахерци и за някои неща може и да е по-добър - дрън дрън ярина - по-зле е според всички тестове близо 1.5 до 2 пъти и колкото и да философстваме по въпроса дали е по-добър или не - хората са го замерили точно колко е по-добър даже. При това е начело на резултатите в гугъл.

Момче, напиши си домашното преди да пускаш теми! :)

Ммм дааа...и тук е момента пък да попитам и аз от името на един мой приятел, който ми се обади вчера за консултация каква машина да си спретне...

Двоуми се между най-малкия quad 6600 и core duo 6850, тъй като практически са на една и съща цена.

Казах му, че каквото и да избере, все ще е правилно...в момента няма много приложения (поне за неговата работа), които да са оптимизирани така, че да ползват пълноценно quad-a и дори може би за момента duo-то ще е по-добрият избор за него, предвид по-високата му честота. Но пък разсъждавайки с переспектива за бъдещето...новите версии на програмите все ще ги оптимизират и за quad-a по някое време...Накрая все пак му препоръчах 6600...дали има за тези пари (на CPU-то) някакъв по-добър избор, дето не се сещам, че от известно време не следя толкова активно какво излиза на пазара....btw, той не е привърженик на Атлон... ;)

Ами честно казано мисля че си избрал правилно. Да го наречем с поглед зареян в бъдещето. Иначе при дефалтска честото гледах че разликата е в порядъка на 8 процента в полза на 6850, но при тестовете опимизирани за мултикор процесори мн яде прах въпросният победител.

Xciter said:
Ами честно казано мисля че си избрал правилно. Да го наречем с поглед зареян в бъдещето. Иначе при дефалтска честото гледах че разликата е в порядъка на 8 процента в полза на 6850, но при тестовете опимизирани за мултикор процесори мн яде прах въпросният победител.

А знаете ли че докато и когато се появят достатъчно оптимизирани мултитреадед програми, тоя Q6600 ще е праисторически спрямо каквото вече ще е излязло тогава :) .

Аз бих заложил на двуярения с по-висока честота предвид че едно 80% от програмите които ползваме днес са такива, че куад-а едно солидно време ще седи наполовина натоварен :) .

Пускаш си ти еднонишкова програма (масата са такива, освен ако не ползваш професионални като 3DSMax или друг рендеринг/транскодинг на видео/аудио), и дали ще се изпълнява доста по-бързо на 3 ГХц ядро или на 2.4 такова, па било то и част от 4-ядрена бомба :) .

Освен WinRAR не съм видял много други дето да ползват сериозно повече от 1 ядро на процесора. Аз към QX6800 съм се ориентирал но засега е прекалено скъпо удоволствие и повече ме блазни да сменя монитора а не другото но наложи ли ми се да поработя с трагично бавния PocketPC емулатор още малко току-виж сменя процесора и дъното до нещо по-приятно пък може и с 8г ддр3 да се окажа :P

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...